Tomasz Stolpa otrzymał zgodę na treningi z Zagłębiem Sosnowiec. 27-letni wychowanek naszego klubu, po raz kolejny próbuje wrócić do kraju, by tutaj kontynuować swoją karierę.
Tomasz Stolpa próbował już zimą zmienić klub, ale ostatecznie ponownie związał się nowym - półrocznym - kontraktem z Gabalą FC. Z całego sezonu może być zadowolony. - Po ostatniej części sezonu, czyli play-off, zajęliśmy ostatnie 6. miejsce. W mistrzowskiej grupie, licząc zdobyte punkty, mielibyśmy 2. lokatę, jednak startowaliśmy z najmniejszym dorobkiem, do lidera traciliśmy 7 „oczek” i to zaważyło na końcowym wyniku. Łącznie w całym sezonie strzeliłem 8 bramek i miałem 6 asyst - wspomina 27-letni napastnik. - Właściciel Gabali inwestuje duże pieniądze w klub. Powstaje kompleks, w skład którego wejdzie piękny stadion i 6 pełnowymiarowych boisk, plus jedno mniejsze, które będzie przykryte od góry specjalnym tworzywem. Zresztą chcą by trenerem został Tony Adams, legenda Arsenalu (z Kanonierami był związany przez całą piłkarską karierę, zaliczył 668 występów. Jako trener, między innymi pracował z młodzieżą w Feyenoordzie Rotterdam, był asystentem Harry'ego Redknapp'a w Portsmouth, a następnie pierwszym trenerem tego zespołu - wyj. red.) - dodał Stolpa.
Przypomnijmy Tomasz Stolpa wyjechał z Sosnowca w wieku 21 lat. Grał w Norwegii, Belgii, Szwecji, Islandii, a ostatnio w Azerbejdżanie, w klubie Gabala FC. Wychowanek Zagłębia najchętniej wróciłby do kraju, jednak nie wie, czy uda mu się znaleźć pracodawcę. - Buduję dom w Bielsku-Białej i chciałbym zostać w Polsce. Rozmawiałem z Podbeskidziem, jednak nie doszliśmy do porozumienia. Mam kontakt z klubami z Ekstraklasy - tłumaczy popularny „Strzelba”. - Teraz jestem miesiąc bez treningu, dlatego w Sosnowcu ciężko pracuje nad sobą, by być w jak najlepszej dyspozycji. Podobnie było zimą, gdy szukałem innego pracodawcy, bliżej domu. W Azerbejdżanie naprawdę jest fajny klimat do życia, ale najprzyjemniej jest w stolicy, w Baku. Na prowincji ciężko się funkcjonuje. Dlatego jeśli miałbym ofertę z klubu z Baku, to byłbym gotów zostać, z dala od rodziny. Mam kilka propozycji z zagranicznych klubów, jednak jest to wczesna faza rozmów, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie - dodał.
Były piłkarz Zagłębia na pewno mógłby pomóc swoimi radami Lechowi Poznań, który zmierzy się w eliminacjach Ligi Mistrzów z Interem Baku. - W ostatnim meczu z Interem przegraliśmy 1:4, honorowe trafienie było mojego autorstwa, jest to naprawdę dobra drużyna - przestrzega Stolpa.
http://www.zaglebie.eu/tomasz-stolpa-na ... 2_774.html