Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

...

Postprzez Krawiec 2004-09-28, 11:52 am

Viro, nie udawaj, że jesteście tacy rozsądni . Polecam wszystkim przeczytanie tego wątku i posdsumowanie wniosków jakie wyciagaja kibice R. Obrażacie się Ślazacy na "Świętą wojnę ", że źle przedstawia wasz wizerunek w oczach reszty kraju, a myślicie dokładnie tak samo jak groteskowy Bercik.

http://www.ruch.chorzow.pl/forum/viewto ... 95&start=0

Zgadzam sie z osobami , które nie dyskryminują ludzi ze względu na miejsce urodzenia i nie mówię, że Hanysy generalnie są ..... Również poznałem kilku równych gości zza rzeki.

Jesli coś im zarzucam to konkretne rzeczy . Największe pretensje mam do ich elit intelektualnych za ksztatowanie wizerunku Ślązaka na czarnym zagłębiowskim tle. Pomijam już w tym punkcie RAŚl bo sprawa tyczy się równiez propolskich byłych felietonistów Dziennika Zachodniego i kilku intelektualistów i dziennikarzy zgrupowanych wokół magazynu "Śląsk".

Poglądy zwykłych ludzi, takich jak na forum Ruchu, to skrajne odwzorowanie tych teorii o biednym i przestępczym od wieków Zagłebiu , które na każdym kroku przeszkadza porządnemu i prawemu Ślaskowi rozwijac się. To tak jakbym słyszał propagande Goebelsa na temat raka jaki drążył Niemcy - jak wiadomo faszystom chodziło o Żydów i komunistów.

To mnie właśnie u Hanysów denerwuje bo np. Pozaniacy czy też Dolnoślazacy , którzy również charakteryzują się pruskim drylem nie płaczą , że w mieście jest wiecej przyjezdnych niz autochtonów tylko budują swój lokalizm pozytywnie.
Ostatnio edytowano 2004-09-28, 5:07 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 3 razy
Krawiec

Re: Za co nie lubie HANYSOW i klubow ze Slaska

Postprzez zgredos 2004-09-28, 4:09 pm

Tadeusz Wisniewski napisał(a):

Kluby Slaskie od zawsze nie byly lubiane w Sosnowcu a to z racji ich przynaleznosci do Slaska. Moje bezposrednie doswiadczenia i pamiec siegaja lat 50-tych a wowczas Slaskie Kluby ktore mogly byc akceptowane to POLONIA BYTOM - z racji Lwowskich korzeni oraz RUCH - z racji posiadanych pilkarzy grajacych w tym Klubie takich jak Cieslik, Alszer, Suszczyk czy Wyrobek.

Tadeusz

Ciekawe rzeczy piszesz, bo z tego co mi opowiadali starsi kibice i byli piłkarze Zagłębia to w Sosnowcu nigdy żaden śląski klub nie był lubiany. Jeden przykład pierwsza ofiara na meczach w Polsce to kibic z Chorzowa który zginoł w Sosnowcu
Idąc twoim tokiem rozumowania, że w Ruchu grali Cieślik, Wyrobek itd to obecnie w Sosnowcu powinna być lubiana Wisła K bo gra tam kilku reprezentantów Polski
zgredos

Postprzez viRo 2004-09-28, 4:23 pm

bylo wiele dyskusji i Wy poprostu nas nie rozumiecie.
Slazacy to ludzie , ktorzy chyba sa najmocniej zwiazani z regionem, jego tradycja i kultura, mozna wymienic tez tu gorali i kaszubow ale u nich chyba patryjotyzm regionalny jest duzo slabszy
granice miedzy hanysami i gorolami sie powoli zacieraja bo za duzo jest ludnosci naplywowej
a co do watku wojewody przyznasz ze jego pretekst byl smieszny
viRo

Postprzez Krawiec 2004-09-28, 4:45 pm

viRo napisał(a):bylo wiele dyskusji i Wy poprostu nas nie rozumiecie.
Slązacy to ludzie , którzy chyba są najmocniej zwiazani z regionem, jego tradycja i kultura, mozna wymienic tez tu gorali i kaszubow ale u nich chyba patryjotyzm regionalny jest duzo slabszy
granice miedzy hanysami i gorolami sie powoli zacieraja bo za duzo jest ludnosci naplywowej
a co do watku wojewody przyznasz ze jego pretekst byl smieszny

Dokładnie , był to pretekst. Dostało się wam za zadyme z ŁKS-em i nie udawajcie świętoszków. Kto miał rozum zeby udowadniać coś sobie na stadionie ?

Link wkleiłem zebyśmy tu poznali jaką nienawiścią pałacie do Sosnowca i całego Zagłębia. Przecież prawie wszystkie posty to przytyk do pochodzenia Wojewody. Z naszej perspektywy to jest jakas komedia Venezuelska bo przeciez nasze obiekty nie tylko sportowe ale równiez szpitale , drogi czy zabytki są finansowane w 100% z kasy miejskiej . Z Urzędu Wojewódzkiego nie dostajemy zadnych dopłat od 1989 roku oraz obecnie mimo wojewody i marszałka z Sosnowca, a wy pieprzycie trzy po trzy.

Gdyby wojewoda był taki antyślaski , a jednocześnie prozaglebiowski w kwestii obiektów sportowych i nie tylko , to dziś Ludowy wyglądałby conajmniej jak Reebok Stadium w Boltonie, a mamy do połowy ruderę.

Przeczytałem sobie kolejny raz ten temat i ogarnęła mnie ulga, że jestem Zagłębiakiem i że na naszym forum ludzie nie popadają w taką paranoję.

Dzięki Viro i Nikiszowiec , że macie jakiś dystans do tego . Domyślam się , że znacie osobiście kogoś z Zagłebia i jakoś nie do konca biorą was te hasła o Azjatach, komuchach itp. No chyba, że się mylę ...
Krawiec

Postprzez KaRaŚ_LegiaWawa 2004-09-28, 7:12 pm

Ja w sumie do hanysów nic nie mam a nawet wręcz przeciwnie (moja dziewczyna pochodzi z Katowic). Zawsze z "wiarą" ze śląska potrafie złapac wspolny język. Mamy tam grupe o nazwie "Squadron" dzięki której takie wyjazdy jak do Wodzisławia nie kończą się na zerach. Mimo to mały minus za wrogie nastawienie do Zagłebia.
KaRaŚ_LegiaWawa

Postprzez Szczurek 2004-09-29, 6:01 am

Kto ma wrogie, ten ma wrogie
Szczurek

Postprzez krzyzio 2004-09-29, 8:22 am

Ja mam kumpla w chorzowie - odwiedziłem go kilka razy. Pewnego razu wracam od niego - czekam na pociąg na dworcu w batorym i podchodzi jakis żulowaty kibic (tak myśle, ze kibol, bo zaczął od opowiadania o ostatnim meczu, o następnym wyjeździe i takie tam). Chyba nie spodobałem mu sie w pierszej chwili, bo bardzo uważnie mnie obserwował - aż wreszcie wypalił do mnie: "a kaj ty jedziesz?" - na co ja grzecznie odpowiadam, ze do sosnowca! - musielibyście zobaczyć jego mine :) Twarz miał bardzo tęskniąca do rozumu, ale obraz zdziwienia na jego twarzy "rzucił mnie na kolana". Był troche w szoku, ale po chwili pyta mnie: "i ty sie nie boisz?". Na co ja odpowiadam, że się niczego nie boję - znowu zdziwienie na jego twarzy i w końcu: "no dobra można sie niczego nie bac, ale przeca tam jest zagłębie!" :))
krzyzio

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-29, 11:01 am

Kolego ZGREDOS - prosze moja wypowiedz interpretowac nastepujaco:

- Kiedy Polonia Bytom porzyjezdzala do Sosnowca z Szymkowiakiem, Kempnym innymi to trudno nie bylo koncentrowac sie na pilkarzach - tylko biegaac i szukac KIBOLI z Bytomia i lac ich ile wlezie - tak nie bylo.

To nie ma nic wspolnego z bycia Mistrzem Polski - chodzi kunszt pilkarza nie wnikajac w jego pochodzenie.

Ofiara na meczu z Chorzowa - Czy Kol. ma na mysli mecz z AKS Chorzow o wejscie do owczesnej I ligi?

Nie wiem dlaczego Wisla Krakow nie jest lubiana w Ssosnowcu - pilkarze ZAGLEBIA przeszli do Wisly z Tomkiem Kulawikiem na czele i stanowili o sile WISLY - pamic mi podpowiada ze przyczynili sie do awansu do I ligi.

Pociagne ten watek troszke dalej - jesli tak to kibice zaprzyjaznionej Legii musieliby Lucjana Brychczego czy Henryka Apostela wieszac na latarni przy Lazienkowskiej - a jest inaczej.

Byc moze w tej chwili Koledzy macie inne spojrzenie na Wisle Krakow, Lecha Poznan czy Lechie Gdansk - kiedys to byly firmy i grali w nich wspaniali pilkarze.

Kochani moi kierujmy sie profesjonalizmem pilkarzy a wszystko inne bedzie OK. Jesli nas zaczepiaja to juz inna sprawa jednak nie nalezy jej rozwiazywac przy pomocy kamieni czy kijow itd.. itp.

Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez zgredos 2004-09-29, 1:32 pm

Tadeusz- ja nie napisałem, że ktoś biegał w czasie meczu z kijem i szukał hanysów. Ale przed i po meczu często dochodziło do ciekawych scen- pływanie w Brynicy było chyba najmniejszym wymiarem kary.

Tak chodziło mi o mecz Zagłębie- AKS Chorzów
I jeszcze jedno przypomnij mi kiedy Lechia Gdańsk była taką potęgą, ja sobie nie przypominam żeby Lechia odnosiła jakieś sukcesy. Co innego kibice Lechii, ale o tym pisaliśmy w innym temacie
zgredos

Postprzez KaRaŚ_LegiaWawa 2004-09-29, 3:54 pm

zgredos napisał(a):Tadeusz- ja nie napisałem, że ktoś biegał w czasie meczu z kijem i szukał hanysów. Ale przed i po meczu często dochodziło do ciekawych scen- pływanie w Brynicy było chyba najmniejszym wymiarem kary.

Tak chodziło mi o mecz Zagłębie- AKS Chorzów
I jeszcze jedno przypomnij mi kiedy Lechia Gdańsk była taką potęgą, ja sobie nie przypominam żeby Lechia odnosiła jakieś sukcesy. Co innego kibice Lechii, ale o tym pisaliśmy w innym temacie

W katrotece sukcesow Lechia ma Puchar Polski w 1983 r. i superpuchar w tym samym roku.
KaRaŚ_LegiaWawa

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2004-09-29, 4:23 pm

Kol. ZGREDOS - incydenty wowczas byly znacznie mniejsze niz dzisiaj w polsce i wogole.

Lechia Gdansk zaczynala przygode z pilka ligowa w tym samym okresie co my tj. 1947 r. Lechia grala juz w I lidze w 1949 r. W roku 1954 kiedy nasza Stal Sosnowiec awansowala do I ligi - Lechia awansowala rowniez z ta sama iloscia punktow. W 1955 my zajelismy II miejsce w lidze , Lechia zajela V miejsce majac 4 pkt. mniej tylko.

Wymieniajac Lechie Gdansk mialem na mysli ten okres kiedy w skladzie mieli takich zawodnikow jak Roman KORYNT czy bracia Gronowscy - co nie oznacza ze byla to slaba druzyna mimo braku spektakularnych osiagniec. Pozniej Lechia zdobyla Puchar i Super Puchar polski.

A dla przypomnienia nie tak bardzo dawnow rozgrywkach II Ligowych Lechia w skladzie z S.Mila rozprawila sie z ZAGLEBIEM bodajze 4-1.

Serdecznie pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

...

Postprzez Krawiec 2004-09-30, 1:53 pm

Ale panowie popłyneliiii ... ze Śląska do Gdańska . A co słychac u Tomka w Tromso ? :wink: :lol:
Krawiec

Postprzez mortimax 2004-10-03, 9:23 am

Cytat z forum rucha :
"Jo mom uprzedzynie do ludzi z sosnowca, w grupie miolech 1 zdowol sie spoko i roz mu na piwo porzycolch bo hujym niybyda, to potym mie unikoł !
Jedyn h*** z sosnowca nabioł moja kuzynka i wydupioł !
Jo tych kurwow niytrawia ! (wybaczcie za przeklynstwo)"

np. za takie pisanie
mortimax

Postprzez zgredos 2004-10-03, 2:27 pm

Krawiec ma racje troche odpłyneliśmy. Wracając do tematu to jestem ciekawy czy kolega Tadeusz był kiedykolwiek na meczu Zagłębia gdzieś na śląsku ( jeśli był to pewnie był witany chlebem i solą) Ja tam byłem naście razy i jeśli leciały na nas tylko bluzgi to było ok.. Z własnego doświadczenia i z tego co znam z historii to między Zagłębiem a Śląskiem zawsze były utarczki i nie zanosi się żeby coś się zmieniło
zgredos

Postprzez Krawiec 2004-10-03, 5:25 pm

zgredos napisał(a):Krawiec ma racje troche odpłyneliśmy. Wracając do tematu to jestem ciekawy czy kolega Tadeusz był kiedykolwiek na meczu Zagłębia gdzieś na śląsku ( jeśli był to pewnie był witany chlebem i solą) Ja tam byłem naście razy i jeśli leciały na nas tylko bluzgi to było ok.. Z własnego doświadczenia i z tego co znam z historii to między Zagłębiem a Śląskiem zawsze były utarczki i nie zanosi się żeby coś się zmieniło

Zawsze tak nie było . Przed I wojną Zagłębiacy wręcz przyjaźnili sie z rodakami zza Brynicy. Jeszcze przed odzyskaniem przez Polskę niepodległoścoi kwitła wymiana towarowa , a w czasie powstań w Sosnowcu był garnizon powstańców (domki kolejowe na Kilińskiego i te obok kina "Zagłębie" i restauracji "Savoy".
Obrazek

Dzisiaj stoi tam Sezam i przejście podziemne :? )

Dowodem przyjaźni ślasko-zagłębiowskiej jest Mauzoleum Powstanców Górnośląskich odsłonięte w 1920 r. na cmentarzu starososnowieckim.

http://www.sosnowiec.info.pl/modules/dz ... i/cpus.htm

Sytuacja diametralnie zmieniła się w czasie II wojny , a to za przyczyna częstych spotkań po dwóch stronach barykady. Faszyści wcielili spowrotem G.Śląsk do Rzeszy, a Ślązaków do wehrmachtu. Czesto Gestapo wykorzystywało Ślązaków jako tłumaczy. Z literatury obozowej znane są przykłady sprawowania funkcji kapo przez Śązaków. Jest jeszcze kilka powodów niechęci miedzy naszymi społecznościami , ale myślę, że to co napisałem powyżej to najistotniejsza przyczyna uprezdzeń widziana z perspektywy Zagłębiaków.
Ostatnio edytowano 2004-10-03, 9:30 pm przez Krawiec, łącznie edytowano 1 raz
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice