Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Foxx 2004-10-09, 5:58 pm

wolfik napisał(a):Co do niemieckich flag i haseł Deutschland Deutschland, to występowały na wielu śląskich stadionów, a może zamiast nazywać nas jakimiś zdrajcami narodu czy folksdojczami wypadałoby sie zastanowic skąd sie wzieły, dlaczego Ślazący zaczeli patrzeć w strone Niemiec?

Ale po co mamy w to wnikać? Już nie ogarniam - wydawało mi się, że Wy (Ślązacy) w tej dyskusji macie pretensje, że kojarzy Was się z Niemcami, a jednocześnie... Chcesz, żebyśmy się zastanawiali, co Was w niemiaszkach pociąga? Poza tym - Wy rozpoczęliście na to modę.

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):A kto celowo przekęca nazwę Górnego Śląska? I w jaki sposób? "Gorny Śląsk" ? "Górny Ślunsk" ? . Nigdy w życiu się z czymś takim nie spotkałem.

ciekawa sprawa, swego czasu na forum kibice.net podczas burzliwych dyskusji na temat fany "Oberschlesien" często padały argumenty z polskiej strony, że napis powinien być po śląsku, a gdy ktoś próbuje napisać Górny Śląsk po śląsku to znowu sie nie podoba.:roll:

Gdzie ktoś napisał "Górny Śląsk" po śląsku? W dyskusji na Kibice.net zwolennicy "Oberschlesien" na początku próbowali nam wmówić, że to jest ... po śląsku. Jak już pisałem "Pierońskie Hanysy" są niedoścignionym wzorem podkreślenia Śląskiej tożsamości.

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):W '95, albo '96.

no to pozostaje mi jedynie uwierzyć, ewentualnie spytać starszych kolegów, ale spytam troche przewrotnie jak to sie ma do hasła "pierdolone hanysy"?

Hasłu "pierdolone hanysy" odpowiada "pierdoleni gorole", a nie "polskie świnie".

wolfik napisał(a):
Foxx napisał(a):Edit: A to znalazłem w innym temacie:

Co Ci przypomina widok znajomy ten? I kto żyje drugą wojną światową?

No cóż pewna grupa kibiców Niebieskich ma takie poglądy, ale w wielu polskich klubach też znajdziemy ludzi mających podobne poglądy, więc nie mieszałbym tego z naszą "Śląskością"

Taaak, swastyki, "polskie świnie", nazistowskie nicki w necie, flaga z nazwą regionu po niemiecku... Wreszczcie doszliśmy do porozumienia - to wszystko nie ma nic wspólnego z Waszą "Śląskością".
Foxx
Legia Warszawa

Postprzez misiek1906 2004-10-09, 6:25 pm

cóż za polemika
misiek1906

...

Postprzez Krawiec 2004-10-09, 6:36 pm

Ja dziwie się skąd wziął sie ten zachwyt Ślązaków kulturą niemiecką . Już Bismarck traktował ślaski lud jak zwykłą siłę roboczą i ludność niepewną narodowo "wasserpolnishe" . Oprócz więzi z Polską poprzez język (myślę że ani Czech ani Niemiec nie zrozumie śloonskiej godki , która wg Miodka jest skansenem staropolszczyzny) , doskiwierał wam pruski dryl i germanizacja . Dlatego słowianska dusza zbuntowała się i dlatego 3 powstania . Druga strona medalu to przodkowie Krollów, Hubków Paveków czyli Ślązaków opcji niemieckiej - co oni maja wspólnego z Ruchem 1920 , który założyli powstańcy ???

Zachwyt na tzw "światłem ze Śląska" jest też dla mnie dziwny bo to swiatło wytwarzali Żydzi i Niemcy (noblisci z Opola i Wrocławia), a nie śląski polskojęzyczny lud słowiański.

Wolfik i najważniejsze pytanie , dlaczego tolerujecie na swoim forum treści faszystowskie (pomijam już kwestię niemieckości jako takiej )

http://zaglebie.sosnowiec.pl/forum/view ... ght=#71332

Tych avatarów jest więcej
Krawiec

Postprzez Leyton 2004-10-09, 10:06 pm

Nie wiem Krawiec co Cię dziwi? :wink:
Pewne kwestie wyjaśniałem w tym temacie, ale dzisiaj rano je usunąłem żeby nie podgrzewać atmosfery. Ale dobra....
DEUSCHE MARK, a teraz EURO mają lepsze przebicie niż czeska KORONA. Niemcy są bogatsi niż Czesi i Polacy. Niemcy mają na arenie międzynarodowej o wiele więcej do powiedzenia niz my i Czesi. Niemcy są światową potegą gospodarczą, a my i Czesi jesteśmy prowincją. Dlatego na Śląsku jest OBERSCHLESIEN a nie Górny Śląsk, HornĂ­ slezsko czy Górny Ślonsk. KASA, KASA i JESZCZE RAZ KASA, a nie tradycje. Co do tego nie mam najmniejszych wątpliwości.
Leyton

...

Postprzez Krawiec 2004-10-10, 6:25 am

Strzał w 10 -nę !

Leyton, to było zdziwienie retoryczne :wink: 8) :D Poza tym do czynników ekonomicznych można dorzucić te polityczne. Śląska "mniejszość narodowa", gdyby była zatwierdzona w Strasburgu, miałaby zapewnione miejsce w parlamencie. RAŚ nie chwycił politycznie więc wymyślili narodowość.

Ciekawe jak szybko dostaliby kulkę w łeb gdyby taki Gorzelik żył za czasów pruskich . Bismarck szybko zrobiłby porządek z "narodowością śląską".
Krawiec

Postprzez Rejon 2004-10-10, 9:00 am

Panowie mam pytanie, bo cały czas zarzucacie nam jak to Śląsk buduje tożsamość na nienawiści do Zagłębia, a czy nie jest wręcz na odwrót?? Sląsk ma dostatecznie dużo własnych tradycji, zwyczajów i gwary, które go odróżniają, a jakie są cechy odróżniające Zagłębie od nie tyle Sląska co reszty Polski??
Rejon

Postprzez zgredos 2004-10-10, 5:18 pm

Po dzisiejszym meczu piłkarze Zagłębia chcieli podziękować także kibicom Ruchu, gdy zbliżali się do ich sektoru poleciały bluzgi i kamienie... ot taka śląska tradycja
zgredos

Postprzez WOJTEK 2004-10-10, 5:30 pm

zgredos napisał(a):Po dzisiejszym meczu piłkarze Zagłębia chcieli podziękować także kibicom Ruchu, gdy zbliżali się do ich sektoru poleciały bluzgi i kamienie... ot taka śląska tradycja

KAMIENIE ??? DZIWNE. JA TEGO NIE WIDZIAŁEM. A BYŁEM DO SAMIUTKIEGO KOŃCA.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez Rynek 2004-10-10, 6:00 pm

zgredos napisał(a):Po dzisiejszym meczu piłkarze Zagłębia chcieli podziękować także kibicom Ruchu, gdy zbliżali się do ich sektoru poleciały bluzgi i kamienie... ot taka śląska tradycja

Nie siej plotek nic takiego nie było
Rynek
Obserwowany

Postprzez CZaRnYY 2004-10-10, 6:03 pm

Część naszych "kibiców" też nie za przyjemnie przywitało piłkarzy niebieskich na samym początku meczu, mimo że Ci zwrócili się w naszą stronę i zaczęli klaskać, więc działa to w obie strony...
W każdym razie epitety te nie nadawałyby się do zacytowania tutaj :?

Nieważne gdzie się jest, kogo są kibice, a zawsze znajdą się wśród nich tacy co im słoma z butów wystaje :?
CZaRnYY

jw

Postprzez modi 2004-10-15, 2:36 pm

To racja, że wszystko zaczęło się od zaborów. U nas Niemiec krzewił zachodnią kulturę, pracę, stawiał przemysł, kościoły, teatry itp.. na Zagłębiu była wówczas rosyjska nisza. W latach 50-tych gdy zalal nas napływ buraków do roboty w przemyśle Śląsk był już jako-tako ukształtowany i obronił swoje korzenie. Zagłębiacy - ci rodowici - zostali zalani przez kieleckich wieśniaków i nie mieli czego przeciwstawić.
Wiecie o tym, że istnieje śląska gwara, kuchnia, tradycja, kultura itp. A czy słyszeliście o tym samym ale z przymiotnikiem Zagłębiowska? raczej nie...
Nie tak, że was nie lubię ale nie chciałbym u was żyć i mieć z tym rejonem cokolwiek wspólnego. Właśnie dlatego, że nie macie korzeni...nie wiecie co to znaczy i nie jesteście w stanie szanować czyjejś kultury..
bywam na zagłębiu i wiem jakie u was są relacje międzyludzkie - napierdalacie sobie nawzajem bo nie macie wspólnej płaszczyzny porozumienia (czytaj:dorobku, tożsamości , kuyltury). Wyznacznikiem waszej egzystencji jest status materialny, posiadany samochód, ciuchy...
Tym rodowitym z Zagłębia współczuję, napływowym nie - bo i tak nie rozumieją o czym mówię.
modi

Postprzez Pesto 2004-10-15, 4:27 pm

ja bylbym zapomnial - przeczytajcie koniecznie "Gnoj" Kuczoka

opis zycia wzorowej , katolickiej rodziny na europejskim , cywilizowanym Slasku :roll: nawet jest wzmianka , ze tatus kibicowal niebieskim

a przedmowca niech spyta Krawca , czy Zaglebie nie posiada wlasnej tradycji ... tu nie było hojnego Bismarcka ,tu sie inna tradycja tworzyla
Pesto
kumaty

Postprzez atomic 2004-10-15, 5:27 pm

Odpowiedz przeniesiona z forum Widzewa...

KrawiecZS napisał(a):Atomic chciał dowodów na symbole faszystowskie i dostał . Zadałem pytanie na temat reakcji na faszyzm na forum Ruchu (konktretny wątek ?) i cisza.

Krawiec, forum Widzewa to chyba nie optymalne miejsce na takie tematy, ale jeszcze raz Ci odpowiem.

Temat, raczej ankieta, czy teksty itd. faszystowskie powinno sie tolerowac na forum Ruchu byla (w ostatnia niedziele). Ale zostala skasowana, bo dochodzilo do wyzywek miedzy kibicami Ruchu. A to chyba do zrozumienia.

Eisernes Kreuz...

KrawiecZS napisał(a):...czyżby to nie ten sam krzyż, który w nagrode za dobrą służbę fuhrer przyznawał żołnierzom ss i wehrmachtu oraz widniał na skrzydłach samolotów luftwaffe.

No, to ten sam krzyz, który tak na marginesie nadal widni m.i. na samolotach niemieckiego wojska. No i co? Tobie sie to kojazy z ...
KrawiecZS napisał(a):m.in. z rozstrzeliwaniem mieszkańców Sosnowca i Dąbrowy na ulicach...

To znaczy ze jak widzisz symbol wspólczlonka NATO to odrazu flash-backi dostajesz??? Prosze nie zrozóm mnie zle, nie mam na celu sie nasmiewac ze zbrodni popelnionych w czasie ´33-´45 obojetnie na kim i obojetnie przez kogo. Ale EK to symbol ani faszystowski ani nazistowski.

Co ty do tego zolnieza który se cygareta odpala masz, tez niezupelnie rozumie...

Ze swastykami masz racje, niewiem jak w Polsce, ale conajmniej w Niemczech, gdzie zyje, jest ich publiczna prezentacja zabroniona. Dlatego tez nic na forum Ruchu nie zgubily. Wiem ale ze con. jeden z taka swastyka w avatarze kiedys wyjasnil dlaczego takiego avataru uzywa (bo to sa w wiekszosci raczej stare plakaty a nie same swastyki) i bylo o.k. Niewiem dlaczego ktos który sie zajmuje historia 2WS itd. niemóglby ich uzywac?

Niektórzy jednak nawet celowo po zaczeciu dyskusji na ten temat zmienili sobie avatary aby takich jak ty "zaszokowac". Pomysl o tym! Naprawde niewarto sie bulwersowac.
atomic

Re: jw

Postprzez WAB 2004-10-15, 6:04 pm

modi napisał(a):To racja, że wszystko zaczęło się od zaborów. U nas Niemiec krzewił zachodnią kulturę, pracę, stawiał przemysł, kościoły, teatry itp.. na Zagłębiu była wówczas rosyjska nisza. W latach 50-tych gdy zalal nas napływ buraków do roboty w przemyśle Śląsk był już jako-tako ukształtowany i obronił swoje korzenie. Zagłębiacy - ci rodowici - zostali zalani przez kieleckich wieśniaków i nie mieli czego przeciwstawić.
Wiecie o tym, że istnieje śląska gwara, kuchnia, tradycja, kultura itp. A czy słyszeliście o tym samym ale z przymiotnikiem Zagłębiowska? raczej nie...
Nie tak, że was nie lubię ale nie chciałbym u was żyć i mieć z tym rejonem cokolwiek wspólnego. Właśnie dlatego, że nie macie korzeni...nie wiecie co to znaczy i nie jesteście w stanie szanować czyjejś kultury..
bywam na zagłębiu i wiem jakie u was są relacje międzyludzkie - napierdalacie sobie nawzajem bo nie macie wspólnej płaszczyzny porozumienia (czytaj:dorobku, tożsamości , kuyltury). Wyznacznikiem waszej egzystencji jest status materialny, posiadany samochód, ciuchy...
Tym rodowitym z Zagłębia współczuję, napływowym nie - bo i tak nie rozumieją o czym mówię.

Proponuje wszystkim, którzy mienia sie czlonkami narodowosci slaskiej i Polska im sie nie podoba, uniesienie sie honorem i zrezygnowanie z tego instytucjonalnego kaganca. Zrezygnujcie z pracy, bo firmy w których pracujecie, sa podmiotami prawa polskiego, które sie wam nie podoba. Zrezygnujcie z bezplatnej sluzby zdrowia bo jest polska. Zrezygnujcie z bezplatnych szkól, bo was wynaradawiaja za polskie pieniadze. Zrezygnujcie ze wszystkich innych rzeczy, z których korzystacie, zapominajac skad ida na to pieniadze. Bo przez ostatnie pietnascie lat to cala Polska sie skladala, zebyscie z glodu nie zdechli. I jak was czytam, to mam serdeczne dosc finansowania z moich miedzy innymi podatków waszej egzystencji. Dla uzmyslowienia: sredni dochód na mieszkanca ( 2003 r) w cenach stalych w stosunku do 1988 roku: Sosnowiec - 136,6% Chorzów - 88,1%. Tak wyglada ten slaski (niedo)rozwój.
WAB

Postprzez modi 2004-10-15, 7:46 pm

Nie wiem kolego czemu mnie zacytowałeś jako zapowiedź swoich bluzg, szczegolnie jesli nie mowilem nic o polityce...
Czy ci sie to podoba czy nie - jestem posiadaczem polskiego paszportu i konstytucja gwarantuje mi dostep do wszelkich swiadczen z ktorych i ty korzystasz.
I zastanow sie czy kasa, ktora tak lozysz na slazakow nie idzie rowniez na ciebie, bo chyba wiesz, ze Sosnowiec, Chorzow i jakies 20 innych miast naleza do jednolitego pod wzgledem struktury zatrudnienia obszaru - zwanego GOP-em.
modi

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice