Atmosfera Sprzed Lat ...

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Atmosfera Sprzed Lat ...

Postprzez Miłosz 2004-03-18, 8:01 pm

Wlasnie skonczylem czytac podobny temat na forum Legii i pomyslalem,ze mozna otworzyc cos podobnego u nas.Moze sa kibice na forum "troche" starsi wiekiem ode mnie,ktorzy pamietaja i opisza jakies ciekawe mecze na Ludowym sprzed lat kiedy chodzilo na mecze niekiedy po 20tys. 8)
Czekam z ciekawoscia.
Miłosz
Żółta kartka

Postprzez Polak_sts1906 2004-03-19, 8:07 am

Sam jestem ciekaw... Może też jakieś wyjazdy fajne sprzed kilkudziesięciu lat? A może fotki by sie znalazły także? :D
Polak_sts1906
erotoman

Postprzez zgredos 2004-03-19, 12:09 pm

Ja na mecze chodzę ponad 30 lat to mogę ci troche opowiedzieć. Piszesz że na mecze chodziło 20 tys. ja pamiętam mecz Zagłębia z Górnikiem na którym było ponad 40 000 ludzi ja ten mecz oglądałem stojąc na drabinkach pod zegarem (starym) Ciekawe jest to że na Ludowy chodziło ponad 20 tys. a na mecze wyjazdowe jeżdziło nas po kilka osób. Grupa 20-30 fanów to był dobry wynik.Pamiętam wyjazd do Mielca na mecz ze Stalą Zagłębie było wtedy liderem I ligii(były takie czasy)a na ten mecz pojechało nas 3 (słownie trzy osoby) po krótkiej scysji z Górnikiem a póżniej z milicją w Dębicy udało nam się dojechać do Mielca. Ogromne wrażenie zrobił na mnie bardzo ładny stadion. Na stadionach nie było wówczas klatek dla gości trzeba było siadać między miejscowymi kibicami- tyle tylko że nikt nie biegał z siekierami, ale w morde można było dostać. Czasami jak w Bytomiu czy Poznaniu trzeba było uciekać na boisko. Z tym że na mecze jeżdziło nas po kilka osób był pewien plus bo po meczach często zabierali nas piłkarze
Nawet na mecze hokeja kiedy byliśmy potęgą nie jeżdziło nas bardzo dużo, były wyjątki kilkaset osób w Łodzi ale większość to było po kilkanaście osób a wyjazdy nie były dalekie w Katowicach były 3 kluby
Narazie może starczy chyba że będziecie chcieli więcej wspomnień i szczegółów
zgredos

Postprzez fcv 2004-03-19, 3:41 pm

Zajebisty temat.Sam nosiłem się z założeniem podobnego.Na forach kilku innych klubów takie tematy rozwineły się bardzo fajnie.Niech więc starsi kibice wypowiedzą się na temat klimatów kibicowskich na Zagłębiu w dawnych latach (atmosfera,wyjazdy,dawne zgody,jakieś ciekawe przygody).Może umówmy się i przyjmijmy jako kryterium czasowe lata od roku 93 wstecz.
Jeżeli Zgredos już zaczął to kilka pytań do niego:
1.Pisząc o kilkuosobowych wyjazdach które lata miałeś na myśli i kiedy zaczeły się wyjazdy w większych grupach?
2.Czy mozesz coś napisać o zgodach z takimi klubami jak Polonia B. czy Sandecja N.S.?
fcv

:)

Postprzez ^m@rcin^ 2004-03-19, 3:46 pm

Wlasnie moze ktos napisze o naszych wczesniejszych zgodach i ukladach ?

Wiele rzeczy mzoan sie dowiedziec z Pamietnika Kibica i Ligi Chuliganow Romka Zielinskiego.
^m@rcin^
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez Puzon 2004-03-19, 5:17 pm

Ostatnimi czasy zasięgałem na ten temat wiedzy od staruchów i tak :
- ja osobiście pamiętam zgodę z Motorem Lublin . Podobno bardzo pijacka zgoda:) .Pękła ona chyba w 90 r. na meczu o awans do pierwszej ligi (pamiętam że kurewsko wtedy padało).
- mieliśmy zgode z którymś z Rzeszowskich klubów , chyba ze Stalą , ale mogę się mylic. Trwała ona stosunkowo krótko.
- był też układ/ zgoda z Iglopolem Dębica która trwała ok.2 miesięcy.
Napewno było coś z Polonią Bytom i chyba jakiś krótki układ z Ruchem , ale o tym niech napiszą osoby bardziej kompetentne.
Puzon
Adventure Group

Postprzez Ader 2004-03-19, 5:40 pm

w ramach ciekawostki nie wiem czy ktos wie ale na otwarcie stdionu ludowego (koniec lat 60) byl mecz ............Indie-Holandia.............................................................................w hokeju na trawie :shock:
Ader
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez PawełK 2004-03-19, 6:27 pm

Puzon napisał(a):- mieliśmy zgode z którymś z Rzeszowskich klubów , chyba ze Stalą , ale mogę się mylic. Trwała ona stosunkowo krótko.

To była na 99,9% Resovia...

A co do tematu to jak byliśmy na wyjeździe w Zielonej Gorze w zeszłej rundzie był z nami gość z mojego osiedla co pamięta jak na stadionie Śląskim było ponad 50 tysiecy ludzi z Sosnowca /chyba lata 70-te/ to był na bank mecz PP tylko teraz nie wiem czy to finał był :roll: postaram sie dowiedzieć wiecej bo on nie ma neta a co za tym idzie dostepu do forum...
PawełK
pyszałek

Postprzez Miłosz 2004-03-19, 6:29 pm

Adi89 napisał(a):w ramach ciekawostki nie wiem czy ktos wie ale na otwarcie stdionu ludowego (koniec lat 60) byl mecz ............Indie-Holandia.............................................................................w hokeju na trawie :shock:

Otwarcie stadionu bylo na przelomie lat 50 i 60...Moj tata mial w czerwcu 1962 pokaz gimnastyczny na Ludowym,wiec cos Ci sie musialo pokrecic... :wink:
Miłosz
Żółta kartka

Postprzez bankier 2004-03-19, 6:31 pm

A ma ktoś z Was może fotki sprzed lat - które można by zebrać, wrzucić na skaner i potem zrobić na stronce małą galerię!?!

Myslę, ze gra jest warta "świeczki" - zbliża się 100-tu lecie klubu :wink:
bankier

Postprzez Martii88 2004-03-19, 6:35 pm

PAWEŁ ŚRODULA napisał(a):
Puzon napisał(a):- mieliśmy zgode z którymś z Rzeszowskich klubów , chyba ze Stalą , ale mogę się mylic. Trwała ona stosunkowo krótko.

To była na 99,9% Resovia...

A co do tematu to jak byliśmy na wyjeździe w Zielonej Gorze w zeszłej rundzie był z nami gość z mojego osiedla co pamięta jak na stadionie Śląskim było ponad 50 tysiecy ludzi z Sosnowca /chyba lata 70-te/ to był na bank mecz PP tylko teraz nie wiem czy to finał był :roll: postaram sie dowiedzieć wiecej bo on nie ma neta a co za tym idzie dostepu do forum...

GÓRNIK-ZAGŁĘBIE 27.6.71r Finał PP
Martii88
ULTRAS ZAGŁĘBIE

Postprzez zgredos 2004-03-19, 7:00 pm

To co opisałem wyżej to były lata 70-te .Tak jak pisałem zdarzały się wyjątki, że jechało nas więcej ale bardzo rzadko. Co do zgód czy układów to ja pamiętam że były z: Legią, Pogonią, Wisłą, Śląskiem, Motorem, Lechią bardzo krótko z ŁKS-em i Widzewem było to w różnym okresie.
Jeśli chodzi o Polonie Bytom to było tak że przyjechali do nas kiedyś na hokej z pomysłem żebyśmy razem pojechali do Katowic i obili mordy GKS-owi. Długo nie myśląc wsiedliśmy do autobusów i pojechaliśmy zabawa była ekstra zaskoczona GKS-a spierdalała aż miło. A, że pomysł wypalił to zrobiliśmy jeszcze kilka takich akcji. Przyjemnie było patrzeć jak hanysy uciekają po Katowicach. Ale nie trwało to zbyt długo
Co do Widzewa to było tak, pojechaliśmy do Łodzi w kilka osób każdy z nas jechał tam pierwszy raz i nie wiedzieliśmy gdzie wysiąść. Wysiedliśmy na stacji Łódz Widzew to był błąd trzeba było kawał drogi iść pieszo. Na przywitanie kilku gości wyskoczyło do nas ze sztachetami ale jak się okazało że nie jesteśmy z Legii to nam odpuścili Póżniej było troche alkoholu na meczu i po był spokój, ale na tym chyba się to skończyło
zgredos

Postprzez zgredos 2004-03-19, 7:27 pm

PAWEŁ ŚRODULA napisał(a):
Puzon napisał(a):

Ciekawe rzeczy piszesz 50 000 ludzi z Sosnowca :shock: ja byłem na tych meczach i było tak;
Rok 1977 finał PP Zagłębie -Polonia 1-0 na ten mecz organizowane były autokary z zakładów pracy kibiców Zagłębia było 800-1000 po strzeleniu bramki przez Zagłębie z sektora Polonii poleciały kamienie i siekiera jako uczciwi kibice siekierę odrzuciliśmy
Pok 1978 finał PP Zagłębie -Piast 2-0 na ten mecz organizacja była dużo lepsza do organizacji włączyły się szkoły wyjazd był z pod stadionu przed wyjazdem rozdawano nam flagi i szaliki Ale i tak nie było nas więcej niż 2 500 osób
Na obu tych meczach ogółem nie było 50 000 ludzi.
zgredos

Postprzez ATR 2004-03-19, 8:52 pm

Kilka faktów i ciekawostek z "Kroniki 95-lecia Klubu Piłkarskiego Zagłębie":

- 22.07.1962r. finał pucharu polski na śląskim Zagłębie - Górnik 2:1(widzów 25 000)
- 1.05.1963r. finał pucharu polski na śląskim Zagłębie - Ruch 2:0 (widzów 70 000)

Puchar Interligi Amerykańskiej (puchar Ameryki) rok 1964 (5.07 - 2.08 )
Zagłębie - AEK Ateny 3:0 i 3:0
Zagłębie - Werder Brema 4:0 i 1:0

Otwarcie Stadionu Ludowego - 21.10.1956r. Stal - Gwardia Bydgoszcz 1:1

Udział w rozgrywkach o puchar zdobywców pucharów
02.10.1963 - Zagłębie - Olympiakos Pireus 1:0 (40 000 widzów)
ATR

Postprzez WOJTEK 2004-03-19, 9:50 pm

TO BYŁA RESOVIA NA 100%.PAMIĘTAM TEŻ ZGODĘ Z MOTOREM I UNIĄ OŚWIĘCIM.PAMIĘTAM TEŻ MÓJ PIERWSZY MECZ Z WIDZEWEM W 1984 ROKU.PRZY KAŻDYM KONTAKCIE Z PIŁKĄ ROMANA WÓJCICKIEGO PUBLIKA WYŁA " WUUUUJJJJJJJJJJJJJJJJ" I GWIZDAŁA.
WOJTEK
Adventure Group

Następna strona

Powrót do Kibice