Atmosfera Sprzed Lat ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez Fanatyk* 2004-04-09, 12:34 am

Erazmus napisał(a):... Czy pamiętasz może nasze wyjazdy do kosza do Sosnowca ? U nas dużo ciepłych wspomnien jest na ten temat ...

Moze to nie jest tak odległa historia, ale pamietam jak Zagłebie przyjechało jakies 5,6 lat temu do Hali Ludowej(jeszcze wtedy na Śląsk-teraz to nie wiadomo co to jest,chociaz koszulki juz maja zielone).Pamietam ze było was około 500 głów,a ja z kumplem zamiast na balkon Śląska wpadłem na balkon Zagłebia(cały w barwach,dziwne spojrzenia,ale bez jakis przykrych przygód)...Pamietam tez ze mieliscie wtedy przykra sytuacje, gdyz jeden od Was zaliczył upadek z balkonu(wysokosc jakies 4-5 m) z tego co sie orientuje wrócił pociagiem z reszta....Niezle sie wtedy zaprezentowaliscie.
Fanatyk*

Postprzez ARAS1906 2004-04-09, 6:50 am

Fanatyk* napisał(a):
Erazmus napisał(a):... Czy pamiętasz może nasze wyjazdy do kosza do Sosnowca ? U nas dużo ciepłych wspomnien jest na ten temat ...

Moze to nie jest tak odległa historia, ale pamietam jak Zagłebie przyjechało jakies 5,6 lat temu do Hali Ludowej(jeszcze wtedy na Śląsk-teraz to nie wiadomo co to jest,chociaz koszulki juz maja zielone).Pamietam ze było was około 500 głów,a ja z kumplem zamiast na balkon Śląska wpadłem na balkon Zagłebia(cały w barwach,dziwne spojrzenia,ale bez jakis przykrych przygód)...Pamietam tez ze mieliscie wtedy przykra sytuacje, gdyz jeden od Was zaliczył upadek z balkonu(wysokosc jakies 4-5 m) z tego co sie orientuje wrócił pociagiem z reszta....Niezle sie wtedy zaprezentowaliscie.

Wszystko o.k ale Erazmus jest z Wrocka :D
ARAS1906
Środula

Postprzez Greg1906 2004-04-09, 9:31 am

Fanatyk, ja też pamiętam ten wyjazd, też zaliczyłem małą pomyłkę i wylądowałem na balkonie obok kolesi z żólto-biało-niebieskimi szalikami. I też się dziwnie potrzyli :). Jechaliśmy na ten mecz z kumplami furą, we Wrocławiu zamiast na Ludową ktoś nas pokierował na halę treningową Śląska. Wchodzimy do środka, wszystko wygląda o.k., są konkretni kibole w barwach Śląska ale grają w bilarda i w dodatku jest podejrzanie cicho. Kumpel podchodzi do jednego i pyta się co z tym meczem. A tamten na nas patrzy jak na wariatów i mówi, że przecież ten mecz był wczoraj :) . I było 7:2! (wyniku dokładnie nie pamiętam). Okazało się, że my jesteśmy nie na tej hali co trzeba a on mówił o meczu kibiców w noge, a o meczu w kosza nawet nie słyszał :) .
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez ully 2004-04-09, 10:09 am

Ten mecz kosz to rok 97 i jak dobrze pamietam było nas wtedy cos kolo 300.Jechalismy wtedy autokarami,i było to jedno wielkie pijanstwo .Sam we Wrocławiu w jakiejs knajpie przed meczem stoje w kolejce po piwo w szalu Zagłebia,gdy wyjmowałem kase podbijaja jacyś kolesie ze Śląska i mówią "chowaj to jesteś we Wrocku".Potem był mecz i doszło tam do jakiegoś zgrzytu między Śląskiem a Wisłą.Ogólnie atmosfera na hali była super.Wielu z nas nie pamiętało drogi powrotnej.............
ully
Adventure Group

Postprzez Erazmus 2004-04-09, 12:11 pm

ARAS1906 napisał(a):
Fanatyk* napisał(a):

Wszystko o.k ale Erazmus jest z Wrocka :D

Potwierdzam ;-) Jestem zameldowany na stałe we Wrocławiu ;-)
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez zgredos 2004-04-09, 3:22 pm

Pesto- nie wiem o jakie zgody Ci chodzi o zgodach Zagłębia pisałem wcześniej. W latach 70-tych były bardzo dziwne układy my mieliśmy zgode z Legią, Śląskiem, Wisłą a Legia Śląsk z Ruchem
W latach 70-tych Lech grał mecz w Gdyni z Arką ( wówczas mieli straszną kose między sobą) był to mecz o awans do I ligii na kilka minut przed końcem meczu Lech strzelił zwycięską bramke. Kibice Lecha musieli uciekać ze stadionu. Uciekli do kościoła ale i tam dopadli ich arkowcy. A dzisiaj wielcy przyjaciele
zgredos

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-04-11, 10:47 am

http://zaglebiesosnowiec.republika.pl/wyjazdy'0001.html tu znajdziecie relacje z wyzjadow sezon 98/99 99/2000

Kilka liczb z tantego okresu :

jesień'99

40- Lignomat Jankowy
50 - Odra/Varta Opole
650 - Warta Zawiercie
65 - Astra Krotoszyn
131+30 z Legii - Unia Skierniewice
170 - MK Katowice (mecz bez udziału kibiców ostatecznie wchodzimy na stadion)
400 - GKS Jastrzębie
70 - Włókniarz Konstantynów
180 - Piotrcovia Piotrków Trybunalski

wiosna'2000

150 - Rozwój Katowice (mecz bez udziału kibiców stoimy pod stadionem)
110 - Aluminium II Konin
203 - Start Łódź (środa)
2 - Mień Lipno
2000 - CKS Czeladź
130 + kilku z Legii Marko Wieluń (środa)
400 - w tym 5 z Bielsk i kilunastu z Legii GKS II Bełchatów

Moze to nie bylo tak dawno ale napewno zainteresuje niektore osoby.
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez ully 2004-04-11, 11:28 am

Warta Zawiercie w 99 roku? Coś mi tu nie pasuje.Był wyjazd do Zawiercia ,ale to jeszcze w czasach 5 ligi.Był to rok gdzieś może 95
ully
Adventure Group

Postprzez ^m@rcin^ 2004-04-11, 11:34 am

ully napisał(a):Warta Zawiercie w 99 roku? Coś mi tu nie pasuje.Był wyjazd do Zawiercia ,ale to jeszcze w czasach 5 ligi.Był to rok gdzieś może 95

6 KOLEJKA
25.08.99 WARTA ZAWIERCIE - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC 1-2 (1-1)
0-1 Zudin 23 min.(głową)
1-1 Szadkowski 35 min.(głowa)
1-2 Stawecki 59 min.
Widzów:4500 700 z Sosnowca
ZAGŁĘBIE:Stanek, Koster, Nowak, Rosół, Antczak, Drzymont (63'Miśkiewicz), Derbin (89'Lipski), Łuczywek, Baczyński, Stawecki (83'Szymański), Zudin (85'Kołodziej)
Trener:Krzysztof Tochel
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez ully 2004-04-11, 11:47 am

Tak faktycznie,przypomniałem sobie.Chwilowy zanik pamieci.
ully
Adventure Group

Postprzez PawełK 2004-04-11, 12:07 pm

^m@rcin^ napisał(a):
ully napisał(a):Warta Zawiercie w 99 roku? Coś mi tu nie pasuje.Był wyjazd do Zawiercia ,ale to jeszcze w czasach 5 ligi.Był to rok gdzieś może 95

6 KOLEJKA
25.08.99 WARTA ZAWIERCIE - ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC 1-2 (1-1)
0-1 Zudin 23 min.(głową)
1-1 Szadkowski 35 min.(głowa)
1-2 Stawecki 59 min.
Widzów:4500 700 z Sosnowca
ZAGŁĘBIE:Stanek, Koster, Nowak, Rosół, Antczak, Drzymont (63'Miśkiewicz), Derbin (89'Lipski), Łuczywek, Baczyński, Stawecki (83'Szymański), Zudin (85'Kołodziej)
Trener:Krzysztof Tochel

A ten mecz miał być bez udziału kibiców z Sosnowca, no i ta akcja kamieniami Warty po meczu... a teraz relacja z Dziennika Zachodniego nr 200, 27 sierpnia 1999 roku.

"ZAWIERCIE.Jak juz informowalismy, do prób wzniecenia burd ulicznych doszło w środe po III ligowym meczu piłkarskim pomiędzy zespołami Warty Zawiercie i Zagłębia Sosnowiec. Zawierciańscy "szalikowcy" obrzucili kamieniami przyjezdnych. Policji udało sie nie dopuścić do starcia wręcz. Zatrzymano czterech prowodyrów zajść.
Obawiając sie, mających fatalną opinię "szalikowców" Zagłębia Sosnowiec władze Zawiercia wydały zgodę na rozegranie meczu jedynie z udziałem miejscowych kibiców. Do Zawiercia przyjechała jednak kilkusetosobowa grupa sosnowiczan. Tuż przed spotkaniem wpuszczono ich na boczną trybunę, którą oddzielał od reszty stadionu kordon policjantów. Główna grupa sosnowieckich kibiców liczyła ponad pół tysiąca osób (wykupiła 520 biletów), później dołączyło do nich jeszcze ok. 100 sympatyków Zagłębia.
Cały czas sosnowiczanie zachowywali sie nad podziw spokojnie, tocząc jedynie słowne utarczki z "szalikowcami" Warty. Natomiast na trybunie zajmowanej przez zawiercian w czasie meczu kilkakrotnie detonowano petardy. Po zakończeniu pojedynku "szalikowcy" Warty postanowili sie "zrewanżować " przyjezdnym za porażke ich pupili (Zagłębie wygrało 2:1). Grupa ok. 100 zawiercian zaatakowała kamieniami i butelkami idących na dworzec kolejowy kibiców Zagłębia. Eskortujący kolumnę policjanci, używając pałek i gumowych kul rozpędzili napastników, wśród których znaczny odsetek stanowili kilkunastoletni chłopcy. Jeden z kamieni trafił w przechodzącą ulicą kobietę z wózkiem. Po przewiezieniu na pogotowie na szczęście okazało się, że 2-letnie dziecko doznało jedynie otarcia naskórka.
Zawiercianie jeszcze kilkakrotnie starali się zaatakować kolumnę sympatyków Zagłębia. Za każdym razem byli rozpraszani przez stróżó prawa. Nie udało im się również obrzucić kamieniami pociągu z wracającymi sosnowiczanami. Ruch na szosie Zawiercie-Łazy blokowały radiowozy.
W czasie zajść policjanci zatrzymali czterech pełnoletnich prowodyrów zajść. Wszyscy są mieszkańcami Zawiercia. Dwaj z nich po wytrzeźwieniu (mieli we krwi 1,77 i 1,39 promila alkoholu we krwi) stanęli wczoraj, w trybie przyspieszonym przed kolegium do spraw wykroczeń. W stosunku do dwóch pozostałych, którzy podejrzani są o rozbijanie szyb w prywatnych samochodach toczy sie postępowanie wyjaśniające.
Wśród policjantów nie bylo poszkodowanych. Do lekarza zgłosił sie natomiast jeden ranny zawiercianin."

Po meczy śmiali sie nasi kibice, że okroili połowe zawierciańskich szalikowców z szalików.......................... a szalik skroili jeden :lol: /wiecej nie mieli/ :lol: :lol: :lol:
PawełK
pyszałek

Postprzez Erazmus 2004-04-11, 1:02 pm

Co was w tym Zawierciu tak nie lubili ? ;-)
Erazmus
Wrocławianin

Postprzez Pesto 2004-04-11, 2:45 pm

W Zawierciu jest dosłownie wszystko : Legia , Zagłębie , Widzew , Wisła , GKS , Górnik i Ruch. Chyba tylko Jaworzno jest bardziej wielobarwne.
Pesto
kumaty

Postprzez NHK12 2004-04-12, 1:44 pm

A czy wyjazd na Janinę nie był super ,jeden z większych najazdów kibiców Zagłębia w ostatnich latach2500 kibiców ,Ja osobiscie jechałem pociągiem,walki z psami przy wchodzeniu przez płot ,a z czysto sportowych wydarzeń mecz o awans do przerwy 0-1 a potem koncert gry Zagłębia i 3-1 dla nas na trybunach szał radości .a potem jeszcze długo długo libacje w Sosnowcu.
NHK12

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-04-12, 1:49 pm

NHK12 napisał(a):A czy wyjazd na Janinę nie był super ,jeden z większych najazdów kibiców Zagłębia w ostatnich latach2500 kibiców ,Ja osobiscie jechałem pociągiem,walki z psami przy wchodzeniu przez płot ,a z czysto sportowych wydarzeń mecz o awans do przerwy 0-1 a potem koncert gry Zagłębia i 3-1 dla nas na trybunach szał radości .a potem jeszcze długo długo libacje w Sosnowcu.

Moj 1 wyjazd :)
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice