Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez August 2011-03-20, 8:50 am

PawełK napisał(a):Podejrzewam, że przyjdzie też spora ilość kibiców samego Lecha aby sprawdzić ilu jest cyganów i pewnie pokrzyczeć na nich

Nieważne ilu będzie lechitów. Liczba idzie w świat. A to może być bodźcem dla dalszych działań co do wzrostu popularności meczy Warty. Natomiast nasi śpece od marketingu maja własnie fajna okazję aby w ciągu 2 tygodni zachęcić kibiców do przyjścia na Grudziądz. Zobaczymy czy ktoś coś zrobi w tym zakresie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Adam1906 2011-03-20, 10:09 am

August napisał(a):(...) Natomiast nasi śpece od marketingu maja własnie fajna okazję aby w ciągu 2 tygodni zachęcić kibiców do przyjścia na Grudziądz. Zobaczymy czy ktoś coś zrobi w tym zakresie.

Znając życie to owi "nasi śpece" są w stanie nawet podwyższyć ceny biletów (bo mecz z liderem) oraz zmniejszyć liczbę owych darmowych wejściówek dla emerytów, rencistów, kobiet i dzieci, bo w końcu "i tak na Grudziądz dużo kibiców przyjdzie, to na chu. mają emeryty zajmować im miejsca"... :redface:
Adam1906

Postprzez pyla 2011-03-20, 5:37 pm

Mam kilka uwag do wczorajszego meczu nie sportowych lecz organizacyjnych co wiąże się z marketingiem Naszego Klubu. Byłem na meczu ze znajomymi z Warszawy i przyznam się ze było mi wstyd. Zaczeło sięod kupna biletówna krytą, bilety sprzedawałPan/ było mi go szkoda bo to nie jego wina/ za plotu. Po wejściu na trybune przywitała nas fontanna wody z cieknącej rynny, krzesełka całe w śniegu, mimo że temperatura była zimowa nie uświadczyliśmy stoiska z chocażby z kubkiem gorącej herbaty o kawie już nie wspomne. Co prawda spiker przepraszał za brak kateringu na otwartej ale o krytej nic nie wspominał tak jakby wszystko było w porządku.Nie wiem dlaczego nie można było kupić karnetu przed meczem, tłumaczenie że nr. karnetów mogłyby się pokrywać z nr. bileyów uważam za śmieszne - kto tego przestrzega / mam karte kibica z nr. i nigdy z tego nr. nie korzystałem/ może w przyszłości? Czulem się jakbym był zbędnym dodatkiem do rozgrywanego meczu ale aby się tak poczuć musiałem jeszcze zapłacić 15 zł.Mimo ze mogłem skorzystać z biletu darmowego nie zrobilem tego bo stać mnie na zapłate chociaż w ten symboliczny sposób chciałem pomóc naszemu ZAGŁĘBIU. Znajomi chcieli kupić jakieś pamiątki , gadżety niestety musieli o tym zapomnieć. Aby nie wpaść w wiosenną depresje/ była to inauguracja wiosny na naszym stadionie/ zadowoleni byliśmy z przygotowania boiska , trzch pkt. i nie złej gry. Mimo wszystko dalej jestem niepoprawnym optymistą i myśle że w przyszłości się to nie powtórzy. Czy tak dużo wymagam ?
pyla

Postprzez August 2011-03-20, 9:27 pm

Ponieważ - póki co - nie zauważyłem nigdzie żadnej wzmianki, chciałem napisać, że w sobotę odbyło sie pierwsze spotkanie w ramach Akademii Młodego Kibica. Na jakiekolwiek - nawet wstępne - oceny oczywiście za wcześnie, niemniej jednak musze przyznać, że o ile na Bóg jeden wie cuda nie liczyłem i takich nie postkałem to z pewnością myszę stwierdzić, że się nie rozczarowałem i czasu spędzonego na Kresowej przed meczem nie mogę uznać za nieudany. A jeśli już można mówić o kwestii rozczarowania to w kontekście liczby dzieci, które przyszły z rodzicami-kibicami. Bo trzon stanowiły dzieciaki z APN-u, którym po prostu takie zajęcia zalecono. Co prawda Paweł zaproponował mi napisanie relacji, ale ja uważam, że lepiej będzie jak po prostu napiszę w tym miejscu i zachęcę szawonych tatusiów do zapisania synów i przyjście na następne spotkanie, za 2 tygodnie przed meczem z Olimpią. Sądzę, że w tej formule zajęcia mogą stanowić znakomitą podstawę do integracji naszych dzieci - przyszłych kibiców klubu. Jak i .... tatusiów (i mamuś ;-) ). Ograniczę się tylko do tego, że zajecia prowadzili symaptyczni studenci na zasadzie wolontariatu, dzieciaki dostały po kalendarzu (pewnie klub miał tego w nadmiarze), teczce z logo klubu na materiały na końcu przyszli (bodajże, jesli dobrze rozpoznałem) Grabowski z S. Stefańskim. Niby 3 garnitur grajków ale na 30 inut przed meczem trudno było oczekiwać Lachy z Bednarem. z tego co usłyszałem planowane są atrakcje. Reasumując, krytycznie - jako kibice - podchodzimy do marketingowej działalności klubu. Ale jak w tej materii drgnie jak w tym przypadku nie olewajmy juz na samym początku. Diabli wiedzą co z tego jeszcze wyjdzie. ale warto spróbować.
August

Postprzez turku 2011-03-26, 10:44 pm

Nie umniejszając Chojniczance, bo przecież piłkarsko nas przewyższa jest to klub z niewielkiego miasteczka wielkości Zagórza który kibicowsko stoi słabiutko (jeśli na mecz z Zagłębiem spiker musi zagrzewać do kibicowania) ale marketingowo to spece z Sosnowca powinni tam jeździć na korepetycje.

Potrafili zorganizować tranasmisję TV z meczu ale to nie jest najwazniejsze. Jak widziałem jak ich malutki stadion był ubzdrzony reklamami to az im zazdrościłem. I to nie były firmy typu "ChojBud" ale Cyfra+, Adidas, Nike czyli konkretne marki.

Niech za Taką reklame klub dostanie 2000zł to jak takich reklam bedzie 30 na stadionie to juz wychodzi 60000zł

Za to można utrzymac pare naprawde dobrych grajków.

Region Zagłębia kryje czapką Chojnice a jednak reklam u nas jak na lekarstwo. Może warto zamiast mieszac w składzie zmienić sztab marketingowców od siedmiu boleści.
turku

Postprzez PawełK 2011-03-26, 11:01 pm

turku napisał(a):Nie umniejszając Chojniczance, bo przecież piłkarsko nas przewyższa jest to klub z niewielkiego miasteczka wielkości Zagórza który kibicowsko stoi słabiutko (jeśli na mecz z Zagłębiem spiker musi zagrzewać do kibicowania) ale marketingowo to spece z Sosnowca powinni tam jeździć na korepetycje.

Potrafili zorganizować tranasmisję TV z meczu ale to nie jest najwazniejsze. Jak widziałem jak ich malutki stadion był ubzdrzony reklamami to az im zazdrościłem. I to nie były firmy typu "ChojBud" ale Cyfra+, Adidas, Nike czyli konkretne marki.

Niech za Taką reklame klub dostanie 2000zł to jak takich reklam bedzie 30 na stadionie to juz wychodzi 60000zł

Za to można utrzymac pare naprawde dobrych grajków.

Region Zagłębia kryje czapką Chojnice a jednak reklam u nas jak na lekarstwo. Może warto zamiast mieszac w składzie zmienić sztab marketingowców od siedmiu boleści.

Biorąc pod uwagę ilość bannerów reklamowych na stadionie mieliśmy obawy czy spiker skończy ich wymieniać, a zaczął 20 min przed meczem... Mają raptem 55 firm sponsorów i partnerów...
PawełK
pyszałek

Postprzez turku 2011-03-26, 11:12 pm

PawełK napisał(a): Mają raptem 55 firm sponsorów i partnerów...

Czyli jak się chce to się da.
turku

Postprzez August 2011-03-27, 8:58 am

PawełK napisał(a):Mają raptem 55 firm sponsorów i partnerów

Widać już, że u nas jakakolwiek ekipa u władzy w klubie by nie była to podstawowym celem jest wydojenie pieniędzy miejskich. I to czy nie był to Szatan z Hytrym czy Książek z Adamczykiem. Dlatego też na dziś to my możemy sie uczyć od Chojniczanki a nie oni od nas. I powiedzmy sobie szczerze. Nic nie wskazuje na to, aby cos się miało zmienić na lepsze. A co do Chojnic jestem pozytywnie zaskoczony jakością tej transmisji live.
August

Postprzez Adam1906 2011-03-29, 7:01 pm

To się nazywa marketing klubu:
Gadżety Górnika można zakupić na... stacjach benzynowych

15:13, 2011-03-29

Źródło: Górnik Zabrze
Od wtorku 29 marca na trzech stacjach Shell w Zabrzu - oprócz produktów spożywczych sygnowanych marką "Górnik Zabrze" - dostępne są również gadżety 14-krotnego mistrza Polski.

Na zabrzańskich stacjach Shell można kupować: kubki, smycze, breloczki, maskotki, flagi samochodowe, opaski i długopisy. Oferta handlowa Górnika będzie zresztą poszerzana o nowe propozycje.

- Rozszerzyliśmy współpracę z renomowaną firmą jaką jest Shell. Liczymy ponadto, że w najbliższych tygodniach pozyskamy kolejnych ważnych partnerów handlowych - przyznaje Krzysztof Maj, dyrektor wykonawczy zabrzańskiego klubu.

http://www.sportslaski.pl/gadzety-gorni ... ,info.html

A to się nazywa dbanie o kibiców ze swojego FC:
Górnik organizuje autokar dla kibiców mieszakających w Żorach

18:33, 2011-03-29

Źródło: Górnik Zabrze
W środę w restauracji "R 1272" w Żorach kibice Górnika Zabrze będą mogli doładowywać i wyrabiać karty na mecz z Cracovią. To jednodniowa sprzedaż, która potrwa od godziny 14:00 do 18:00.

Na wspomniany spotkanie (niedziela, godz. 17:15) zorganizowany zostanie specjalny autokar dla kibiców zabrzańskiego klubu. Wyjedzie on do Zabrza z rynku w Żorach około godziny 15:30.

http://www.sportslaski.pl/gornik-organi ... ,info.html

A u nas szanowny Pan Prezes uparcie twierdzi, że nie ma paru złotych na smycze czy kubki dla dzieci w zagłębiowskich szkołach... :redface: To o czym my tu qrwa gadamy ? ? ? Ps. Nie chce mi się nawet szukać w internecie, co się w tej kwestii dzieje w innych klubach (nie tylko tych grających w EX), bo Adamczyka nawet nie stać na zorganizowanie czegoś logistycznie "tak skomplikowanego" jak głupia przedsprzedaż biletów, a co dopiero mówić o marketingu... :twisted:
Adam1906

Postprzez django 2011-03-29, 8:39 pm

Ja jestem ciekawy, czym się w ogóle zajmują chłopaki od marketingu. Bo wygląda na to, że nie marketingiem.
django

Postprzez August 2011-03-29, 9:02 pm

django napisał(a):Bo wygląda na to, że nie marketingiem.

A czym ? Jestem ciekaw bo widzę, że to tajne/poufne
August

Postprzez django 2011-03-29, 9:11 pm

Ja też jestem ciekaw. Na razie to chyba ograniczają się do dłubania przy oficjalnej stronie, która paradoksalnie jest jedynym elementem marketingu działającym w miarę dobrze. Nawet najprostszej oferty sponsorskiej nie przygotowali. Chyba, że przygotowali, ale jest tajna. Co prawda mijałoby się to z celem, ale w tym klubie nic mnie już nie zdziwi. Zresztą zauważ, że klub nawet nie przyznał się oficjalnie do współpracy z marketingowcami, a marketingowcy do współpracy z klubem. Jakby użytkownik "Marketing" nie wyskoczył tu ze swoimi badaniami, to większość by nawet nie wiedziała, że w klubie pojawili się "śpece".
django

Postprzez August 2011-03-29, 10:01 pm

django napisał(a):Zresztą zauważ, że klub nawet nie przyznał się oficjalnie do współpracy z marketingowcami, a marketingowcy do współpracy z klubem

No własnie tego nie mogę zrozumieć. Albo to przekracza moje horyzonty myślowe. Boję się, że to po prostu sprowadza się do tego, że Maruś daj zarobić kuplom z Krakowa. a za co, to mniejsza z tym.
August

Postprzez Adam1906 2011-03-30, 9:38 am

Powiem tak: wchodzę codziennie na 100% Zagłębie Sosnowiec i Zagłębie.eu i tak sobie myślę, że zostały w końcu tylko 3 dni do sobotniego meczu z Olimpią Grudziądz (kto wie, czy nie najważniejszego i decydującego dla nas w tym sezonie meczu :!: ) a tutaj kompletnie NIC się nie dzieje w temacie jakiejkolwiek zapowiedzi meczowej czy wrzuconego na głównych stronach plakatu zachęcającego do przyjścia na Stadion Ludowy :!: :!: :!: Nikogo z prowadzących te strony powyższe nie interesuje ? Bez urazy, ale coś takiego dla takiego klubu jak ZAGŁĘBIE SOSNOWIEC jest żenujące... :redface:
Adam1906

Postprzez August 2011-03-30, 9:51 am

Adam1906 napisał(a):wchodzę codziennie na 100% Zagłębie Sosnowiec i Zagłębie.eu i tak sobie myślę, że zostały w końcu tylko 3 dni do sobotniego meczu z Olimpią Grudziądz (kto wie, czy nie najważniejszego i decydującego dla nas w tym sezonie meczu ) a tutaj kompletnie NIC się nie dzieje w temacie jakiejkolwiek zapowiedzi meczowej

Tylko pisząc o pretensjach pamiętach, że w przypadku 100% to strona tworzona na zasadzie wolontariatu kibiców. Każdy może taką stronę stworzyć i prowadzić.
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna