ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC _ WISŁA PŁOCK 13.04. 2019. Godz. 18.00

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC _ WISŁA PŁOCK 13.04. 2019. Godz. 18.

Postprzez wojtaszko 2019-04-11, 7:28 pm

slawekchicago napisał(a):Ja o sobocie myślę już od ... soboty. Aż mnie skręca że nie będzie mnie tym razem . Jak pomimo takich kłopotów kadrowych zdobędziemy 3pkt to NIKT NAS NIE POWSTRZYMA. Remis czy porażka nie przekreśla szans ale ogranicza je do minimum . W dwóch pozostałych meczach nas interesujących, hmm najlepsze byłyby remisy a jeśli już nie to chyba niech wygrają drużyny mające teraz 28 pkt i wtedy będzie dopiero jatka 4×31 , 2×27 i dla każdej ekipy 21pkt do zdobycia

Slaweczku powiedz szczerze ilu jest nas takich co skręca ich na myśl o meczu niestety niedużo i to jest smutne. Tak jak pisałem dla mnie to jest swietosc(żona mówi nie krzycz tam) a ja i tak przychodzę że zdartym gardłem od lat zajmuje jedno miejsce wsrod takich samych wariatów jak ja. Chciałoby się żeby ten stadion żył co mecz niezależnie od wyników było pełno niestety u nas to jest chyba mało możliwe gramy mecz o wszystko mecz za 20 punktów!!!! A ile jest sprzedanych koło 2 tys już nie powinno być miejsca. Ja będę jak zawsze bo to moje miasto mój klub i moje miejsce na ziemi ZAGŁĘBIE PO GRÓB!!!
wojtaszko

Postprzez Luis 2019-04-11, 9:57 pm

wojtaszko napisał(a):
slawekchicago napisał(a):Ja o sobocie myślę już od ... soboty. Aż mnie skręca że nie będzie mnie tym razem . Jak pomimo takich kłopotów kadrowych zdobędziemy 3pkt to NIKT NAS NIE POWSTRZYMA. Remis czy porażka nie przekreśla szans ale ogranicza je do minimum . W dwóch pozostałych meczach nas interesujących, hmm najlepsze byłyby remisy a jeśli już nie to chyba niech wygrają drużyny mające teraz 28 pkt i wtedy będzie dopiero jatka 4×31 , 2×27 i dla każdej ekipy 21pkt do zdobycia

Slaweczku powiedz szczerze ilu jest nas takich co skręca ich na myśl o meczu niestety niedużo i to jest smutne. Tak jak pisałem dla mnie to jest swietosc(żona mówi nie krzycz tam) a ja i tak przychodzę że zdartym gardłem od lat zajmuje jedno miejsce wsrod takich samych wariatów jak ja. Chciałoby się żeby ten stadion żył co mecz niezależnie od wyników było pełno niestety u nas to jest chyba mało możliwe gramy mecz o wszystko mecz za 20 punktów!!!! A ile jest sprzedanych koło 2 tys już nie powinno być miejsca. Ja będę jak zawsze bo to moje miasto mój klub i moje miejsce na ziemi ZAGŁĘBIE PO GRÓB!!!

Jak ja ogladam mecze wyjazdowe to czasem nawet sasiedzi zwracaja uwage abym sie tak nie darl :) dziwi mnie tak mala liczba osob na forum. Na mecze chodzi kilka tysiecy, druzynie kibicuje pewnie klkadziesiat tysiecy biorac pod uwage miasta oscienne, a na forum regularnie nie wiem czy pisze 20 osob.
Luis

Postprzez Tomcjo 2019-04-11, 10:21 pm

Bo o forum wie tak między 100 a 400 osób . Na stadionie powinien być baner i jeszcze jakieś inne ulotki czy tym podobne . Ja też trafiłem na forum jakoś przypadkiem wiele lat temu
A co do kibiców to kiedyś były sukcesy i wycieczki zakładowe szkolne itp . Pełne trybuny nie spadły z nieba . Teraz nie robi się za wiele to o efekty są ponad starania zarządu .
Tomcjo

Postprzez pyla 2019-04-11, 11:29 pm

Nie do końca - w latach 60 mieszkałem na Pogoni , wystarczyło wyjrzeć przez okno i zobaczyć tłumy ludzi którzy szli na LUDOWY. Na pewno nie były to wycieczki zakładowe. Nie mieliśmy na bilet , ale to żaden problem ,poprosiło się starszego i z nim wchodziło się bez problemu. Wtedy się zaczęło i trwa to we mnie do dziś - tylko ZAGŁĘBIE.
pyla

Postprzez Adam1906 2019-04-12, 5:54 am

Czekając na kolejny mecz o wszystko...

Koniec rundy zasadniczej sezonu 2018/2019 zbliża się wielkimi krokami. Już tylko jedna kolejka dzieli nas od rozpoczęcia najważniejszej fazy rozgrywek. I mimo że w przedsezonowych wypowiedziach włodarze Zagłębia Sosnowiec zapowiadali, że marzenia o pierwszej ósemce nie są wcale z kategorii tych niemożliwych do spełnienia, to rzeczywistość okazała się brutalna.

Obrazek

Od 13. kolejki i remisu na stadionie krakowskiej Wisły, Zagłębie nie może wydostać się z ostatniego miejsca w ligowej tabeli, a z każdym kolejnym meczem coraz bardziej prawdopodobny stawał się spadek z Ekstraklasy. Zagłębie żegnało 2018 rok z sześcioma punktami straty do ostatniego bezpiecznego miejsca.

Co by było gdyby?

Nie mówię, że kadra z rundy jesiennej była zła, ale uważam, że gdybyśmy wtedy mieli tych piłkarzy, których mamy teraz, to bylibyśmy obecnie w okolicach piątego miejsca. Bardzo dobrze przepracowaliśmy okres przygotowawczy, zarówno w Chorwacji, jak i tutaj na miejscu. Nasza gra wygląda bardzo dobrze, a wszyscy piłkarze są ogromnie zdeterminowani, aby zostać w Ekstraklasie, tego brakowało jesienią. Jestem bardzo zadowolony z pracy, którą wykonujemy i wierzę, że nie jest jeszcze za późno, aby zmienić naszą sytuację” - powiedział trener Valdas Ivanauskas podczas konferencji prasowej zapowiadającej mecz z Wisłą Płock. I trudno się z nim nie zgodzić. Podczas zimowej przerwy osoby odpowiedzialne za transfery zrobiły swoisty „rachunek sumienia” i przeprowadzone zostały poważne zmiany. Na życzenie trenera do drużyny dołączyło dziesięciu piłkarzy, przed którymi postawiony został jeden cel — utrzymanie Zagłębia Sosnowiec w Ekstraklasie. Ciężka praca zarządu oraz sztabu trenerskiego wraz z zawodnikami, mimo falstartu we Wrocławiu, zaczęła przynosić efekty. Zagłębie wygrało cztery z dziewięciu rozegranych do tej pory spotkań i zmniejszyło stratę do bezpiecznej strefy do czterech punktów. Warto przy tej okazji wspomnieć, że w całej rundzie jesiennej Sosnowiczanie zanotowali tylko dwa zwycięstwa. Sytuacja jest nadal bardzo ciężka, czasu na odrobienie strat ubywa, ale nadzieje na utrzymanie w Ekstraklasie z pewnością są większe niż kilka tygodni temu. Wydawać by się mogło, że mówiąc o piątym miejscu w tabeli trener Ivanauskas nieco przesadził. Jednak okazuje się, że jest to tylko drobna pomyłka. Jeżeli ekstraklasowa tabela opierałaby się tylko i wyłącznie na meczach rozegranych w 2019 roku, to Zagłębie znajdowałoby się obecnie na ósmym miejscu. Wszyscy zastanawialiby się wówczas czy po ostatniej kolejce rundy zasadniczej zapewnimy sobie miejsce w grupie mistrzowskiej... Brzmi nieprawdopodobnie.

Szara rzeczywistość

Do zakończenia sezonu zostało osiem kolejek, a każde z tych spotkań będzie małym finałem. Sobotni mecz z Wisłą Płock może okazać się jednak decydujący w kontekście walki o utrzymanie. „Jeżeli uda nam się wygrać z Wisłą, a innego scenariusza do siebie nie dopuszczam, to będziemy w dużo lepszej sytuacji. Przed nami gra w grupie spadkowej, każdy zagra z każdym. I tak naprawdę w tych siedmiu meczach wszystko może się zdarzyć. Wszyscy jesteśmy bardzo zmobilizowani i koncentrujemy się tylko na tym, aby wygrać sobotni mecz” - powiedział Tomasz Nawotka. Wygrywając z Wisłą, utrzymamy kontakt z Górnikiem Zabrze oraz Arką Gdynia. Najlepszy scenariusz, zależny od wielu czynników, zakłada, że po zakończeniu rundy zasadniczej będziemy tracić do obu ekip tylko jeden punkt. Te dwa zespoły mają obecnie po dwadzieścia osiem punktów, a w sobotę zmierzą się kolejno ze Śląskiem Wrocław oraz Miedzią Legnica.

Zdobycie trzech punktów w sobotę jest niczym obowiązek, aby mieć realne szanse na utrzymanie. W przeciwnym razie uratować nas może tylko prawdziwy cud. I takie właśnie myśli krążą wokół klubu. Wykonanie tego obowiązku będzie jednak bardzo ciężkie, przede wszystkim ze względu na wąską kadrę, którą na ten mecz będzie miał do dyspozycji Robertas Poškus, zastępujący na stanowisku trenera zawieszonego Valdasa Ivanauskasa. Nie zagrają Ivanishvili, Polczak, Tóth, Milewski, Pawłowski... Pod dużym znakiem zapytania stoi także występ Gabedavy i Greššáka. Kto w takim razie weźmie na swoje barki obowiązki lidera, którego zadaniem będzie poprowadzenie Zagłębia do zwycięstwa? Tym kimś będzie najprawdopodobniej Tomasz Nowak, który w meczu z Jagiellonią Białystok zagrał pierwszy raz po niemal półrocznej przerwie. Tomek jest bardzo doświadczonym piłkarzem, więc nie ma obaw o to, czy poradzi sobie z presją, która będzie ciążyć na nim oraz na całym zespole w sobotni wieczór. Istnieją jednak wątpliwości czy wytrzyma ten mecz kondycyjnie, bowiem według Ivanauskasa, nie jest jeszcze w pełni gotowy do gry. Jednak w obecnej sytuacji wydaje się, że nie ma innego wyjścia i trzeba zaryzykować. O tym, jak ciężka jest sytuacja kadrowa w Zagłębiu, świadczy też fakt, że na ławce rezerwowych podczas meczu z Wisłą Płock może znaleźć się, powracający po długiej przerwie spowodowanej kontuzją, Martin Pribula. „Nie jest przygotowany na sto procent. Podczas treningów boi się kontaktu podczas pojedynków. A wiemy wszyscy, że najbliższy mecz będzie bardzo ostry i każdy będzie musiał dać z siebie wszystko” - odpowiedział pytany o Słowaka Ivanauskas.

Mimo wszystko warto!

Warto czy VARto? Zostawmy rozmowy o sędziach czy wideoweryfikacji, bo co za dużo to nie zdrowo. Skupmy się na tym, na co mamy wpływ. Mimo zawieszeń i kontuzji Zagłębie będzie mogło liczyć na swojego dwunastego zawodnika. A będą nim kibice zgromadzeni na Stadionie Ludowym. W tym roku nasz wysłużony obiekt był świadkiem wielu niesamowitych zwrotów akcji, a co najważniejsze trzech zwycięstw w czterech spotkaniach. Te ogromne emocje z pewnością będą także elementem najbliższego meczu z Wisłą Płock. „Zagłębie, to ciągła wiara”, „Wiara, która przetrwała"... Te hasła nie wzięły się znikąd. Pokażmy naszym zawodnikom, że w tej trudnej sytuacji nie są sami!

http://zaglebie.sosnowiec.pl/aktualnosc ... ystko.html

Bardzo dobry artykuł. Szczególnie ostatnie podkreślone zdania weźcie sobie do serca...

BĄDŹMY 12. ZAWODNIKIEM ZAGŁĘBIA SOSNOWIEC!!! WSZYSCY NA LUDOWY!!!!!
Adam1906

Postprzez August 2019-04-12, 6:14 am

Pejoratywnie mi się kojarzy sformułowanie Ojrzyńskiego w wywiadzie dla oficjalnej: "Nie doczekałem mojej współpracy z Zagłębiem do następnego sezonu i dobrze na tym wyszedłem." Facet razem z Ogielą zrobił kadrową (i beznadziejną) rozpierduchę po czym zawinął się z Sosnowca jeszcze przed końcem sezonu. Choćby inaczej sformułował swoją myśl. Burak.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2019-04-12, 8:52 am

Szanowny Auguscie - ma Pan 100% racji - Burak do N-potęgi.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez August 2019-04-12, 9:13 am

Jeszcze odnośnie Kokoszki. Pozyskanie gościa po długotrwałej kontuzji było jako takie dużym błędem i winą Dudka, który się na niego uparł. Nie wiem jakie kwestie zadecydowały o tym, że Waldi czy ktoś tam inny w klubie zdecydował aby gościa w ogóle odsunąć od składu. Jeśli - jak się słyszało - były to kwestie pozaboiskowe związane z charakterem grajka to o tym aby w drużynie panował spokój jest trener. Okres przygotowawczy przepracował z nami Jędrych, który po powrocie został odpalony do Gejksy a z kolei Kokoszka dostaje pensję za free. Nie będę pisał historii alternatywnej ale jak widać na taki mecz jak z Płockiem taki doświadczony grajek by się przydał. Wszak od kontuzji minął rok a mógł też (zamiast Jędrycha) przepracować z zespołem okres przygotowawczy. Jak widać, przy takim sezonie, każdy grajek jest na wagę złota. Tym bardziej, ze w i tak lichej obronie jest dramat.
August

Postprzez wojtaszko 2019-04-12, 9:27 am

August napisał(a):Jeszcze odnośnie Kokoszki. Pozyskanie gościa po długotrwałej kontuzji było jako takie dużym błędem i winą Dudka, który się na niego uparł. Nie wiem jakie kwestie zadecydowały o tym, że Waldi czy ktoś tam inny w klubie zdecydował aby gościa w ogóle odsunąć od składu. Jeśli - jak się słyszało - były to kwestie pozaboiskowe związane z charakterem grajka to o tym aby w drużynie panował spokój jest trener. Okres przygotowawczy przepracował z nami Jędrych, który po powrocie został odpalony do Gejksy a z kolei Kokoszka dostaje pensję za free. Nie będę pisał historii alternatywnej ale jak widać na taki mecz jak z Płockiem taki doświadczony grajek by się przydał. Wszak od kontuzji minął rok a mógł też (zamiast Jędrycha) przepracować z zespołem okres przygotowawczy. Jak widać, przy takim sezonie, każdy grajek jest na wagę złota. Tym bardziej, ze w i tak lichej obronie jest dramat.

Takich przykładów pobierania pieniędzy za darmo w ostamim czasie latach jest zdecydowanie za dużo(Makengo Dudek Markowski Malheiro Torunarigha itp. itd.) ale nasz rozrzutny prezes ma to gdzieś nie jego kasa to wydaje. Co do Kokoszki miał byc wykorzystywany w marketnigu ja mówił prezes ale widać kolejne słowa bez pokrycia zamiast noego mogli pozyskać chłopaka młodego przynajmniej teraz by sie przydał bo został tylko Cichy
wojtaszko

Postprzez wojtaszko 2019-04-12, 9:29 am

A co do Ojrzyńskiego to ja go osobiście pozdrowie z trybuny
wojtaszko

Postprzez Blajpios 2019-04-12, 9:34 am

August napisał(a):Pejoratywnie mi się kojarzy sformułowanie Ojrzyńskiego w wywiadzie dla oficjalnej: "Nie doczekałem mojej współpracy z Zagłębiem do następnego sezonu i dobrze na tym wyszedłem." Facet razem z Ogielą zrobił kadrową (i beznadziejną) rozpierduchę po czym zawinął się z Sosnowca jeszcze przed końcem sezonu. Choćby inaczej sformułował swoją myśl. Burak.
A ja, jak zazwyczaj, wolę być ostrożny w osądzie. Tak z założenia. Co bowiem my wiemy tutaj, tak naprawdę, o rzeczach, które rozgrywają się w klubie, między prezesem a trenerem zwłaszcza? W tym zaś wypadku - to ostrożny jestem tym bardziej, że gdzieś - już nie pamiętam, niestety, dokładnie - ale w jakimś wywiadzie po odejściu sugerował nie tylko rozdźwięki, ale że to wobec niego postąpiono nie tak - i "zaczepiał" Zagłębie, sugerując chyba nawet, by mu odpowiedziano swoją opinią. Ze strony Zagłębia nie było żadnej reakcji. Oczywiście, to wszystko może być też różne wyjaśnienia, począwszy od tego, że tak się dogadano przy rozstaniu (prezes i zawodnik), że to niema "koszta porozumienia", iż tak będą w prasie przedstawiać. Może być faktycznie, że burak trener a klub cacy - ale jednak też może być, że burak to prezes. Oczywiście, trzeba brać pod uwagę, że także w jakimś innym klubie (nie pamiętam którym) rozstał się bez wielkiej przyjaźni - ale też bywały takie, w których uważano go za bardzo wartościowego, zasłużonego trenera, gdy się rozstawali. W każdym razie, o ile pamiętam, rozbudził pewne nadzieje, gdy przyszedł, co może tłumaczyć też ostre do niego ustosunkowywani się obecnie niektórzych: zawiedzione nadzieje. Nagłe odejście zaś - faktycznie narzucać się może jako powód do niechęci, dowód buractwa. Tym bardziej, gdyby faktycznie było to porzucenie takie, jakie zrobił J. Magiera (choć pytanie, dlaczego J. Magierze tego "buractwa" się nie pamięta). Niemniej dla mnie - za mało danych. Równie dobrze odejście L. Ojrzyńskiego mogło być konsekwencją, wynikiem buractwa zarządu Zagłębia - a żal L. Ojrzyńskiego może mieć faktycznie podstawy. W takim wypadku można by powiedzieć nawet, że łagodnie się wypowiada. Ogólnie - to dla mnie ten wywiad jest sympatyczny i raczej pojednawczy, z szacunkiem jakimś. Jakkolwiek - chyba jednak faktycznie jakaś zadra jest. Mówi ogólnie - nie dogadaliśmy się, ale ja na tym dobrze wyszedłem, to była dla mnie odskocznia do Ekstraklasy. Przypomnę przy okazji, kiedyś właśnie taką linię propagandy proponowałem, gdy było bodaj rozżalenie po odejściu J. Magiery do Legii jeszcze, jeszcze nawet nie do kadry: Zagłębie daje promocje, od nas startuje się do kariery.
W każdym razie: wywiad, jak napisałem, odbieram pozytywnie - a zwłaszcza gdyby była ta niejasność i może faktycznie coś nie fair było i ze strony Zagłębia z tym odejściem. Raczej martwi mnie co innego, czyli to, że jest L. Ojrzyński trenerem też ostrym - tu na remis chyba z V. Ivanauskasem - więc po pierwsze, może być efekty nowej miotły, nawet jeżeli faktycznie "Sebastianem Dudkiem Wisły jest Dominik Furman", który powozi tamtą ekipą, nie trener, bo może i D. Furman popuścić pierwszy mecz. Ba. W dodatku - mówi się o jego jednak przejściu do Legii, więc może wodzów (w znaczeniu lejce) popuszczać. W każdym razie, taki "strażak", jak L. Ojrzyński, to nie tylko pierwszy mecz i nowa miotła - ale całą "dogrywkę ligi" może poprowadzić zwycięsko. I to nie jest dobra wiadomość dla Zagłębia.
Drugie niedobre - to sytuacja Zagłębia przed najbliższym meczem. Rzeczywiście, do wszelkich niedogodności losu, dołącza się i sytuacja kadrowa. Cóż, odesłanie V. Ivanauskasa było dla mnie dziwne - a jednak się stało. Odgwizdanie rzutu wolnego za faul poza polem karnym dokonane, gdy zawodnik stoi na obu nogach w polu karnym - oraz późniejsza narzucona melodia "nic się nie stało" przez nie tylko Ekstraklasę ale i media: to też zostawmy na boku. W każdym razie - T. Nowak, który już trochę przed kontuzją szedł w dół, gasła jego kreatywność, nie brylował chyba nawet ani tyle, co S. Pawłowski - jest po poważnej kontuzji i miesiącach przerwy: ma zagrać teraz życiowy mecz, mając tylko jedną połowę z poprzedniego meczu na "przetarcie"? Oby! Życzę mu też tego dla niego samego, bo to sympatyczny zawodnik - a dla Zagłębia tego życzę, bo to konieczne. Ale czy realne? No, kurcze, małe szanse. A poza tym - już choćby Koledzy pisali nieraz, ale w skrócie: filary defensywy poza grą, na czele z P. Polczakiem, który wyrósł na lidera. Zdolny jest do gry tylko jeden stoper i to ten, który uważany jest za najsłabszego. Pomoc? Już pisałem, M. Możdżeń jest raczej defensywny i na pewno nie na miarę - jak na razie Sz. Pawłowskiego gra. Napad? Faktycznie ostatnio trochę V. Sanogo jak by się woził - ale też mam wrażenie, że w ostatnim meczu to on raczej podawał, choć napastnik, niż podawano do niego. Poza nim? Hm. Jeżeli G. Gebedawa się wykuruje, to może jeszcze jako tako. O. Nowak okazuje się jednak raczej z ławki wzmocnieniem. Tak więc, naprawdę bardzo cienko to widać.
Co nie zmienia faktu, że mam nadzieję, życzę oczywiście wygranej i jakoś tam chcę ufać, że sama determinacja, mobilizacja, na tyle będą mocne, że na niej Zagłębie da radę zwyciężyć.
Tak więc, najgroźniejsze dla mnie w wywiadzie L. Ojrzyńskiego - to było ostatnie zdanie. Ja też chciałbym, by VAR znaczył pewność sprawiedliwości. Niemniej jednak - jakoś nie umiem mieć tej pewności (wciąż pozostając zwolennikiem jego stosowania ale i umiejętnego podejścia, nie oczekiwania że znikną wszelkie wątpliwości: natomiast po prostu zasady stosowania VAR-u są jeszcze do przemyślenia.Wciąż zaś ostatnim ale decydującym czynnikiem, to jest przy tym uczciwość podejścia. Bez niej będzie tylko "sprawiedliwość VARu z "nominacji", "bo tak to sobie nazwiemy" a nie faktyczna.
Blajpios

Postprzez August 2019-04-12, 9:46 am

Do meczu niewiele ponad doba a prawie 3 tys. biletów w sprzedaży. Słabo...
August

Postprzez Michał_Wwa 2019-04-12, 10:41 am

Adam1906 napisał(a):Zgłoszenie Martina znaczy, że "tonący brzytwy się chwyta". Wy naprawdę liczycie, że facet po takiej kontuzji (notabene dwukrotnej) zbawi Zagłębie??? Bardzo lubię Martina, ale to już nie będzie ten zawodnik którego pamiętamy.

Mnie to sie marzy aby Martin w ostatniej kolejce ( albo lepiej w jakiejs wczesniejszej coby nam zaoszczedzic siwych wlosow) strzelil gola decydujacego o utrzymaniu!
Michał_Wwa

Postprzez Adam1906 2019-04-12, 1:59 pm

Dla tych kibiców, którzy nie będą mogli pojawić się w sobotę na Stadionie Ludowym, będzie przeprowadzona relacja live w Radiu Zagłębie FM.

Mecz komentować będą Michał oraz Maciej Wasik.

Link do transmisji -> TUTAJ
Adam1906

Postprzez novack 2019-04-12, 4:37 pm

Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna