TEMAT O STADIONIE LUDOWYM

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez czeladzianin 2004-11-07, 9:45 pm

CHWDP = CH.J W DU.E PREZYDENTOWI :evil: ZDEMONTUJMY ZEGAR I ZANIEŚMY MU DO OGRÓDKA, ODDAJCIE STARY!!!
czeladzianin

Postprzez WOJTEK 2004-11-07, 9:48 pm

PODPISUJE SIĘ OBIEMA RĘKAMI.

(TYLKO ZMIEŃ TEN HERB :lol: )
WOJTEK
Adventure Group

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-11-07, 10:09 pm

WOJTEK napisał(a):PODPISUJE SIĘ OBIEMA RĘKAMI.

(TYLKO ZMIEŃ TEN HERB :lol: )

Czemu ci sie ten Herb nie podoba ?? :) 1924 CKC CKS
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez czeladzianin 2004-11-07, 11:43 pm

Herbu nie zmienie a zegar do ogródka Górskiemu!!!
czeladzianin

Postprzez WAB 2004-11-10, 3:27 pm

http://www.piknik.zaglebie.sosnowiec.pl/stanowisko.php

A czy nie uważasz Fabian, że trochę za dużo oczekujesz od niedouczonego nauczyciela, który nie rozumie zapisów ustawy o samorządzie terytorialnym? Prawda jest taka, że dokąd nie bedziemy mieć radnego w sosnowieckim ratuszu, dotąd będą nas walić z każdej strony. Co prawda wybory samorządowe za dwa lata, ale być może tzw. kumaci zaczęliby coś w tym kierunku myśleć?
WAB

...

Postprzez Krawiec 2004-11-10, 4:03 pm

Dobra robota Fabian !

Ci co tak najeżdżają na Górskiego i tzw. "komunę" niech sobie zobaczą co czeka nasz klub po wyborach. Jak można się domyślić facet kibicuje "Ruchowi" bo twierdzi, że kilka lat temu dostał kamieniem od kibiców Zagłębia na stadionie Ruchu. O ile Górski jest do Zagłębia nastawiony obojętnie bo zależy mu bardziej na innych sprawach to Winiarski jest WROGIEM naszego klubu. Zapamiętajcie to raz na zawsze.

Nie mam nic do PO ale trzeba brać pod uwage na kogo konkretnie głosujemy.

Śmię twierdzić, że Górski nie brał udziału w "zegargate" . To zbyt błacha sprawa żeby on się w to bawił . Pieczeń najprawdopodobniej upiekł ktoś z mosir-u na spółkę z zaznajomioną firmą.

Nie posługujmy sie w dyskusji o stadionie szyldami SLD i PO czy PiS, bo to do niczego nie prowadzi , jest mylne i naiwne . Znamy konkretne nazwiska i poglądy co do Stadionu Ludowego - tego sie trzymajmy.
Krawiec

Postprzez kuźnia 2004-11-10, 4:32 pm

sld pis po, itp partyjki istnieją po kilka sezonów a Zagłębie ma sto lat, jak politycy nie rozumieją roli piłki nożnej w tak dużym mieście - no to wyp....
a kibice niech znajdą wśród siebie kogoś kto mógłby być ich rzecznikiem i zgłosić go jako kandydata niezależnego do rady miejskiej w nast. wyborach parę tysięcy podpisów poparcia się znajdzie.
kuźnia

niestety, znów uważam trochę inaczej od "tonu obowiązko

Postprzez Blajpios 2004-11-10, 7:17 pm

Chodzi mi o to, że nawet jakiś mój sprzeciw budzą wypowiedzi ostatnie w tym wątku, także ludzi, których nie tylko szanuję, ale najczęściej z nimi się zgadzam. Najogólniej ujmując - akurat nie za bardzo zgadzam się z opinią Fabiana i jego roboty nie uważam za doskonałą. Akurat moją ulubioną partią nie jest PO, ale ustawianie tutaj "polityczne" chyba idzie za daleko. Na pewno Krawiec, jako zaangażowany w sprawy Zagłębia bardzo - wie więcej i o K. Winiarskim w tej sprawie i może mieć jakiś wyraźny powód do opinii tak jednoznacznej, jaką głosi; przynajmniej ufam, że tak jest, że nie jest to wynik emocji w sprawie "umiłowanej" tak dalece, że dochodzi w swych osądach do grubej niesprawiedliwości. Niemniej - na podstawie tekstów "oficjalnych", publicznie dostępnych: niestety (albo stety), nie uważam za prawdziwe określenie go wrogiem. Powtarzam - nie żyję na co dzień w Sosnowcu od lat, nie znam człowieka osobiście, Wy macie z nim jakieś kontakty, niemniej pasuje mi "do całości" po prostu możliwość, że jedynie nie uważa spraw piłkarskiego klubu za najważniejsze w mieście. Dla przekonania się o tym, na ile tu zmienić opinię, uznać, że 250 tys. mieszkańców grodu sądzi inaczej: proponuje referendum. Nie sądzę też, by takie jego stanowisko usprawiedliwiało inwektywy typu "niedouczony nauczyciel" (zajrzałem właśnie na strony "Staszica" i w zeszłym roku - co prawda z dużym "dystansem" do zwycięzcy, niemniej jest na 4 miejscu wśród nauczycieli w ocenie uczniów; to pewnie może też coś znaczyć). Odpowiedź Fabiana o marnowaniu pieniędzy w referendum - akurat ona wydaje się manipulacyjną. Wydaje się być obawą o to, co naprawdę większość mieszkańców miasta myśli o dużych nakładach finansowych na stadion.
Niestety, czytając tę dyskusję Winiarski - Fabianowicz więcej rozsądku widziałem w wypowiedziach Winiarskiego i więcej argumentów z pozycji ogólnomiejskich. Jeżeli ktoś patrzy z dystansem, oceniając np. skalę osiągnięć: będzie odczuwał np. jakiś szacunek dla szermierze, zdobywców europejskiego pucharu! Są trzy polskie zespoły, które w całej historii zdobyły Puchar Europy. To: Płomień Sosnowiec, Pocztowiec Poznań (hokej na trawie), MOSiR Sosnowiec. Jako kibice z Sosnowca powinno się doceniać ten fakt. Brzmi to trochę inaczej, niż awans do polskiej drugiej ligi piłkarskiej. Tak samo jako wielokrotne mistrzostwo Polski, choć akurat fanem piłki kobiet nie jestem (choć na pewno nie jest to ich boks). Wydaje mi się, że nie zrozumiał Fabian istoty argumentów w tej dyskusji, w każdym razie momentami mówili o innych sprawach. Co do poziomu zawodników nawet bez oglądania meczów - hm ;-) wystarczy poczytać opinie kibiców. Itd. itd.
Na pewno boleć może kibiców prawdziwych przypominanie faktów sprzed lat co do chuligaństwa. Wiem, że dużo się zmieniło, cenię właśnie działania kibiców działających w "Pikniku" i innych formach - ale trzeba pamiętać też, że takie sprawy zostają w opinii społecznej długo. Na przykład w mojej rodzinie, z Sosnowcem związanej też co najmniej sto lat - jak oczekiwać, że opinia o kibicach już będzie inna, gdy nie minęło jeszcze 10 lat od chwili, gdy przez wracających kiboli, ale z flagami, z barwami: poturbowało Bratanka, bo uznali "na wygląd", że "przyjezdny". Kilka tygodni później Ciocia, kobieta ok. sześćdziesięcioletnia została znów przez kiboli tak samo "z flagami" obrabowana z torebki.
Żeby było jasne. Uważam, że miasto powinno się zaangażować w poważniejszą przebudowę stadionu a nie będącą kpiną i okazją do łatwego zdzierczego zarobku "kolesiów" związanych z układem rządzącym. Niemniej - rozumiem też, że może to być przedmiotem i negocjacji z klubem, który coś na tym zyskuje - oraz rozważań, jak ta sprawa mieści się z całością problemów miasta. Postawa więc K. Winiarskiego może być więc postawą na prawdę osoby odpowiedzialnie podchodzącej do spraw mandatu miejskiego, nawet jeżeli nie docenia problemu - i wolę taką niż postawę populisty, manipulatora, by dobrze wypadać "w głosach". Głosach nawet nie "wyborców", bo nie traktuje się tych ludzi jako odpowiedzialnych - tylko w "głosach wrzucanych do urny", które ludzie przyniosą skutkiem odpowiedniej socjotechniki.
No cóż, pewnie już mnie tu w ogóle "wyklną" na tym forum, bo akurat Ci, co uważam, że trochę teraz się "zagalopowali" to ci, co miewali cierpliwość mnie czytać, jak również podzielali przynajmniej niektóre opinie - ale cóż, właśnie na takich ludziach człowiekowi szczególnie zależy, więc tam, gdzie wydaje się, że się zagalopowali, dodaję moją opinię.
Pozdrawiam wszystkich i mam nadzieję, że przyczyni się ten głos dobrze do dyskusji i rozsądnego podejścia.
Blajpios

Postprzez Codino 2004-11-10, 10:09 pm

Nie chce oceniac wiedzy politycznej i ekonomicznej Pana Winiarskiego, ale jest faktem, ze o piłce nożnej to on gówno wie. Inteligentny człowiek ma to do siebie, że stara się nie wypowiadać na tematy, o których nie ma pojęcia.
Codino

Postprzez xXx_1906 2004-11-10, 10:52 pm

Nie no ten Winiarski mi strasznie zadziałał na nerwy, jak można być tak pustym człowiekiem? Jak można pisać o czymś (stadionie, kibicach itd.) czego nie widziało się prawie nigdy na żywo? Dlaczego człowiek, który jest jakąś tam ważniejszą postacią ocenia różne rzeczy nie mając do tego podstaw? Mam nadzieję, że ktoś taki nie dojdzie do władzy bo to już byłby koniec jakichkolwiek nadzieji na remont Ludowego .Fabian Pozdro i szacunek dla Ciebie za dobrą rozmowę na wysokim poziomie (szkoda, że pan W się nie dostosował do Ciebie) i za to, że nie dałeś się ponieść emocjom.
xXx_1906

Postprzez IQ 2004-11-11, 11:50 am

"A mię się wydaje" że tym razem to cały ten temat to jakaś manipulacja. Po co podniecać się poglądami Winiarskiego czy kogokolwiek z opozycji skoro do władzy mogą oni dojść dopiero za dwa lata ??? a cała opozycja na dzień dzisiejszy ma gówno do powiedzenia. Jeśli ktoś ma inne zdanie i mówi o tym prosto w oczy to należy to uszanować i głosować na kogoś innego a nie odsądzać go od czci i wiary. Winiarski może sobie co najwyżej udzielić wywiadu – władzy nie ma w zasadzie żadnej. A problemem jest - i pewnie będzie przez co najmniej 2 lata - Górski i jego stronnicy. Remont Ludowego który trwa już kilka miesięcy przypomina mi inne "świetne" miejskie inwestycje prowadzone na przestrzeni ostatnich lat typu aquapark, multikinio czy Szklarniana. Miernikiem stosunku obecnych władz do problemu stadionu ludowego jest nasz "nowy zegar" i tyle w tym temacie. Proponuję ostrze krytyki skierować we właściwą stronę - bo może to przynieść jakiś efekt (cuda się zdarzają) Oceniajcie ludzi po czynach a nie po słowach...................
Pzdr

PS Może podobny wywiad uda się komuś zrobić z Górskim albo Jaskiernią – ciekawi mnie co oni powiedzą o przebudowie Ludowego.
IQ

...

Postprzez Krawiec 2004-11-11, 8:45 pm

:shock: Tekst nie jest żadna manipulacją tylko odpowiedzią na wiarę niektórych forumowiczów w poprawę sytuacji po zmiannie władzy.

Chcieliśmy pokazać bez względu na nasze poglądy (trudno Fabiana i mnie zaliczać do zwolenników SLD), że ci którzy najprawdopodobniej przejmą władzę w Sosnowcu mają negatyny styosunek do jakichkolwiek zmian na Ludowym i negatywny stosunek do Zagłębia i jego kibiców. W dodatku wywiad z Winiarskim , który przestał chodzić na mecze Ruchu z winy kibiców Zagłebia przypomniał mi o czasach kiedy prawica sprawowała rządy w mieście.

Pamiętasz IQ początek lat 90-tych i demolkę symboli Sosnowaca i Zagłębia Dabrowskiego w tym naszego klubu. Boje się ekipy PO i UW tym bardziej, że mam pewnośc, iż oni cały czas uważają nasz klub za relikt komunizmu natomiast za swój klub obrali Ruch Chorzów.

Nie przez przypadek na ostatnim festynie działaczy, piłkarzy i kibiców HKSu pojawił się Jerzy Buzek. Takie nazwiska jak senator Kutz, Steinhof grabarz zagłębiowskiego górnictwa, Widzyk itp wspierają ten jedynie słuszny politycznie klub w województwie.

Pamiętasz aferę z firmą Budus , tą która budowała za Kępskiego Stadion Śląski , czyż nie była sponsorem Ruchu ?

Winiarski też musiał się pokazać na Cichej, a swój stosunek do naszego klubu ujawnił w wywiadzie na sosnowiec.info po tym jak Górski wykombinował te 600 tys. dlatego mimo braku zaufania do SLD bardziej obawiam się rządów Winiarskiego .

IQ zapraszałem cię dwa razy do tego żebyś właczył się w grupę lobbingową . Ja znam stanowisko Górskiego i Jaskierni , ogólnie już to tutaj opisałem . Szkoda, że się nie włączyłeś bo znałbys szczegóły i może mielibyśmy większa siłę przebicia.

Ps. Blajpios wierz mi to jest to samo środowisko, które chce nas silezianizować - jak ich można inaczej nazwać jak nie wrogowie ?
OK, niech bedzie, że są to ludzie nieprzychylni Zagłębiu :wink:
Krawiec

Postprzez musztra 2004-11-12, 9:28 am

Plany wobec nowej trybuny w Poznaniu

Planowana w miejscu obecnego tzw. kotła nowa trybuna stadionu Lecha w Poznaniu będzie miała 6,5 tys. miejsc siedzących.

Jej budowa ruszy wiosną przyszłego roku i będzie kosztować ok. 14 mln zł. Zanim jednak to nastąpi, na stadionie zostanie zamknięta elewacja tzw. czwartej trybuny i wybudowany dach nad nią. Dotychczas pochłonęła ona blisko 20 mln zł. Dalsze prace na obiekcie przy ul. Bułgarskiej mają ruszyć w ciągu najbliższego tygodnia.

- Nowa trybuna, nazwijmy ją drugą, będzie mniejsza od czwartej i nie będzie miała tak rozbudowanego zaplecza. Dlatego jej budowa będzie tańsza - mówi wiceprezydent Poznania Maciej Frankiewicz.

Miasto zdobyło już środki z Ministerstwa Edukacji Narodowej i Sportu na modernizację poznańskiego obiektu. Do końca roku nie uda się wykorzystać 8 mln, które miały być wydane.

- Ale to nie oznacza, że ta suma przepadnie. Zostanie wykorzystana na początku przyszłego roku - zapewnia Frankiewicz.

Koniec prac, na które są pieniądze, przewidziano na wiosnę 2006 r. Stadion powinien mieć wtedy dwie zadaszone trybuny za bramkami. W takim stanie ma przyjąć w lipcu 2006 r. piłkarzy na finałach mistrzostw Europy do lat 19. Jeśli 10 stycznia 2005 r. Poznaniowi zostanie przyznane prawo organizacji uniwersjady 2009, nasze miasto będzie się starać o kolejne środki. Tym razem po to, by stadion wzbogacił się o trybuny wzdłuż linii bocznych i dach nad nimi. Docelowo obiekt ma mieć widownię na 40 tys. osób.
żródło:90minut.pl
w Poznaniu potrafią władze zadbać o stadion :? :?
musztra

Postprzez fabian 2004-11-12, 10:10 am

Krawiec ja bym tak daleko nie szedł jak Ty. Mam nadzieję, że to było stanowisko Pana Winiarskiego, a nie całej prawicy. Zobaczymy przed następnymi wyborami, co na ten temat do powiedzenia będzie miał Pan doktor Miklasiński, który jest szykowany na kandydata na prezydenta czy inni potencjalni kandydaci do rady. Nie mniej teraz trzeba pracować z tym kim jest.
fabian

Postprzez Krawiec 2004-11-12, 2:45 pm

fabian napisał(a):Krawiec ja bym tak daleko nie szedł jak Ty. Mam nadzieję, że to było stanowisko Pana Winiarskiego, a nie całej prawicy. Zobaczymy przed następnymi wyborami, co na ten temat do powiedzenia będzie miał Pan doktor Miklasiński, który jest szykowany na kandydata na prezydenta czy inni potencjalni kandydaci do rady. Nie mniej teraz trzeba pracować z tym kim jest.

Na pewno nie całej prawicy ale nie mozna drogą eliminacji wybierać w taki sposób, że odrzucimy winiarskiego z PO i oddamy głosy na PiS.

Najpierw trzeba poznać stanowisko gości z PiSu lub LPRu jeśli ktoś ma w ogóle głosować na prawicę oczywiście.

Kurka 6,5 tysiaka żelbetu za 14 mln. No moznaby i u nas ale te pieprzone grunty .
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna