Szal Zagłębia o Antyrasistowskim Przesłaniu - Opinie ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez PTAQ84 2004-12-04, 12:24 pm

Pesto napisał(a):zrobmy szaliki :

Zaglebie przeciw pedofilom
Zaglebie przeciw kieszonkowcom
Zaglebie przeciw weglokradom
Zaglebie przeciw piromanom
Zaglebie przeciw talibom

a Siare wyslijmy do Tarnobrzega, niech tam zbawia swiat.

Jednym słowem ZAGŁĘBIE PRZECIW WSZYSKIEMU :D
PTAQ84
WOJKOWICE

Postprzez Siara 2004-12-04, 12:52 pm

no tak...wszyscy przeciw wszystkim,wszyscy razem kazdy sam... :?
Siara
Żółta kartka

re

Postprzez Qba 2004-12-04, 2:14 pm

ale pierdolicie ludzie (oczywiscie nie wszyscy), az glowa boli... tez jestem przeciwny bo rzeczywiscie moglo by to nas podzielic, ale jak powstala flaga "Czerwone Zaglebie" to nikt o tym nie myslal, co???? teraz to wielkie halo, bo Siara wyszedl z jakas inicjatywa...

wiekszosc to ma taka mentalnosc: nic nie robmy, na c*** nam cos robic.. przeciez jest fajnie...

ktos z AG wczesniej powiedzial, ze ten problem nas nie dotyczy, jest dobrze.. ja sie zgadzam, ale jesli jest dobrze, to moze byc lepiej, wiec zawsze mozna poprzeczke stawiac wyzej...

jezeli powstana takie szale, to tez jestem chetny na jeden, ale nie wniose go na stadion, tylko powiesze sobie na scianie..

Siara rozwiazanie jest proste, jak juz mowili moi przedmowcy, ktos cos robi, to podejsc, walnac w pale i finito.. dostanie jeden z drugim w pysk, to sie opamieta i nastepnym razem sie trzy razy zastanowi zanim cos glupiego zrobi...

ja tu innego rozwiazania nie widze, manifestowanie swoich przekonac za pomoca szali nic nie da.. zrozum, drogi Kolego, ze ludzie, ktorzy zachowuja sie tak, a nie inaczej sa po prostu ograniczeni i zadne inne rozwiazanie poza silowym do nich nie trafi.. takie moje zdanie

serdecznie pozdrawiam wszystkich zwolennikow i przeciwnikow :D
Qba

Postprzez DRZEWO 77 2004-12-04, 5:31 pm

wiec posluchaj bolek & lolek jak dawno temu spiewali nam w katowicach czy w chorzowie "adolf hitler" to my im "edward gierek" i czulismy sie najlepsi a jak kolega s... chce sie wylonic co podfkreslalem wczesniej z klimatami ktorych w sosnowcu nigdy nie bylo to jest duzy blad i jest to po prostu irytujace bo dla mnie jak i wielu innych najwazniejsze jest krzewienie sosnowieckiej kultury wiec nie wstydz sie bolku i lolku ze sosnowiec byl od zawsze stolica komuny bo to siega historii przedwojennej a ta flaga pokazuje tylko z kad pochodzimy to sa nasze korzenie NAJSTARSZA DZIELNCA ZAWSZE Z ZAGLEBIEM
DRZEWO 77

Postprzez DRZEWO 77 2004-12-04, 5:59 pm

PS PIKNIKI bo jak chcecie cos zmieniac to nie tutaj to trzeba jezdzic pare lat znac te klimaty i rozmawiac z ludzmi ktorzy maja w tym temacie cos do powiedzenia ktorzy za was trzymali i trzymaja ten honor i walke anie ze ty sobie siara gdzies tam jezdziles z boku i nagle masz cos do powiedzenia i irytujesz swoim klimatem ionnych wiec niech cie olsni i kolegow z piknk klubu ze o tym sie rozmawia przy piwie lub na wyjezdzie lub na ludowym inaczej jastes synku "ANONIMOWY" SZCZERZE MAM CIE W DUPIE
DRZEWO 77

...

Postprzez Krawiec 2004-12-04, 6:04 pm

Siara napisał(a):Krawiec nie mieszajmy sprzeciwu wobec rasizmu z anarchizmem bo nie koniecznie sie to musi wiazac,zwiazki pilkarskie wielu krajow organizuja same akcje przeciwko nienawisci i nietolerancji a wcale nie sa anarchistyczne,no chyba tylko w polskim panuje an@rchia ale oni nic takiego nie robia chociaz zdaje sie w ubieglym roku p.Listkiewicz powiedzial ze on bedzie walczyl z takimi zjawiskami na stadionach zebrano wtedy kilkadziesiat tysiecy podpisow pod petycja...z czego nawet kilkaset w samym sosnowcu i dabrowie.Ale jak to bywa w pzpn tylko sie mowi i pilnuje swego...
A co by bylo gdyby zrobili celtyki hmmm? w wielu klubach potrafili sobie poradzic:)
Ale u Nas jest zupelnie inna kultura niz np w anglii

Antyrasizm nie koniecznie wiąże się anarchizmem ale tak to zostanie odebrane na stadionie. Spróbuj wczuć sie w realia stadionowe.

PS. Qba, flaga CZZ nie jest anty- tylko pro- i nie powinna być traktowana politycznie tylko historycznie. Trzeba uporać się z tym wymysłem urzedników czyli "tęczowym miastem".

Szkoda Drzewo, że kojarzysz tą czerwień z komuną . Co prawda komuniści też brali udział w wydarzeniach 1905 w Zagłębiu ale mieli wówczas mało do powiedzenia. Cóż... pomysł wstąpienia do Kraju Rad był w patriotycznym Zagłębiu mało popularny.
Krawiec

Postprzez DRZEWO 77 2004-12-04, 6:52 pm

WIEC NIECH KOLEGA KRAWIEC MOZE OLSNI MNIE JAKAS HISTARIAS NP POWSTANIA W SOSNOWCU POMNIKA "REWOLUCIJ" ITP:.
DRZEWO 77

Postprzez qpas 2004-12-04, 8:58 pm

Qba hehehe Przemoc na stadionie no co ty przecierz jesteś z pIKNIK KLUBU chyba tego niepopierasz :lol:
qpas

re

Postprzez Qba 2004-12-04, 9:34 pm

DRZEWO 77 napisał(a):wiec posluchaj bolek & lolek jak dawno temu spiewali nam w katowicach czy w chorzowie "adolf hitler" to my im "edward gierek" i czulismy sie najlepsi a jak kolega s... chce sie wylonic co podfkreslalem wczesniej z klimatami ktorych w sosnowcu nigdy nie bylo to jest duzy blad i jest to po prostu irytujace bo dla mnie jak i wielu innych najwazniejsze jest krzewienie sosnowieckiej kultury wiec nie wstydz sie bolku i lolku ze sosnowiec byl od zawsze stolica komuny bo to siega historii przedwojennej a ta flaga pokazuje tylko z kad pochodzimy to sa nasze korzenie NAJSTARSZA DZIELNCA ZAWSZE Z ZAGLEBIEM

po pierwsze primo to nie mow do mnie bolek i lolek, bo ja do Ciebie mam szacunek, wiec i Ty bys mogl miec takowy do mnie

po drugie primo to w ogole nie zrozumieliscie moich intencji: wysuneliscie argument, ze takie szaliki moga stac sie zrodlem podzialow wsrod nas... a moja riposta jest taka: flaga CZZ tez dzieli. nie wstydze sie przeszlosci mojego regionu, nie podoba mi sie ona, ale to nie znaczy, ze mam sie jej wstydzic. przeczytaj sobie dyskusje przed powstaniem flagi... o to mi chodzi, ze moze dzielic a nie laczyc, ale jak widze to nie jest dla Ciebie zaden argument, wiec nie argumentujcie tak tego, ze szaliki nie moga powstac.. tylko to mam na mysli.

po trzecie primo to tez jestem przeciwny szalikom

pozdrawiam
Ostatnio edytowano 2004-12-04, 9:40 pm przez Qba, łącznie edytowano 1 raz
Qba

re

Postprzez Qba 2004-12-04, 9:37 pm

DRZEWO 77 napisał(a):PS PIKNIKI bo jak chcecie cos zmieniac to nie tutaj to trzeba jezdzic pare lat znac te klimaty i rozmawiac z ludzmi ktorzy maja w tym temacie cos do powiedzenia ktorzy za was trzymali i trzymaja ten honor i walke anie ze ty sobie siara gdzies tam jezdziles z boku i nagle masz cos do powiedzenia i irytujesz swoim klimatem ionnych wiec niech cie olsni i kolegow z piknk klubu ze o tym sie rozmawia przy piwie lub na wyjezdzie lub na ludowym inaczej jastes synku "ANONIMOWY" SZCZERZE MAM CIE W DUPIE

powiedz mi jedno: co chcemy zmieniac?? mnie tam pasuje i szalikow nie chce, a jezeli powstana, to sobie kupie i, jak juz mowilem, powiesze na scianie w pokoju...
czy czujesz sie lepszym kibicem ode mnie? z tego powodu, ze jestem mlodszy, zaliczylem mniej wyjazdow itd itp? masz takie kryterium? to ja Ci powiem, ze kocham tak samo Zaglebie jak i Ty..
pozdro
Qba

Postprzez DRZEWO 77 2004-12-05, 9:56 am

oficjalnie przepraszam kolege z niwki za niepotrzebne jak nam sie obu wydaje "odezwy"
DRZEWO 77

re

Postprzez Qba 2004-12-05, 10:36 am

nic sie nie stalo... dokladnie, niepotrzebne
pozdro :lz:
Qba

Postprzez musztra 2004-12-05, 11:26 am

nie wiem jak was ale mnie już ten temat nudzi :? :? wszyscy praktycznie określili się na nie....
musztra

Postprzez Krawiec 2004-12-05, 10:28 pm

DRZEWO 77 napisał(a):WIEC NIECH KOLEGA KRAWIEC MOZE OLSNI MNIE JAKAS HISTARIAS NP POWSTANIA W SOSNOWCU POMNIKA "REWOLUCIJ" ITP:.

Juz pisalem kilka razy o Czerwonym Zagłebiu w watku o fladze więc mozna poczytać. Nalepiej sięgnac do źródeł czyli do St.Radka "Sztandar buntu" - fragment jest zamieszczony w dziale region na stronie głównej.

Historia pomnika jest trochę dziwna bowiem był zaprojektowany jako pomnik Powstańców Śląskich i wykonany w gliwickim Bumarze. W ostatniej chwili werdykt konkursu został zmieniony i w zajał on 2 miejsce . Został skierowany do Sosnowca, a odsłonioęto go w 1968 r. jako pomnik Czynu Rewolucyjnego .

Historia związana z nim została podporządkowana PZPR-owskiej wersji czyli zniekształcona dlatego ludzie nie znający prwdziwej historii CZZ wrzucili go do jednego wora z Dzierżynskim , Zawdzkim, Leninem, Armią Czerwoną itd. i dlatego też nazywali go ironicznie pomnikiem hydraulika. Np. który Warszawiak pomyślałby o ironizowaniu z pomnika Powstania Warszawskiego ? Jest to tam rzecz święta, a przecież 1905 to było nasze zagłebiowskie powstanie przeciw zborcom moskiewskim .

A wracając do tematu Pikinikowcy nie są anonimowi przynajmniej PK, Siara nie należy do grupy, WOJTEK który siedzi w temacie wyjazdów jak nikt inny nie jest Piknikowcem więc chyba Drzewo nie jesteś aktualnie w temacie :wink: Poza tym nie przypominam sobie żebyśmy kiedykolwiek na meczu w Katowicach skandowali E. Gierek

Który to był rok ? Na piłce czy na hokeju ?
Krawiec

Postprzez Siara 2004-12-06, 11:36 am

Zgadza sie Qba poprzeczke mozna stawiac wyzej,tez myslalem ze jak jest dobrze na Zagłębiu to taka inicjatywa byla by przyjeta bardziej zyczliwie. Podobna rozmowa byla przed wspomniana a juz istniejaca flaga czerwonego zagłebia czesc tez tego nie chciala jak teraz szali a jakos nie widac zadnych podzialow nadal wszyscy stoimy za tymi flagami razem.Wtedy WOJTEK zapowiedzial ze i tak ja zrobi i tak...:) i dobrze szacunek dla niego za determinacje,mam nadzieje ze i mi jej nie zabraknie i Ci ktorzy zapowiedzieli chec posiadania takiego szala go dostana:) Dam znac kiedys kiedys...jak bedzie gotowy. A wracajac do czerwonej flagi zaglebia to komunizm kojarzy sie z lewica a lewica z antyrasizmem i krzewieniem tolerancji,choc nie mieszajmy sie w polityke
ANI LEWICA, ANI PRAWICA ! ZAGŁĘBIE !!! :D
Siara
Żółta kartka

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice