Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez PawełK 2011-05-17, 9:55 am

Widzę, że na piknik zagłębiowski przed meczem z Rakowem zaproszono... rycerzy. Pachnie mi tu karą dla klubu i zamknięciem stadionu przez wojewodę. Porównywano kiedyś kibiców do rycerzy bo walczą o flagi, a tu proszę taka atrakcja w dobie nagonki na kibiców. Czy rycerze dostaną zakazy stadionowe za przybycie na imprezę z ostrym sprzętem? Czy pójdą siedzieć za udział w bójce w użyciem niebezpiecznego narzędzia?
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-05-17, 10:36 am

PawełK napisał(a):Widzę, że na piknik zagłębiowski przed meczem z Rakowem zaproszono... rycerzy

Nie chcę być uważany za malkontenta bo dobrze, że cokolwiek robią. Ale mam porównanie z imprezami, które na początku czerwca organizuje dla dzieci, swoich uczniów jedna z sosnowieckich szkół językowych. I choćby ilość sponsorów jest o wiele wieksza niż na tym pikniku.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2011-05-17, 10:40 am

PawełK napisał(a):Widzę, że na piknik zagłębiowski przed meczem z Rakowem zaproszono... rycerzy. Pachnie mi tu karą dla klubu i zamknięciem stadionu przez wojewodę. Porównywano kiedyś kibiców do rycerzy bo walczą o flagi, a tu proszę taka atrakcja w dobie nagonki na kibiców. Czy rycerze dostaną zakazy stadionowe za przybycie na imprezę z ostrym sprzętem? Czy pójdą siedzieć za udział w bójce w użyciem niebezpiecznego narzędzia?

PS. Tauron, którego siedziba leży o kilka minut jazdy z Ludowego, ma zostać sponsorem Śląska Worcław, ech...
August

Postprzez PawełK 2011-05-17, 5:59 pm

August napisał(a):Tauron, którego siedziba leży o kilka minut jazdy z Ludowego, ma zostać sponsorem Śląska Wrocław, ech...

Mówi się coś o 2,5-3 mln zł na rok. Gdyby u nas tyle dali plus "bańka" z miasta to byłby budżet, który się marzył prezesowi. Tylko jest maleńka różnica pomiędzy nami, Śląsk walczy o europejskie puchary, a my wyjść z 3 ligi nie możemy... i obawiam się, że skoro lokalny biznes obecnie nie daje "drobnych" podobnie jak w Chojnicach, to nawet jakbyśmy się teleportowali do ekstraklasy, to pewnie nie miałby kto rozmawiać z takimi potentatami jak wymieniony przez Ciebie Tauron.
PawełK
pyszałek

Postprzez Leżak 2011-05-19, 7:24 pm

"Wczoraj w ZawieRciu odbył się turniej szkół podstawowych pod nazwą "Majówka z Ruchem" w którym wystąpiło 6 drużyn. Pod koniec imprezy przybyli zaproszeni goście w osobach Jerzego Wyrobka, Dariusza Gęsiora oraz zawodników Wojciecha Grzyba, Rafała Grodzickiego, Arka Piecha i dwóch zawodników z młodej ekstraklasy w celu wręczenia nagród za osiągnięte miejsca oraz indywidualne wyróżnienia. Po częsci oficjalnej nastąpił mecz pomiędzy zawodnikami Ruchu a zwycięska druzyna oraz Fc Jurassic Fans ZawieRcie. Na koniec nasza Niebieska delegacja odwiedziła jeszcze miejscowy dom dziecka gdzie przekazała gadżety swoim młodym kibicom.
Impreza zorganizowa przy udziale: Fc Jurassic Fans ZawieRcie, Osir Zawiercie oraz Szkoła Podstawowa nr.6 w Zawierciu. Poniżej wklejam liniki z relacjami oraz galeriami:

http://www.ruchchorzow.com.pl/?page=art ... egory=news

http://www.ruchchorzow.com.pl/?page=art ... egory=news

http://wirtualnezawiercie.pl/portal/wpi ... zawierciu/

http://zawiercie.naszemiasto.pl/artykul ... fc87,1,3,3

http://www.zawiercie.info/sport,6000.html "

http://www.niebiescy.pl/?id=8756

U nas zarząd niech śpi dalej k***a !!!
Leżak

Postprzez mason 2011-05-19, 10:34 pm

No przecież Adamczyk jakiś czas temu w Humanitasie powiedział że nie ma kasy na marketing a nazywanie, jak także powiedział obecnie Zagłębia Klubem Regionu jest nieaktualne, nierealne czy coś w tym sensie :twisted:

Wpuścić na nasz teren śląskie smrody różnej maści jest bardzo łatwo ale odzyskać teren jak sobie u nas narybek wyhodują będzie już niezmiernie ciężko. :-( Inni sieją gdzie mogą i kiedyś będą zbierać a u nas w tym czasie pajace klubem rządzą a na boisku cioty (poza małymi wyjątkami) grają to czego się spodziewać?
ZAGŁĘBIE KLUB!
ZAGŁĘBIE REGION!
mason

Postprzez Leżak 2011-05-20, 7:04 am

ale o jakiej kasie mówimy ? wpakować 4 kopaczy do fury do bagażnika wrzucić kilka szalików, plakatów, piłek i jazda do Zawiercia, Sławkowa, Siewierza itd. Koszt to MOŻE 1000zł i 4 godziny poswięconego czasu.
Leżak

Postprzez August 2011-05-20, 7:26 am

Leżak napisał(a):ale o jakiej kasie mówimy ? wpakować 4 kopaczy do fury do bagażnika wrzucić kilka szalików, plakatów, piłek i jazda do Zawiercia, Sławkowa, Siewierza itd. Koszt to MOŻE 1000zł i 4 godziny poswięconego czasu.

Dokładnie. Cicho też o współpracy z innymi zagłębiowskimi klubami. Ale należy zaznaczyć, że bez jakiegokolwiek awansu takiego ruchu nie przebijemy. Dziś jesteśmy tylko nieudolnym klubem 3-ligowym, który w ekstraklasie nie gra od kilkudziesięciu lat, a ostatni sukces odnósł jeszcze za Gierka.
August

Postprzez Leżak 2011-05-20, 9:11 am

August moje zdanie jest takie że skoro brakuje sukcesu sportowego to powinno się większy nacisk kłaść na marketing, dziecko w przedszkolu czy podstawówce nie kojarzy kim jest W.Grzyb - liczy się że nauczycielka powie "dzisiaj przyjadą do nas piłkarze" w klasie szał bo nie ma zajęć, a do tego dostaną szalik, albo piłkę z autografem lub darmowy bilet na mecz na który trzeba już iść z osobą dorosłą (frekwencja rośnie) a mały ma radoche bo widzi mecz, doping itd.
Leżak

Postprzez August 2011-05-20, 9:17 am

Leżak napisał(a):August moje zdanie jest takie że skoro brakuje sukcesu sportowego to powinno się większy nacisk kłaść na marketing, dziecko w przedszkolu czy podstawówce nie kojarzy kim jest W.Grzyb - liczy się że nauczycielka powie "dzisiaj przyjadą do nas piłkarze" w klasie szał bo nie ma zajęć, a do tego dostaną szalik, albo piłkę z autografem lub darmowy bilet na mecz na który trzeba już iść z osobą dorosłą (frekwencja rośnie) a mały ma radoche bo widzi mecz, doping itd.

Oczywiście, ale też mimo wszystko chciałbym zwrócić na specyfikę zagłębiowskiego społeczeństwa. Przykładem jest tu ta cała Akademia Młodego Kibica. Zajęcia darmowe, póki co dosyć ciekawe, trochę frajdy dzieciaki miały. I gdyby nie małolaty z Akademii Piłkarskiej to nic z tego by nie wyszło. Bo zainteresowanie tatusiów czy mamuś - kibiców Zagłębia prawie żadne. O czymś to świadczy.
August

Postprzez PawełK 2011-05-20, 11:11 am

August napisał(a):Oczywiście, ale też mimo wszystko chciałbym zwrócić na specyfikę zagłębiowskiego społeczeństwa. Przykładem jest tu ta cała Akademia Młodego Kibica. Zajęcia darmowe, póki co dosyć ciekawe, trochę frajdy dzieciaki miały. I gdyby nie małolaty z Akademii Piłkarskiej to nic z tego by nie wyszło. Bo zainteresowanie tatusiów czy mamuś - kibiców Zagłębia prawie żadne. O czymś to świadczy.

Bo takich akcji nie organizuje się poprzez tylko i wyłącznie dodanie newsa na stronie klubowej...
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-05-20, 11:19 am

PawełK napisał(a):Bo takich akcji nie organizuje się poprzez tylko i wyłącznie dodanie newsa na stronie klubowej...

Nie przesadzaj. Fakt, że info mogłoby być rozesłane do innych klubów sportowych w Zagłębiu i mediów elektronicznych. Ale Akademia w swojej istocie jest skierowana do rodziców interesujących się piłką i będących kibicami naszego klubu. Myślę, że oficjalną i 100% odwiedza na tyle ludzi, że frekwencja, w mojej ocenia, winna być dużo wyższa.
August

Postprzez PawełK 2011-05-20, 11:42 am

August napisał(a):
PawełK napisał(a):Bo takich akcji nie organizuje się poprzez tylko i wyłącznie dodanie newsa na stronie klubowej...

Nie przesadzaj. Fakt, że info mogłoby być rozesłane do innych klubów sportowych w Zagłębiu i mediów elektronicznych. Ale Akademia w swojej istocie jest skierowana do rodziców interesujących się piłką i będących kibicami naszego klubu. Myślę, że oficjalną i 100% odwiedza na tyle ludzi, że frekwencja, w mojej ocenia, winna być dużo wyższa.

A ja jestem za tym aby wydrukować jakąś ulotkę i wybrać się na zebrania z rodzicami i wtedy przekazać informację rodzicom. Chyba odbiór byłby inny? Przy okazji można zmienić świadomość rodziców co do kibicowania oraz zaprosić dzieciaki na treningi, a nie żeby tylko siedziały przed komputerem i żywiły się w fast-foodach... W takiej akcji nie chodzi wyłącznie o to, aby przychodzili tylko czytelnicy stron, lecz również inni, nie sądzisz?
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2011-05-20, 12:38 pm

PawełK napisał(a):A ja jestem za tym aby wydrukować jakąś ulotkę i wybrać się na zebrania z rodzicami i wtedy przekazać informację rodzicom. Chyba odbiór byłby inny? Przy okazji można zmienić świadomość rodziców co do kibicowania oraz zaprosić dzieciaki na treningi, a nie żeby tylko siedziały przed komputerem i żywiły się w fast-foodach... W takiej akcji nie chodzi wyłącznie o to, aby przychodzili tylko czytelnicy stron, lecz również inni, nie sądzisz?

No właśnie, nie.
Po pierwsze, na zebraniach w środku tygodnia, to rodziców - poza sprawami szkolnymi - nie będzie nic poandprogramowego raczej interesować.
Po drugie, nie każdy rodzić musi interesować się piłką.
Po trzecie, aby skutecznie obskoczyć choćby część szkół w Sosnowcu, nie mówiąc już o okolicy trzeba by narąbać bardzi dużo materiału, co kosztuje.

Jeżeli już na miejscu Atrakcyjnego Marusia, zamówiłbym druk paruset ulotek, pozatrudniałbym paru małolató, tow, którzy np. za bilety wstępu poroznosiliby rodzicom z dziećmi łaącymi po M-1, Plejadzie, Plazie, Pogorii i innych pomniejszych centrach...
August

Postprzez PawełK 2011-05-20, 1:09 pm

August napisał(a):Po pierwsze, na zebraniach w środku tygodnia, to rodziców - poza sprawami szkolnymi - nie będzie nic poandprogramowego raczej interesować.
Po drugie, nie każdy rodzić musi interesować się piłką.
Po trzecie, aby skutecznie obskoczyć choćby część szkół w Sosnowcu, nie mówiąc już o okolicy trzeba by narąbać bardzi dużo materiału, co kosztuje.

Taka prezentacja nie powinna trwać więcej niż 5 minut plus pytania rodziców, na które osoby robiące prezentację muszą odpowiedzieć. Jednych to będzie interesować, a innych nie.

August napisał(a):Jeżeli już na miejscu Atrakcyjnego Marusia, zamówiłbym druk paruset ulotek, pozatrudniałbym paru małolató, tow, którzy np. za bilety wstępu poroznosiliby rodzicom z dziećmi łaącymi po M-1, Plejadzie, Plazie, Pogorii i innych pomniejszych centrach...

To jest tzw. wycieranie dupy szkłem. Po pierwsze na dystrybucję materiałów drukowanych w takich placówkach potrzebna jest zgoda, a druga sprawa, że większość tych ulotek poleci do kosza na śmieci.

A dlaczego?

Należy tutaj dostrzec różnice. Jeżeli rodzic w dzisiejszych czasach dostanie ulotkę od małolata w markecie to po ostatnich publikacjach w mediach wyrzuci ją do kosza na śmieci. Nie będzie chciał mieć kibola w domu. Na takim zebraniu może się wywiązać merytoryczna dyskusja, dlatego podkreśliłem, że osoby udające się na takie spotkanie muszą być przygotowane merytorycznie na ewentualne pytania. Zgodzę się po części z Tobą, że po 8 h w pracy to rodzic może nie chciałby wysłuchać prezenterów, ale wg mnie jest to lepsza i skuteczniejsza forma promocji tejże akcji niż ulotka w centrum handlowym... takie ulotki można kolportować w trakcie sezonu z terminarzem meczów a nie o akcji w której dzieci miałyby brać udział.
PawełK
pyszałek

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna