Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Kogo kupic,a kogo sprzedac

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 12:42 pm

Tomcjo napisał(a):Co do Waldka to ja myśle ze bardzo mu zależy bo ostatni sukces to on miał dawno . Liczył tez ze nie skończy tak marnie rundy wiec jeśli obroni ligę to już sam ten fakt będzie sukcesem a pewno w nowym sezonie obiecano mu dalsze kontrakty zawodników i rozwój klubu . Stad mission impossible działa na niego jak płachta na byka .

Tak, pewnie dużo w tym prawdy. Z jednej strony przecież to nic zdrożnego i można mu kibicować w osobistych ambicjach - a z drugiej chyba też nie wyklucza przy tym "tworzenia epopei na rzecz Zagłębia, więc jet i wymiar pozytywny przekraczający te osobiste ambicje. Z kolei z punktu widzenia Zagłębia, oczywiście zachowując pewną samokontrolę, by nie przesadzić i nie przeoczyć, gdyby już interesy się faktycznie rozjeżdżały: ale chyba całkiem dobrze będzie także wspierać osobiste ambicje trenera a zarazem - wiązać go właśnie z tą "Zagłębiowską Epopeją", wciągać w tę orbitę i "zatrzymywać"?
Blajpios

Postprzez maniek-75-75 2019-01-11, 12:43 pm

Blajpios napisał(a):
Adam1906 napisał(a):No i wyjaśniło się, dlaczego rozwiązaliśmy kontrakt z Dejanem Vokiciem oraz chcemy pozbyć się również Arkadiusza Jedrycha. Otóż chwilę po zakończeniu meczu z Legią Warszawa do gabinetu prezesa zgłosili się Jędrych z Vokiciem i spytali, czy można porozmawiać o rozwiązaniu z nimi kontraktów. Gdy dowiedział się o tym "Iwan Groźny" to wqrwił się niebywale i powiedział, że takich choojków co nie chcą z nim walczyć do końca o utrzymanie dla Zagłębia Ekstraklasy to on w drużynie nie chce i mają z klubu wypierdalac...
novack napisał(a):Brawo Panie Waldemarze!!!
Ja to się dłuższy czas już zastanawiam, co naszło tego Litwina, że tak mu zależy na Zagłębiu: bo przecież chyba to, że w Sosnowcu jest Pogoń, to trochę mało - ale naprawdę wygląda na to, że chłop się zaparł i może być mężem opatrznościowym dla Zagłębia. Szacunek i gratulacje i powodzenia!

Co by go nie naszło to ja śmiem twierdzić że kasa musi się zgadzać...
maniek-75-75

Postprzez novack 2019-01-11, 12:44 pm

Waldek postawił na pot, krew i łzy, a nie na masaże pięt!
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2019-01-11, 12:47 pm

21-letni prawy obrońca Tomasz Nawotka został wypożyczony do beniaminka LOTTO Ekstraklasy z Sosnowca na pół roku.

W lipcu Nawotka związał się z Legią Warszawa kontraktem do 30 czerwca 2022 r. Rundę jesienną obecnego sezonu spędził na wypożyczeniu w słowackim MFK Zemplinie Michalovce, który w słowackiej ekstraklasie zajmuje siódme miejsce.

Perspektywiczny obrońca przyszedł do Legii w wieku 17 lat i występował w zespole rezerw. Nawotka był już zawodnikiem Zagłębia w sezonie 2017/18, kiedy zespół z Górnego Śląska wywalczył awans do LOTTO Ekstraklasy.
http://legia.com/aktualnosci/tomasz-naw ... wiec-60564
Ręce opadają. Do braków u żurnalistów z "Głosu Tel-Awiwu" już się przyzwyczaiłem ale to napisał ktoś z rzekomo zaprzyjaźnionego klubu.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez xenon 2019-01-11, 12:48 pm

Zbudowanie i wyciągniecie druzyny z bagna w jakim jest nasz klub może podnieść jego wartość rynkową na rynku trenerskim.Pewnie postanowił zaryzykować, a przy tak słabej lidze może to się udac. Potem pozostanie tylko na czekanie na oferty konkretne bo stołek reprezentacji z 7 koszyka to żaden sukces.Przykładem jest Czeresow.
xenon

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 12:54 pm

August napisał(a):
Blajpios napisał(a):dłuższy czas już zastanawiam, co naszło tego Litwina, że tak mu zależy na Zagłębiu: bo przecież chyba to, że w Sosnowcu jest Pogoń, to trochę mało

Żeby tylko wieczorami po Wygwizdowie nie łaził ;-) A na poważnie. Być może obserwujemy po prostu profesjonalizm trenera. Niemniej jego ocenę zweryfikują mecze i końcowy wynik.

tak, w połączeniu z tym, co napisałem przed chwilą w nawiązaniu do głosu Kolegi Tomcjo - też i tu myślę podobnie, że tym elementem jest profesjonalizm również. Także oczywiście będzie czas na jakąś sensowną odpowiedź po sezonie dopiero. Niemniej, przypomnę - angażowanie dużych środków miejskich w ratowanie za wszelką cenę Zagłębia jest na pewno kontrowersyjne a podtrzymuję moją opinię sprzed jakiegoś czasu, nawet jeżeli skoro już ruszono w tę stronę, to oczywiście kibicuję jak najlepszemu biegowi rozwoju sytuacji, czyli nie tylko obronieniu miejsca w Ekstraklasie, ale temu obronieniu "z przytupem", nie "ledwo ledwo o pół bramki". Niemniej - wg mnie minimalną sprawą było, nawet mniejszym kosztem (choć wydaje się, że te zmiany, jakie są - są przeprowadzane rozsądnie, relatywnie bez szastania pieniędzmi)... otóż, najważniejszą, minimalną sprawą, to byłoby po prostu zmienienie opinii, odniesienia do Zagłębia. Przestrzegałem zresztą przed awansem - awans, który spowoduje klęskę wizerunkową, kolejny sezon, gdzie Zagłębie będzie wyśmiewane i spadnie: to podwójna klęska, bo utrwala kiepski obraz i już naprawdę bardzo mało zostaje ludzi, co pamiętać będą wizerunek pozytywny: tylko ci naprawdę starsi; natomiast młodsi - będą mieć wzmocnienie wizerunku sprzed 10 lat. Tak więc - minimum na tę rundę, to odwrócenie tej tendencji, to sprawienie, że zapamiętają z innej strony. Po dotychczasowej części sezonu większość ligi, kibiców itd uważa - i niestety ma do tego podstawy - że Zagłębie to "rozpacz i nędza" i bynajmniej nie będzie płakać po Zagłębiu, jak spadnie, nawet wielu wręcz przeciwnie, odetchnie. Otóż - zadanie minimum, to odwrócenie tej sytuacji. Nawet jeżeli Zagłębie spadnie - to oby z żalem ligi i kibiców: oby zatęskniono od razu za nim, oby mówili, że szkoda, oby szanowali za walkę, za grę. Oczywiście, jak napisałem, życzę skuteczniejszej tej walki, ale zadanie minimum, to dla mnie właśnie ta pozytywna zmiana, która zależy już tylko od zawodników w grze pod wodzą trenera, tu nie mają wpływu inny okoliczności, nieszczęśliwe zbiegi okoliczności itp.
Blajpios

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 12:59 pm

Zgadzam się i z opiniami o celu finansowym trenera, jak również o wzroście jego pozycji zawodowej. Co prawda przypominam, co i on też przypomina: że już kilka razy uratował zespół a ani razu nie spadł, wszakże tak średnio to się przełożyło na jego awans zawodowy. Niemniej, te aspekty są zapewne także ważne w jego perspektywie, wydaje mi się wszakże, że nie jedynie główne. Wszystkie one - i na wszelki wypadek "z góry" inne podobne tu włączam, by nie musieć znów potwierdza - więc wszystkie one wchodzą w zakres ambicji prywatnych słusznych i godziwych, o których pisałem w nawiązaniu do wypowiedzi Kolegi Tomcjo viewtopic.php?f=1&t=4054&start=16755#p309303 Tę właśnie wypowiedź - uważam też za wiodącą dla mojego stanowiska, jako propozycja co do "pożądanej polityki" w tej sprawie. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez novack 2019-01-11, 1:06 pm

Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez Lars 2019-01-11, 1:07 pm

widać z jakim charakterem ludzi, Dudek chciał podbić pierwszą ósemkę Ekstraklasy.
MOJE SERCE JEST CZERWONO ZIELONO BIAŁE
Lars

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 1:09 pm

August napisał(a):(...)
http://legia.com/aktualnosci/tomasz-naw ... wiec-60564
Ręce opadają. Do braków u żurnalistów z "Głosu Tel-Awiwu" już się przyzwyczaiłem ale to napisał ktoś z rzekomo zaprzyjaźnionego klubu.

Cóż. Zapewne też boli jeszcze więcej - bo to chyba oficjalna strona Legii? Można, trzeba może rzec - pokazuje to trochę, jaka to przyjaźń. Jak ceniony partner dla nich jest w Zagłębiu. Pokazuje to wszakże, jak w społeczeństwie jest postrzegany region. Pokazuje także, tak jak odbicie lustrzane - jak jako Zagłębie żyją Zagłębiacy, jak de facto się w Śląsku odnajdują itd itp. Utyskiwanie na Forum, że nawet w Legii nie wiedzą, jest taką średnią reakcją, że się tak wyrażę. Przy całym szacunku dla Kolegi August, jak również przy współdzieleniu jego odczucia. Pozdrawiam.
Blajpios

Postprzez August 2019-01-11, 1:13 pm

novack napisał(a):http://www.90minut.pl/news/292/news2927220.html
Pogoń robi się sławna.

Jeśli chodzi o te porównania w komentarzach z krakowskim Kazimierzem to nie wiem czy ma mi się zrobić miło czy koszernie ;-) . Albo modlić się żeby w pogońskich lokalach gastronomicznych nie podnieśli cen do dawnego podkrakowskiego miasta.

Blajpios napisał(a):Pokazuje to wszakże, jak w społeczeństwie jest postrzegany region

Co nie znaczy, że nie trzeba ludzi uświadamiać. Przykładowo od ćwierć wieku jeżdżąc w strony rodzinne mojej ślubnej nigdy nie odpuszczałem gdy ktoś mi wmawiał żem przyjechał ze Śląska. I przynajmniej część znanych mi tamtejszych autochtonów to sobie przyswoiła. Z miejscowym proboszczem na czele.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 1:17 pm

Pogoń robi się sławna.

Fajne! Kierunek też niezły, jakkolwiek mam wrażenie, że to jakiś Zagłębiowski Fan znalazł sposób niezły na "oryginalnego" Borubara, podszywając się pod ksywę i "przekręcając agenta". Może to - wespół z akcją niejakiego Miśka, o ile dobrze oceniam, prześmiewczego i/lub odpychającego dla Borubara przyzywania go do pisania - odniesie
jakiś skutek, co do "pierwotnego Borubara". Jakkolwiek - takie wprowadzenie wątków prozagłębiowskich, to pewnie niezła rzecz, o ile nie wpadnie w nachalność oryginału, który już źle działał na ludzi (już o taką nachalność choćby ten "Kazimierz w Sosnowcu" ociera się, jakkolwiek faktycznie, od paru lat, kawiarnię przy Reymonta, o ile dobrze pamiętam, to propagowano jako dużą dawkę krakowskiego, małopolskiego klimatu). To zaś - że Pogoń staje się popularna, zarówno w Małopolskich klimatach wraz z Sosnowcem, jak i jako sama w sobie stara dzielnica: to dobrze - a że ten znak dumny i godny Litwy jeszcze lepiej połączy się z Sosnowcem, nie tylko Szczecinem, to też dobrze.
Blajpios

Postprzez slawekchicago 2019-01-11, 1:20 pm

:brawo: :brawo: :brawo: WALDI :brawo: :brawo: :brawo:

Teraz trenerze zgrac ta druzyne , ale mimo krotkiej przerwy WIERZE W TO ,bo po raz pierwszy nie sa to transfery Last Minute . Juz nie moge doczekac sie pierwszego meczu
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Blajpios 2019-01-11, 1:23 pm

August napisał(a):
Pogoń robi się sławna.

Jeśli chodzi o te porównania w komentarzach z krakowskim Kazimierzem to nie wiem czy ma mi się zrobić miło czy koszernie ;-) . Albo modlić się żeby w pogońskich lokalach gastronomicznych nie podnieśli cen do dawnego podkrakowskiego miasta.
odsniosłem się już i do tego we wpisie sprzed chwili
August napisał(a):
Blajpios napisał(a):Pokazuje to wszakże, jak w społeczeństwie jest postrzegany region

Co nie znaczy, że nie trzeba ludzi uświadamiać. Przykładowo od ćwierć wieku jeżdżąc w strony rodzinne mojej ślubnej nigdy nie odpuszczałem gdy ktoś mi wmawiał żem przyjechał ze Śląska. I przynajmniej część znanych mi tamtejszych autochtonów to sobie przyswoiła. Z miejscowym proboszczem na czele.

Nie twierdzę, że nie należy uświadamiać - i że nie podziwiam takich akcji indywidualnych (bylebym nie wpładł w podziw dla samego siebie także). Twierdzę tylko, że należy postawić pytania o skuteczną akcję dla samych mieszkańców regionu, należy postawić pytanie o skuteczność akcji szerszych niż region nie bazujących jedynie na pracy Siłaczek, czyli takich jednostkowych osób uświadamiających sąsiadów Szlachetnej Małżonki, bo choć to akcje godne podziwu, jak napisałem, to jednak takie siłaczkowe.
No, dobrze, może koniec. Bo de facto, to dochodzimy do spraw już poruszanych - i niestety mocno obawiam się, że już w mnogości ludności rozstrzygniętych, że pogodzono się już ze zgórnośląszczeniem, tak de facto, po tej stronie Brynicy - i to nawet z głupim zgórnośląszczeniem. Tu jest główna sprawa - i być może nieszczęście. Zachowując nadal szacunek dla siłaczkowych dinozaurów.
Blajpios

Postprzez Adam1906 2019-01-11, 1:43 pm

49-krotny reprezentant Kazachstanu, były środkowy obrońca FC Astany Yuri Logvinienko na celowniku Zagłębia.
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna