prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: prezes Zagłębia Marcin Jaroszewski

Postprzez STACH PL 2015-06-01, 8:28 am

Blajpios napisał(a):
Tomcjo napisał(a):To chyba zalezy od PZPN . A to ze nie mamy nadzoru finansowego od prezesa . I choc jestem wobec Niego krytyczny to za sukces nalaza mu sie gratulacje .

Zgadzam się całkowicie. Tak co do tego, że kolejność przyznawania licencji zależy od PZPNu (a w nim chyba od odwiecznego ziomala zagłębiowskiego K. Smulskiego) - i jeszcze na II klasę gry dla awansujących nie ogłoszono.
No i w całej rozciągłości - zgoda, co do Prezesa Jaroszewskiego, jakkolwiek albo gratulacje zasłużone - albo zasłużone z premią. Czyli - pytanie, czy gratulacje jak dla Prezesa nadzorującego proces, który po prostu się toczy, podwładni tę linię chyba realizowali już i za poprzednika (o ile pamiętam, cały czas "odbija się" różnica w interpretacji, jeżeli chodzi o ZUS, czy też o kontrakty reklamowe) - czy też Prezes jeszcze dodatkowo zaangażował się i osiągnął jakieś przyspieszenie porządkowania spraw. Wtedy - te gratulacje nawet ponadstandarodwe "zasłużone" się należą. Miło bowiem na pewno, że wreszcie po paru latach - licencja jest już bez nadzorów, bez więc "naciągania", bez "mierny na szynach". Również więc, chociem fan Prezesa nie jest - to szczerze gratuluję.

Po pierwsze K.Smulski raczej krzywdy nam nie zrobi,
po drugie jak dostaliśmy licencje na drugą ligę to i dostaniemy na pierwszą (najbardziej bałem się zusów itp.) jeśli chodzi o stadion spełnia wymogi,więc jeśli tylko nasz wniosek wpłynął w terminie będzie dobrze.
STACH PL

Postprzez Blajpios 2015-06-01, 11:03 am

Anakin napisał(a):O ile pamiętam to restrukturyzację finansową klubu rozpoczął Prezes Baczyński sprzątając bajzel po Adamczyku dlatego o nim w tym kontekście nie można zapominać.

Oo, właśnie. Tak więc dobrze pamiętałem pisząc, że chyba za poprzednika jeszcze zaczęła się ta reperacja finansów; jakkolwiek by można to nazwać, że kolega tatusia (L. Baczyńskie względem Adamczyków) wrócił na stołek, na który wszedł po tymże koledze syn) - po prostu ponaprawiał w ramach usług wzajemnych, ale to szczegół i pytanie, jak to do końca wyglądało. Natomiast faktem jest, że zaczął L. Baczyński, czyli słuszne z nazwiska przypomnienie - aczkowliek, jak napisałem, jak to jest zawsze z Prezesami, ponieważ coś nadzoruje, to za powodzenie mu się też należą gratualacje, choćby takie "w trybie zwykłym" Sam zaś proces, faktycznie zaczęty za poprzednika, L. Baczyńskiego - jakkolwiek patrzeć na koligacje z byłym i obecnym Prezesem (bo jakieś odniesienia przecież są), to cieszył, bo zdejmuje choć trochę odium społecznego, co ważne tym bardziej, że przecież faktycznie od pewnego czasu ogólnopolską prasę to Zagłębie miało nie najciekawszą.
Wracając zaś jeszcze do licencji, też jak Kol. STACH.PL napisał - cieszy, że solidnie i zasłużenie, nawet bez przychylności K. Smula, która jest przecież pewna, ale ani nie naciągnie jej tam, gdzie niemożliwe, ani gdy nie jest konieczna, to nie jest źle. Tak więc - z tego punktu widzenia radość, jedynie pytanie, jakie w końcu decyzje podjęte, co w tym wypadku znaczy słowo awans - bo bez tego i dylematy licencyjne są niebyłe.
Blajpios

Postprzez bbartek 2015-06-07, 8:05 pm

Przykro mi jest to pisać w takim dniu jak dzisiaj który tez jest sukcesem MJ.
Po zakonczeniu meczu, o ile sie nie myle, zobaczyłem MJ na płycie boiska w shortach ??????
Szok...Jak Prezes mojego Klubu w takim momencie, witając wszystkich gości przed meczem w tym Prezesa Franciszka Wszołka i później już po meczu mógł wystapić w shortach ?
Wiem, czepiam sie ,ale chiałbym aby mój Klub działal w sposob profesjonalny w każdej dziedzinie i w kazdym momencie.
Jeżeli to nie były shorty to przepraszam...
bbartek

Postprzez Tomcjo 2015-06-20, 9:41 am

Prezes świętuje awans . Chyba zasłużenie . Klub poprawił kondycje finansowa . Wiec chyba czas na kolejny krok w rozwoju . Gdy Jaroszewski przyszedł od razu zwolnił vice W Adamczyka . To był bardzo pożyteczny dla klubu piłkarz i ciekawie zapowiadał sie jako wiceprezes . Myśle ze przyda sie ktoś taki jak wiceprezes bądź dyrektor sportowy lub manager . Nasze wymagania sa spore a prezes wyraźnie wszystkiego nie ogarnia . Wyższy poziom wyższe wymagania i więcej pracy dla kierownictwa klubu wiec to najwyższy czas .
Tomcjo

Postprzez Tomcjo 2015-07-15, 11:12 am

Drugi trener z kosmosu . Liczne błędy transferowe . A nie tylko awans to wszystko na koncie naszego prezesa i minusy znowu zaczynaja przeważać .
Tomcjo

Postprzez Anakin 2015-07-15, 1:49 pm

Tomcjo napisał(a):Drugi trener z kosmosu . Liczne błędy transferowe . A nie tylko awans to wszystko na koncie naszego prezesa i minusy znowu zaczynaja przeważać .

Jaroszewski z awansem miał więcej szczęścia niż rozumu. Natomiast oczyma wyobraźni już widzę jak Prezes podpisuje umowy sponsorskie z poważnymi podmiotami.
Anakin

Postprzez Tomcjo 2015-07-25, 7:12 am

Skoro juz Sosnowiczanie tak chętnie zaczynaja sie pytać , dopytywać i referendowac to ja mam propozycje . Aby w przyszłym roku przeprowadzić wybory prezesa Zagłębia na czteroletnia kadencje . Obecny ma sie tak dobrze w swoim mniemaniu ze olewa wiele aspektów życia klubu . Takie wybory zmusza kandydatów do działania . A kibice rozlicza go lepiej jak posła . Prawo głosu powinien mieć każdy mieszkaniec Sosnowca i posiadacz karnetu . Bo to oni finansują klub .
Tomcjo

Postprzez django 2015-07-26, 12:48 am

Jeżeli są przeprowadzane konkursy na zwykłych urzędników, to tym bardziej procedurze konkursowej powinien być poddawany gościu, który rocznie dysponuje pięcioma milionami z miejskiego budżetu. Ale to nie w tym kraju, a już na pewno nie w tym mieście.
django

Postprzez ojcieczawodnika 2015-07-26, 7:42 pm

Ogólnie wszystko jest świetnie pomyślane. Jeżeli trenerzy się nie przyjmą, Prezes kolejny raz postawi na trenera z łapanki. Jest to dobry motyw do jak najdłuższego utrzymania się na stanowisku. Jest zawsze ma kogo zwalić winę i umyć ręce. Swoją drogą podobno Wielki Szef znowu jest na wakacjach, chyba mu się pomyliły funkcje bo teraz nie jest nauczycielem tylko Prezesem, i dwumiesięczne wakacje jego nie obowiązują. Obawiam się, że z tym składem daleko nie zajedziemy. Nie liczę na żaden awans ,ale chociaż na spokojne utrzymanie.
ojcieczawodnika

Postprzez Anakin 2015-07-28, 8:07 am

ojcieczawodnika napisał(a):podobno Wielki Szef znowu jest na wakacjach, chyba mu się pomyliły funkcje bo teraz nie jest nauczycielem tylko Prezesem, i dwumiesięczne wakacje jego nie obowiązują

Kompetentny Szef, który ma poukładane w swojej firmie na tip-top może sobie jechać na urlop kiedy chce. U nas tak niestety nie ma wiec nie pojmuję jak na parę dni przed startem ligi i dopinaniem kadry można sobie robić urlop.
Anakin

Postprzez jondek 2015-07-28, 8:30 am

Bogatemu wszystko wolno.A biednemu wszystko jedno :redface: Mentalnie dalej jesteśmy w 2 lidze a bylejakość to to co nas wyróżnia.Oczywiście mam na myśli zarządzanie,marketing i tego rodzaju sprawy :kiepsko:
jondek

Postprzez Anakin 2015-07-28, 8:40 am

jondek napisał(a):Mentalnie dalej jesteśmy w 2 lidze

Nie wiem czy nawet w 2 lidze. Pewnie u paru 2-ligowców by się obrazili.
Anakin

Postprzez jondek 2015-07-28, 8:57 am

Miałem na myśli nas.Mimo awansu dalej organizacyjnie i mentalnie wszystko jest po staremu,czyli "byle jak".A przecież wystarczy spojrzeć jak to robią inni.I to pod naszym nosem. :redface:
jondek

Postprzez Anakin 2015-07-28, 10:07 am

Tyle, że będąc w 2 lidze nie byliśmy na poziomie 2 -ligowym
Anakin

Postprzez Blajpios 2015-07-30, 6:46 pm

hm. Nie sądziłem, że tak szybko znów coś napiszę, bo ileż można czuć się zmuszonym pisać, gdy zasadniczo nic w Klubie się nie zmienia i sytuacja nie rokuje za bardzo, by do tych pozytywnych zmian dochodziło. Niemniej wklejony przez Kol. Adam1906 odsyłacz spowodował, że jednak coś do wpisania pojawia się. Ponieważ zarazem ten materiał i te obserwacje wykraczają poza ściśle wzięty temat "marketin", to wklejam je w tym wątku, jakkolwiek uwagi te odnoszą się nie tylko do Prezesa, także o osobaqch ze sztabu szkoleniowego i ogólnie "o Zagłębiu". Niemniej, wiadomo, że zawsze "naczelny" jest za całokształt odpowiedzialny, więc może być takim hasłem wywoławczym.
Po pierwsze - to cieszę się, że po przejrzenie tego materiału mogę napisać parę pozytywów.
Najpierw - od strony wizażu. Uff, wreszcie Pan Prezes wydobył się z okręgówki, jeżeli brać pod uwagę stronę właśnie stricte wizualną. Zdjął te przeklęte okulary z czoła. Co prawda - do końca nie wiemy, czy naprawdę dotarło już, że chocaiż chyba myślał, iż dzięki nim wszyscy uznają, że już jest Prezesem na miarę Berlusconiego, to jednak de facto prezentował się jak cieć u tegoż. Może być, że zmiana jest z racji nadchodzącego sierpnia, nie ma już takich upałów, takiego nasłonecznienia. Jakkolwiek - "wygląd na plus". Dalej w tej dzedzinie, też można plusy wskazać, jakkolwiek jak na kogoś, kto parę lat parał się dziennikarstwem i to też telewiizyjnym: nazbyt spięty, zestresowany. Stress tego typu można zrozumieć u Pana Trenera, bo w tym wymiarze nie miał gdzie nabierać doświadczenia, więc choć spięty, to zyskał sympatię mówiąc wprost o tej swojej słabości i mówiąc z jakąś pogodą ducha, również z dowcipnym odnisieniem się do profesjonalizmu zawodników, gdy sugerował, że w materii grania są lepszymi profesjonalistami i nie będą potrzebować czasu na wejście na wysokie obroty. Ogólnie - to tu właśnie jeden z plusów, bo ciut wreszcie znormalniało, choć zanosiło się, że i na zapleczu Ekstraklasy będzie miszmasz nadal, czyli R. Stanek wypowiadający się i sprawiający wrażenie, jak również przez ludzi traktowany, jak gdyby trener, podczas gdy jednocześnie będzie się udawało, że trenerem jest A. Derbin. Tu więc - krok ku normalności jest: R. Stanek Dyrektor Sportowy i jako taki się wypowiadający - A. Derbin Trener i jako taki się wypowiadający i T. Łuczywek Asystent i tak się wypowiadający. Mam nadzieję, że tak to się utrzyma.
Wracając do p. Jaroszewskiego. Jak wspomniałem, trema nazbyt duża, niemniej z potywyów może jeszcze niedoskonałe (bo trochę siłowe) ale na plus: wprowadzanie klimatu, jeszcze może nieskuteczne w jakiejś mierze, ale wciąganie w rozmowę.
Co do kilku elementów treści. Dobre - ale i z elementami buractwa, niestety, przedstawianie pozycji i rangi Zagłębia. Buractwo - czy jak kto woli te mankamenty które w Legii i u jej prezesa, jak i samo małpowanie. Mianowicie - dobrze, że mówi o znaczeniu, wielkości Zagłębia od dawna, bo to i prawda i dobry kierunek prezentacji autoświadomości. Niemniej, jak farmazony zaczął pociskać, że Zagłębie to żaden beniaminek, tylko ktoś, nadto z komunistycznym planem sześcioletnim (choć być może nie wzorował się tak, to wtedy zawieszam sąd) no i na koniec, że nigdy nie spadło ale za to za 6 lat zagra na szczytach: to tylko pozytywne relacje z Kol. Adam1906 - i chęć, by Mu nie robić przykrości: spowodowały, że nie wyłączyłem tej paplaniny. Szczególnie zaś to "nie spadło nigdy", tylko jakby nie wiadomo czemu odjęli 10 pkt. Zagłębiu: to katastrofalne nadmierne zawzorowanie się ("na śmierć") na Legii, zwłaszcza z zeszłorocznymi płaczami, że nie umieją czytać regulaminów oraz strzelać karnych, niech więc ich UEFA za to wpuści do Ligii Mistrzów. Ten sam styl - ale z dodatkami absurdu (bo bezczelność to już w tych tłumaczenia à la Legia była). Niemniej sam kierunek - by ukazać Zagłębie nie byle co, słuszny.
W zasadzie bez zastrzeżeń: passus o J. Araku. Ucieszyłem się tym.
Oczywiście, jako "stary piewca Zagłębia (regionu) Wielkiego - słuchałem z wyciągniętymi uszami, gdy zaczął iść w kierunku regionaliizmu i najpierw miałem obawy, że skandalicznie ciasno powie; obawy narosły i zadrżałem, gdy wychodziło na to, że zamierza tylko o Czwórmieściu mówić. Niemniej - najpierw odetchnąłem, bo nie tylko te 4 miasta wymienił. Co prawda - trzymał się perspektywy jedynie miejskiej, czyli brakło odniesienia, że mieszkają tam też ludzie po wsiach, którzy też są z Zagłębia. Jednak - również i Pan Prezes jak dla mnie plusował, bo jednak w którymś momencie ruszył ku naprawdę Zagłębiu Wielkiemu, wreszcze przypomniał i Zawiercie i Olkusz i Wolbrom. Podkreślił przez to zarazem tę bolączkę "miejskości" (także i z tego punktu widzenia moim zdaniem lepiej mówić "Zagłębie Wielkie od Sosnowca POZA Zawiercie, POZA Olkusz). Tak więc, dało się już tu widzieć, że zakres TWORZENIA wielkości, zaprezentowany został w małym stopniu. I oczywiście - zobaczyłem przy tym, że jest jeszcze gorzej. Jak się niektórzy mogą domyślać, przy tym punkcie śledziłem pilnie, czy pojawi się coś, co niestety się nie pojawiło, przez co mamy podkreślenie, że niestety, na porywanie się na wymyślenie prochu nie bardzo mamy co liczyć. Mianowicie - Jaworzno. Bodaj że kibicowskiemu, zwłaszcza piłkarskiemu środowisku jest najłatwiej budować te więzy, bardzo istotne dla rozwoju Zagłębia Wielkiego. Niestety, z winy "Czwórmieścia", "Zagłębia Ściśniętego do dąbrowskiego Czwórmieścia" - najlepsze czasy na budowanie zostały zaprzepaszczone. Kiedy bowiem Jaworzno było odstrzeliwane od centrum Małopolski, naturalnie zerkało ku Zagłębiu w województwie katowickim. Bo ku komu miało zerkać? Nie ku ziomalom tak samo z korzeniami małopolskimi? Ku obcemu zupełnie Śląskowi? No, ale "Dumne Zagłębie" nie miało ochoty zniżyć się, raczej odpychało. Do dziś zresztą - jakby nie rozumiało, że to jest wielki akt oskarżenia wobec tego Zagłębia właśnie, że w takiej sytuacji, mając 10 razy dalszą drogę do Śląska niż do Zagłębia, w końcu zaczęli lądować w ramionach Śląska, który choć większy 10 razy albo i 15 od Zagłębia, Jaworznickim nabytkiem nie pogardził...
Dobrze, ktoś powie - to regionalne, nie piłkarskie sprawy. No, ale Pan Prezes dopiero co powiedział, że Zagłębie chce wychodzić poza te stricte sportowe sprawy, ładnie powiedział, że chce żyć i Klub w sferze Regionu. Może więc jednak i ten aspekt jest ważny? Czyli znów - plus, choć nie ideał.
Czyli co? Chwalę? Tak. Zdecydowanie, w tym wymiarze, co napisałem, chwalę - niestety również z tymi zastrzeżeniami. Inaczej. To jak, uwierzyliście, że uwierzyłem i przeszedłem na stronę Prezesa?
Nie. Niestety, nie przeszedłem. Jedynie - doceniam te plusy, które uważam za realnie występujące.
Zarazem jednak, jak to już w poprzednim akapicie "zaczęło wychodzić" - te plusy są tak mniej więcej na dostateczny z plusem może - i obok na wielkie zero zaczynają się przestrzenie nie eksplorowane ani tyci tyci.
Niestety, Te plusy są w zakresie takim, jak powyżej. Nic zarazem na tej konferencji, lub bardzo niewiele wskazywało na szanse rozwoju w tych kierunkach, które od dawna są tu ponawiane. Nic - jeżeli chodzi o zmianę podejścia, o którym Kol. Adam1906 ostatnio tak wyraźnie pisze. NIewiele lub nic z perspektyw, o których tu niektórzy piszą, których się domagają. Może nie ze złej woli. Tylko z powodu - braku możliwości zobaczenia, że to, co dla nich wydaje się kosmosem: jest na dzisiaj koniecznością. Dobrze im z tym, co jest, jak pisze Kol. Adam1906 - i na horyzoncie widzenia zdaje się nie majaczyć nawet z oddali wiele z tych rzeczy, które są wskazywane za potrzebne. Niestety więc - taka pozostaje skala możliwości twórczych, twórczego rozwoju. Co nie zmienia faktu, że z paru rzeczy cieszyć się można i należy. Jakkolwiek to z kolei - nie zmnienia faktu, że horyzont pozostaje taki, jaki jest. Z okazji, jaką daje Polsat - Zagłębie pewnie nie skorzysta, choć mówi o ekspansji regionu. Jakkołlwiek, mam chodciaż nadzieję, że nie będzie Prezes plótł tych andronów, że Zagłębie nie spadło itd. Szerszy jednak zakres - nie wydaje się, by były szanse na to w tym rozdaniu władz.
Blajpios

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna