I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: I ligowa WIOSNA 2017 - WALKA O EKSTRAKLASĘ

Postprzez Blajpios 2017-04-21, 10:16 am

Anakin napisał(a):Jest o co walczyć. Poza oczywistymi aspektami jest i to, że istnieje „szansa” że z ekstraklapy zleci Ruch a może nawet i Piast, a Gejksa nie musi awansować. Mielibyśmy historyczny moment gdzie w ekstraklasie moglibyśmy być jedynym przedstawicielem województwa „ślunskiego” i w której nie byłoby żadnego górnośluńskiego klubu. To byłby ciekawy aspekt dla podkreślenia odrębności regionalnej. Klub z ZAGLĘBIA DĄBROWSKIEGO JEDYNYM REPREZENTANTEM województwa „ślunskiego”. :niezle: W piłce nożnej. W fusbalu jak godają hanysy. Gdzie Ruch z Górnikiem zdobyli… Ile ? po 14 majstrów ? A teraz możliwe jest co ? Czujecie to ? :-) Za taki scenariusz trzymam mocno kciuki.

Oczywiście, że jest o co walczyć i szansa jest taka, że niezależnie od spraw "ambicjonalnych" jest dużo bodźców. Tyle, że jak sugerowałem w innych miejscach, moim zdaniem czynniki decydujące powinny być inne niż same ambicjonalne. Albo jeszcze inaczej - do tych ambicjonalnych należe i to, co ująłem, że Zagłębie musi uniknąć powtórzenia w krótkim czasie jednorocznego pobytu połączonego ze śmiesznością, z mizernością składu, gry, które będą budzić śmiech i/lub politowanie.
Czyli wspomniane - "jest o co walczyć": to rozstrzyga się dopiero w tej perspektywie. Jeżeli Zagłębie stać będzie na ten przyszły sezon w połączeniui z poważnym wzmocnieniem przed sezonem praktycznie w każdej tzw. "formacji" (linii gry) drużyny; poważne, to znaczy gdzieś tak solidny ekstraligowiec, na miarę środka tabeli i to - dopasowany do tej drużyny i mogący być w niej wiodącym elementem danej formacji.
To bardziej decyduje o tym, czy warto walczyć, bardziej aniżeli takie kwestie jak ile drużyn będzie z województwa katowickiego (póki co używam tej nazwy nawet w dokumentach oficjalnych, choć zazwyczaj muszę dopisywać, że nazwa oficjalna śląskie; obecnie zastanawiam się, może już jest dobry czas, by zmienić i wpisywać śląsko-małopolskie, bo w 2000 roku, to ileż nawet od Zagłębiaków nawet dostawałem za to po głowie, bo uważali, że to już szczyt, że ubzdurałem sobie jakąś Małopolskę Zachodnią).
Przy czym - i są to sprawy dyskusyjne, jeżeli chodzi o to "ambicjonalno-zagłębiowskie", że "jest o co walczyć". Być może, niestety.
NIe to, że absolutnie nie ma na to szansy. Faktycznie, jakaś jest. Jest szansa, że przy tej okazji uda się gdzieś przebić mocniej z rozróżnieniem, że to jednak Zagłębie, to coś innego — część środowiska może jakoś to "przyjmie pozytywnie do wiadomości", lub jeszcze bardziej da się przekonać.
Niemniej - pierwszy znak zapytania jest wokół tego: bardzo to jednak mało prawdopodobne, by wypadł i Piast i Ruch - bo choćby czy aby "centrala" nie będzie przeciwdziałać?
Druga rzecz - to choćby miałkość działań "prozagłębiowskich". Niestety, często te akcje, które są prowadzone chaotycznie i emocjonalnie, bez zdolności odwołania do głębszych, regionalnych uzasadnień, gdzie w regionie musi być i wieś i miasto a nie tylko 1/5 mieszkańców 4 miast graniczących z sobą: to te akcje są odbierane jako jakieś dziwaczne pretensje jakiegoś zakamarka Śląska, tych 4 miast, może i trochę odrębnych, ale "dla całej Polski", to to nie są znaczące różnice, tylko podrażnione niezrozumiałe emocje, pretensje, lokalne ambicje. Faktycznie skuteczna akcja - to będzie taka, która wie, jak te postawy zmieniać, jakich argumentów używać.
Faktycznie skuteczna akcja - to taka, w której region będzie umiał pokazać, że jest faktycznie samodzielnie myślący, ma prawo dobijać się drugiego członu w nazwie województwa, bo jest równorzędnym partnerem. Między innym można to czynić przez np stosowanie oficjalnie poprawnego nazewnictwa, przez wymuszenie na Uniwersytecie Śląskim na przykład nazwy na wydział geografii czy językoznawstwa w rodzaju: Zagłębiowski Wydział Nauk o Ziemi UŚ, Zagłębiowski Wydział Językoznawstwa itp. Nawet gdyby się udało osiągnąć, co proponował ponoć Prezydent A. Chęciński, że Sosnowiec byłby "stolicą" Metropolii, to jeżeli nie będzie ona nazwana Metropolią Górnośląsko-Zagłębiowską (nawet nie Górnośląsko-Dąbrowską): to ten sukces będzie jedynie sukcesem w kierunku mądrego zgórnośląszczania a nie obrony Zagłębia. Obrona Zagłębia byłaby, gdyby udało się zacząć tworzyć Metropolię Zagłębiowską od Sosnowca, z Jaworznem do Dąbrowy Górniczej a może i Olkusza, bo to ciągły obszar miast przecież. Szansą na wzmacnianie Zagłębia byłoby "w kółko" odwoływanie się do tego, co ma zasięg zagłębiowski, jak choćby okręgi wyborcze - a gdzie to jest? Szasną byłaby wykorzystywana taka jednostka terytorialna, która już jest, jak diecezja - ale Zagłębie woli podkreślać, że jest antyklerykalne i tęsknić do PRLu, bo wciąż przyjmuje dziedzictwo tej mentalności, bez wysiłku przekroczenia, podczas gdy PRL przecież ukradł nazwę Czerwonego Zagłębia, patriotyzm PPSu spacyfikował, obciął zagłębiowską kreatywność.
A krókto?
Cóż. Krótko, to - niedawno, by zaoszczędzić tak zacnej postaci, jak forumowy Kolega Tadeusz Wiśniowski bólu rozczarowań, bo podobnie jest od lat poza Zagłębiem, jak ja: napisałem w jakiejś odpowiedzi, chyba nawet krótszej jak ta: żeby się nie łudził, wyjechaliśmy z Zagłębia i ono, Zagłębie, pozostaje na pewno w nas, ale w praktyce, mocą decyzji administracyjnych siłą faktu egzekwowanych choćby przez same struktury — to Zagłębie już jest zlikwidowane, ponieważ nie ma mądrej a nie tylko emocjonalnej obrony realnej podmiotowości, to ta likwidacja po prostu postępuje.
Czy ktoś choćby tylko emocjonalnie zaprotestował? Nie. Tym bardziej - z pokazaniem faktów, jak t mądrze buduje swą regionalną podmiotowość Zagłębe, też nikt nie napisał nic. Tak więc, summa summarum, nawet, jeżeli zdarzyłoby się faktycznie tak, że Zagłębie byłoby jedyną drużyną z województwa śląsko-małopolskiego w Ekstraklasie, to jest realne, że przeprowadzone zostałoby to po prostu jako utwierdzenie, że Zagłębie jest na Śląsku.
Blajpios

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2017-04-21, 10:59 am

Szanowny Blajpiosie - tak zgadza się ze Ja to Chłopak z Sosnowca - pozwalam sobie na
takie określenie bo Ja wychowałem się na tej samej ulicy (dystans 3 budynków) co Jan
Kiepura - Tablica na budynku przy ul. Majowej.
Jest sprawą oczywistą że w Polsce brakuje informacji gdzie jest usytuowane Zagłębie
Dąbrowskie i dlaczego My Zagłębiacy tak mocno z taka starannościa bronimy naszej
tożsamości Zagłębiowskiej. Bardzo banalna sprawa, ale dziesiątki lat jeżdżę samochodem
z Warszawy do Sosnowca - brakuje mi info na granicy wjazdowej Olbrzymiej Informacji
ZAGLEBIE WITA , bezpośrednie rozmowy z ludżmi którzy nie mają pełnej wiedzy - wyjaśnienie
jest bardzo ulotne. Moje ostatnie doświadczenie a polega ono na tym iż pracowałem z grupą
ludzi którzy przez dłuższy czas pracowali przy budowie Huty Katowice - ten czas te podróże
sprawiły to iż bardzo dobrze wiedzieli że pracują w Zagłębiu Dąbrowskim.
Przywołam bardzo stare dzieje - otóż kiedy Sosnowiec był częścią woj. Kieleckiego. Myślę
sobie że zmiana jest realna przy Administracyjnych podziałach w naszym kraju - jestem
przekonany że ucieszyły by te zmiany Zagłębiaków nie ważne w jakim kierunku by szły
czy Małopolska, czy inna - nam nie leży przynależność do woj. Slaskiego i tyle
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez slawekchicago 2017-04-21, 5:03 pm

No to 27 kolejka przed Nami , ostanie 8 krokow lub jak pisalem ostnie OSIEMset kilometrow na autostradzie do EX. Pierwsi z parkingu ruszaja Miedz i gornik , wiec

Miedz-Znicz : raczej spokojna 1 i choc czlowiek liczy na niespodzianke to raczej nie wtym meczu

gornik-Wigry a co !!!! 2 podparte X i niech kuzwa gnija w tej lidze

reszta meczy jutro w tym MY , wiec poczekam tez do jutra
CZY WROCA JESZCZE DOBRE CZASY
slawekchicago

Postprzez Adam1906 2017-04-21, 5:13 pm

11 minuta Miedź - Znicz 1:0.
Adam1906

Postprzez Adam1906 2017-04-21, 7:06 pm

Koniec meczu. Miedź - Znicz 2:0.
Adam1906

Postprzez krysteksc 2017-04-21, 8:04 pm

Spokojnie na razie mamy ten największy plus, że wszystko jest w naszych rękach a właściwie w nogach piłkarzy nie musimy się póki co na nikogo oglądać. A jutro cóż pojedynek 1 i 2 drużyny jeśli chodzi o ostatni czas ponieważ nie wiem czy zauważyliście ale w ostatnich 5 kolejkach zdobyliśmy 10 pkt i lepsza od nas jest tylko właśnie olimpia 12 pkt.
krysteksc

Postprzez slawekchicago 2017-04-21, 9:37 pm

NO I FAJNIE :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: :lol: wielki gorniczek pokazal klase I znow stracil punkty YES YES YES pisalem o zwyciestwie gosci ale podparlem remisem I to chyba najlepszy wynik ;-) gornik 40 pkt Wigry 42PKT jest dobrze :) a Andrzej Iwan siedzi I placze oby jutro po gieksie tez tak plakal
slawekchicago

Postprzez slawekchicago 2017-04-21, 9:40 pm

a I dziad mILEWSKI chyba nie porozdawal biletow sCORPIONOM bo frekwencja nikla , jak na nich buhahahaha
slawekchicago

Postprzez Blajpios 2017-04-22, 1:49 pm

Tak zastanawiałem się, czy nie pisać raczej w przeglądzie prasy, bo chcę odesłać przecież do pewnego artykułu. Pomyślałem jednak, że może, jeżeli w tym miejscu umieszczę — to jednak kogoś to skłoni do przemyślenia trochę głębszego, odnoszącego się do tego, co w Zagłębiu jest, co może być? Tym bardziej, że chodzi o dwa rodzaje całych zestawów sugestii, raczej różniących się między sobą, które te teksty niosą
Nie wklejam tu żadnego z kolei tekstu artykułu,, bo to dość długie artykły, zwłaszcza o Chojniczance.
Z humorystycznych wątków w tym ostatnim, to na pewno niekótre rzeczy się spodobają wielu. Na przykład - autor opisując racjonalne gospodarowanie pieniędznmi w Chorjniczance, w tym i kasą z dotacji miejsckich - z pochwałą, jako że to absolutne przeciwstanienie, podchodzi do tgo gospodarzenia Chojniczanki i... to się (!) spodoba: autor pisze coś w stylu, że "oczywiście gospodarzenie tymi miejskimi pieniędzmi: to nie taka kompletna patologia, jak Ruch czy Górnik (sic!). Jak napisałem, mam wrażenie, że to się bardzo spodoba, choć - ciesząc się, warto by jednak pomyśleć, że w Zagłębiu to jednak jest tak samo roztropnie, jak w Chorjnicach? Czy może chwycimy się, co łatwiejsze: że przecież z taką "wioską", to my się porównywać nie będziemy? Choćby, niby z innej beczki - a co w tak mniej więcej 5 razy mniejszych Chojnicach powiedzieć o wielu lokalnych sponsorach, którzy jednak się znaleźli - a Chorjniczanka dla tych "platynowych" kilku, to ma nawet miejsca na koszulkach. No, tak, ale oni się nie boją "obciachu", że jaka to wieś, te Chojnice...
Co do Wisły zaś i trenera Ramireza - to z kolei nie skupmy się tylko na stwierdzeniu o "potrzebnej odwadze", choć rzecz jasna to też kluczowe odniesienie... Może jednak - choćby przyjrzeć się, jak wyglądało u nich ta odwaga czy ryzyko, jak zwał, tak zwał: ale jak to jednak przygotowane było, nim zatrudnili tego "ryzykownego kompletnego anonima"?
Pozdrawiam - i na to "przygotowawcze popołudnie", wklejam te odnośniki:
http://weszlo.com/2017/04/21/amerykansk ... jniczanki/
http://sportowefakty.wp.pl/pilka-nozna/ ... e-zyciowa-
Blajpios

Postprzez August 2017-04-22, 3:38 pm

Blajpios napisał(a):co w tak mniej więcej 5 razy mniejszych Chojnicach powiedzieć o wielu lokalnych sponsorach, którzy jednak się znaleźli

Głównym źródłem dochodu są środki od sponsorów. Schemat ich pozyskiwania jest bardzo prosty. Łącznie klub wspiera imponująca liczba 126

Nawet jeśli większość stanowiłyby kioski i sklepy spożywcze to i tak liczba robi wrażenie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez slawekchicago 2017-04-22, 3:41 pm

No to pora dokonczyc "teorie spiskowe" dotyczace pozostalych meczy 27 kolejki .
Wczoraj pewne 3 pkt Miedzi i chyba najlepszy wynik dla Nas w Zabrzu ( choc bardziej chcialem 2 ze wzgledu na moja "sympatie" do zaboli i scorpionow.
To bylo wczoraj a dzisiaj reszta no i MY :

17:00 Sandecja - Chrobry : Lider dosyc niespodziewany (??????) ale stalo sie to co pisalem 3 mecze z rzedu wygrane i efekty malej serii widoczne .Czy bedzie dopisany nr4 do tej serii ? Druzyna swojego boiska , a poza tym jesli w Nowym Saczu mysla o EX to musza wygrac bo przed Nimi trudne wyjazdy a Suwalki nie powtorza sie co wyjazd . Chrobry tez jakby zaskoczyl ,a skoro wygral derby w Legnicy to w Nowym Saczu stac ich na remis .TYP : 1 mimo wszystko , jesli mialbym wspomoc to x to tylko z uwagi ze Sandecja grala w tygodniu

17:00 Pogon - Chojniczanka : odrazu bedzie TYP : X , bez zbednego rozpisywania sie . Chojnice naprawde mnie nie przekonowuja a i Pogon w koncu musi wygrac , wiec z tego wszystkiego biorac pod uwage ze Chojniczanka jest faworytem wychodzi mi REMIS ;-) ;-)

17:45 Stal - gIeksa :z przyjemnoscia zasiade w fotelu i mam nadzieje ze Stal pokaze ze przegrali u siebie pechowo z Chojniczanka , dzisiaj bedzie ciezko bo gieksa gra lepiej od Chojnic a i Stal grala w tygodniu , choc sklad byl troche jakby dziwny . Gospodarze graja juz bez presji a goscie z duzym cisnieniem . gieksa faworytem ale kazda strata punktow przez nich Nas zadowli TYP ; X

18:00 Tychy - Stomil : mecz bez specjalnego cisnienia dla Nas , ale czyzby ??? Kazda wygrana tyskich przyblizy ich do tego by mecz ostatniej kolejki z Nami nie bedzie meczem o zycie , bo dla Nas tez to moze byc arcywazny mecz. Stomil rozbity psychicznie po tragedii jaka ich spotkala i z powaznymi brakami z powodu kontuzji zawodnikow . TYP : 1 , choc bardziej pachnie remisem , w koncu po ladnym poczatku rundy porazka powoduje NERWOWOSC w Olsztynie

19:00 MKS - Bytovia : jesli napisalem ze poprzedni mecz bez cisnienia dla Nas to ten tym bardziej , a niech wygra Kluczbork , tak na oslode TYP : 1

19:00 Olimpia - ZAGLEBIE SOSNOWIEC : Przygotujcie sie na grzmoty :lol: :lol: :lol: , naprawde szkoda ze nie ma tego meczu w TV , ale BEDZIE W RADIU :brawo: :brawo: :brawo: Roznie pisza i mowia o tym meczu kibice Zaglebia , prawdziwy test , sprawdzian mozliwosci ale ktos napisal i to juz przede mna ze bedzie to PAPIEREK LAKMUSOWY dla NASZEGO ZAGLEBIA czy stac Nas na awans . Kto by nie chcial 3PKT , hmmm ale przed meczem kazdy REMIS bierze w ciemno , Taki wynik bardzo prawdopodobny ale ja wyczuwam za PEREZEM ze bedzie lepiej . Jestesmy wypoczeci a poza tym presja przygniecie Olimpie , OBY !!! TYP : 2 I jesli tak bedzie to wyjazd na majowke i wizyta na Ludowym bedzie smakowala jeszcze LEPIEJ . DO BOJU ZAGLEBIE :brawo: :brawo: :brawo: :brawo: :!: :!: :!:
slawekchicago

Postprzez Tomcjo 2017-04-22, 5:10 pm

Sandecja niestety prowadzi 1-0 . Stal prowadzi 1-0 z GKS i Katowice od 20 min w 10.
Tomcjo

Postprzez August 2017-04-22, 5:12 pm

Tomcjo napisał(a):Sandecja niestety prowadzi 1-0 . Stal prowadzi 1-0 z GKS i Katowice od 20 min w 10.

Dlatego mecz z Grudziądzem ma pokazać nie to "czy gramy o awans" ale czy na tę chwilę mamy drużynę i trenera zdolnych do skutecznej walki o awans. Jesteśmy w takiej sytuacji by nie musieć oglądać sie na innych tylko grać swoje.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2017-04-22, 5:19 pm

62 min. Pogoń Siedlce - Chojniczanka 1:0
Adam1906

Postprzez Adam1906 2017-04-22, 5:26 pm

40 minuta Stal Mielec - GKS Katowice 2:0
Adam1906

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna