wolfik napisał(a):Co do niemieckich flag i haseł Deutschland Deutschland, to występowały na wielu śląskich stadionów, a może zamiast nazywać nas jakimiś zdrajcami narodu czy folksdojczami wypadałoby sie zastanowic skąd sie wzieły, dlaczego Ślazący zaczeli patrzeć w strone Niemiec?
Ale po co mamy w to wnikać? Już nie ogarniam - wydawało mi się, że Wy (Ślązacy) w tej dyskusji macie pretensje, że kojarzy Was się z Niemcami, a jednocześnie... Chcesz, żebyśmy się zastanawiali, co Was w niemiaszkach pociąga? Poza tym - Wy rozpoczęliście na to modę.
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):A kto celowo przekęca nazwę Górnego Śląska? I w jaki sposób? "Gorny Śląsk" ? "Górny Ślunsk" ? . Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałem.
ciekawa sprawa, swego czasu na forum kibice.net podczas burzliwych dyskusji na temat fany "Oberschlesien" często padały argumenty z polskiej strony, że napis powinien być po śląsku, a gdy ktoś próbuje napisać Górny Śląsk po śląsku to znowu sie nie podoba.:roll:
Gdzie ktoś napisał "Górny Śląsk" po śląsku? W dyskusji na Kibice.net zwolennicy "Oberschlesien" na początku próbowali nam wmówić, że to jest ... po śląsku. Jak już pisałem "Pierońskie Hanysy" są niedoścignionym wzorem podkreślenia Śląskiej tożsamości.
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):W '95, albo '96.
no to pozostaje mi jedynie uwierzyć, ewentualnie spytać starszych kolegów, ale spytam troche przewrotnie jak to sie ma do hasła "pierdolone hanysy"?
Hasłu "pierdolone hanysy" odpowiada "pierdoleni gorole", a nie "polskie świnie".
wolfik napisał(a):Foxx napisał(a):Edit: A to znalazłem w innym temacie:
Co Ci przypomina widok znajomy ten? I kto żyje drugą wojną światową?
No cóż pewna grupa kibiców Niebieskich ma takie poglądy, ale w wielu polskich klubach też znajdziemy ludzi mających podobne poglądy, więc nie mieszałbym tego z naszą "Śląskością"
Taaak, swastyki, "polskie świnie", nazistowskie nicki w necie, flaga z nazwą regionu po niemiecku... Wreszczcie doszliśmy do porozumienia - to wszystko nie ma nic wspólnego z Waszą "Śląskością".