I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Postprzez Adam1906 2017-04-23, 5:32 pm

Żeby uciąć wszelkie dywagacje na temat ewentualnej "walki" w tym sezonie o Ekstraklasę naszych "orłów" pod przewodnictwem zajebistego trenera, który podobno "źle zaczyna ale dobrze kończy", ośmielę się zacytować wpis kolegi z drugiego forum, co do którego opinii i wiedzy piłkarskiej mam 100% zaufanie. I niestety mecz w Grudziądzu wyglądał tak:

Po obejrzeniu meczu na żywo nasuwają mi się takie wnioski:

1. Bramkarz nadaje się do MKS Będzin albo Jastrzębskiego Węgla (dla niewtajemniczonych - są to drużyny siatkówki). Pierwsza bramka ewidentnie to jego wina. Typ z Grudziądza oddaje strzał rozpaczy a nasz "bramkarz" próbuje obronić JEDNĄ ręką. Piłka przełamuje palce i ląduje w sieci. Wybijanie z piątki to kolejny udany element Fabisiaka. Jak nie aut to przeciwnik. Do spółki z obroną kuszą los przy wrzutkach czy rożnych. Ale o tym za chwilę.

2. Obrona - dramatycznie słaba formacja, do spółki z bramkarzem kuszą los przy wrzutkach czy rożnych. Efekt tych sabotaży widać było przy drugiej bramce gdy po serii rogów piłka spadła pod nogi Drewnopulosa z Grudziądza (w pierwszej połowie Michalak robił z tego typa wiatrak w każdej akcji) a ten po prostu przypierdolił z 3m do pustaka.I tak cały mecz.

3. Pomoc - wyróżnić (nie wiem czy to dobre słowo) można jedynie Michalaka i Nowaka. W pierwszej połowie oni dwaj dawali złudzenie, że coś można ugrać na stadionie Olimpii. Wspólnie zmarnowali dwie setki i strzelili gola. Słowo też należy się Matusiakowi - w obecnej formie nie powinien grać w A-klasowym Zewie Kazimierz a co dopiero w 2 lidze. Jest po prostu dramatycznie słaby.

4. Atak - Fidziu biega, stara się ale z upływającym czasem po prostu opada z sił. Widać po nim zaległości. Dodatkowo przy stałych fragmentach przeciwnika wraca do swojej szesnastki. Jak w takim razie ma wychodzić do kontr skoro ma prędkość przepełnionego Ikarusa?

Najgorszym jednak elementem układanki jest "trener". Na pomeczowej konferencji nie umiał wyjaśnić co jest powodem totalnej zapaści jego drużny po przerwie. W moich oczach gość jest komediantem a nie trenerem. Jak można z mocnego zespołu zrobić zbieraninę ciamajd słaniających się na nogach po 45 minutach? Kto i jak ich przygotowywał w zimie? Czy grali w karty przy piwku? Co mecz wyglądają jak drużyna gości po sześćdziesiątce.
Pozostawienie go na kolejny sezon da sygnał, że trzeba martwić się o utrzymanie a marzenia o awansie traktować jako bajki.

Gdyby wczoraj drużyna z Grudziądza lepiej trafiała to obciach byłby większy niż w Nowym Sączu. Żal było patrzeć.

Jakieś wnioski Panowie? Bo ja podtrzymuję swoje zdanie: połowa drużyny jest :czerwona: DO WYJEBANIA.....
Adam1906

Postprzez August 2017-04-23, 5:45 pm

Sądziłem że chociaż Fabisiak w defensywie zasługuje na pochwałę. Tak przynajmniej wynikało z relacji radiowej. Ale rzecz jasna z opinią z bezpośredniego świadka nie ma co dyskutować. Natomiast odczucia zwłaszcza co do Banasika są jak najbardziej tożsame z moimi własnymi.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez novack 2017-04-23, 5:48 pm

Auguście, a Twoja opinia o ewentualnym przejęciu Zagłębia przez Leśnego?
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2017-04-23, 6:04 pm

novack napisał(a):Auguście, a Twoja opinia o ewentualnym przejęciu Zagłębia przez Leśnego?

Schlebiasz czy podpuszczasz ;-) ?
Tak naprawdę na tę chwilę trudno o jakąkolwiek opinię. Przede wszystkim nie wiem czy to prawda, a jeśli to na jakich zasadach Leśny miałby wejść. Jako akcjonariusz ? Czy jako członek zarządu ? Samego Leśnego też jednoznacznie sklasyfikować. Z jednej strony człowiek związany ze środowiskiem kibiców, fan Legii a jako Prezes doprowadził klub do kilku tytułów, LM i doprowadził Legię jako klub z najwyższym budżetem. Z drugiej strony gość traktujący nas jako prowincjonalną popierdółę, klub filialny gdzie można sobie potestować grajków no i swoją Akademię za miejscową kasę. A też nie można zapominać, że jest to gość z 3-letnim zakazem wykonywania zawodu radcy prawnego.
Patrząc z jeszcze innej perspektywy to widać, że Jaroszewski ze Stankiem wyżej niż "zrobili" - raczej nie podskoczą. Zwłaszcza Prezes, który co najmniej - pisząc delikatnie - "zagubił się" w zarządzaniu klubem. I jeśli mamy mierzyć wyżej to nie tylko nowy stadion jest nam potrzebny.
Dlatego poczekajmy na ewentualne potwierdzenie informacji o zainteresowaniu Leśnego Zagłębiem. Może ro być równie element jakiejś rozgrywki w Legii jak i to, że Leśny po odpadnięciu w Warszawie musi mieć jakąś sportową zabawkę
August

Postprzez novack 2017-04-23, 6:20 pm

Dziekuję za opinię, którą wybitnie cenię. Ja nie mając pełnego rozeznania odczucia mam co najmniej ambiwalentne. A moźe za Leśnego, to Zagłębie będzie ogrywać młodych w Legii? Siwy juź jest zainstalowany ;-)
Jest taki skarb na dnie duszy polskiej zakopany, jak wierność sprawie z pozoru przegranej...
novack

Postprzez August 2017-04-23, 6:53 pm

Dziękuję Novack za opinię, na którą niczym sobie nie zasłużyłem. Wiadomo, że we wszelkich dziedzinach panują różnego rodzaju układy. Gdyby w Sosnowcu były one cokolwiek zdrowe a elity w miarę silne to dziś nie byłoby mowy o żadnych wpływach Leśnego w Zagłębiu
August

Postprzez slawekchicago 2017-04-23, 7:36 pm

A co mi tam, niech posypia sie na mnie gromy.Porazki w Grudziadzu nawet ja moglem sie spodziewac a ze pisalem o 3 pkt to tylko optymizm i chec ich zdobycia .To bylaby zdobycz na plus , nie ma trudno ,ale szanse sa dalej . Zecstyl kijowy i co z tego , gramy dalej , moze reszte powygrywamy na farcie jak z gieksa . DO BOJU ZAGLEBIE I DO ZOBACZENIA NA LUDOWYM W SOBOTE . ADAM , AUGUST ZAPRASZAM NA PIWKO . Adam jak przed gieksa i znow beda 3 pkt :brawo:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez August 2017-04-23, 8:20 pm

slawekchicago napisał(a):AUGUST ZAPRASZAM NA PIWKO

Bardzo dziękuję Sławku. Twoje zaproszenie bardzo mi schlebia. Natomiast w niedzielę wcześnie rano wybieram się do Wrocławia gdzie m. in. mam w planach (mam nadzieję) degustować "Wiśniowy Gul" w towarzystwie kol. Blajpiosa więc siłą rzeczy w sobotę obowiązkowa prohibicja :lol: Natomiast przy nadarzającej się jeszcze okazji udzielam się pamięci i chętnie skorzystam z zaproszenia
August

Postprzez August 2017-04-23, 8:20 pm

slawekchicago napisał(a):AUGUST ZAPRASZAM NA PIWKO

Bardzo dziękuję Sławku. Twoje zaproszenie bardzo mi schlebia. Natomiast w niedzielę wcześnie rano wybieram się do Wrocławia gdzie m. in. mam w planach (mam nadzieję) degustować "Wiśniowy Gul" w towarzystwie kol. Blajpiosa więc siłą rzeczy w sobotę obowiązkowa prohibicja :lol: Natomiast przy nadarzającej się jeszcze okazji udzielam się pamięci i chętnie skorzystam z zaproszenia
August

Postprzez Anakin 2017-04-24, 11:00 am

Zrobiłem sobie podsumowanie 8 meczy pod wodzą Banasika. To chyba już dość sporo aby dokonać pierwszych ocen.
Ogółem, do zdobycia było 24 pkt. Wiosną zdobyliśmy ich 11 czyli mniej niż połowę.
U siebie zdobyliśmy 5 pkt na 12 możliwych. Bramki: 2-4. Wygraliśmy jeden mecz, tyle samo przerżnęliśmy a dwa zremisowaliśmy.
Na wyjazdach ciutkę lepiej. Co prawda przerżnęliśmy dwa spotkania ale dwa wygraliśmy dzięki czemu mamy jeden punkcik więcej zdobytych aniżeli na Ludowym. Bramik 7-9. Ale tu nam statystyki „ratuje” przede wszystkim mecz z „czerwoną latarnią” czyli Kluczborkiem dzięki czemu (na razie) mamy średnio zdobytą nieco ponad jedną bramkę na mecz. Bo trzeba pamiętać, że w aż w trzech meczach na osiem nie potrafiliśmy pokonać przeciwnika.Za to w sumie traciliśmy ponad dwie bramki na mecz. Co prawda z Podbeskidziem (fuksem) i Kluczborkiem zachowaliśmy czyste konto ale obraz nędzy i rozpaczy Choć w sumie też fuksem tylko 5 bramek) w Nowym Sączu i tak mocno podnosi średnią.
Mój wniosek ? dzięki „profesjonalnym” działaniom tandemu Jaroszewski-Stanek w zakresie wzmocnień zwłaszcza „skonsolidowanej obrony” ale nie tylko, superprzygotowaniu do rundy wiosennej w tym zakupie jakichś gps-ów, zatrudnieniu w zamian za Mandrysza megatrener, który źle zaczyna a dobrze kończy po półmetku rundy wiosennej (stricte rozegranych wiosna meczy), mamy całkiem przyzwoicie, mocno przeciętne wyniki klasyfikujące nas jako zespół na miarę co najwyżej środka tabeli przy czym patrząc na „wyczyny” naszej zajebistej defensywy, imponującą taktykę trenera, która przy ewentualnym strzeleniu bramki przeciwnikowi utrzymać wynik, aż przez całe 4 minuty, fakt, ze jedynym napastnikiem jst Fidziukiewicz, który za chwilę padnie pysk, dużą moc uczuć trenera do Bartczaka, który niezmiennie musi wejść na boisko za najlepszego w „drużynie marzeń” Michalaka bez względu na sytuację na boisku, a zwłaszcza gdy remisujemy bądź przegrywamy, ustawiczne trzymanie na ławie Ryndaka z Pribulą - -wg mnie z tymi wskaźnikami możemy jeszcze zjechać. I tu optymistyczny akcent. Na szczęście utrzymanie mamy zapewnione
Anakin

Postprzez Anakin 2017-04-24, 12:13 pm

August napisał(a):Z jednej strony człowiek związany ze środowiskiem kibiców, fan Legii a jako Prezes doprowadził klub do kilku tytułów, LM i doprowadził Legię jako klub z najwyższym budżetem. Z drugiej strony gość traktujący nas jako prowincjonalną popierdółę, klub filialny gdzie można sobie potestować grajków no i swoją Akademię za miejscową kasę. A też nie można zapominać, że jest to gość z 3-letnim zakazem wykonywania zawodu radcy prawnego.

Pozwolę sobie wtrącić jeszcze moje przemyślenia do Twojej wypowiedzi Auguście. Oczywiście info o Leśnym może być wyssane z palca, ale biorąc pod uwagę to, że jako pierwszy podał Adam Godlewski, jakby nie było doświadczony dziennikarz choć najbardziej gościa zapamiętałem z tego, że dostał od jakiegoś piłkarza (Świra?) po pysku. Ale może to być jakiś kontrolowany przeciek. Może to być oczywiście jako element jakiejś rozgrywki, która może się jeszcze toczyć w Legii. Ale patrzę na to z jeszcze innej strony. Otóż Leśnodorski został pozbawiony/przegrał/zrezygnował z władzy w Legii. Jest stosunkowo młodym gościem z furą pieniędzy, a który mocno zaistniał w środowisku piłkarskim i to z sukcesami. Ma być może dobrze prosperującą Kancelarię Prawniczą ale sam nie może wykonywać zawodu. No i co taki gościu może robić ? Pewnie mnóstwo rzeczy, o których możemy tylko pomarzyć włącznie z całorocznym opalaniem psipsiaka w różnych rejonach świata. Może mieć pomysł na jakiś całkiem nowy interes, stworzyć sobie spółkę i nią zarządzać. Tylko, że moim zdaniem taki gość, który połknął bakcyla władzy i zarządzania piłkarskim klubem, w środowisku zaistniał więc robienie czegoś kompletnie od nowa wydaje się bez sensu. Załóżmy, że Leśny chciałby przejąć władzę/akcje w jakimś klubie. Wokół Warszawy ma mnóstwo do wyboru do koloru. Tyle, że jako Legionista do Polonii nie pójdzie bo by mu środowisko kibicowskie Legii nie wybaczyło. Różne Świty, Legionovie, Znicze, Siedlce to jednak nie potencjał i prestiż, który można wznieść – przynajmniej na dłuższą metę –na elitarne wyżyny polskiej piłki. Jakiś renomowany klub w kraju ? Zapewne jest do wzięcia z pocałowaniem ręki Ruch czy Zabrze nowym estadio ale za to z kosmicznymi długami. Ciekawe mogą być Suwałki ale – z szacunkiem dla Wigier – tam można pojechać na długi weekend czy na wakacje ale piłkarsko to też będzie zadupie.O innych klubach nie piszę bo przyczyny podobne bądź takie same.
Wróćmy tymczasem do Zagłębia. Zacznijmy od minusów. Stary stadion z marną frekwencją i najprawdopodobniej zaj.bane szanse na awans, który normalnie byłby w zasięgu ręki. Z drugiej strony klub już od dawna pod kontrolą Bogusia z jego ludźmi z organach Spółki i Akademii. Brak jakich dramatycznych informacji o jakimś niepokojącym zadłużeniu, Prezydent gotowy w razie czego opylić część Miasta aby dofinansować klub w razie czego, a który na chwilę obecną nie ma jakiegoś solidnego kontrkandydata przy następnych wyborach, w toku prace nad szczegółowym projektem nowego stadionu i zbliżający się termin wbicia pierwszej łopaty, jednocześnie mocno zakurzona ale renomowana marka z 4 tytułami wicemistrzowskimi i tyleż Pucharami Polski. Nieważne, że dawno ale zawsze można się marketingowo szczycić. W kilkusettysięcznym regionie, który ma potencjał aby uczynił w nim z Zagłębia piłkarską dumę, zresztą przez ponad 1,5 sezonu gry w I lidze to jednak trochę dobrej marki w I lidze Zagłębie sobie wyrobiło. Środowisko kibicowskie Legii nie prz.pierdzieliłoby się przy ewentualnym zaangażowaniu Bogusława. I może Zagłębie potencjału Legii czy Lecha nigdy nie zdobędzie ale przy odpowiednim zarządzaniu to z pewnością klub będący w stanie nie tylko awansować do timobajla ale i regularnie awansować do pierwszej ósemki przy obecnie obowiązującym systemie rozgrywek.
Co może powstrzymywać Bogusława ? Moim zdaniem jedynie ewentualny brak awansu w tym sezonie co wizerunkowi mogłoby oznaczać dla Leśnego zbyt dużą degradacje sportową (z Mistrza i uczestnika LM do I ligi) i (jeszcze) stary stadion. Ale z drugiej strony co byśmy nie myśleli o pomyśle wejścia Leśnego do Zagłębia i jego dotychczasowego traktowania Zagłębia (w tym mojego mocno negatywnego) to jest to gosciu, który ma taki potencjał, że nawet przy obecnych możliwościach finansowych Zagłębia jest w stanie w cuglach wprowadzić Zagłębie do ekstraklapy. I dla jasności. Nie stałem się jakims nagłym wielbicielem Leśnego. A tak ja zostało napisane wcześniej, mam także swiadomość, ze przy tandemie Jaroszewski-Stanek to będziemy bardziej świadkami posezonowego lecenia w kulki niż skutecznego awansu nie mowiąc już o trwałym zagoszczeniu w ekstraklapie. A widzę również Chęciński poniekąd tak jak i wcześniej Sprawdzony Gospodarz nie ma pomysłu ani chęci ani chyba umiejętności aby wprowadzić do klubu kogoś bardziej sensownego.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2017-04-24, 1:28 pm

Dla mnie info o przejęciu Zagłębia jest podane przez dziennikarza na zamowienie Leśnego . To wg mnie jakies targi w Warszawie o ułożenie nowej sytuacji . Leśny nie chce odejść i próbuje utargować jak najwiecej . I pewnie to dostanie bo taki układ pasuje obu stronom
Tomcjo

Postprzez Anakin 2017-04-24, 1:33 pm

Tomcjo napisał(a):To wg mnie jakies targi w Warszawie o ułożenie nowej sytuacji . Leśny nie chce odejść i próbuje utargować jak najwiecej

Możliwe ale cały czas zastanawia mnie to co mógłby Leśny zyskać tocząc jakieś rozgrywki grając kartą Zagłębia. Wydaje się, że Mioduskiemu byłoby to jeszcze bardziej na rekę właśnie całkowite odejście leśnego z Legii. Chyba że jest coś o czym nie wiemy
Anakin

Postprzez August 2017-04-24, 5:03 pm

Tomcjo napisał(a):Dla mnie info o przejęciu Zagłębia jest podane przez dziennikarza na zamowienie Leśnego

Coś w tym jest. Tekst Godlewskiego:
W Poznaniu – zupełnie nieprzypadkowo w okolicach ulicy Bułgarskiej – można usłyszeć, że niedawni udziałowcy Legii Warszawa, Maciej Wandzel oraz Bogusław Leśnodorski, szykują się do przejęcia Zagłębia Sosnowiec. Co z kilku powodów – przyjaźń kibiców i biznesowe związki obu klubów, pełna znajomość księgowości pierwszoligowca, nieduże zadłużenie i zdrowe obecnie finanse, a także budowa nowego stadionu – byłoby całkiem logiczne. Czy jednak polega na prawdzie? Prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski jeszcze nic o tym nie. Albo tylko nie chce mówić.

Ma zresztą inne problemy, musi przecież wypracować techniczne szczegóły rozwiązania kontraktów z Sebastianem Dudkiem i Krzysztofem Markowskim, którzy z dnia na dzień nie znikną przecież z listy płac sosnowiczan. Nawet jeśli nie będą świadczyć pracy w pierwszym zespole. Na domiar złego Terence Makengo – który wiosną miał straszyć rywali co najmniej tak mocno jak sprzedany do Legii w ostatnim okienku Vamara Sanogo jesienią – jest kontuzjowany. Zaś typowany na Wunderwaffe, nieobliczalny i mocno, hm, zwariowany Dominik Boettcher co prawda już odpalił, ale na razie tylko w rezerwach Zagłębia. Co jednak nie zmienia faktu, że zespół ze Stadionu Ludowego wciąż pozostaje w rozgrywce o ekstraklasę, co nawet jeśli nie uprawdopodabnia wersji o zainteresowaniu ze strony Leśnodorskiego i Wandzla, to z pewnością może podsycić plotki na ten temat.
http://pilkanozna.pl/index.php/Adam-God ... z-bor.html
August

Postprzez slawekchicago 2017-04-24, 6:29 pm

Zachowuje spokoj , przynajmniej do soboty , 2 kolejne mecze 6 pkt dalej nie wybiegam myslami , TAKA KUZWA LIGA :twisted: :twisted: :twisted: :!: :!: :!: :!:
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna