Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez django 2010-11-05, 1:03 pm

Kilkadziesiąt osób liczyło na pracę taksówkarza w Zagłębiu Sosnowiec. Zapłacili za kursy i egzaminy, ale z przedsięwzięcia nic nie wyszło. Mają żal do klubu.
Piotr Turski chciał być taksówkarzem w korporacji tworzonej przez Zagłębie Sosnowiec, ale okazało się, że klub nie zna się na tym biznesie

Piotr Turski chciał być taksówkarzem w korporacji tworzonej przez Zagłębie...
Korporacja taksówkarska - pomysł na zarobki i promocję sosnowieckiego klubu pojawił się pod koniec zeszłego roku. Ogłoszenia o naborze kierowców - kilkanaście tygodni później. Na jedno z nich, zamieszczone na stronie internetowej Zagłębia Sosnowiec, natrafił mieszkający w Będzinie Piotr Turski. - Szukałem wówczas pracy. Z zamiłowania jestem historykiem, uwielbiam mapy, znam się na topografii miast Zagłębia, dlatego ogłoszenie od razu wpadło mi w oko - mówi.

Przedsięwzięcie miało mieć rozmach, klubowi potrzebni byli kierowcy. "Doświadczeni i amatorzy" - ogłaszali. Dodatkową zachętą był gwarantowany zwrot kosztów kursu i egzaminu.

Zgodnie ze wskazówkami z ogłoszenia Turski przesłał swoje CV na adres Zagłębia Sosnowiec. Szybko oddzwonili. - Byli mną zainteresowani, bo jeden z kierowców zrezygnował z pracy. Lada chwila korporacja miała też kupić kilkanaście nowych wozów. Musiałem jak najszybciej wyrobić licencję, a praca miała na mnie czekać - mówi kierowca.

Na kurs taksówkarza zapisał się we wskazanym przez klub centrum szkoleniowym w Dąbrowie Górniczej. Wcześniej wpłacił 550 zł w biurze zarządu klubu. Egzamin zdał śpiewająco i z zaświadczeniem zgłosił się do siedziby Zagłębia Sosnowiec przy Kresowej. Pracy jednak nie dostał. - Tłumaczono mi, że trzeba jeszcze poczekać - mówi Turski.

Biuro zarządu odwiedzał później wielokrotnie. Udało mu się spotkać z Pawłem Hytrym, prezesem Zagłębia Sosnowiec. - Obiecał, że podpiszemy umowę, jak wróci z urlopu. Gdy wrócił, klubem rządził już nowy prezes - denerwuje się Turski. W ten sposób na bezrobociu spędził kilka miesięcy. Na kursy, egzaminy i zaświadczenia, których domagał się klub, wydał prawie tysiąc złotych.

Według Marka Adamczyka, obecnego prezesa sosnowieckiego klubu, pieniądze nie poszły jednak na marne. - Dzięki temu pan Turski zyskał nowe kwalifikacje, jest na lepszej pozycji na rynku pracy i poszerzył swoje horyzonty - mówi. Twierdzi, że rozumie jego poirytowanie, ale za wszystko odpowiedzialny jest poprzedni zarząd. - Projekt korporacji taksówkarskiej został opracowany bez biznesplanu, a nawet najprostszych wyliczeń. Mój poprzednik kupił 16 nowych volkswagenów. Nikt tak nie robi, przyjmuje się kierowców na własnej działalności i z własnymi samochodami, inaczej inwestycja utonie w długach. Dopuścił do tego poprzedni zarząd, ja staram się to teraz odkręcić, a i tak projekt pewnie trzeba będzie zamknąć - nie ukrywa Adamczyk.

Były prezes Zagłębia nie chce się tłumaczyć. - Nie jestem u sterów, nie mam ochoty rozmawiać na temat tego, dlaczego nie wyszło - powiedział.

- Ofiarami klubu padło ponad 60 osób. Niektórzy podpisali z klubem umowy przedwstępne, ale gwarantowanego zwrotu kosztów za wyrobienie licencji nie dostali. Czujemy się nabici w butelkę i na pewno tak tego nie zostawimy - mówi Jarosław Łazarski z Sosnowca, jeden z kandydatów na taksówkarzy.

Sprawą zainteresował się już sosnowiecki magistrat, który od czerwca ma 49 proc. udziałów w Zagłębiu. - Czekamy na wyjaśnienia klubu oraz decyzję naszej kancelarii adwokackiej, później podejmiemy stosowne kroki - mówi Krzysztof Polaczkiewicz z biura prasowego magistratu w Sosnowcu.

Więcej... http://katowice.gazeta.pl/katowice/1,35 ... z14POf9An3
django

Postprzez Bart19 2010-11-05, 1:06 pm

no to ciekawie z taksówkami ........

• przebudowa i powstanie centrum rozrywkowo – sportowego przy ul. Kresowej, - realizacja 0%
• powstanie nowego Stadionu Ludowego, realizacja 0%
• rozbudowa centrum szkoleniowo – treningowego przy ul. Kresowej,realizacja 100%
• budowa boisk przyszkolnych, realizacja 50%
• modernizacja boisk przejętych przez miasto po zlikwidowanych zakładach przemysłowych,realizacja 30%
• budowa ścieżek rowerowych, realizacja 0%
• budowa toru rowerowego i skatepark’u, realizacja 0%
• modernizacja kąpieliska „Sielec”, realizacja 0%
• rewitalizacja miejskich parków, realizacja 0%
• nowe place zabaw, realizacja 10%
• wsparcie dla rozwoju sportów niszowych (frisbee, squash, jorkyball, karting), realizacja 50%
• wielkie imprezy sportowe (podobnej rangi jak: Tour de Pologne, Mistrzostwa Polski w Szermierce, Centrum Pobytowe Euro 2012). realizacja 50%

no to się na realizował jakieś 35-40% Bogato....
Bart19

Postprzez August 2010-11-05, 1:13 pm

django napisał(a):Ofiarami klubu padło ponad 60 osób

Calkiem sporo. mamy dośc konkretny "efekt" rządów Szatana i jakby nie było jego człowieka w Zarządzie - Hytrego. Pytanie, czy jeszcze wyleci jakiś trup z szafy ? Tłumaczenie Adamczyka troche głupie - chociaż racji też mu nie można odmówić.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-11-05, 1:19 pm

Po tym artykule widać, jak było zarządzane Zagłębie za czasów Hytrego i Szatana. Jak można było kupić 16 samochodów? Z czego oni to chcieli spłacić? Z kasy od Wisły i Cracovii. Przecież najłatwiej wydaje się nie swoje pieniądze. Ale sęk w tym, że krakusy wykiwały obu "biznesmenów" z Sosnowca. I jeszcze niektórzy na tym forum, na czele z dyżurnym moralizatorem Blajpiosem, płaczą tu nad losem Krzyśka, który tylko w tym jednym przypadku, do spółki z kolegą, oszukał 60 osób.
Pomijając już tych dwóch oszustów, bardzo nie podoba mi się bezczelna wypowiedź Adamczyka o tym, że gość wydał pieniądze i teraz powinien się cieszyć, bo ma nowe kwalifikacje. Zalatuje mi tu trochę jego mentorem Górskim. Panie Adamczyk - nie pan oszukał tych ludzi, ale pan, biorąc klub po swoim poprzedniku, wziął też na siebie odkręcanie tego, co on spieprzył. Więc proszę z łaski swojej dogadać się z tymi ludźmi, zamiast sugerować im, że nabyli nowe kwalifikacje i powinni być za to wdzięczni.
django

Postprzez August 2010-11-05, 1:25 pm

django napisał(a):Z czego oni to chcieli spłacić? Z kasy od Wisły i Cracovii.

Zdaje się, że założenie było takie, iz krakusy będą grać u nas do końca sezonu.
django napisał(a):Panie Adamczyk - nie pan oszukał tych ludzi, ale pan, biorąc klub po swoim poprzedniku, wziął też na siebie odkręcanie tego, co on spieprzył. Więc proszę z łaski swojej dogadać się z tymi ludźmi, zamiast sugerować im, że nabyli nowe kwalifikacje i powinni być za to wdzięczni.

Dodałbym do tego sugerowanie podjęcia konkretnych działań przeciwko Hytremu o działanie na szkodę spółki
August

Postprzez August 2010-11-05, 1:31 pm

Wydział Dyscypliny PZPN po rozpoznaniu w dniu 7 października 2010 roku sprawy dotyczącej wnoszenia przez kibiców Zagłębia Sosnowiec rasistowski okrzyków, pod adresem zawodnika drużyny przeciwnej (mecz z Turem Turek - wyj. red.), postanowił: na podstawie §9 ust. 3 w zw. z §21 ust. 4 Regulaminu Dyscypliny PZPN ukarać klub Zagłębie Sosnowiec karą zasadniczą w wysokości pięciu tysięcy złotych. Klub analizuje całą sprawę i rozważa możliwość odwołania się od orzeczenia WD.

Jest to kolejna kara nałożona na nasz Klub za nieodpowiednie zachowanie Kibiców. Kategorycznie potępiamy tego typu zachowania, które godzą w wizerunek Zagłębia oraz rzeszy naszych kibiców. Pragniemy poinformować, iż taka sytuacja nie jest i nie będzie tolerowana, a Klub użyje wszelkich dostępnych środków faktycznych i prawnych, aby osoby odpowiedzialne za te działania poniosły odpowiednie konsekwencje.
http://www.zaglebie.eu/zaglebie-ukarane-_2_1164.html
August

Postprzez django 2010-11-05, 1:33 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Z czego oni to chcieli spłacić? Z kasy od Wisły i Cracovii.

Zdaje się, że założenie było takie, iz krakusy będą grać u nas do końca sezonu.
django napisał(a):Panie Adamczyk - nie pan oszukał tych ludzi, ale pan, biorąc klub po swoim poprzedniku, wziął też na siebie odkręcanie tego, co on spieprzył. Więc proszę z łaski swojej dogadać się z tymi ludźmi, zamiast sugerować im, że nabyli nowe kwalifikacje i powinni być za to wdzięczni.

Dodałbym do tego sugerowanie podjęcia konkretnych działań przeciwko Hytremu o działanie na szkodę spółki

Nie trzeba było być prorokiem, żeby widzieć, że stadiony w Krakowie się budują, a krakusy zrobią wszystko, żeby jak najszybciej wrócić do siebie. W takiej sytuacji nie powinno się zakładać najbardziej optymistycznego scenariusza i brać na klub takie zobowiązania. Nie wiem, na ile prawnie możliwe jest podjęcie działań przeciwko Hytremu, ale jeżeli jest, to na miejscu władz klubu bym się nie zastanawiał, tylko jak najszybciej kierował sprawę do sądu. Bo widać, że przed opinią publiczną Hytry nie ma zamiaru się tłumaczyć.
django

Postprzez August 2010-11-05, 1:42 pm

django napisał(a): Nie wiem, na ile prawnie możliwe jest podjęcie działań przeciwko Hytremu, ale jeżeli jest, to na miejscu władz klubu bym się nie zastanawiał, tylko jak najszybciej kierował sprawę do sądu. Bo widać, że przed opinią publiczną Hytry nie ma zamiaru się tłumaczyć.

Jest mozliwe. I mam nadzieję, że Adamczyk i nowi akcjonariusze podejmą stosowne kroki.
August

Postprzez django 2010-11-05, 2:15 pm

Śmiać mi się chce jak sobie przypomnę, że tych dwóch ekonomicznych dyletantów, którzy polegli przy kilkunastu taksówkach, miało się wziąć za wartą setki milionów złotych inwestycję na Środuli.
django

Postprzez August 2010-11-05, 2:18 pm

django napisał(a):Śmiać mi się chce jak sobie przypomnę, że tych dwóch ekonomicznych dyletantów, którzy polegli przy kilkunastu taksówkach, miało się wziąć za wartą setki milionów złotych inwestycję na Środuli.

Wiesz, że też mi sie przypomniała sprawa z górką ? Tyle, że mnie strach obleciał na myśl co by sie porobiło gdyby dostali teren w swoje ręce.
August

Postprzez django 2010-11-05, 2:22 pm

August napisał(a):
django napisał(a):Śmiać mi się chce jak sobie przypomnę, że tych dwóch ekonomicznych dyletantów, którzy polegli przy kilkunastu taksówkach, miało się wziąć za wartą setki milionów złotych inwestycję na Środuli.

Wiesz, że też mi sie przypomniała sprawa z górką ? Tyle, że mnie strach obleciał na myśl co by sie porobiło gdyby dostali teren w swoje ręce.

Według mnie to była raczej kiełbasa rzucona im przez Górskiego, żeby dalej ciągnęli to Zagłębie, bo jakby rzeczywiście chciał im dać górkę i jeszcze poręczać gigantyczne kredyty, to musiałby być nienormalny.
django

Postprzez August 2010-11-05, 2:28 pm

To juz nieistotne. W każdym razie, ciekawe że w takim momencie w GW ukazał się tekst, z którego dość jednoznacznie może wynikać że Hytry przy aprobacie Szatana nie tylko zarządzał klubem w sposób uwłaczający wszelkim standardom w tym zakresie ale i oszukiwał ludzi. W każdym razie artykuł mocno uderza i w klub ale i w ex-zbawiciela - ex-prezesa. O ich obrońcach nie wspominając.
August

Postprzez django 2010-11-05, 2:41 pm

Rzeczywiście, dużo ostatnio artykułów, szczególnie w GW, uderzających w Zagłębie. No ale w mniejszy, czy większy sposób klub i kibice sami się do tego przyczyniają. Podobnie jak było w przypadku korupcji, tak i okres rządów Szatana i Hytrego będzie nam się jeszcze długo odbijał czkawką.
django

Postprzez August 2010-11-05, 2:49 pm

django napisał(a):Rzeczywiście, dużo ostatnio artykułów, szczególnie w GW, uderzających w Zagłębie. No ale w mniejszy, czy większy sposób klub i kibice sami się do tego przyczyniają. Podobnie jak było w przypadku korupcji, tak i okres rządów Szatana i Hytrego będzie nam się jeszcze długo odbijał czkawką.

Plus to, że się ma wrażenie, iż jak sę zbiera Wydział Dyscypliny to ma generalnie dwa punkty: 1. Jak przyp.....ć Zagłębiu Sosnowiec, 2. Pozostałe sprawy. No, ale może na tym polu bedzie lepiej.
August

Postprzez KBB 2010-11-05, 3:16 pm

co do taxówek. ja kojarzę, że jeździły trzy po mieście - jako pasażer rozmawiałem z kierowcami o nich. to gdzie pozostałe 13??!!
KBB

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna