TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez WOJTEK 2005-03-29, 10:15 pm

POTWIERDZAM. BEDZIEMY KOSIĆ RÓWNO Z ZIEMIĄ. :lol:
WOJTEK
Adventure Group

w Krakowie mogą o stuleciu klubu

Postprzez Blajpios 2005-03-29, 11:11 pm

związek z tym tematem jest może niewielki, ale jednak jest: poprzez Prezydenta Krakowa, zresztą wywodzącego się z Sosnowca i poprzez ichnią Radę Miejską, która w stulecie się zaangażuje, zupełnie jak sosnowiecki magistrat? A poza tym - trochę będzie odskoczni od ostatnich utarczek. Wklejam info z 90 minut, to znaczy odnośnik do info, (niestety nie udało mi się tam u nich umieścić komentarza - sprostowania, że wiadomość jest niedokładna, iż najstarsze polskie kluby razem dzięki Prez. Majchrowskiemu będą świętować stulecie) Przecież jak na razie tylko 2 kluby spośród 3 mają razem świętować, choć Przez. Majchrowski, jak i B. Cupiał (?) jako związani z Sosnowcem mogliby rzeczywiście do wspólnego świętowania najstarszych klubów doprowadzić ;-)
http://www.90minut.pl/news.php?id=261676
Blajpios

Postprzez Pesto 2005-03-30, 1:01 am

najstarszy polski klub to Czarni Lwów (1903).
jest jeszcze Resovia (1909) , która z uporem przypisuje sobie datę 1905.

a co do 1906 ... cóż , oba krakowskie kluby mogą wykazać , że swój początek wzięły w tym roku. w przypadku Zagłębia jest to naciągane jak pieron.

korzenie tego klubu sięgają Stali (1949) , która potym (1962) zmieniła nazwę razem z resortem.

a że początki futbolu w Sosnowcu sięgają rewolucji ? ludzie...toż jakby Kraków rozumował analogicznie,toby Wisła i Cracovia wpisały sobię datę 1894 (pierwszy mecz piłkarski Kraków-Lwów).
Pesto
kumaty

...

Postprzez Krawiec 2005-03-30, 8:37 am

WOJTEK napisał(a):POTWIERDZAM. BEDZIEMY KOSIĆ RÓWNO Z ZIEMIĄ. :lol:

Wojtek chrzanię tamtą sprawę z "niezależnym i bezpartyjnym GB" - było mineło - ale zależy mi na rozdzieleniu wątków bo robi sie młyn i za chwilę zrobi się jescze większy kiedy napłyną nowe informacje o akcji, a o Ludowym też kibice będą chcieli pogadać. Dodatkowo dochodzi sprawa ME 2012.

Ten temat powinien być dalej ... o Stadionie Ludowym ! a nowy o

Stadionie Zagębia Dąbrowskiego i ME 2012.

Taki więc temat zakładam i proszę zmień tytuł tego starego na "o Stadionie Ludowym" ( albo coś w tym stylu ).
Krawiec

Postprzez CZaRnYY 2005-03-30, 10:22 am

hmm... a tak zmieniając tor dyskusji zapytam czy nie wie ktoś czy coś się zmieniło w sprawie odkupienia od śląskich właścicieli gruntów na których leży Ludowy? :roll:
CZaRnYY

...

Postprzez Krawiec 2005-03-30, 10:37 am

Właśnie chodzi o to żeby tor dyskusji był zachowany czyli tutaj o Stadionie Ludowym. Dobre pytanie Czarnyy. Pisałem kiedyś na ten temat. Własciciele nie maja zamiaru odsprzedawać terenu a miasto kupowac - tak wynika z wywiadu jaki przeprowadziła GW.

To są koszty kilkudziesięciu milionów więc nie ma sensu ani nawet nie stać miasta żeby odkupić tereny pod Ludowym tym bardziej w kontekście budowy nowego stadionu.
Krawiec

Postprzez Gość 2005-03-30, 4:09 pm

Pesto jeśli mamy być tacy dokładni to nie możemy zapomnieć o Lechii Lwów (1904), a Pogoń Lwów chyba też jest starsza.

Pozdro!!

P.S.
Sory że nie w temacie ;)
Gość

Postprzez WOJTEK 2005-03-30, 7:12 pm

CZY TO JEST TEMAT O DATACH POWSTANIA ZAGŁĘBIA ??? :roll: :roll:
WOJTEK
Adventure Group

o tym, co się łączy ze Stadionem Ludowym - i co ztym tematem

Postprzez Blajpios 2005-03-30, 10:42 pm

WOJTEK napisał(a):CZY TO JEST TEMAT O DATACH POWSTANIA ZAGŁĘBIA ??? :roll: :roll:

Za to jest to temat, który był tematem o stanowisku Prezydenta miasta wobec SL. Ponieważ SL ewidentnie oznacza w pewnej formie Zagłębie, to tą drogą idąc - jest to temat odnoszący się do stanowiska Prezydenta wobec klubu, stadionu, jubileuszu. To stanowisko można też określić więc przez porównanie z innymi Prezydentami, którzy nie mówią, że miasta w ogóle nie interesuje sprawa sportowa, klubu - tylko angażują się w obchody stulecia (a przecież tak Prez. Krakowa, jak i - o ile nie mylę się - Prezes Wisły, wywędrowali tam z Sosnowca). Ktoś więc podniósł w takim kontekście, pewnie dla doprecyzowania, jak dalece sensowne jest to porównanie Prez. Sosnowca z Prez. Krakowa włączającym się nawet mediacją w uświetnienie jubileuszu klubów krakowskich - bo jest pytanie o ile te stulecia są równoważne. Rzeczywiście, w tym punkcie jest to powrót do dyskusji kiedyś toczącej się a dyskusyjność pozostaje, niemniej - z drugiej strony przecież: temat już w "międzyczasie" się rozszerzył, bo ogólnie został określony jako "Stadion Ludowy", rozumiem, że z zachowaniem stanowiska Prezydenta i bez wycinania postów, które jeszcze szerzej wcześniej się ulokowały, jak np w związku z ME.
;-))
Więc - nie przesadzajmy, z tym jakimś "szpiclowskim sprawdzaniem".
Choć - nie znaczy to, że chcę storpedować jakąś część słuszną wypowiedzi Wojtka, co do dbałości, by jednak daleko idące "tematyczne wycieczki" nie wciągały w wątki gdzie indziej poruszone albo by nie szły gdzieś w ogóle w opłotki. To jest słuszne, nie domagam się bynajmniej, by temat dat dalej był tu szczegółowo roztrząsany. Ba, ja pisząc mój post - bardziej nawet myślałem o innych wątku, choć też trochę pobocznym, ale akurat to mi przyszło do głowy "dla odciągnięcia" po poprzedniej tu zbyt "prywatnej" dyskusji - otóż bardziej myślałem, że podjęty zostanie wątek porównania z postawą Magistratu Sosnowca: postawy tych ludzi wywodzących się z Sosnowca, którzy w Krakowie, mieście o większym potencjale niż Sosnowiec, jednak dostrzegają miejsce na forum ogólnokrakowskim (nawet sesja miejska będzie) dla stulecia klubów sportowych.
Niemniej, na pewno jest to też temat będący pewnym tylko aspektem, kontekstem nawet - związanym z historią, przeszłością Stadionu Ludowego i z jego obecną chwilą a także przyszłością.
Myślę, że takie różne aspekty też przyjdzie tu poruszać, bo aktualny stan Stadionu Ludowego, jego remonty i przyszłości - naprawdę w tej chwili niekoniecznie muszą przynosić jakieś rewelacje. W obecnej sytuacji, jeżeli są jakieś realne szanse na nowy Stadion - wzięcie "na przeczekanie", by właściciele gruntów nie żądali wygórowanych kwot, akurat w tym punkcie jako stanowisko władz miejskich: wydaje mi się całkiem sensowne. Choć oczywiście trzeba dbać, by na bieżąco nie ulegał pogorszeniu stan tego stadionu, póki Ludowy ma służyć jeszcze piłkarzom - by osiągał minimum potrzebne do gry w I lidze, niemniej trzeba szukać i sposobów "ostudzenia" właścicieli, zwłaszcza, jeżeli ta przyszłość stadionu znaczyć może np. przyszłość lekkoatletyczną, wiecową itp wobec faktu powstania nowego Stadionu Zagłębia.
Blajpios

LUDOWY

Postprzez gborowiecki 2005-03-31, 6:23 pm

ja mysle ze trzeba sie skupić na stadionie LUDOWYm i postawic chociazby pytanie czy naciskac na wladze miasta aby dalej prowadzily remont ... bo jak juz ktos pisal na tym forum nowy stadion piekna rzecz ale Zagłębie do czasu jego postania musi gdzies grac ....
gborowiecki

FREKWENCJA

Postprzez gborowiecki 2005-04-17, 3:03 pm

osttanio rozmawialem ze znajomym ... i zgodzilismy sie ze gdyby bilety byly po 8 zl ... a dla kobiet 50% znizki moze na mecze chodziloby nie 4 tys. a 10 tys. .... niestety trybuny i tak nie pomieszcza tylu ludzie ...

NIE ZAPOMINAJMY WIEC O LUDOWYM .... i trzeba jasno powiedziec zaczeta modernizacje trzeba KONCZYC ... i nie czekac na wakacje ....

Pozdrawiam
gborowiecki

Postprzez Rynek 2005-04-17, 3:06 pm

Z tymi biletami masz racje! Dla mlodzierzy uczacej sie powiny byc bilety ulgowe i dla kobitek!
Rynek
Obserwowany

Re: FREKWENCJA

Postprzez Krawiec 2005-04-17, 5:17 pm

gborowiecki napisał(a):osttanio rozmawialem ze znajomym ... i zgodzilismy sie ze gdyby bilety byly po 8 zl ... a dla kobiet 50% znizki moze na mecze chodziloby nie 4 tys. a 10 tys. .... niestety trybuny i tak nie pomieszcza tylu ludzie ...

NIE ZAPOMINAJMY WIEC O LUDOWYM .... i trzeba jasno powiedziec zaczeta modernizacje trzeba KONCZYC ... i nie czekac na wakacje ....

Pozdrawiam

A ja rozmawiałem ze znajomymi i stwierdziliśmy ze byłoby 30 tysięcy jakby były za złotówkę bilety, a kobiety dostawałyby rajstopy gratis ;-)

Powiedzmy sobie jasno ! Co to znaczy skończyć modernizacje , czy jest jakis plan modernizacji ? :roll:
Krawiec

Bilety

Postprzez gborowiecki 2005-04-17, 8:39 pm

skonczyc modernizacje tzn spelnic wymogi PZPNu i dokonczyc instalacje krzeselek na STADIONIE ....

nie przesadzalbym z ta zlotowka chociaz jak wstep byl za darmo w DG to byl komplet na Lidze Światowej wiec moze i na LUDOWY przyszloby 30 tys. ludzie ... wydaje mi sie ze wladze powinny isc bardziej w kierunku PILKI NOZNEJ jako sportu rodzinnego ... gdzie dzieciaki do 12 roku zycia placa polowe i jesli chodzi o KOBIETY to rowniez uwazam, ze mozna by dla nich wproawdzic nizasza stawke ... przy obecnej pojemnosci stadionu 12 zl i tak zapewni niemal 100% frekwencje .... co nie zmienia faktu, ze twierdze ze 8 zl to najlepsza cena i w przyszlosci jak pojemnosc bedzie wynosila 10 tys. bo taka chyba jest doecelowa dla II ligi 8 zl to odpowiednia cena ... miejmy nadzieje jednak, ze moze juz jesienia bedziemy mysle o cenach na 1 lige :-) i teraz w ciemno jesli sie uda moge placic nawet i 20 zl :-) Pozdrawiam
gborowiecki

Postprzez xXx_1906 2005-04-17, 8:50 pm

To całe zamieszanie wokół tego Stadionu Zagłębia Dąbrowskiego spowodowało, że Ludowy został jakby w cieniu. Górski się pewnie cieszy bo nie musi jakichś działek wykupywać, remontu nie trzeba robić. Wszyscy myślą o tamtym a moim zdaniem to właśnie Stadion Ludowy powinien być priorytetem. Idea Stadionu ZD jest dobra, ale w gruncie rzeczy odległa w czasie. Myśląc o awansie na stulecie klubu nie mielibyśmy gdzie grać, bo Ludowy nie spełnia warunków i jeżeli nadal wszyscy będą zapatrzeni w budowę nowego stadionu to o awansie nie ma mowy póki co. Dlatego proszę Was pamiętajcie o Ludowym.
xXx_1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna