EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: EKSTRAKLASA - sezon 2018/2019

Postprzez django 2019-03-13, 9:43 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Zresztą jakie to ma znaczenie, skoro byli wyraźnie słabsi od Cracovii i po stracie bramki z karnego niewiele byli w stanie zrobić, żeby doprowadzić do remisu.

Takie znaczenie że w razie prawdopodobnego spadku za główną tego przyczynę zostanie uznany VAR.

Źle napisałem. Powinienem dodać, że DLA MNIE nie ma to znaczenia. Jeżeli koledzy wierzą, że spadamy przez var to jest... ich sprawa.
django

Postprzez Blajpios 2019-03-13, 11:12 pm

django napisał(a):
August napisał(a):
django napisał(a):Zresztą jakie to ma znaczenie, skoro byli wyraźnie słabsi od Cracovii i po stracie bramki z karnego niewiele byli w stanie zrobić, żeby doprowadzić do remisu.

Takie znaczenie że w razie prawdopodobnego spadku za główną tego przyczynę zostanie uznany VAR.

Źle napisałem. Powinienem dodać, że DLA MNIE nie ma to znaczenia. Jeżeli koledzy wierzą, że spadamy przez var to jest... ich sprawa.

A cóż Koledzy tacy pewni? I to ma dojść więc ta pewność nawet do poziomu "na wszelki wypadek zaprzeczania rzeczywistości", jak to bywało już w tym sezonie nie raz, przy tych wypadkach, gdy był ewidentny błąd, jak przy karnym wymuszonym oszustwem P. Brożka?
Owszem, nie mam wątpliwości, że niektórzy faktycznie "skorzystają z okazji wytłumaczenia", że spadek jest konsekwencją VAR-u; tyle, że wydaje mi się, że to ludzie, którzy nawet jeżeli nie byłby problemem VAR, to mieliby innego "dyżurnego winowajcę". Nie wydaje mi się jednak, by to była większość akurat na tym Forum, by już mieć taką pewność, że "jeżeli przy tym karnym będzie wątpliwość, to będzie głównym winowajcą VAR". Natomiast uporczywe podkreślanie, jak to VAR to żaden problem, że z VARem wszystko jest w porządku a zarzuty do niego to tylko urojenia Kolegów - to moim zdaniem, ponieważ jest to propagowanie opinii wbrew faktom, gdyż były problemy i z VARem i z pechem: to jest wręcz prowokowanie tych Kolegów skłonnych do "zwalania na inne czynniki", by faktycznie przymykali oczy na problemy słabości Zagłębia a koncentrowali się na udowadnianiu, gdzież to był błąd VAR-u. W "ten deseń", to w nieskończoność można udowadniać, że "to my mamy rację a tamci są be" - i to zarówno zwolennicy jednej opcji, jak i drugiej.
Tak, niezależnie od tego czy Zagłębie spadnie czy nie, podkreślam - i dawałem tego nieraz dowód: mam nadzieję, że dostrzeżony zostanie główny problem tam, gdzie on tkwi, czyli w słabości Zagłębia.. Od wielu lat np o konieczności wizji w "Centrum Zarządzającym" piszę. Problem ten bowiem - może nawet tym bardziej jeszcze, gdyby cudem jakimś udało się Zagłębiu uratować przed spadkiem: będzie istotną kwestią w przyszłym sezonie i przyszłych sezonach.
Póki co jednak - wciąż mam nadzieję, że nikomu tutaj nie zależy na klęsce Zagłębia, spadek Zagłębia nie wyzwoli w nikim tutaj i w ogóle w Sosnowcu dzikiej radości, bo to już przecież nawet Miasto przez to tracić będzie. Ufam, że nie kibicujemy, by Zagłębie spadło ale by odniosło sukces. Oczywiście, uratowanie przed spadkiem to będzie tylko zaczątek - tak jak to pisałem i po awansie i po wcześniejszych awansach do lig niższych itp. Jeżeli uda się w tym roku uratować - to przecież w przyszłym, jeżeli Zagłębie pozostanie nieprzystosowane czy to sportowo czy organizacyjnie do miana Ekstraklasy: faktyczne "odstawanie Zagłębia od reszty" będzie jeszcze bardziej krzykliwe i jeszcze bardziej bolesne niż w tym roku.
Póki co - to może jednak wspierajmy Zagłębie, nie pomagajmy go rozbijać? Naprawdę wierzę, że dyskusję na temat wizji, będziecie w stanie, Koledzy i odpowiedzialni ludzie w Klubie i jego otoczeniu: przeprowadzić także, jeżeli Zagłębie się uratuje przed spadkiem. Czyżbym się mylił?
Blajpios

Postprzez August 2019-03-14, 9:05 am

Ja również źle sformułowałem swoją myśl, bo nie chciałem uderzać w nikogo z naszych forumowych interlokutorów, a raczej miałem na myśli właściciela i klubowych działaczy. Owszem część społeczności kibicowskiej podziela zdanie Pana Prezydenta, co przede wszystkim widać w medium społecznościowym (Twitter) ale to kibice mają prawo do takiej a nie innej oceny natomiast osoby mniej czy bardziej bezpośrednio odpowiedzialne za klub powinny raczej dokonywać bardziej trzeźwych osądów, przynajmniej publicznie. Mam tu choćby na myśli wpisy Chęcińskiego dot. varu. W mojej ocenie – niezależnie od racji – tak wyrażane pretensje przez osobę pełniącą najwyższy urząd w Mieście nie służą interesowi klubu i nie tylko nic nie zmienią ale jeszcze nadszarpną wizerunek klubu. A jak widać choćby po kretyńskim w swojej treści filmiku promującym przyjście na mecz z Lechią, temat jest i będzie niestety wałkowany, a mniemam, że się nasili w sytuacji gdy zostaniemy zdegradowani. Co by nie sądzić o poziomie ekstraklasy na tle piłkarskiej Europy w kontekście I ligi stawia ona dużo wyższe wymagania w różnych sferach od organizacyjnej począwszy co widać choćby po Miedzi, o której się mówiło, że właściciel i działacze przygotowywali klub na awans od kilku lat jednak wesoło nie jest choćby ze względu m.in. na błędy transferowe gdzie po kilku dość udanych transferach Hiszpanów nasprowadzali kolejnych co ponoć i zachwiało szatnią jak i się okazało, że kolejni to szrot. Dlatego jestem bardzo ciekaw jak będzie sobie radził w ekstraklasie Raków, który – jak można wysnuć choćby z wywiadów – odpuścił sobie awans w zeszłym sezonie a w tym goli wszystko co popadnie w I lidze jak i już zaszedł wysoko w PP co poniekąd burzy teorię wysnuwaną u nas przed kilku laty, że ciężko pogodzić grę o awans z walka w Pucharze. Kolejna sprawa to faktycznie brak w chwili obecnej stadionu na ekstraklasę co niewątpliwie stawia częstochowian w trudniejszej sytuacji niż nas. Natomiast to co zdecydowanie różni to forma własnościowa. Jest prywatny właściciel co sprawia, że prywatne pieniądze raczej nie są wydawane na pałę. No i realizacja celów sportowych z jednym od kilku lat trenerem, w przypadku którego właściciel klubu sprytnie się zabezpieczył przed podkupieniem. I z tych właśnie przyczyn bardzo mnie ciekawi jak częstochowianie będą sobie radzić w przyszłym sezonie jak również jak długo projekt właściciela x-comu przetrwa. Natomiast u nas wiadomo, należy zaczekać na to co się wydarzy niemniej w obliczu coraz bardziej realnego spadku, niczym złym nie będzie stawianie sobie pytania na to jaki będzie krajobraz po spadku.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2019-03-14, 10:56 am

Ha! To z tej trójki dyskutantów w tym "podwątku" już tylko mnie brak w doprecyzowaniu, by wyprostować to, co niefortunnie czy źle było powiedziane! :-) Tak więc: może za mało jasno powiedziałem, że z Oboma Kolegami zgadzam się co do spraw takich, jak właśnie obiektywna ocena całości poczynań Zagłębia - że tu główną kwestią jest nie VAR tylko słabość zespołu (jakkolwiek piszę o tym, tylko nie zaznaczam, że tu jestem zgodny, choć jednocześnie postuluję, by nie bać się mówić o błędach VAR-u w przypadkach, gdzie faktycznie są podstawy przypuszczać błąd lub wręcz gdzie wiadomo, że pomimo VAR-u czy też "skutkiem interwencji VAR-u" błąd został popełniony). Również rozróżnienie, że trzeba rozumieć bardziej kibiców, gdy np zapędzą się w stronniczość i zamykanie oczu, aniżeli gdy to robi Centrum Zarządzające - też na przykład jest mi bliskie. Także w paru innych kwestiach, przecież trudno, bym się nie zgadzał, skoro to w wielu sprawach głosy Obu Kolegów w tym "podwątku" są zgodne z tym, co od dawna pisałem — ale też tam, gdzie coś ktoś logicznie pisze w aspektach dotąd nie poruszanych, chętnie się zgadzam.
No i powinienem był bardziej te zgodności podkreślić — zanim przeszedłem do przypomnienia apelu, że teraz raczej jednak mobilizujmy się na wsparciu, bo spadek, choć coraz bardziej prawdopodobny, to jednak negatywnie odbije się nawet na postrzeganiu Miasta i całego Zagłębia przez resztę kraju.
Po takim jaśniejszym przedstawieniu "listy zgodności", może i wyrazistsze by było, gdy piszę, że choćby z racji tych "strat moralnych całego Miasta i Regionu", jakie przyniesie spadek (a także choćby z racji sensowności wydania pieniędzy jakie miało miejsce na nowe kontrakty w przerwie zimowej) — to moim zdaniem, jedynie uratowanie Zagłębia przed spadkiem powinno mobilizować teraz. Dopiero zaś po zakończeniu tej batalii, byłoby szczęściem (bo tak już to ujmuję po kilkunastu latach postulowania tej kwestii na Forum), gdyby ludzie realnie mający wpływ, żyjący na co dzień w regionie, Sosnowiczanie, będący społem Właścicielami Klubu: do poważnej takiej dyskusji o wizji przystąpili wraz z najętymi przez siebie do spraw zarządzania wspólnym dobrem w powszechnych wyborach przedstawicielami Sosnowiczan, czyli z Prezydentem Miasta i dalszymi przezeń wyznaczonymi ludźmi... To odłożenie dyskusji wydaje się konieczne nawet, jeżeli jak to sugerowałem w wątku o przeglądzie prasy, dziś szczególnie smutne i bolesne jest - skoro od lat tu były tu na Forum te domagania się właśnie by Centrum Zarządzania Zagłębia miało jakąś wizję - że oto odkrywa się w prasie, iż jako «klub z wizją» na arenie ogólnopolskiej są prezentowani ci, co dla Centrum Zarządzającego Zagłębia są klubem w gumofilcach.
W każdym razie, dyskusja o istotnych elementach dla sprawnego funkcjonowania Klubu, przeprowadzona po zakończeniu tej batalii obecnie trwającej (czyli nawet niekoniecznie dopiero po zakończeniu sezonu, tylko gdy już matematycznie pewny będzie wynik zmagań)— ważna byłaby zaś zarówno w wypadku spadku, jak i też w wypadku pozostania w Ekstraklasie (i w tym drugim wypadku może jeszcze bardziej nagląca byłaby taka poważna dyskusja). Moim też zdaniem, wyraźniejsze będzie prawo domagania się tej dyskusji, na poważniejsze w niej znaczenie swojego głosu rozmaici oponenci obecnych władz, właśnie wtedy będą mogli liczyć i będą się mogli takiego traktowania tym bardziej domagać — gdy obecnie będzie wyraźnie widać, że nie tylko nie rzucają piasku w tryby "machiny wojennej o uratowanie przed spadkiem", ale wręcz starają się przyczynić do dobrego tych trybów funkcjonowania, do zwycięstwa w tej kampanii mobilizują.
Blajpios

Postprzez bazant 2019-03-14, 11:56 am

Valdek zapowiadał, że odwołają się od kary Sanogo.
Czy ktoś posiada informację , czy rzeczywiście to zrobili ?
bazant

Postprzez bolo73 2019-03-14, 12:36 pm

Coś odnośnie naszego "ulubieńca" od VAR: https://sport.interia.pl/pilka-nozna/li ... Id,2882176
Wczoraj w TVP Szczęsny także go skrytykował za to, że bezgranicznie zaufał kolegom siedzącym przy VAR podczas kiedy mógł a nawet powinien sam sprawdzić na powtórkach całą sytuację. W sumie zastanawia mnie jedno a mianowicie dlaczego w większości spotkań na VARze siedzi Marciniak tak jakby nikt inny poza nim nie znał się, nie mógł dostatecznie dobrze oceniać wydarzeń na boisku. Widać, że kolo ma niezłe kontakty i jest pchany w Europę na maxa. Pewnie Michałek L go popiera i ciągnie a poprzez niego także swego synka.
bolo73

Postprzez bolo73 2019-03-14, 12:46 pm

August napisał(a):Raków właśnie pyknął Legię w PP i co prawda po dogrywce ale na tle „potęgi” zaprezentował się naprawdę nieźle. No i sędziowie nie pomagali Warszawce. Klub z jeszcze gorszym stadionem niż nasz i - jak twierdził nasz Prezes - ludzie ze słomą w butach. No i zasadnicza różnica: Raków to klub w prywatnych rękach. Z ciekawością jak i życzliwością będę obserwował projekt właściciela z-xomu.

Niby nie pomagali, ale pod koniec meczu czy tam dogrywki (z doskoku oglądałem) była ewidentna ręka Legionisty przy dośrodkowaniu z prawej strony a sędzia na boisku a ni przy VAR nie zareagował. Ręka była bezdyskusyjna i należał się Rakowowi karniak. Co do Rakowa to już rok temu pisałem, że niesamowicie podoba mi się to co oni robią i mocno im w tym kibicuję. Klub bez gwiazd za wielkie pieniądze, bez stadionu, bez większego zaplecza, zupełnie niemedialny a jednak potrafiono tam w krótkim czasie stworzyć coś wielkiego. Tal, nie boję się użyć tego słowa bo ono jest zupełnie adekwatne do tego co Raków prezentuje w tym sezonie. Awans ma niemal klepnięty, półfinał PP a wcale się nie zdziwię jeśli wygrają finał bo generalnie mogą się na tym teraz skupić bo przewagę w lidze mają taką, że mogą sobie pykać na pół gwizdka. Czym powodowany jest ich sukces? Trafili z ludźmi. Ot co. Świetny Prezes, trener z pasją i wizją - przypomina mi Jurgena Kloppa. Mądre i trafione transfery. Rok temu w przerwie zimowej chybili z transferami, ale wyciągnęli wnioski i teraz święcą sukcesy. Naprawdę poukładane tam mają wszystko i to bez wielkich pieniędzy. A Legia? No cóż jak była w bagnie tak w nim tkwi i tkwić będzie. Nawet jakby cudem zdobyła mistrzostwo to nie wróżę im sukcesów w Europie. Beznadziejna polityka trenerska i transferowa oraz wygórowane do granic absurdu kontrakty prędzej doprowadzą do ich upadku niż sukcesu.
bolo73

Postprzez Adam1906 2019-03-15, 6:49 pm

PZPN ukarał obserwatora, który obraził piłkarza Zagłębia Sosnowiec. Filip Robak (obserwator sędziów szczebla centralnego oraz przewodniczący Komisji Szkoleniowej Kolegium Sędziów Świętokrzyskiego Związku Piłki Nożnej), za swój wpis na Facebooku obrażający naszego zawodnika Martina Totha (pisownia oryginalna):

Oglądam mecz Ekstraklasy Górnik Zagłębie i widzę po raz pierwszy w życiu faceta o nazwisku Matin Toth. Gra na prawej obronie i poza wyraźną ułomnością umysłową nie wyróżnia się niczym. Nie potrafi nic co mogłoby usprawiedliwiać jego obecność na boisku. Nic co mogłoby usprawiedliwiać obecność 32 letniego Słowaka zamiast jakiegokolwiek polskiego młodego zawodnika. Polskiego młodzieżowca który choćby potrafił prosto biegać bo już tyle wystarczy aby być lepszym od tego szrotu. Ja rozumiem menedżerów w końcu muszą zarobić. Ale przecież ktoś musi takie coś zaakceptować, ktoś podpisać się pod tym. W imię czego? Niech każdy sobie sam odpowie na to pytanie ale to jest niestety k***a żałosne! Dokąd zmierzasz polska piłko???

otrzymał od Komisji Dyscyplinarnej PZPN naganę i grzywnę... w wysokości 1.000 zł. :redface:
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2019-03-15, 6:55 pm

Jak się to ma urwał nać do kary Waldka np :kiepsko:
Tomcjo

Postprzez NHK12 2019-03-15, 7:10 pm

plock w dupe ,miejmy nadzieje kurnik tez ,wiec jutro wojna
!!!!!!!!!! Lechia tydzien temu nic szczegolnego nie zagrala
NHK12

Postprzez Tomcjo 2019-03-15, 9:55 pm

Górnik leje Lecha , Miedź leje Lecha a my w d... na ostatnim miejscu .
Tomcjo

Postprzez SCORPARO 2019-03-15, 9:57 pm

...pyry póki co dają (_._)... w takiej formie - jak nie przegrają z żabami dzis ze 3,4 :0 - bedzie cud.

Z Lechią tylko zwycięstwo w grę wchodzi - Płock punktowo się nie ruszy po dzisiejszej przegranej ze śledziami, żaby nam odjadą o 3 kolejne punkty - jeżeli się nie położą...
SCORPARO

Postprzez Tom 2019-03-15, 10:14 pm

Lech w formie...
Tom

Postprzez Adam1906 2019-03-15, 10:32 pm

Tak naprawdę to Lech się sprężył jedynie na słabą Legię, a poza tym meczem na wiosnę gra tragicznie. Tak samo dziadosko zagrał w Legnicy z Miedzią, która również nie błysnęła niczym szczególnym. Wychodzi na to, że jeżeli mamy z kimkolwiek powalczyć o utrzymanie to jedynie z Płockiem, Miedzią i Arką.

Jutro tylko 3 pkt!!!!!!!!!
Adam1906

Postprzez SCORPARO 2019-03-15, 10:48 pm

...teoria spiskowa mówi :
Zagłębie jutro wygrywa z Lechią (skoro żabole pocisnęły pyry, to dlaczego nie mieli byśmy wygrać z Lechią>?), Legia wykorzystuje "potknięcie lidera" i wskakuje na jedynie słuszne miejsce dla jedynie (wg leśnych dziadów) słusznej drużyny... i do końca zasadniczego mamy kolejki cudów ... Legia oczywiście "miszczem"...
SCORPARO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna