Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Nowy stadion dla ZAGLĘBIA

Postprzez django 2015-10-20, 12:11 pm

Też uważam, że należy poczekać na konkretyzację planów, ale wszystkie sygnały jak do tej pory wskazują na to, że Chęciński chce budować za miejskie pieniądze.
django

Postprzez RUDI 2015-10-20, 12:32 pm

Anakin napisał(a):Sam Winiarski zachowuje się czasami jak niedopieszczony i zakompleksiały polityk. Co nie powinno dziwić wszak od dawna ma chrapkę na stanowisko w ścisłym kierownictwie Miasta. Jak dotąd mu się nie udawało choć ze sprawdzonym przegrał wybory niewielką ilością głosów. A i to że je zeźlony na Arkadio nie jest zaskoczeniem. Przecież chciał zostać Wickiem. W każdym razie jestem ciekaw co by Karol zrobił sam będąc Prezydentem.

Chyba trafiłeś w sedno.
> O KIBICOWANIU WIEM NIEWIELE <
RUDI

Postprzez Anakin 2015-10-20, 1:47 pm

django napisał(a):ale wszystkie sygnały jak do tej pory wskazują na to, że Chęciński chce budować za miejskie pieniądze.

Jestem świadom, że najpewniej tak będzie. Ale wpierw niech to wejdzie przynamniej w stadium konkretnych planów. To, że Chęciński jest teraz kibicem "Special One" może niewiele dać jeśli protesty społeczne w przypadku budowy za miejska kasę będą tak duże, że okaże się politycznie ekipa rządząca może zbyt wiele stracić i za 3 lata ludzie będą głosować tak samo jak głosowali przeciw Sprawdzonemu.
Anakin

Postprzez werty2 2015-10-20, 4:53 pm

django napisał(a):Też uważam, że należy poczekać na konkretyzację planów, ale wszystkie sygnały jak do tej pory wskazują na to, że Chęciński chce budować za miejskie pieniądze.

Jest jakaÅ› alternatywa dla "miejskiego" finansowania? Chyba nie...

Protesty w tym mieście? Dobre.
werty2

Postprzez django 2015-10-20, 11:49 pm

werty2 napisał(a):Jest jakaś alternatywa dla "miejskiego" finansowania?

PPP
django

Postprzez Anakin 2015-10-21, 6:46 am

werty2 napisał(a):Protesty w tym mieście? Dobre.

Wiadomo, że nikt nie wyjdzie na ulicę aby protestować. Ale środowisko kibicowskie w Sosnowcu to nie wszystko. Niechęć tej części społeczeństwa, której nie interesuje piłka może być duża. Zwłaszcza jeśli finansowanie z miejskich pieniędzy będzie się odbywać kosztem innych działów
Anakin

Postprzez werty2 2015-10-21, 7:12 am

django napisał(a):
werty2 napisał(a):Jest jakaś alternatywa dla "miejskiego" finansowania?

PPP

Wskaż proszę jeden obiekt sportowy wybudowany w ramach "partnerstwa"...

Anakin napisał(a):Wiadomo, że nikt nie wyjdzie na ulicę aby protestować. Ale środowisko kibicowskie w Sosnowcu to nie wszystko. Niechęć tej części społeczeństwa, której nie interesuje piłka może być duża. Zwłaszcza jeśli finansowanie z miejskich pieniędzy będzie się odbywać kosztem innych działów

Ludzie w Sosnowcu myślą, że mieszkają na Śląsku, większość ma w dupie to co się dzieje w "ich" mieście... Nie spodziewałbym się wielkiej fali niezadowolenia ze strony mieszkańców...Środowisko "prostadionowe" może za to się powiększyć, to już jednak zależy od piłkarzy (awans) i władz klubu (promocja).
werty2

Postprzez Anakin 2015-10-21, 9:14 am

werty2 napisał(a):większość ma w dupie to co się dzieje w "ich" mieście... Nie spodziewałbym się wielkiej fali niezadowolenia ze strony mieszkańców...

Żebyś się nie pomylił. Za 3 lata może się zdarzyć taka sama sytuacja jak rok temu ze Sprawdzonym
Anakin

Postprzez Anakin 2015-10-23, 6:25 am

novack napisał(a):To jest kolejny powód do zmiany lokalizacji stadionu, bo przy Kresowej bez dobudowy kolejnego mostu niczego nie da sie poprawic w kwestii skomunikowania

Wiesz, jestem bardzo ciekaw jak będzie rozwiązana sprawa parkingu przy nowym kompleksie. A właściwie na ile wystarczy miejsca na parking. Oby się nie okazało, że nawet przy meczu , który nie będzie wzbudzał jakiegoś szczególnie dużego zainteresowania kibice będą musieli zostawiać samochody przy Auchan. Decyzja o zamknięciu mostu na Kresowej jest kuriozalna ale z drugiej strony jest dość miejsc przed samym mostem a i parking przed dawnym realem też nie jest złym rozwiązaniem. Miejsca bardzo dużo a i na krytą kilka minut spacerkiem
Anakin

Postprzez STACH PL 2015-10-23, 11:23 am

Anakin napisał(a):
werty2 napisał(a):większość ma w dupie to co się dzieje w "ich" mieście... Nie spodziewałbym się wielkiej fali niezadowolenia ze strony mieszkańców...

Żebyś się nie pomylił. Za 3 lata może się zdarzyć taka sama sytuacja jak rok temu ze Sprawdzonym

Ja akurat doceniam i widzę pozytywne zmiany w naszym mieście,skala remontów imponująca po hegemoni "sprawdzonego gospodarza" i żal tylko że jak wszyscy budowali stadiony z kasy unii to Górski budował co?? (górkę i salę koncertową) także myślę że Chęciński ( jak czegoś bardzo nie spierd...) za 3 lata raczej nie ma co się martwić. Wiadomo że nie podoba mi się wszystko np.niepisana umowa o dyscyplinach sportowych Zagłębiowskich miast szczególnie Płomień (zdobywca jako jedyna w Polsce drużyna PE) czy łącznik S-1 (obecnie słynna na cały kraj droga do nikąd) który to Chęciński chce chyba budować ze środków miejskich a ewidentnie powinna to zrobić GDDiA w Katowicach widzę jeszcze parę minusów ale i tak jest o niebo lepiej niż za Górskiego.
Co do nowego stadionu to musimy go mieć jako Stolica Zagłębia Dąbrowskiego podobno już jesteśmy w europie, a nie w PRLu ;-)
STACH PL

Postprzez Qcu20 2015-10-23, 11:41 am

STACH PL napisał(a):
Anakin napisał(a):

Ja akurat doceniam i widzę pozytywne zmiany w naszym mieście,skala remontów imponująca po hegemoni "sprawdzonego gospodarza" i żal tylko że jak wszyscy budowali stadiony z kasy unii to Górski budował co?? (górkę i salę koncertową) także myślę że Chęciński ( jak czegoś bardzo nie spierd...) za 3 lata raczej nie ma co się martwić. Wiadomo że nie podoba mi się wszystko np.niepisana umowa o dyscyplinach sportowych Zagłębiowskich miast szczególnie Płomień (zdobywca jako jedyna w Polsce drużyna PE) czy łącznik S-1 (obecnie słynna na cały kraj droga do nikąd) który to Chęciński chce chyba budować ze środków miejskich a ewidentnie powinna to zrobić GDDiA w Katowicach widzę jeszcze parę minusów ale i tak jest o niebo lepiej niż za Górskiego.
Co do nowego stadionu to musimy go mieć jako Stolica Zagłębia Dąbrowskiego podobno już jesteśmy w europie, a nie w PRLu ;-)

Te wszystkie drogi etc., co piszesz to nie efekt pracy Chęcińskiego tylko Górskiego. To za Jego "rządów" powstały projekty i zaczęto inwestycję. Poza tym poszło to z pieniędzy unijnych, aczkolwiek gdyby nie wkład własny miasta, te inwestycje nigdy by nie powstały. Po prostu innych miast nie było stać na wkład własny i nie mogły wykorzystać pieniędzy z dotacji i trafiły one ponownie do puli. Poza tym Sosnowiec to 7 miasto pod względem najuboższych miast w Polsce z rocznym budżetem 900 mln zł z hakiem. Z czego ponad 700 idzie na samą edukację i oświatę.
Reszta, czyli ponad 200 baniek jest to podziału. Boję się co będzie, jak będziemy chcieli finansować budowę stadionu tylko i wyłącznie z pieniędzy miejskich.

1. Nie można wybudować najpierw stadionu, traktując to jako priorytet, a potem dopiero dobudować halę i lodowisko?
Qcu20

Postprzez Anakin 2015-10-23, 11:43 am

STACH PL napisał(a):Ja akurat doceniam i widzę pozytywne zmiany w naszym mieście,skala remontów imponująca po hegemoni "sprawdzonego gospodarza" i żal tylko że jak wszyscy budowali stadiony z kasy unii to Górski budował co??

Ja się jak najbardziej zgadzam natomiast mając dość sporo znajomych w szeroko pojętej sosnowieckiej sferze budżetowej i coraz częściej spotykam się z obawami czy wręcz niechęcią dotyczącą budowania i wydawania przez Miasto tak dużych pieniędzy. Stąd moje i obawy, że za jakiś czas kiedy kwestia projektu ruszy może się okazać, że sprzeciw i opór społeczny będzie na tyle duży ze może zaszkodzić zarówno budowie jak i klubowi. Nie bez znaczenia są też obawy osób niechętnych, że tak duża inwestycja może nadszarpnąć budżetem Miasta na tyle, że odbije się to na innych dziedzinach finansowanych przez Gminę
Anakin

Postprzez Qcu20 2015-10-23, 3:13 pm

Nie zagłębiałem się głęboko w temat, natomiast jest wielce prawdopodobne, że stadion jednak powstanie!
Podobno jest przewidziane 45 mln zł za koncepcję tego stadionu, więc są to zbyt duże pieniądze, żeby je tak wydać i nie zainwestować pozostałej kwoty. Tzn, żebyśmy się dobrze zrozumieli - całkowity koszt wzrośnie o te właśnie 45 mln, czyli będzie kosztować ponad 200 mln zł.

Pisałem o budżecie Miasta wynoszącym ponad 900 mln zł, otóż w przyszłym roku zostanie on pomniejszony o 100 mln... Już teraz w budżecie brakuje pieniędzy na wypłaty, odśnieżanie etc etc.
Qcu20

Postprzez django 2015-10-23, 3:26 pm

Qcu20 napisał(a):Podobno jest przewidziane 45 mln zł za koncepcję tego stadionu, więc są to zbyt duże pieniądze, żeby je tak wydać i nie zainwestować pozostałej kwoty. Tzn, żebyśmy się dobrze zrozumieli - całkowity koszt wzrośnie o te właśnie 45 mln, czyli będzie kosztować ponad 200 mln zł.

Koncepcja za 45 milionów?
django

Postprzez LucasUSA 2015-10-23, 3:41 pm

django napisał(a):
Qcu20 napisał(a):Podobno jest przewidziane 45 mln zł za koncepcję tego stadionu, więc są to zbyt duże pieniądze, żeby je tak wydać i nie zainwestować pozostałej kwoty. Tzn, żebyśmy się dobrze zrozumieli - całkowity koszt wzrośnie o te właśnie 45 mln, czyli będzie kosztować ponad 200 mln zł.

Koncepcja za 45 milionów?

Boze, gdybym tylko mogl spieniezyc wszystkie moje koncepcje :)
https://www.youtube.com/watch?v=KK99X3rxvII
LucasUSA

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników