WOJTEK napisał(a):CZY TO JEST TEMAT O DATACH POWSTANIA ZAGŁĘBIA ??? :roll: :roll:
Za to jest to temat, który był tematem o stanowisku Prezydenta miasta wobec SL. Ponieważ SL ewidentnie oznacza w pewnej formie Zagłębie, to tą drogą idąc - jest to temat odnoszący się do stanowiska Prezydenta wobec klubu, stadionu, jubileuszu. To stanowisko można też określić więc przez porównanie z innymi Prezydentami, którzy nie mówią, że miasta w ogóle nie interesuje sprawa sportowa, klubu - tylko angażują się w obchody stulecia (a przecież tak Prez. Krakowa, jak i - o ile nie mylę się - Prezes Wisły, wywędrowali tam z Sosnowca). Ktoś więc podniósł w takim kontekście, pewnie dla doprecyzowania, jak dalece sensowne jest to porównanie Prez. Sosnowca z Prez. Krakowa włączającym się nawet mediacją w uświetnienie jubileuszu klubów krakowskich - bo jest pytanie o ile te stulecia są równoważne. Rzeczywiście, w tym punkcie jest to powrót do dyskusji kiedyś toczącej się a dyskusyjność pozostaje, niemniej - z drugiej strony przecież: temat już w "międzyczasie" się rozszerzył, bo ogólnie został określony jako "Stadion Ludowy", rozumiem, że z zachowaniem stanowiska Prezydenta i bez wycinania postów, które jeszcze szerzej wcześniej się ulokowały, jak np w związku z ME.
;-))
Więc - nie przesadzajmy, z tym jakimś "szpiclowskim sprawdzaniem".
Choć - nie znaczy to, że chcę storpedować jakąś część słuszną wypowiedzi Wojtka, co do dbałości, by jednak daleko idące "tematyczne wycieczki" nie wciągały w wątki gdzie indziej poruszone albo by nie szły gdzieś w ogóle w opłotki. To jest słuszne, nie domagam się bynajmniej, by temat dat dalej był tu szczegółowo roztrząsany. Ba, ja pisząc mój post - bardziej nawet myślałem o innych wątku, choć też trochę pobocznym, ale akurat to mi przyszło do głowy "dla odciągnięcia" po poprzedniej tu zbyt "prywatnej" dyskusji - otóż bardziej myślałem, że podjęty zostanie wątek porównania z postawą Magistratu Sosnowca: postawy tych ludzi wywodzących się z Sosnowca, którzy w Krakowie, mieście o większym potencjale niż Sosnowiec, jednak dostrzegają miejsce na forum ogólnokrakowskim (nawet sesja miejska będzie) dla stulecia klubów sportowych.
Niemniej, na pewno jest to też temat będący pewnym tylko aspektem, kontekstem nawet - związanym z historią, przeszłością Stadionu Ludowego i z jego obecną chwilą a także przyszłością.
Myślę, że takie różne aspekty też przyjdzie tu poruszać, bo aktualny stan Stadionu Ludowego, jego remonty i przyszłości - naprawdę w tej chwili niekoniecznie muszą przynosić jakieś rewelacje. W obecnej sytuacji, jeżeli są jakieś realne szanse na nowy Stadion - wzięcie "na przeczekanie", by właściciele gruntów nie żądali wygórowanych kwot, akurat w tym punkcie jako stanowisko władz miejskich: wydaje mi się całkiem sensowne. Choć oczywiście trzeba dbać, by na bieżąco nie ulegał pogorszeniu stan tego stadionu, póki Ludowy ma służyć jeszcze piłkarzom - by osiągał minimum potrzebne do gry w I lidze, niemniej trzeba szukać i sposobów "ostudzenia" właścicieli, zwłaszcza, jeżeli ta przyszłość stadionu znaczyć może np. przyszłość lekkoatletyczną, wiecową itp wobec faktu powstania nowego Stadionu Zagłębia.