Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Postprzez RUDI 2016-03-21, 8:28 pm

django napisał(a):Kraków i Warszawa to niestety inna liga niż Sosnowiec. Mówiąc wprost - oni mogą sobie pozwolić na więcej.

No tak ,a Dąbrowa Górnicza i inne miasta zagłębiowskie to też inna liga ?
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez django 2016-03-21, 10:26 pm

novack napisał(a): Zatem nie można udawać, że pragnie sie sukcesów Zagłebia i jednocześnie byc przeciwko budowie stadionu.

Pełna zgoda. Myślę, że nie ma wśród nas nikogo, kto byłby przeciwko budowie nowego stadionu. Z tym, że jeśli nie będzie profesjonalnego zarządzania, to zarówno klub, jak i stadion będą dla miasta studnią bez dna.

RUDI napisał(a): No tak ,a Dąbrowa Górnicza i inne miasta zagłębiowskie to też inna liga ?

Dąbrowa to inna liga, pozostałe miasta mniej więcej ta sama co my.
django

Postprzez RUDI 2016-03-21, 10:37 pm

django napisał(a):Dąbrowa to inna liga

Budżet ,deficyt,przychody mają zajebiście lepsze od Sosnowca ,aż dziwne że nie mogą sobie poradzić z funkcjonowaniem jedynego szpitala w mieście .
RUDI

Postprzez August 2016-03-21, 10:46 pm

RUDI napisał(a):
django napisał(a):Kraków i Warszawa to niestety inna liga niż Sosnowiec. Mówiąc wprost - oni mogą sobie pozwolić na więcej.

No tak ,a Dąbrowa Górnicza i inne miasta zagłębiowskie to też inna liga ?

Budowa dwóch stadionów przez Kraków i znaczne przekroczenie kosztorysu ich budowy doprowadziło w pewnym momencie do załamania płynności finansowej przez Miasto. I to do tego stopnia, że w jednostkach finansowanych przez Miasto nie było pieniędzy na wypłaty. Sytuacja w pewnym momencie była napięta zwłaszcza gdy np. Dyrektorzy przedszkoli zwrócili się do rodziców z apelem o dodatkowe wyłożenie kasy na jedzenie dla dzieci. Miasto musiało zaciągnąć dodatkowe kredyt. A nasz ziom Majchrowski nawet ogłosił oficjalnie że więcej nie będzie się ubiegał o reelekcję, ale na szczęście dla Miasta, że Kraków to Kraków w kolejnych latach wzrosły wpływy budżetowe a i odniesiono sukces propagandowy przy okazji Ojro i wszystko poszło w niepamięć. Jak mi powiedział znajomy z krakowskiego Urzędu Miasta trudno sobie wyobrazić gdyby Kraków byl biedniejszym miastem.
Odnosząc powyższe do naszej sytuacji, oczywistym jest, że każdy kibic chce budowy. Ale też trzeba mieć pewność, że budowa nie zagrozi finansom Miasta.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2016-03-21, 10:54 pm

RUDI napisał(a):
django napisał(a):Dąbrowa to inna liga

Budżet ,deficyt,przychody mają zajebiście lepsze od Sosnowca ,aż dziwne że nie mogą sobie poradzić z funkcjonowaniem jedynego szpitala w mieście .

Dąbrowa to inna liga bo mają fure podatków z AMP. Sosnowiec takiego podatkodawcy nie ma
August

Postprzez RUDI 2016-03-21, 11:04 pm

Tak Auguście tak było w Krakowie (i nie tylko tam) ,ale jeżeli się nie mylę to my budujemy jeden obiekt i chyba gdzieś już było powiedziane/pisane że priorytetem jest stadion (hale można "dobudować" później)
Ja uważam po prostu że te inwestycje nie rozłożą miasta na łopatki ,przecież nawet sama lokalizacja ogranicza wydatki na drogi i całą infrastrukturę wokół stadionu ,uważam że ten "kompleks" będzie po prostu żył nie tylko w dniu meczu (przy Ludowym właścicielka knajpki zwija interes bo dobrze funkcjonuje tylko w dniu meczu ) .
Ps .Za decyzję o budowie dwóch stadionów przez miasto Kraków rzeczywiście ktoś powinien "beknąć" ,tak jak za finansowanie budowy Śląskiego w Chorzowie za pieniądze całego województwa gdzie pewnie za symboliczną złotówkę grać będzie Ruch .

Ps1 August-Dąbrowa to inna liga bo mają fure podatków z AMP.-
Tak August ,mają taką furę że kwota zadłużenie miasta na jednego mieszkańca jest porównywalna do Sosnowca .A już "inwestycja biznesowa" w szpital/oddział onkologiczny to jest naprawdę super (a kto "bogatemu' zabroni?) no ale miasto może się zadłużać na "ochronę zdrowia" bo to jest bardziej zrozumiałe i do przetrawienia dla mieszkańców,tylko że tak bogate miasto miało przerwę w przyjmowaniu nowych obywateli bo brakło kasy na funkcjonowanie porodówki .A "przeszukując" zasoby internetu nie mogę znaleźć jakiś alarmujących wiadomości na temat ryzyka bankructwa Sosnowca ,a więcej można poczytać o nie najlepszych inwestycjach Dąbrowy .
RUDI

Postprzez Anakin 2016-03-22, 8:09 am

Adam1906 napisał(a):Powtórzę: oddaj głos na nie.

lesław1 napisał(a):3 płaczków dalej płacze na forum LOL

Najprościej tak napisać, zamiast przynajmniej spróbować podjąć przynajmniej próbę merytorycznej dyskusji. Jak rozumiem w taki sposób przekonujecie do budowy Parku każdego kto ma wątpliwości. Zwłaszcza te osoby, które niekoniecznie interesują się piłką nożną jak również te, które pracują w sosnowieckiej budżetówce i boją się, że tak duża inwestycja odbije się na miejskich finansach, a takich – zapewniam – nie brakuje. Wreszcie, podkreślam, chcę nowego stadionu dla naszego Zagłębia, ale nie zamierzam czuć się kibicem gorszego sortu tylko dlatego, że mam swoje wątpliwości i obawy związane z budową,
a których dotychczasowe informacje płynące z ratusza nie rozwiewają. Dlatego skoro jesteście tak bezkrytycznie przekonani do budowy napiszcie chociaż dlaczego waszym zdaniem nie ma żadnego powodu się obawiać tej inwestycji.
novack napisał(a): a i o sponsorach mozna zapomnieć, czyli zostajemy na garnuszku miasta po wsze czasy, lub aż skończy się cierpliwośc UM.

Powiedziałbym raczej,że nowy obiekt przede wszystkim przełozy się na większa frekwencję. Przykład Wrocławia czy Kielc grających od lat na najwyższym szczeblu pokazuje, ze kluby niekoniecznie będą w stanie finansować się bez większego udziału miejskich pieniędzy.
Natomiast przykład Dąbrowy wskazuje, że nawet przy dużym budżecie i mętnych układach oraz beznadziejnych zarządzaniu można wiele spieprzyć. Patrz dąbrowska onkologia.
PS. Rudi - szacunek i uznanie za merytorycznÄ… dyskusjÄ™
Anakin

Postprzez Tomcjo 2016-03-22, 2:12 pm

A propos frekwencja . Patrzę na 1860 Monachium . 16 miejsce na 18 . Kolejny sezon II Bundesligi do d... Zagrożenie spadkiem i 20 tys kibiców . Ze Monachium duże jest ja wiem ale u nas wszyscy poszliby na Bayern wygrywający mecze i mistrzostwa . Mam nadzieje ze wraz z nowym stadionem cos sie zmieni i ze dorobimy sie frekwencji minimalnej na poziomie 6-8 tys .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2016-03-23, 8:07 am

Podsumowując własne wątpliwości chodzi o to aby nie spotkało nas także to co się stało w Zabrzu. A wychodzi na to, że m.in. stadion u nich zamiast 200 baniek kosztował 350 mln zł. U nas co prawda całość inwestycji ma kosztować mniej ale chodzi o to aby np. zamiast 150 mln nie kosztowała 300 mln:
Najwyższa Izba Kontroli przygotowała raport dotyczący budowy nowego stadionu Górnika Zabrze. Dowiadujemy się z niego, że "podejmowane przez prezydent miasta działania na etapie przygotowania i zapewniania finansowania inwestycji były nierzetelne", a w ich wyniku "stadion nie został zmodernizowany w zakładanych terminach, a ostateczny, faktyczny koszt modernizacji obiektu, do dnia kontroli NIK, był niemożliwy do precyzyjnego określenia".

Raport Najwyższej Izby Kontroli wskazuje mnóstwo błędów przy budowie zabrzańskiego stadionu. Oto kilka jego fragmentów:
"Najwyższa Izba Kontroli ocenia negatywnie działania Prezydenta Miasta w zakresie przygotowania do realizacji inwestycji modernizacji Stadionu Miejskiego w Zabrzu oraz zapewniania jej finansowania. Podejmowane przez Prezydenta Miasta działania na etapie przygotowania i zapewniania finansowania inwestycji były nierzetelne, w szczególności w zakresie:

- ustalenia wysokości nakładów finansowych niezbędnych dla realizacji planowanej inwestycji;

- wyboru koncepcji architektoniczno-przestrzennej, wykonanej w celu określenia kształtu i zakresu modernizacji Stadionu, która zawierała rozwiązania architektoniczne oraz funkcjonalne w części niezgodne z obowiązującymi przepisami prawa oraz wytycznymi FIFA i UEFA;

- opisu przedmiotu zamówienia na etapie wyboru autora dokumentacji projektowej, ponieważ sporządzona w tym celu specyfikacja istotnych warunków zamówienia (SIWZ) zawierała opisy, które w części były z sobą sprzeczne i wzajemnie się wykluczały;

- zastosowania modelu finansowania obciążonego ryzykiem niezapewnienia środków niezbędnych do realizacji całej inwestycji, które to ryzyko uległo urzeczywistnieniu;

- przyjęcia w biznesplanie z 2009 r. zawyżonych założeń dotyczących liczby organizowanych przyszłych imprez na terenie zmodernizowanego Stadionu i ich frekwencji.

W wyniku powyższych działań, Stadion nie został zmodernizowany w zakładanych terminach, a ostateczny, faktyczny koszt modernizacji obiektu, do dnia kontroli NIK, był niemożliwy do precyzyjnego określenia.

(...)

"NIK zwraca uwagę, że nieskorzystanie z prawa do odstąpienia przez Prezydent Miasta od umowy z Konsorcjum Projektowym oznaczało zgodę na realizację inwestycji za kwotę wyższą niż przyjęta w pierwotnych założeniach o co najmniej 137 000,0 tys. zł."

(...)

W Urzędzie nie dokonano rzetelnego ustalenia wielkości środków finansowych niezbędnych dla realizacji planowanej inwestycji, przed podjęciem decyzji o zleceniu opracowania dokumentacji projektowej. Przystępując do modernizacji Stadionu, Prezydent Miasta nie posiadał wiedzy o wysokości nakładów niezbędnych do przeprowadzenia inwestycji w oparciu o założenia wybranej koncepcji. Do dnia kontroli NIK Miasto Zabrze (inwestor) nie dysponowało dokumentacją pozwalającą rzetelnie ustalić ostateczny koszt modernizacji stadionu.

Przystępując do postępowania w sprawie wyboru wykonawcy dokumentacji projektowej, zamawiający nie znał nawet przybliżonej wartości planowanych nakładów finansowych. Zespół powołany przez Prezydent Miasta w celu wyboru koncepcji modernizacji Stadionu nie określił kosztów wykonania tego zadania, ponieważ dane zawarte w poszczególnych ocenianych opracowaniach były w szczegółowości nie pozwalającej na ich dokładne wyliczenie. W związku z powyższym, przyjęty przez Zamawiającego na tym etapie maksymalny limit wydatków w kwocie 200 000,0 tys. zł (wskazany w SIWZ) podano jedynie na podstawie ogólnych szacunków porównawczych opartych na założeniu autorów wybranej koncepcji.

O tym, że przyjęty w wybranej koncepcji szacunkowy koszt realizacji przedmiotowej inwestycji był zaniżony o ponad 70%, zamawiający został poinformowany przez wykonawcę dokumentacji projektowej po upływie 7 tygodni od daty zawarcia umowy. Według przekazanej informacji, całkowity szacunkowy koszt modernizacji Stadionu, zgodnie z wytycznymi zawartymi w SIWZ i Koncepcji Zespołu A. W., przewyższał o ponad 153 489,5 tys. zł zakładany przez zamawiającego limit 200 000,0 tys. zł i wynosił 353 489,5 tys. zł.

(...)

W prognozie funkcjonowania zmodernizowanego Stadionu zawartej w biznesplanie z 2009 r. przyjęto zawyżone dane, w szczególności dotyczące frekwencji oraz liczby imprez organizowanych na Stadionie.

Niektóre z przyjętych w biznesplanie założeń były znacznie zawyżone, co zostało skorygowane dopiero w roku 2014 w trakcie realizacji inwestycji. Dotyczy to w szczególności liczby meczów rozgrywanych na zmodernizowanym obiekcie przez drużynę Górnika Zabrze (zmniejszono prawie dwukrotnie - z ok. 40 do 23), średniej frekwencji kibiców (zmniejszono o 1/3 z 90% do 60%), liczby meczów organizowanych z odpłatnym najmem płyty boiska (z 12 do 1), ilości planowanych koncertów (z 16 do 2 rocznie)".
http://www.slask.sport.pl/sport-slask/1 ... ledow.html
Anakin

Postprzez werty2 2016-03-23, 12:42 pm

Mam nadzieje ze wraz z nowym stadionem cos sie zmieni i ze dorobimy sie frekwencji minimalnej na poziomie 6-8 tys

Na początku pewnie i tak, potem może nie być kolorowo.

Działania promocyjne powinny zacząć się już teraz, bo frekwencja na Ludowym poza meczami z Arką, Górnikiem i GKS-em to jakiś nieśmieszny żart...

Co do budowy stadionu...

Kompletny brak przygotowania do konsultacji ze strony UM. Brak odpowiedzi na podstawowe pytania, brak kluczowych informacji to as w rękawie przeciwników budowy stadionu.

Jeśli chodzi o stare obiekty to zostają, dla mnie dziwna decyzja zwłaszcza w kontekście informacji na ulotce traktującej o wysokich kosztach utrzymania obiektów, przecież te koszty nie spadną. Strzał w stopę jak nic...
werty2

Postprzez Anakin 2016-03-23, 1:14 pm

werty2 napisał(a):Co do budowy stadionu...

Kompletny brak przygotowania do konsultacji ze strony UM. Brak odpowiedzi na podstawowe pytania, brak kluczowych informacji to as w rękawie przeciwników budowy stadionu.

Jeśli chodzi o stare obiekty to zostają, dla mnie dziwna decyzja zwłaszcza w kontekście informacji na ulotce traktującej o wysokich kosztach utrzymania obiektów, przecież te koszty nie spadną. Strzał w stopę jak nic...

Sedno sprawy. Na co komu dwa stadiony, dwa lodowiska i dodatkowo hala na Żeroma
Anakin

Postprzez bbartek 2016-03-23, 3:19 pm

Jestem zaskoczony tymi wątpliwościami ze strony sympatyków Zagłebia..., którzy równocześnie chca abyśmy awansowali do Ekstraklasy i grali w Pucharach ( finał PP z Legią).
Wszystkie te obiekty które wymienia Anakin to muzeum , nawet ,jeżeli dzisiaj spełniaja wymogi licencyjne.
Należy wykorzystać szanse i sprzyjający PR aby ten stadion+hala +lodowisko powstały bo jeżeli nie teraz to taki obiekt nie powstanie na przestrzeni nastepnych 50 lat.
Jeżeli my nie wesprzemy aktywnie tej inwestycji to kto ?
Osobny temat to marketing Klubu.. czytaj zwiekszenie frekwencji ...Pisałem na ten temat wielokrotnie i niestety i nie ma zdecydowanej poprawy. Sa małe kroczki, ale to nie działania w pełni profesjonalne.
Ja już zagłosowałem na TAK ( złożyłem deklaracje w UM) a TY ?
bbartek

Postprzez Adam1906 2016-03-23, 4:20 pm

bbartek napisał(a):Jestem zaskoczony tymi wątpliwościami ze strony sympatyków Zagłebia..., którzy równocześnie chca abyśmy awansowali do Ekstraklasy i grali w Pucharach ( finał PP z Legią).
Wszystkie te obiekty które wymienia Anakin to muzeum , nawet ,jeżeli dzisiaj spełniaja wymogi licencyjne.
Należy wykorzystać szanse i sprzyjający PR aby ten stadion+hala +lodowisko powstały bo jeżeli nie teraz to taki obiekt nie powstanie na przestrzeni nastepnych 50 lat.
Jeżeli my nie wesprzemy aktywnie tej inwestycji to kto ?
Osobny temat to marketing Klubu.. czytaj zwiekszenie frekwencji ...Pisałem na ten temat wielokrotnie i niestety i nie ma zdecydowanej poprawy. Sa małe kroczki, ale to nie działania w pełni profesjonalne.
Ja już zagłosowałem na TAK ( złożyłem deklaracje w UM) a TY ?

WSZYSTKO NA TEMAT :niezle:
Adam1906

Postprzez August 2016-03-23, 10:08 pm

bbartek napisał(a):Jestem zaskoczony tymi wątpliwościami ze strony sympatyków Zagłebia..., którzy równocześnie chca abyśmy awansowali do Ekstraklasy i grali w Pucharach ( finał PP z Legią).

Andrzej, a ja jestem zaskoczony Twoim zaskoczeniem. Przecież to, że ma się wątpliwości czy pytania nie oznacza braku akceptacji dla budowy. Wręcz przeciwnie. To teraz jest czas dyskusji odnośnie budowy, zwłaszcza w kontekście konsekwencji zarówno tych pozytywnych jak i ewentualnie negatywnych związanych z budową. I nie rozumiem dlaczego miałbym być postrzegany pejoratywnie tylko dlatego, że nie przyjmuję wszystkiego bezkrytycznie. A tych postawionych wcześniej pytań i wątpliwości jest po prostu sporo.
August

Postprzez bbartek 2016-03-24, 7:41 am

August, doskonale rozumiem Twoje watpliwości, ale nie chciałbym aby NASZE wątpliwości, pytania..były wykorzystane przez przeciwników tego projektu, a ich nie brakuje.
Ten projekt zadecyduje gdzie Sosnowiec/Zagłebie Dabrowskie znajdzie sie na mapie sportowej Polski.
Nadal uważam,ze jako sympatycy Sportowego Zagłebia powinniśmy zdecydowanie poprzeć ten projekt.
bbartek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: novack