PLAY-OFF Zagłębie - Naprzód piatek 18.00 !!!

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez BrzydaL 2005-02-24, 10:40 pm

Kapitan Naprzodu Janów Marek Pohl na pewno nie wystąpi w jutrzejszym, oraz niedzielnym meczu przeciwko Zagłębiu Sosnowiec. Powodem tego jest kontuzja (złamanie dwóch palców), której zawodnik doznał w ostatnim meczu sezonu zasadniczego z SMS I Sosnowiec.

Jest to ogromne osłabienie zespołu z Janowa, bo jak wiadomo Marek Pohl należy do najlepszych zawodników Naprzodu i jego brak na pewno będzie zauważalny.

hokej.net
BrzydaL

Postprzez gruby 2005-02-25, 2:01 pm

Dziś o 18.00 rozpocznie się pojedynek dwóch odwiecznych rywali – Zagłębia Sosnowiec i MUKS Naprzódu Janów.
Te spotkania są ekscytujące nie tylko na lodowisku, ale także poza nim. Fanatyczni kibice obu zespołów twierdzą, że zrobią wszystko, by to właśnie ich drużyna wyszła zwycięsko z derbowej rywalizacji.

Zaangażowanie widowni z jednej strony cieszy a z drugiej napawa obawą, bo jak mówi trener Zagłębia „w każdej grupie nawet najlepszych fanów zdarzają się szowiniści” — co zwiastuje niemal pewne kłopoty...

Oba zespoły spotykały się już wielokrotnie. W zależności od dyspozycji dnia — raz zwyciężało Zagłębie, raz Naprzód. Jednak mecze obu zespół zawsze rządzą się swoimi prawami. Na derby zawodnicy obu drużyn mobilizują się w specjalny sposób a różnice w tabeli niweluje wola zwycięstwa i ambicja.

Trenerowi sosnowiczan, który kiedyś był zawodnikiem Zagłębia, Andrzejowi Nowakowi utkwiło w pamięci szczególnie jedno wyjazdowe spotkanie. Pewnie żaden z kibiców Zagłębia nie obraziłby się gdyby scenariusz sprzed lat powtórzył się w najbliższych spotkaniach.

- Działo się to w latach osiemdziesiątych, kiedy nasz zespół określany był mianem „złotej drużyny”. Wówczas obie piątki Zagłębia były reprezentacyjne. W wyjazdowym spotkaniu z Janowem, na pięć minut przed końcem meczu, przegrywaliśmy 1:5. Później nagle los się odwrócił, w ciągu zaledwie paru minut strzeliliśmy 5 bramek i z lodowiska schodziliśmy zwycięsko. To było coś niesamowitego — wspomina trener Nowak.

Dziś oba zespoły dzieli przepaść w tabeli ale nie umiejętności. Każdy wynik jest możliwy, tym bardziej, że sosnowiczanie zostali poważnie osłabieni w każdej z formacji.

W obu spotkaniach nie zagra bramkarz Łukasz Blot, który rozpoczął już normalne treningi, ale cały czas przechodzi rehabilitację po złamaniu ręki. Nie wystąpi także chory na grypę obrońca Marek Cholewa, który kończy brać antybiotyki ale jak twierdzi Nowak „nie ma sensu był go eksploatować”. Ostatnim z nieobecnych jest napastnik sosnowieckiej drużyny Paweł Jasicki kończący rehabilitację po naciągnięciu wiązadeł w kolanie.

Pod względem organizacyjnym Naprzód i Zagłębie stoją na jednym poziomie z tym, że sosnowiczanie nie pozyskali jak dotąd strategicznego sponsora. Zagłębiaków dofinansowuje kilku drobnych darczyńców i wielki koncern huciany — Ispat Polska, który w tym roku wyłożył na działalność klubu kilkadziesiąt tysięcy złotych.

--------------------------------------------------------------------------------

W ubiegłym roku, po remoncie, zostało oddane do użytku lodowisko w Katowicach Janowie. Reaktywowano hokejową drużynę seniorów, która występuje w I lidze jako MUKS Naprzód.

W 1998 roku utytułowany klub z Katowic przestał istnieć. Hala lodowiska niszczała. Dopiero jej przejęcie przez miasto, spowodowało generalny remont. Teraz janowianie grają w nowoczesnym obiekcie, mając za sobą wiernych i spragnionych dobrego hokeja kibiców. Regularnie na mecze przychodzi około tysiąca widzów. Mecze play off z pewnością przyciągną jeszcze większe tłumy. Tym bardziej, że przeciwnikiem jest klub-historia naszego hokeja — Zagłębie.
Wiele osób pamięta jeszcze dobre czasy Naprzodu. Ostatni sukces śląskiej drużyny to tytuł wicemistrzów Polski w 1992 roku. Naprzód walczył w wielkim finale z Unią Oświęcim i przegrał dopiero po pięciu meczach. W kadrze katowickiego klubu byli wtedy Marek Pohl (teraz 34 lata) i Marek Koszowski (36 lat), którzy teraz znów grają w barwach Naprzodu. Kibice hokeja dobrze też znają bramkarza Rufina Włodarczyka (37). Tylko ta trójka z całej drużyny otrzymuje symboliczne wręcz wynagrodzenia za grę w pierwszej lidze. Reszta ma status amatora.

— Zanim kopalnia Wieczorek wycofała się ze sponsorowania drużyny, zdążyłem zdobyć z Naprzodem tytuł wicemistrzowski. Przeszedłem do Unii Oświęcim, z którą zdobyłem dwa złote medale mistrzostw Polski. Później, w barwach GKS-u Katowice, wywalczyłem kolejne medale: dwa srebrne i dwa brązowe. W 2003 roku wróciłem do pracy w kopalni. Starałem się pogodzić grę w ekstralidze, z pracą. Jednak tak się nie dało dalej funkcjonować, mecze były w piątki i wtorki. Postanowiłem wrócić do Naprzodu, w I lidze gramy w czasie weekendów — mówi Marek Pohl, którego występ w dzisiejszym meczu jest wykluczony. W poniedziałek założył gips na złamany palec. Natomiast Włodarczyk ma problemy z kręgosłupem i nie wiadomo, czy stanie między słupkami.

W tym sezonie Naprzodowi nie udało się jeszcze pokonać Zagłębia. W Sosnowcu dwa razy lepsi byli gospodarze — 4:3 i 8:1. W Janowie był remis 2:2 (dogrywka nie przyniosła rozstrzygnięcia) i porażka gospodarzy 3:5. Katowicki zespół zajął szóste miejsce po sezonie zasadniczym, mając na koncie 47 punktów. Wyżej były rezerwy Unii Oświęcim (51 pkt.) i SMS I Sosnowiec (62). Te zespoły nie mogą jednak awansować do ekstraklasy, dlatego na placu boju zostały Zagłębie, KTH Krynica, Polonia Bytom i Naprzód. W I rundzie play off gra się do trzech zwycięstw.

- Dziennik Zachodni
gruby

Postprzez Wuzel 2005-02-25, 5:13 pm

NO to czas wyruszyć pomału na mecz :twisted: :twisted:
Wuzel
ŚRODULAK

Postprzez dziejus 2005-02-25, 8:13 pm

Poczta pantoflowa otrzymalem wynik.3:2 dla nas.TRZECIA BRAMKA strzelona w oslabieniu.To chyba byl horror
dziejus

Postprzez Lars 2005-02-25, 8:21 pm

5:2 dla Zagłębia. bramki Bernat x2, Kuźniecow x2, Duszak. dwie ostatnie bramki padły w ostatniej minucie. :twisted:
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Wuzel 2005-02-25, 8:46 pm

Niezły qrwa mecz!

Jak zaczelismy dostawać 0:2 to sobie myślę myślę - Panowie coś jest nie tak ale później chłopcy zagrali piekny hokej , a Janów juz nie istniał :twisted: WIELKIE BRAWA ZA WALKĘ, mecz przedni, ale jeżeli nasi się nie obudzą to o ekstralidze możemy zapomnieć :( OBY NIE!

Pozdro dla tych co byli :d
Wuzel
ŚRODULAK

Postprzez gruby 2005-02-25, 9:17 pm

Dobry mecz cieszy zwycięstwo mały kroczek ku awansu został już zrobiony......
gruby

Postprzez musztra 2005-02-25, 9:53 pm

Mecz bardzo emocjonujący mimo wysokiego zwycięstwa jestem wkurwiony na sędziego siedzącego za bramką Janowa że nie zauważył bramki dla Zagłębia przy stanie 2:2
Ale ogólnie było fajnie :wink:
musztra

Postprzez Wuzel 2005-02-25, 10:02 pm

no właśnie jakiś cymbał :? krążek wleciał i odbił się od wnętrza bramy a ten nic nie widział - w wielu kibiców to widziało. Niezły kafar :lol:
Wuzel
ŚRODULAK

!

Postprzez ^m@rcin^ 2005-02-25, 10:24 pm

Zebralismy 148 zl
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Madball 2005-02-25, 10:35 pm

Mecz rzeczywiście emocjonujący i toczony w dosyć szybkim tempie.Przypuszczałem ,że może być ciężko,ale nie aż tak.Nasi hokeiści wyraźnie przespali pierwszą i dużą część drugiej tercji.Dobrze że w końcu się obudzili.Mam nadzieje że skonczymy rywalizacje z Janowem w trzech meczach.
Madball

Postprzez BrzydaL 2005-02-25, 11:15 pm

Wuzel napisał(a): WIELKIE BRAWA ZA WALKĘ, mecz przedni, ale jeżeli nasi się nie obudzą to o ekstralidze możemy zapomnieć :( OBY NIE!

Słuszna uwaga. Z taka gra jak na poczatku Krynia po nas pojedzie.
BrzydaL

Postprzez bankier 2005-02-25, 11:50 pm

Warto bylo wybrac sie w piatek na Zimowy... bardzo dobry scenariusz napisało życie! Mecz zaczał sie tak na serio w 30 minucie i trzeciej sekundzie po pierwszym golu Janowian (wiec moze tak za tydzien zagrac o 19:00 - bo cieżko na 18-ta z pracy sie wyrwac)! Potem druga bramka - i wreszcie gra Zagłębia na miare oczekiwac kibiców. "Kuźnia" pokazał klasę - a trzecie trafienie na długo zapadnie w pamięci kibiców. Nie wiem jak wygląda sprawa z wyjazdem do Janowa - jednak ja tego meczu nie mam zamiaru odpuścic. Potem kolejne spotkanie na Zimowym - może podjąć starania aby więcej widzów zobaczyło ten mecz? 8)
bankier

Postprzez dawido 2005-02-26, 6:45 am

^m@rcin^ napisał(a):Zebralismy 148 zl

To chyba dzięki mojej gadce... :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen: :mrgreen:

musztra napisał(a):Mecz bardzo emocjonujący mimo wysokiego zwycięstwa jestem wkurwiony na sędziego siedzącego za bramką Janowa że nie zauważył bramki dla Zagłębia przy stanie 2:2
Ale ogólnie było fajnie :wink:

Widziałem jak krążek odbija się od wewnętrznej strony słupka i wypada z bramki...ehh... :->
dawido
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez olo69 2005-02-26, 8:48 am

pierwsza tercja - chyba najsłabsza w tym sezonie w naszym wykonaniu, brak walki, agresywnej gry - wozenie się po lodzie, za to na trzecią przyjemnie było popatrzeć i to nie tylko ze względu na zdobyte bramki, ale samą grę
olo69

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice