Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Adam1906 2011-02-10, 5:15 pm

środa, 09 lutego 2011 16:40

WYWIAD: JERZY DUDAŁA

Niniejszym tekstem rozpoczynamy kolejną serię o Kibolach. Tym razem będzie to wywiad. Docelowo, wywiady mają być przeprowadzane z przedstawicielami różnych grup kibicowskich, a także z osobami, które piszą o kibicach i interesują się tematyką stadionowych fanatyków. Pierwszego wywiadu udzielił, doskonale wszystkim znany, Jerzy Dudała. Doktor nauk humanistycznych w dziedzinie socjologia sportu, autor książki Fani – chuligani. Rzecz o polskich kibolach. W wywiadzie można znaleźć ciekawe poglądy osoby, która na mecze chodziła i jeździła na wyjazdy w latach 80-tych i 90-tych, na temat obecnej sceny kibicowskiej w Polsce.
Polecamy. Miłej lektury :)

Skąd u Pana zainteresowanie światem kibicowskim?

- Urodziłem się w Sosnowcu, a wychowałem na Piaskach, które graniczą z Sosnowcem. Na Piaskach zawsze było mnóstwo aktywnych fanów Zagłębia. Pamiętam, jak pod koniec lat 80-tych na Zagłębie jeździło z Piasków około 50, 60 czy nawet więcej osób, choć to w sumie była wtedy niewielka i naprawdę ekstra miejscowość. Dopiero później nastawiano w niej bloków.

W latach 80-tych wujek zabrał mnie na mecz Zagłębie - Widzew. Zagłębie z Ryckiem, Urbanem, Kordyszem, Bębnem w składzie, a Widzew ze Smolarkiem, Wragą, Bolestą, Myślińskim. Zagłębie mecz przegrało, natomiast utkwił mi w pamięci stadion - około 38 tysięcy osób (ta liczba była też podawana w mediach - między innymi w Sporcie i Tempie) i morze fanatyków w biało-czarnych szalikach (...)

http://kibole.wiaralecha.pl/czytelnia/3 ... udaa-.html

Bardzo fajny artykuł :niezle: Polecam :!: :)
Adam1906

Postprzez August 2011-02-10, 6:17 pm

Adam1906 napisał(a):W latach 80-tych wujek zabrał mnie na mecz Zagłębie - Widzew. Zagłębie z Ryckiem, Urbanem, Kordyszem, Bębnem w składzie, a Widzew ze Smolarkiem, Wragą, Bolestą, Myślińskim. Zagłębie mecz przegrało, natomiast utkwił mi w pamięci stadion - około 38 tysięcy osób (ta liczba była też podawana w mediach - między innymi w Sporcie i Tempie) i morze fanatyków w biało-czarnych szalikach (...)

To był ostatni mecz, na którym był prawie komplet ludzi na Ludowym. Ale nie dobiło do trzydziestu. Nawet oficjalnie.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez Cygan 2011-02-11, 11:12 pm

Kozielski: sprzedam akcje, zrezygnuję z prezesury

Kozielski żartuje, że w środowisku uchodzi za piłkarskiego omnibusa. Założyciel i sponsor Gosława Jedłownik, współwłaściciel Zagłębia, a ostatnio także prezes Odry Wodzisław i właściciel GKS-u Jastrzębie.

Dla kibiców Zagłębia to za dużo. Fani na internetowych forach złośliwie pytają, czy Kozielski chce pobić jakiś rekord Guinnessa. Inny ochrzcili go mianem "Kulczyka". Zapracował na to sam działacz, który w jednym z wywiadów stwierdził, że przecież są ludzie - i tu padł przykład biznesmena Jana Kulczyka - którzy z powodzeniem godzą wiele zajęć.
Osoby, które dobrze znają Kozielskiego, podkreślają, że ten ma jedną wadę - nie potrafi odmawiać. Stąd zaangażowanie się w ratowanie Odry i GKS-u. - Wiem, że w oczach niektórych kibiców mogę uchodzić za człowieka niespełna rozumu. Zapewniam jednak, że priorytetem jest Zagłębie i wkrótce to udowodnię - podkreśla.

Kozielski zapewnia, że zrezygnuje z prezesury w wodzisławskim klubie podczas walnego zgromadzenia członków Odry, a ma się to stać 16 lutego.

- Wróciłem tylko na chwilę. Czułem się zobowiązany wobec piłkarzy, niektórych sam namawiałem do gry w tym klubie. Gdyby nie akcja ratunkowa, na boisku Odry już stałby krzyż. Czy pan zdaje sobie sprawę, że w tym klubie nie prowadzono ostatnio nawet księgowości?! - denerwuje się Kozielski, który zapowiada, że wycofa się też z zarządzania Jastrzębiem.

- Już prowadzę rozmowy na temat odsprzedania akcji. Przestanę być właścicielem GKS-u w pierwszej połowie roku. Dlaczego pomogłem? Nie mogłem patrzeć, jak pada kolejny klub z historią i ambicjami. Pomogłem utworzyć spółkę, bo ta - mam nadzieję, że podobnie jak w Sosnowcu - będzie kołem zamachowym dla rozwoju klubu. Na tym moja rola się kończy. GKS musi wyprowadzić na prostą już ktoś inny - mówi Kozielski.

O tym, że działacz traktuje pracę w Sosnowcu poważnie, świadczy jego plan rozbudowy Akademii Piłkarskiej. - Młodzież! To jest to co mnie ciągnie do piłki. Musimy inwestować w bazę, nie możemy oszczędzać na trenerach. Bierzmy przykład z Niemców - zapala się Kozielski, który namawia do pracy w sosnowieckiej akademii Rafała Góraka, byłego trenera Ruchu Radzionków.

- Wiem, że trener Górak ma ambicje, by pracować z seniorami, ale może uda mi się go przekonać? - zastanawia się działacz, który skupia się też na tym, żeby wprowadzić Zagłębie do pierwszej ligi. - W ostatnich dniach przybyło nam sponsorów [m.in Elektrociepłownia Będzin - przyp. red.]. Najbardziej wyczekujemy jednak na pomoc miasta. Milion złotych dotacji to znaczący przypływ gotówki. Szkoda, że na ostatniej sesji radni nie doszli porozumienia w sprawie miejskiego budżetu. Brak decyzji bardzo komplikuje nam życie - kończy.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1Dgpt8kE1
Cygan

Postprzez August 2011-02-11, 11:28 pm

Ulzyło mi, że to tylko pomysł Górakiem. Bałem się, że chłop tym razem będzie namawiał do gry Cyronia :)
August

Postprzez Adam1906 2011-02-12, 6:41 am

August napisał(a):
Adam1906 napisał(a):W latach 80-tych wujek zabrał mnie na mecz Zagłębie - Widzew. Zagłębie z Ryckiem, Urbanem, Kordyszem, Bębnem w składzie, a Widzew ze Smolarkiem, Wragą, Bolestą, Myślińskim. Zagłębie mecz przegrało, natomiast utkwił mi w pamięci stadion - około 38 tysięcy osób (ta liczba była też podawana w mediach - między innymi w Sporcie i Tempie) i morze fanatyków w biało-czarnych szalikach (...)

To był ostatni mecz, na którym był prawie komplet ludzi na Ludowym. Ale nie dobiło do trzydziestu. Nawet oficjalnie.

August, myślę że te podane w artykule 38.000 ludzi to najzwyklejsze przekłamanie. Byłem na tym meczu z Widzewem i z tego co pamiętam w gazetach podawano, iż na Stadionie Ludowym było 28.000 kibiców. Mimo wszystko o takiej frekwencji to możemy sobie, oby niedługo, tylko pomarzyć... ;-)
Adam1906

Postprzez August 2011-02-12, 9:06 am

Adam1906 napisał(a):August, myślę że te podane w artykule 38.000 ludzi to najzwyklejsze przekłamanie. Byłem na tym meczu z Widzewem i z tego co pamiętam w gazetach podawano, iż na Stadionie Ludowym było 28.000 kibiców. Mimo wszystko o takiej frekwencji to możemy sobie, oby niedługo, tylko pomarzyć...

Pamiętam jak znajomy mojego taty, działacz z klubu mówił, ze było ponad 27 tys. ludzi. A ja chyba byłem ze 3 godziny przed meczem i żeby się dostac na stadion to troche postałem. W ogóle było normą, że na mecz przychodziło 20 tys. ludzi. Choc o takiej "obsadzie" był ostatni.
Cygan napisał(a): tym, że działacz traktuje pracę w Sosnowcu poważnie, świadczy jego plan rozbudowy Akademii Piłkarskiej. -

Czekam Panie Kozielski. Może rzeczywiście zrobisz Pan wreszcie porządek. Bo to co istnieje w tej chwili to jedno g...o a nie Akademia.
August

Postprzez Zibi33 2011-02-12, 10:30 am

dam1906 napisał(a):August, myślę że te podane w artykule 38.000 ludzi to najzwyklejsze przekłamanie. Byłem na tym meczu z Widzewem i z tego co pamiętam w gazetach podawano, iż na Stadionie Ludowym było 28.000 kibiców. Mimo wszystko o takiej frekwencji to możemy sobie, oby niedługo, tylko pomarzyć...

Też się pochwalę.Byłem na tym meczu ,przegraliśmy jak dobrze pamiętam 0:2 po bramkach Wijasa.
Na łukach stadionu było dużo wolnych miejsc, katowicki sport podawał 22.000 widzów.
Zibi33

Postprzez django 2011-02-12, 11:31 am

Cygan napisał(a): zapala się Kozielski, który namawia do pracy w sosnowieckiej akademii Rafała Góraka, byłego trenera Ruchu Radzionków.

:lol: :lol: :lol:
django

Postprzez August 2011-02-12, 11:40 am

django napisał(a):
Cygan napisał(a): zapala się Kozielski, który namawia do pracy w sosnowieckiej akademii Rafała Góraka, byłego trenera Ruchu Radzionków.

:lol: :lol: :lol:

Jak dla mnie mogło być gorzej. Jak widzę, Kozielski jest zdolny do tego żeby na pracę w Sosnowcu namawiać Lippiego bo akurat wolny.
August

Postprzez LucasUSA 2011-02-13, 3:31 am

Cygan napisał(a):
Dla kibiców Zagłębia to za dużo. Fani na internetowych forach złośliwie pytają, czy Kozielski chce pobić jakiś rekord Guinnessa. Inny ochrzcili go mianem "Kulczyka". Zapracował na to sam działacz, który w jednym z wywiadów stwierdził, że przecież są ludzie - i tu padł przykład biznesmena Jana Kulczyka - którzy z powodzeniem godzą wiele zajęć.

Źródło: Gazeta Wyborcza Katowice

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z1Dgpt8kE1

Psssst... Uwaga... Wojciech Todur z Wyborczej uwaznie sledzi nasze forum... :lol:
LucasUSA

Postprzez patrios91 2011-02-14, 10:09 am

Po "Messiego" niech się nie zgłaszają. Z GieKSy i tak nie odejdzie

08:36, 2011-02-14

Autor: Kamil Kwaśniewski
Największym wygranym "Plebiscytu Złote Buki 2010" okazał się Rafał Sadowski. - Pierwszy raz przemawiałem przed taką publicznością i - przyznaję - trochę zestresowany byłem - śmieje się.

22-latek, nazywany na Bukowej "Messim", zgarnął statuetki za "Odkrycie roku" i Bramkę roku". Która ważniejsza? - Nie patrzę na to w ten sposób. Wiem natomiast, że jestem osobą twardo stąpającą po ziemi. Te nagrody nie spowodują, że odbije mi sodówka. Cel cały czas mam ten sam - chcę być coraz lepszym piłkarzem, a przy tym pomagać zespołowi. Pewne osoby mi zaufały i nie mam zamiaru ich zawieść - podkreśla Sadowski.

- A wracając do nagród... Jeśli jestem odkrycie, to tak naprawdę tylko kilku miesięcy. Z kolei takie gole jak ten mój z meczu z GKP Gorzów Wielkopolski rzeczywiście nie zdarzają się często, ale... gdybyśmy byli w Hiszpanii, to tak dużego szumu wokół niego by nie było - uśmiecha się skrzydłowy GieKSy. Zostańmy jednak w granicach Polski... Tutaj - między innymi za sprawą wspomnianego gola - Sadowskim zainteresowały się wyżej notowane kluby.

Co więcej, do GKS-u cały czas jest tylko wypożyczony. - Klub działa w tej sprawie. Wiem, że zmierza ona ku końcowi i już niedługo będę na stałe zawodnikiem GieKSy - oznajmia "Messi". - Gdybym dostał jakąś ciekawą ofertę z innego klubu? Nie myślę o tym. Jestem w fantastycznym klubie, który ma bardzo dobrych piłkarzy i trenerów. Gdzie mogłoby mi być lepiej?

-> http://www.90minut.pl/wystepy.php?id=10952&id_sezon=77
Chlopak z Sosnowca...
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adam1906 2011-02-14, 10:22 am

Nie pamięta wól jak cielęciem był :redface: No, ale w końcu Adamczyk nie ma czasu prowadzić marketingu po zagłębiowskich szkołach i co się później dziwić, że młodzi ludzie, czy to piłkarz, czy to potencjalny kibic, w ogóle nie identyfikują się z regionem ? Sadowski wychował się w Sosnowcu, ale o tym nie pamięta i gra w GieKSie, pewnie nie zdając sobie sprawy co to jest gorol a co to jest hanys... :lol:
Adam1906

Postprzez August 2011-02-14, 2:20 pm

Chwała bohaterom (korupcji)
14 lutego 2011 - 12:44

Zagłębie Sosnowiec wygrało jakiś memoriał, co samo w sobie jest informacją bez jakiegokolwiek znaczenia. Natomiast pod relacją z imprezy na stronie zaglebie.sosnowiec.pl znalazł się niepozorny fragment: Przed decydującymi meczami wręczono zasłużonym piłkarzom Zagłębia odznaki PZPN i ŚlZPN. Otrzymali je m.in. Roman Bazan, Marek Bęben, Sebastian Klata, Dawid Skrzypek i Marcin Lachowski.

To akurat jest już ciekawe - Marcin Lachowski został odznaczony przez PZPN i Śląski Związek Piłki Nożnej. To ten sam facet, który przez długi czas funkcjonował w mediach jako Marcin L. - jeden z piłkarzy, który zarządzał korupcją w Zagłębiu Sosnowiec. Kiedy na zdjęciach czarnym paskiem zakrywano mu oczy, pewnie nie spodziewał się, że jeszcze doczeka odznaczenia PZPN.

A może właśnie się spodziewał?
http://www.weszlo.com/news/6313
August

Postprzez mario999 2011-02-14, 4:07 pm

Brawo dla działaczy Zagłębia za obecnosc na turnieju.
Niebyło ani prezesa ani trenera nie wspominając o wielkim dyrektorze.
Kpina....
mario999

Postprzez IrasArgor 2011-02-14, 5:00 pm

Adam1906 napisał(a):Nie pamięta wól jak cielęciem był :redface: No, ale w końcu Adamczyk nie ma czasu prowadzić marketingu po zagłębiowskich szkołach i co się później dziwić, że młodzi ludzie, czy to piłkarz, czy to potencjalny kibic, w ogóle nie identyfikują się z regionem ? Sadowski wychował się w Sosnowcu, ale o tym nie pamięta i gra w GieKSie, pewnie nie zdając sobie sprawy co to jest gorol a co to jest hanys... :lol:

Z drugiej strony co miał innego powiedzieć?? J**** Ślonsk? Skoro gra w tym klubie to musi robić takie rzeczy. Markowski mówi teraz podobnie o Sosnowcu . Nie wiem czy przypadkiem już nie wyolbrzymiacie tego podziału na goroli i hanysów , dla mnie to jest dobre tylko w żartach. Utożsamiam się z Sosnowcem i Zagłębiem ale moja rodzina ma też Śląskie korzenie dlatego sam się łapię na tym ,że czasami godam i nie czuję się z tego powodu ani trochę gorszy. Dlatego radził bym poszukać rozwiązania tej kwestii gdzie indziej.
IrasArgor

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna