PUCHAR POLSKI 2015/16 - NASZA DROGA DO PÓŁFINAŁU

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: 1/2 PP: LECH Poznań - ZAGŁĘBIE Sosnowiec

Postprzez Adam1906 2015-12-20, 8:04 am

Mecz w Poznaniu gramy zaraz po weekendowym wyjeździe do Gdyni, natomiast Lech będzie wtedy grał w Chorzowie. Ciekawsze jest jednak to, że zaraz po pierwszym półfinale u siebie Kolejorz ma ligowy mecz u siebie.... z Legią Warszawa.

- Ekstraklasa
Kolejka 27: 12/13 marca
Ruch Chorzów - Lech Poznań

Kolejka 28: 19/20 marca
Lech Poznań - Legia Warszawa

- I liga
Kolejka 21: 12/13 marca
Arka Gdynia - Zagłębie Sosnowiec

Kolejka 22: 19/20 marca
Zagłębie Sosnowiec - MKS Kluczbork
Adam1906

Postprzez Tomcjo 2016-02-20, 8:00 pm

Lech na inauguracje 5-2 z Termalika która pokonała nas w sparingu za to dzis w Bielsku 1-4 . Szkoda ze forma Zaglebia w sparingach wyglada tak słabo . Lech moze nie byc w pełnej dyspozycji ale wyglada na to ze my tez nie .
Tomcjo

Postprzez Michał_Wwa 2016-02-21, 11:11 pm

Tomcjo napisał(a):Lech na inauguracje 5-2 z Termalika która pokonała nas w sparingu za to dzis w Bielsku 1-4 . Szkoda ze forma Zaglebia w sparingach wyglada tak słabo . Lech moze nie byc w pełnej dyspozycji ale wyglada na to ze my tez nie .

Wczoraj z Podbeskidziem Lech wyglądał jak dzieci we mgle. Teraz martwić się należy tylko formą Zaglębia
Michał_Wwa

Postprzez Qcu20 2016-02-22, 11:22 am

Jest gdzieś opcja kupna biletu na wyjazd?

jak tak to gdzie i u kogo?
Qcu20

Postprzez RUDI 2016-02-22, 11:34 am

Qcu20 napisał(a):Jest gdzieś opcja kupna biletu na wyjazd?

jak tak to gdzie i u kogo?

-> http://kibicezaglebia.net/forum/viewtopic.php?t=2393
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Adam1906 2016-02-26, 8:07 am

Adam1906

Postprzez lukasz1990 2016-02-26, 6:05 pm

Co z meczem ma wspólnego ta zapowiedź?
lukasz1990

Postprzez Adam1906 2016-02-26, 6:44 pm

lukasz1990 napisał(a):Co z meczem ma wspólnego ta zapowiedź?

Obrazek
Adam1906

Postprzez lesław1 2016-02-27, 1:34 am

hahahhaha wygrał internety hahahaha
lesław1

Postprzez Adam1906 2016-02-27, 8:34 am

Obrazek

Więcej informacji na FACEBOOKU lub na drugim FORUM.
Adam1906

Postprzez zag23 2016-02-28, 12:04 am

jesli przez tych wariatów PZPN ukaze nas za mecz w Poznaniu i np nie obejrza finalu na Narodowym normalni kibice, a nie chuligani jesli bysmy awansowali to byłby skandal, dlatego zapowiedz kibicowska z cyklu trenują karki i jada do Poznania zrobic dym jest zalosna. Ja chce normalną pilkarska zapowiedz zobaczyc i chce by kibice/hools wstydu nie zrobili na cala Polske tzn zachowali sie normalni z klasą.
zag23

Postprzez RysioLubicz 2016-02-28, 1:13 am

Zgłoś to na policję. Już biegiem , biegiem !
Co za gamoń z Ciebie , brak słów.
RysioLubicz

Postprzez Adam1906 2016-02-28, 8:07 am

zag23 napisał(a):Ja chce normalną pilkarska zapowiedz zobaczyc

To ją zrób i wrzuć w internet.

zag23 napisał(a):chce by kibice/hools wstydu nie zrobili na cala Polske tzn zachowali sie normalni z klasą.

To jedź 15 marca pod Dorjana i zrób selekcję podczas wsiadania do autokarów. Wpuszczaj tylko tych w krawatach, bo "klient w krawacie jest mniej awanturujący się".

Człowieku, gdzie Ty żyjesz? Na każdym wyjeździe każdego polskiego klubu są osoby ze środowiska hools, ultras i tacy, co jadą po prostu na mecz a nie na zadymę.
Adam1906

Postprzez Blajpios 2016-02-28, 12:18 pm

Adam1906 napisał(a):(...)
zag23 napisał(a):chce by kibice/hools wstydu nie zrobili na cala Polske tzn zachowali sie normalni z klasą.

To jedź 15 marca pod Dorjana i zrób selekcję podczas wsiadania do autokarów. Wpuszczaj tylko tych w krawatach, bo "klient w krawacie jest mniej awanturujący się".

Człowieku, gdzie Ty żyjesz? Na każdym wyjeździe każdego polskiego klubu są osoby ze środowiska hools, ultras i tacy, co jadą po prostu na mecz a nie na zadymę.

Hm. No, właśnie - może warto zastanowić się, "człowieku, gdzie Ty żyjesz"? Czy naprawdę ci jadący drugi, trzeci, czwarty może nawet raz: razem z chuliganbicami (bo nie kibolami - zagorzały kibic wręcz godzien propagandy, ale chuligan podszywający się już nie) - to nie zastanawiają się, czy aby nie stają się wspólnikami chuligaństwa i wykroczeń albo i przestępstw niszczenia mienia i rozboju? Jeżeli przyzwalam notorycznie na wspólny wyjazd więcej łączący niż pasażer w publicznej komunikacji, bo uczestniczący w wyjeździe zorganizowanym - to czy nie staję się jakimś poplecznikiem odpowiedzialnym za te akcje niszczycielskie a przynajmniej czy nie jestem winny zaniedbania przeciwstawiania się takim sytuacjom? Tak, oczywiście jest i w tle pytanie o kapusiostwo, słusznie w Polsce tak odrzucanie i to z obrzydzeniem - ale czy granice są słuszne tego odpychania? Owszem, tu w tle mamy tragedię polską wielopokoleniową, że władza była obca, czynem patriotycznym było podważać władze i nie odbierać ich jako nasze... Często powtarzam, że Polak i Niemiec są naprawdę podobni, nie tylko w kuchni. Podobni - zwłaszcza co do prawa. Tak samo szybko reagują na prawo, z takim samym zaangażowaniem osobistym, na poważnie; jedynie "wektor" ich różni, tylko ta jedna jest różnica.. Gdy wprowadzane jest nowe prawo w Niemczech, to rasowy Niemiec natychmiast, na serio i z pełnym zaangażowaniem myśli, jak się dostosować do tego prawa. Zupełnie tak samo Polak myśii natychmiast, na serio i z pełnym zaangażowaniem, jak się dostosować, tyle że w tym wypadku to dostosowanie oznacza - "kombinuje natychmiast i z zaangażowaniem, jak to prawo ominąć". To wszystko na pewno rzutuje, to podejście do prawa, państwa, skutkiem obcej władzy, niewoli, zaborców - choć i po części to był skutek własnej państwowej nieudolności zarządu państwem.
Do jakiego jednak stopnia jest to słuszne? Czy na pewno mamy być pobłażliwi nawet i wtedy, gdy ktoś rujnuje dobro wspólne, ład międzyludzki, mienie? Zakładam bowiem, że te głosy traktujące "jako normalność" traktują tak nie tylko protestujących, choćby nadmiernie, niemniej w sprawach słusznych, albo i niesłusznych ale nie tak ewidentnych jak rozbój. Jeżeli chodzi tu jedynie o ekscesy, to faktycznie, można dyskutować, jak daleko sięga tolerancja dla sprawców. Niemniej, jeżeli słusne jest moje wrażenie, że tutaj padały głosy o tolerancę dla nawet rozbójników, niszczycieli, choćby ładu społecznego - to już nie wycofuję wpisu.
Ha!
"ładną chwilę" myślałem, czy pisać, czy nie pisać tutaj tę notkę... Nie, nie dlatego tak się zastanawiałem, że spodziewać się można porcji może nawet bluzgów, może nie, ale oburzecznia, pomstowania. Nie, nie to mnie wstrzyywało, że są prawdopodobne te reakcje - cóż, nie miłe, ale ostatecznie nie pierwszy raz i "dla dobra sprawy" można wytrzymać; nawet te całkiem niesprawiedliwe. Zastanawiałem się z racji ogólniejszych, dla których wstrzymuję się w wielu wypadkach dyskusji o regionie, czy o Klubie. Przy tym temacie - tym bardziej zaś zastanawiałem się! Nie dla obaw o przyjęcie, już wyżej napisałem, że zdaję sobie sprawę z możliwych nawet bluzgów a także, już godnych szacunku: głosów zdecydowanej opozycji, odrzucenia moich nastawień. Po prostu - nie będąc już latami w Zagłębiu; nie biorąc już od lat udziału w meczu Zagłąbia, choćby u siebie - to wolę się wastrzymywać. Bo czy rzeczywiście - mam prawo? Dlatego proszę, ludzi dobrej woli po prostu - o wstrzymanie się z takim odrzuceniem. Jednak, dla racji budowania Wielkiego Regionu Zagłębia - zdecydowałem się pisać. Czy bowiem nie dotykamy fundamentów Zagłębia - fundamentów tego, jakie Sosnsowiec, Zagłębie: chcą być sobą!
Powtarzam: czy naprawdę aż tak komfortowo można się czuć, "jadąc na jednym wózku" z osobami, które byłyby podejrzane przynajmiej o rozwój? Powtarzam - "same w sobie" kibicowskie ekscesy, "czystego sortu", to można zostawić na marginesie. Jeżeli jednak takie wpisy odnosiły się do chuligaństwa, do niszczenia - to chyba każdego wsiadającego do busu należy pytać: "człowieku, w jakim Ty świecie żyjesz". Choćby z racji Roku Jubileuszu Chrztu Polski, musiałem to napisać. Wtedy bowiem, zakorzeniony w łacińskiej kulturze został ten naród i otwarło się źródło budowania na dobru wspólnym, wg ideałów, z których wyciągają swoje hasła na sztandary rozmaici żądający wolności, różne rewolucje, demokracje itp. Czy naprawdę wstrzymywania się od reakcji broniących społeczność przed rozmaitymi niszczycielami dobra wspólnego działającymi czy choćby tylko jadącymi obok nas:- to najlepsza Zagłębiowska tradycja? Bo ja to już wolę te czasy księstwa: "jedz, pij, używaj, tylko Siewierz omijaj". Nawet, jeżeli dawno nie byłem na żadnym meczu Zagłębia, nie mówiąc o wyjazdach. I nawet w tym układzie - z racji troski o dumę Zagłębia - mimo to mam prawo zabrać tu głos, choć zaznaczam, nie chciałem nie docenić tego wymiaru zasług wyjazdowców, które naprawde są budujące!
Blajpios

Postprzez Blajpios 2016-02-28, 12:25 pm

a oprócz powyższego, już od paru ładnych dni nie miałem kiedy napisać. Ja to akurat niekoniecznie cieszę się z kiepskiej formy Lecha, jak niekótrzy, wnioskujący tu poniekąd, że to dobrze, wzrasta szansa na ogranie Lecha. Oczywiście, w tym punkcie mają rację. Jedynie obawiam się przez to - że tym większa mobilizacja będzie Lecha na Puchar. Co prawda na szczęście UEFA popsuła pod tym względem regulamin, więc już nie mogą Lechici nastawić się: już tylko dwa mecze z pierwszoligowcem jeszcze na dodatek "nie w ligowym gazie" stoją na drodze do pewnych pucharów europejskich. Wtedy - jednoznacznie byłoby pewne, że Lechicie ze dwa mecze nawet w lidze odpuszczą, byle wygrać dwumecz z Zagłębiem, mając pewną grę w pucharach. Obecnie - jeszcze sam finał nie daje im pewności. Niemniej, to zostaje najkrótsza dla nich, najbardziej realna droga do pucharów europejskich, co kusi. Owszem, jak zaznaczłem, to że sam fina nie wystarcza, że będą musieli wygrać najprawdopodbniej z Legią - to trochę Zagłębiu ułatwia. Niemniej, tylko trochę. Im trudniej dla Lecha widzieć drogę przez ligę, tym bardziej mogą się ustawić "pod mecze o Puchar, trochę nawet kosztem ligi". Innymi słowy - im gorszy Lech obecnie, to może jednak tym gorzej dla Zagłębia? Co nie zmienia oczywiście nic w tym: do boju, Zagłębie! W rozumowaniach jednak, to chyba trzeba uwzględnić, co powyżej pisłaem.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna