Ha! To z tej trójki dyskutantów w tym "podwątku" już tylko mnie brak w doprecyzowaniu, by wyprostować to, co niefortunnie czy źle było powiedziane!

Tak więc: może za mało jasno powiedziałem, że z Oboma Kolegami zgadzam się co do spraw takich, jak właśnie obiektywna ocena całości poczynań Zagłębia - że tu główną kwestią jest nie VAR tylko słabość zespołu (jakkolwiek piszę o tym, tylko nie zaznaczam, że tu jestem zgodny, choć jednocześnie postuluję, by nie bać się mówić o błędach VAR-u w przypadkach, gdzie faktycznie są podstawy przypuszczać błąd lub wręcz gdzie wiadomo, że pomimo VAR-u czy też "skutkiem interwencji VAR-u" błąd został popełniony). Również rozróżnienie, że trzeba rozumieć bardziej kibiców, gdy np zapędzą się w stronniczość i zamykanie oczu, aniżeli gdy to robi Centrum Zarządzające - też na przykład jest mi bliskie. Także w paru innych kwestiach, przecież trudno, bym się nie zgadzał, skoro to w wielu sprawach głosy Obu Kolegów w tym "podwątku" są zgodne z tym, co od dawna pisałem — ale też tam, gdzie coś ktoś logicznie pisze w aspektach dotąd nie poruszanych, chętnie się zgadzam.
No i powinienem był bardziej te zgodności podkreślić — zanim przeszedłem do przypomnienia apelu, że teraz raczej jednak mobilizujmy się na wsparciu, bo spadek, choć coraz bardziej prawdopodobny, to jednak negatywnie odbije się nawet na postrzeganiu Miasta i całego Zagłębia przez resztę kraju.
Po takim jaśniejszym przedstawieniu "listy zgodności", może i wyrazistsze by było, gdy piszę, że choćby z racji tych "strat moralnych całego Miasta i Regionu", jakie przyniesie spadek (a także choćby z racji sensowności wydania pieniędzy jakie miało miejsce na nowe kontrakty w przerwie zimowej) — to moim zdaniem, jedynie uratowanie Zagłębia przed spadkiem powinno mobilizować teraz. Dopiero zaś po zakończeniu tej batalii, byłoby szczęściem (bo tak już to ujmuję po kilkunastu latach postulowania tej kwestii na Forum), gdyby ludzie realnie mający wpływ, żyjący na co dzień w regionie, Sosnowiczanie, będący społem Właścicielami Klubu: do poważnej takiej dyskusji o wizji przystąpili wraz z najętymi przez siebie do spraw zarządzania wspólnym dobrem w powszechnych wyborach przedstawicielami Sosnowiczan, czyli z Prezydentem Miasta i dalszymi przezeń wyznaczonymi ludźmi... To odłożenie dyskusji wydaje się konieczne nawet, jeżeli jak to sugerowałem w wątku o przeglądzie prasy, dziś szczególnie smutne i bolesne jest - skoro od lat tu były tu na Forum te domagania się właśnie by Centrum Zarządzania Zagłębia miało jakąś wizję - że oto odkrywa się w prasie, iż jako «klub z wizją» na arenie ogólnopolskiej są prezentowani ci, co dla Centrum Zarządzającego Zagłębia są klubem w gumofilcach.
W każdym razie, dyskusja o istotnych elementach dla sprawnego funkcjonowania Klubu, przeprowadzona po zakończeniu tej batalii obecnie trwającej (czyli nawet niekoniecznie dopiero po zakończeniu sezonu, tylko gdy już matematycznie pewny będzie wynik zmagań)— ważna byłaby zaś zarówno w wypadku spadku, jak i też w wypadku pozostania w Ekstraklasie (i w tym drugim wypadku może jeszcze bardziej nagląca byłaby taka poważna dyskusja). Moim też zdaniem, wyraźniejsze będzie prawo domagania się tej dyskusji, na poważniejsze w niej znaczenie swojego głosu rozmaici oponenci obecnych władz, właśnie wtedy będą mogli liczyć i będą się mogli takiego traktowania tym bardziej domagać — gdy obecnie będzie wyraźnie widać, że nie tylko nie rzucają piasku w tryby "machiny wojennej o uratowanie przed spadkiem", ale wręcz starają się przyczynić do dobrego tych trybów funkcjonowania, do zwycięstwa w tej kampanii mobilizują.