TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Oko 2005-02-27, 6:27 pm

Jakby ktoś niewiedział gdzie jest ulica Zuzanny w Sosnowcu to informuje że na takiej ulicy właśnie znajduje się Auchan Sosnowiec.
Myślę że miejsce to nadawało by się na stadion jest tam bardzo dużo wolnego miejsca
Oko

Postprzez LucasUSA 2005-02-27, 9:40 pm

Kol. Krawiec, chcac dorownac Pestu :wink: , tez mam kilka pytan.
Jakie samorzady na chwile obecna mysla o wlaczeniu sie do inicjatywy (mowi sie o granicy 3 miast, pozostaje Czeladz, Prezeydent Gorski wspominal cos o Jaworznie :? )?
Czy wszystkie po rowno beda dzielily koszty(znowu Czeladz - zdecydowanie najmniejsze miasto, podejrzewam, ze owe 25 milionow PLN stanowi duzy procent budzetu)?
Na jakich zasadach swoje mecze rozgrywalo by Zaglebie? Po zainwestowaniu w stadion samorzady pewnie chcialy by zarobic na inwestycji, a wplyw z biletow do tej pory jak sie nie myle zasila klubowa kase. Czy sie to nie zmieni po przeprowadzce?
Czy powiedzmy Jaworzno nie chcialoby umiescic tam swojej druzyny ligowej (jakakowliek by ona nie byla za pare lat?)
Oczywiscie rozumiem, ze stadion to nie tylko mecze ligowe i bilety, to mozliwosc powstania olbrzymiego centrum rozrywkowo-handlowo-targowego (Miedzynarodowe Targi Zaglebiowskie??).
Ciekaw jestem, czy idea Wielkiego Zaglebia jest tak samo dzielona przez nas, jak i wlodarzy poszczegolnych miast - co o tym sadzisz? Czy poszczegolnym samorzadom tak naprawde zalezy na utworzeniu w przyszlosci wielkiej aglomeracji zaglebiowskiej, czy wola dzialac na wlasna reke, zajmujac sie wlasnymi problemami na wlasnym podworku? Czy powiedzmy obecnie prezydenci miast zaglebiowskich ustalaja czy chocby konsultuja decyzje dotyczace rozwoju calego regionu? Nie znam sytuacji, a wiem, ze dobrze sie orientujesz. Prosze o odpowiedz.

Pozdro!
LucasUSA

...

Postprzez Krawiec 2005-02-28, 4:03 pm

Prezydent wspominał dziennikarzom o Jaworznie ale my odradzaliśmy mu ten pomysł. Co do Czeladzi , to jeszcze nie mamy sygnałów jak tamtejsi włodarze sie zapatrują ale najprawdopodobniej również będą zainteresowani .

Lukas 25 mln to suma rozłożona na 3 lub 4 miasta, a nie przypadająca na jedno. Nie chcę rzucać sumami bo jest szansa żeby jeszcze zniwelowac koszty własne miast. Sprawa jest gorąca i jesteśmy dopiero na samym początku drogi.

Jeśli chodzi o podzielenie tych powiedzmy 25 mln to nic na razie na ten temat nie wiadomo. Toczą się rozmowy pomiędzy zarządami miast , przed chwilą rozmawiałem z jednym z viceprezydentów i sprawa rysuje się optymistycznie - bez wzgledu na kwestię ME 2012 . Nasi włodzarze absolutnie nie warunkują sprawy powstania stadionu od ME 2012 .

Taki obiekt jest Zagłębiu potrzebny tak czy inaczej (cytuję).

Trudno powiedziec na jakiej zasadzie Zagłebie rozgrywałoby tam mecze ale wiadomo, że stadion piłkarski jeśli powstanie to pod bieżące potrzeby naszego klubu - tak samo jak w Trójmieście (na granicy Gdańska i Sopotu ) buduje sie halę pod Prokom. Najlepiej gdyby miasta pozyskały partnera partnera. W Kielcach jest to Kolporter , u nas mogłaby to być np GRUPA ERGOM (chociażby sfinansowanie plastikowych krzesełek) , PKE energia elektryczna w zamian za reklamę na stadionie czy tez na tej samej zasadzie ISPAT. To już będzie zależało od operatywności tych , którzy będą tym tematem zarządzać.

Jeśli chodzi o współpracę naszych miast, to sprawa wygląda coraz lepiej acz to dopiero początek drogi. Powstał związek miast i gmin ZD i Jaworzna oraz strategia rozwoju ZD.

Myślę, że w momencie kiedy powstanie stadion zjednoczenie Zagłębia stanie się faktem.
Ostatnio edytowano 2005-02-28, 10:49 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Postprzez LucasUSA 2005-02-28, 10:47 pm

Dzieki za odpowiedz!
Co do milionow, to sa to sumy zbyt abstrakcyjne dla mnie, stad moze i ta pomylka :wink: .
Co do uzytkowania przyszlego stadionu chodzilo mi o to, zeby nie okazalo sie w przyszlosci, ze np. wynajmowanie obiektu bedzie zbyt drogie dla Zaglebia (kto wie, czy wladze w przyszlosci beda przychylne klubowi itd). Moze dobrze by bylo, gdyby klub rowniez zainwestowal w ten stadion, bedac po czesci jego wlascicielem i majac pewien glos we wladzach przyszlej spolki. Ale dodaje, ze na biznesie i funkcjonowaniu spolek zupelnie sie nie znam.
LucasUSA

Postprzez Tomasz49 2005-03-01, 10:07 am

Myślę Krawiec, że nie można zamykać nikomu drogi do udziału w budowie Stadionu Zagłębia, zwłaszcza , że ma to być przedsięwzięcie integrujące Zagłębie. Dlatego jest tu miejsce również dla Czeladzi i .... Jaworzna -przy jego ciążeniu ku Zagłębiu. A co do meczu, im więcej będzie rozgrywanych meczy na stadionie tym lepiej. Stadion musi żyć!! Delle Alpi - służy Juve i AC Torino, San Siro - Milanowi i Interowi, koszty niższe, wszyscy zadowoleni. A kibice, no cóż, musimy zacząć się szanować . " Wrogów" nam nie brakuje, po co szukać ich w domu.
Tomasz49

Postprzez slawojka 2005-03-01, 11:03 am

Tomasz49 napisał(a):Myślę Krawiec, że nie można zamykać nikomu drogi do udziału w budowie Stadionu Zagłębia, zwłaszcza , że ma to być przedsięwzięcie integrujące Zagłębie. Dlatego jest tu miejsce również dla Czeladzi i .... Jaworzna -przy jego ciążeniu ku Zagłębiu. A co do meczu, im więcej będzie rozgrywanych meczy na stadionie tym lepiej. Stadion musi żyć!! Delle Alpi - służy Juve i AC Torino, San Siro - Milanowi i Interowi, koszty niższe, wszyscy zadowoleni. A kibice, no cóż, musimy zacząć się szanować . " Wrogów" nam nie brakuje, po co szukać ich w domu.

No nie wiem, czy Jaworzno dąży ku Zagłębiu, czy bardziej ku Katowicom.
Im więcej miast w to wejdzie, tym więcej potem będzie wzajemnych kłótni i roszczeń. Tak jak w firmie, im więcej wspólników, tym każdy więcej chce wydoić...
slawojka

...

Postprzez Krawiec 2005-03-01, 3:57 pm

Do Tomasza :

Jak najbardziej jest miejsce dla Czeladzi jeśli tylko zechce się w to włączyć. Dzisiaj moge oficjalnie powiedzieć, że burmistrz Czeladzi po rozmowie z prezydentem Będzina równiez zadeklarował zainteresowanie sprawą.
Co do Jaworzna, to jest ono zorientowane w różnych kierunkach. Część mieszkanców ciązy ku Katowicom, część ku Krakowowi lub Zagłębiu.
Faktem jest, że władze Jaworzna mają dobre stosunki z władzami Sosnowca i stąd pomysł K.Górskiego.
Ja bym Jaworzna do tego nie miaszał. To ma być stadion Zagłębia Dąbrowskiego - bez żadnych niedomówień.

Do Lukasa :

Nie chcę za bardzo podgrzewać atmosfery ale nasi samorządowcy uważają, że na takim stadionie musioałby grac naprawde silny klub, reprezentujący całe Zagłębie.

Zagłębie Sosnowiec klubem regionu Zagłębia Dąbrowskiego !
Krawiec

Foto

Postprzez zawil 2005-03-03, 8:55 pm

Pare fotek z modernizacji Ludowego z dnia 2 marca 2005
http://www.zawil.za.pl/Ludowy.htm
zawil

Re: Foto

Postprzez ^m@rcin^ 2005-03-03, 8:59 pm

zawil napisał(a):Pare fotek z modernizacji Ludowego z dnia 2 marca 2005
http://www.zawil.za.pl/Ludowy.htm

Ciekawe czy zdaza do 1 meczu :?
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez zawil 2005-03-03, 9:21 pm

Raczej spokojnie się wyrobią, fakt że idzie to toprnie ale zostało im skończyć tylko ławki dla rezerwowych i uprzątnać ten bałagan. Wkurza mnie natomiast to, że nie można kulturalnie wejść i zrobić zdjęć tylko trzeba przeskakiwać przez ogrodzenie. :?
zawil

...

Postprzez Krawiec 2005-03-03, 10:25 pm

Kryta wygląda już ok. przydałyby się jeszcze dwa sektory koło krytej.

Świeże wiadomości na temat inicjatywy Stadion Zagłębia Dąbrowskiego i ME 2012 w ZD :

http://www.sosnowiec.info.pl/wiadomosci/news2.htm
http://sosnowiec.naszemiasto.pl/wydarzenia/453864.html
Ostatnio edytowano 2005-03-03, 11:28 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Re: ...

Postprzez Pesto 2005-03-03, 11:24 pm

Krawiec napisał(a):Co do Jaworzna, to jest ono zorientowane w różnych kierunkach. Część mieszkanców ciązy ku Katowicom, część ku Krakowowi lub Zagłębiu.
Faktem jest, że władze Jaworzna mają dobre stosunki z władzami Sosnowca i stąd pomysł K.Górskiego.
Ja bym Jaworzna do tego nie miaszał. To ma być stadion Zagłębia Dąbrowskiego - bez żadnych niedomówień.
Zagłębie Sosnowiec klubem regionu Zagłębia Dąbrowskiego !

Tu sie zgadzam z Krawcem. niech to będzie stadion trzech zagłębiowskich miast. nic na siłę.

Upierałbym się jednak , żeby leżał na terenie jednej gminy - porządek w papierach to podstawa.
Pesto
kumaty

...

Postprzez Krawiec 2005-03-03, 11:36 pm

To już raczej nie od nas zależy. Jeśli powstanie na terenie dwóch miast bo akurat powierzchnia odpowiednich wolnych działek miejskich bedzie przebiegać przez granicę, a umowa będzie zawarta profesjonalnie (na pewno tego dopilnujemy bo najprawdopodobniej sprawą zaintereuje się znany w Polsce prawnik) to nie bedzie niedomówień.

Zagłębie Sosnowiec jako klub ZD musi mieć dożywotnią gwarancję gry na tym stadionie i mieć wolną rękę w ustalaniu terminów spotkań.
Krawiec

Re: ...

Postprzez LucasUSA 2005-03-04, 12:13 am

Krawiec napisał(a):Zagłębie Sosnowiec jako klub ZD musi mieć dożywotnią gwarancję gry na tym stadionie i mieć wolną rękę w ustalaniu terminów spotkań.

Wlasnie o cos takiego mi chodzilo, o pewne gwarancje dla Zaglebia.
LucasUSA

Postprzez DaMi 2005-03-04, 8:40 am

DaMi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna