Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Postprzez August 2010-06-23, 11:30 am

W nowym sezonie barwy Stali Stalowa Wola reprezentować będą Marek Kusiak i Jarosław Piątkowski, którzy w minionym sezonie grali w Resovii.

Marek Kusiak to doświadczony obrońca, wychowanek Stali, natomiast Jarosław Piątkowski jest pomocnikiem, wychowankiem Klimontowianki. W swojej karierze reprezentował barwy m.in. ŁKS-u, Korony i Zagłębia Sosnowiec. To pierwsze kontrakty podpisane przez Piłkarską Spółkę Akcyjną. Kolejne są w trakcie realizacji.

http://www.90minut.pl/news/126/news1268 ... -Wola.html
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2010-06-23, 2:20 pm

Liczna grupa zawodników brała udział w pierwszym treningu Ruchu Radzionków przed sezonem 2010/2011. Wśród nich byli prawie wszyscy zawodnicy, którzy wywalczyli awans na zaplecze Ekstraklasy, a którzy tworzyć mają też kadrę drużyny w nowym roku rozgrywkowym, wyłączywszy tylko obserwującego zajęcia z boku Marcina Trzcionki i bramkarzy Jacka Jankowskiego i Piotra Adamka, mających przesunięte urlopy.

Trenowała również część z zawodników, którzy drużynę mają opuścić, jak na przykład Tomasz Stranc, Marek Suker czy Dawid Jarka, którego mimo zabiegów klubu nie uda się pozyskać z Górnika Zabrze. Byli także Seweryn Kiełpin, Łukasz Małkowski i Miłosz Przybecki, którym kończą się wypożyczenia, ale których klub stara się zatrzymać i wybrani zawodnicy zespołu rezerw - bramkarze Paweł Śmiały i Robert Widawski oraz Tadeusz Urbainczyk.

Wreszcie stawili też nowi zawodnicy, przymierzani do drużyny trenera Rafała Góraka: obrońca Marek Krotofil (Górnik Zabrze), środkowy pomocnik Ján Beliančin (Skałka Żabnica), skrzydłowy Dawid Gajewski (Górnik Zabrze) i napastnik Paweł Kanik (Victoria Koronowo). Ponadto zajęciom z trybun przyglądał się Andrzej Niewulis (Jagiellonia Białystok). Trenerzy liczą na przyjrzenie się skrzydłowemu Damianowi Mielnikowi (Rozwój Katowice) i napastnikom Ireneuszowi Grybosowi (Stal Rzeszów) oraz Marcinowi Krzywickiemu (Unia Janikowo).
django

Postprzez August 2010-06-23, 2:27 pm

django napisał(a):napastnikom Ireneuszowi Grybosowi (Stal Rzeszów)

Jeśli Górak weźmie Grybosia to dla hytrego będzie po prostu wstyd.
August

Postprzez patrios91 2010-06-23, 11:14 pm

August napisał(a):
django napisał(a):napastnikom Ireneuszowi Grybosowi (Stal Rzeszów)

Jeśli Górak weźmie Grybosia to dla hytrego będzie po prostu wstyd.

Nie wiem czy gorszym wstydem nie bylo chwalenie sie dziennikarzom swoja glupota.(kominy placowe). To jedyny czlowiek na tej planecie,ktory wlasnie to uczynil.
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez August 2010-06-28, 9:11 am

(...)
Według nieoficjalnych informacji, do jakich udało nam się dotrzeć, były trener Zagłębia Sosnowiec, Piotr Pierścionek, miałby przed rundą jesienną objąć drużynę Orła Balin.
(...)
http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... a,1,4,2655
August

Postprzez August 2010-06-28, 11:02 pm

Na poniedziałkowym treningu GKS-u Katowice pojawili się 28-letni bramkarz Dominik Sobański (Olimpia Elbląg) oraz 20-letni obrońca Paweł Olkowski (Zagłębie Lubin) - informuje "Gazeta Wyborcza".

Do I-ligowca przymierzany jest też 28-letni pomocnik Bartłomiej Chwalibogowski z Odry Wodzisław, który w minionym sezonie rozegrał w zespole spadkowicza z ekstraklasy 15 spotkań. Na rundę wiosenną przypadł jednak zaledwie jeden z tych meczów.
http://www.sportslaski.pl/Dwoch-nowych- ... ,info.html
August

Postprzez patrios91 2010-06-29, 3:51 pm

29 czerwca 2010, 15:42:53 - prof
Jacek Berensztajn trenerem drużyny Bełchatowa grającej w Młodej Ekstraklasie

Jacek Berensztajn został szkoleniowcem występującej w rozgrywkach Młodej Ekstraklasy drużyny GKS Bełchatów. Drugim trenerem pozostanie Sylwester Szkudlarek.

36-letni Berensztajn zastąpi na stanowisku trenera Macieja Bartoszka, który w nowym sezonie poprowadzi pierwszą drużynę GKS-u.

Zarówno Berensztajn jak i Szkudlarek to żywe legendy górniczego klubu. Wychowankowie GKS mają razem na koncie grubo ponad 600 oficjalnych występów w biało-zielono-czarnych barwach i po kilkanaście sezonów w różnych klasach rozgrywkowych. Obaj wywalczyli pierwszy historyczny awans do Ekstraklasy w 1995 roku, obaj także dotarli do finałów Pucharu Polski (1996 oraz 1999).

Nowy trener młodzieżówki GKS-u Bełchatów poza licznymi występami w Ekstraklasie ma na koncie także 1,5-roczny pobyt w SV Ried im Innkreis 1912 (Puchar Austrii) oraz dwa występy w reprezentacji Polski. Ostatni sezon spędził na ławce trenerskiej GKS Bełchatów rocznik 1995.

źródło: GKS Bełchatów

-> http://www.90minut.pl/news/127/news1274 ... lasie.html
Moj ulubiony pomocnik grajacy w Zaglebiu. ;-)
patrios91

Postprzez patrios91 2010-06-29, 3:55 pm

29 czerwca 2010, 15:08:42 - prof
Tomasz Ciesielski rozwiązał kontrakt z KSZO

Tomasz Ciesielski rozwiązał za porozumieniem stron ważny do końca czerwca 2011 roku kontrakt z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski.

- To były dla mnie piłkarsko bardzo udane dwa lata. Ciągła gra, dużo sukcesów, awanse. Na pewno gra w II lidze była dla nas wyzwaniem, bo drużyny grały tam na żywioł, ale podołaliśmy, awansowaliśmy z pierwszego miejsca. Postawiony przed nami cel, czyli utrzymanie I ligi w Ostrowcu również nam się udało. Jedynym mankamentem była sytuacja finansowa w klubie. Nie ukrywam, że odchodzę ze względów ekonomicznych. Szkoda tej grupy zawodników, bo nigdy nie byłem jeszcze w zespole, który byłby takim fajnym kolektywem. Chciałbym wszystkim kibicom, kolegom, działaczom podziękować za te dwa lata wspólnej przygody - podsumował swoją grę w barwach KSZO Tomasz Ciesielski.

Tomasz Ciesielski do KSZO przyszedł w sezonie 2008/2009 i z miejsca wywalczył sobie miejsce w podstawowym składzie. Przez dwa sezony zagrał w barwach KSZO w sześćdziesięciu ligowych spotkaniach. Strzelił dwie bramki w spotkaniach sezonu 2008/2009: KSZO - Okocimski Brzesko (5-1) oraz KSZO - Sokół Aleksandrów Łódzki (4-0) i walnie przyczynił się do awansu ostrowieckiej drużyny do I ligi. Zawodnik ma na koncie także mistrzostwo Polski, Puchar Polski, Superpuchar oraz Puchar Ligi zdobyty z Polonią Warszawa. Grał również w takich klubach jak Unia Janikowo - której jest wychowankiem, Elanie Toruń, Widzewie Łódź, Kujawiaku Włocławek, Zawiszy Bydgoszcz i Zagłębiu Sosnowiec.

źródło: KSZO.net.pl

-> http://www.90minut.pl/news/127/news1274 ... -KSZO.html

29 czerwca 2010, 18:37:09 - elenril
Pitry rozwiązał kontrakt z Górnikiem

We wtorkowe popołudnie zarząd Górnika Zabrze rozwiązał za porozumieniem stron kontrakt z Przemysławem Pitrym.

Przemysław Pitry przeszedł do Górnika Zabrze w czerwcu 2008 roku na zasadzie transferu definitywnego z Lecha Poznań. W trakcie dwóch lat gry przy Roosevelta Pitry wystąpił w 58 spotkaniach (ekstraklasa, PP, PE, I liga), w których zdobył siedem bramek.

-> http://www.90minut.pl/news/127/news1274 ... ikiem.html
patrios91

Postprzez August 2010-06-30, 2:55 pm

Ostrowiecki I-ligowiec stracił podczas letniej przerwy dwóch najskuteczniejszych zawodników. Strzelec dziesięciu goli w sezonie 2009/10 Adam Cieśliński zasilił już Podbeskidzie Bielsko-Biała. Z kolei w środę okazało się, że w najbliższym sezonie w barwach KSZO nie będzie występował również Marcin Folc.

Marcin Folc to kolejny piłkarz, który nie przedłużył wygasającego kontraktu z KSZO Ostrowiec Świętokrzyski. Pozyskany przed minionym sezonem napastnik rozegrał w barwach KSZO 31 meczów, w których zdobył siedem goli, plasując się pod względem skuteczności tuż za Adamem Cieślińskim.

- Mój kontrakt z KSZO wygasa 30 czerwca i po rozmowach z nowym prezesem nie zostanie przedłużony. Niestety nie doszliśmy do porozumienia, choć ja chciałem się dogadać i wydaje mi się, że zaproponowane przeze mnie kwoty nie były jakieś wygórowane. Moja przygoda z KSZO kończy się, jednak mimo problemów w klubie, nie będę jej źle wspominał. Życzę temu zespołowi jak najlepiej - powiedział Folc.

źródło: KSZO.net.pl
http://www.90minut.pl/news/127/news1275 ... -KSZO.html
August

Postprzez patrios91 2010-06-30, 3:13 pm

Ja bym jednak byl za powrotem Folca. Jakos mam przekonanie,ze postrzelalby w II lidze kupe bramek i wprowadzil nas do I ligi. Pytanie czy KSZO ma wieksze mozliwosci finansowe niz Zaglebie?
patrios91

Postprzez August 2010-06-30, 4:16 pm

Dziś kontrakty z I-ligowym GKS-em Katowice podpisali Bartłomiej Chwalibogowski oraz Piotr Piechniak.

Chwalibogowski przez ostatnie dwa sezony występował w Odrze Wodzisław, a w Ekstraklasie rozegrał w sumie 39 spotkań. 27-letni pomocnik ma ponadto na swoim koncie występy w Victorii Jaworzno, Zagłębiu Sosnowiec i GKS-ie Bełchatów.

Piechniak ostatni sezon spędził również w zespole wodzisławskiej Odry, wcześniej występował m.in. w Dyskobolii Grodzisk Wielkopolski, z którą dwukrotnie sięgnął po Puchar Polski i Puchar Ekstraklasy. 33-letni pomocnik reprezentował także barwy Dyskobolii w Pucharze UEFA.
źródło: GKS Katowice
viewtopic.php?f=1&t=2857&start=1770
August

Postprzez patrios91 2010-06-30, 9:11 pm

30 czerwca 2010, 21:38:49 - euzi
Resovia testuje piłkarzy

Aż 13 nowych graczy zabiera do Brennej na zgrupowanie trener Resovii - Miroslav Čopjak. Są wśród nich Czech i czterech Słowaków.

- Naszą siłą mają być młodzieżowcy, stąd w kadrze mnóstwo zawodników na dorobku - tłumaczy. Do Brennej zabiera 27 osób, kolejnych trzech ma dojechać w trakcie zgrupowania. - Pojawi się m.in. Wojciech Sałek, były pomocnik Odry Wodzisław Śląski i Odry Opole - informuje Čopjak.

Lista tych, którym będzie się przyglądał w treningu i podczas pięciu sparingów (m.in. z Odrą Wodzisław Śląski, GKS-em Katowice i KSZO Ostrowiec Świętokrzyski), jest długa. Są na niej bramkarz Peter Pahulyi (Słowak z Partizána Bardejov, w przeszłości testowany w Górniku Zabrze, Sandecji Nowy Sącz i Zawiszy Bydgoszcz), obrońcy Ján Krupa (20-letni Słowak, FC Spartak Trnava) i Miroslav Lauko, pomocnicy Piotr Smolec, Tomasz Kot (28-latek, Błękitni Ropczyce) oraz napastnicy Marcin Pontus i Pavol Húšťava.

Plan zajęć resoviaków na najbliższe 10 dni nie jest skomplikowany. - Chłopcy dostaną wycisk, praktycznie nie będziemy schodzić z murawy. Wieczorami pooglądamy fragmenty meczów, bo teoria też jest ważna - zapowiada szkoleniowiec Resovii.

źródło: Nowiny

-> http://www.90minut.pl/news/127/news1276 ... karzy.html
Kocham tego pana ze Slowacji tak samo jak Kmiecika :lol:
patrios91

Postprzez August 2010-07-01, 7:31 am

Może z Ujo-Skarbnikiem się przeprosimy :lol: :

Mariusz Ujek odchodzi z GKS-u Bełchatów. Z 32-letnim napastnikiem nie przedłużono umowy, która wygaśnie w czwartek. Piłkarz prowadził negocjacje z szefami bełchatowskiego klubu, ale obie strony nie doszły do porozumienia.

Trener Maciej Bartoszek chciał, by Ujek pozostał w GKS-ie. - Taki zawodnik jest mi potrzebny - przekonywał opiekun GKS-u. Ale po południu okazało się, że dla tego zawodnika nie ma już miejsca w klubie.

GKS nie poinformował, dlaczego rozstaje się z Ujkiem. Nieoficjalnie można było jednak usłyszeć, że na przeszkodzie stanęły kwestie finansowe i zdrowotne. - Mój stan zdrowia jest absolutnie bez zarzutu. Tak stwierdził lekarz kardiolog. Nie otrzymałbym zgody na grę w rundzie wiosennej bez tego zaświadczenia - tłumaczy Ujek.

- Niech ktoś się odważy i poda prawdziwe przyczyny tego, dlaczego nie przedłuża się ze mną kontraktu. Na pewno nie chodzi o kwestie zdrowotne ani też o kwestie finansowe, bo moje warunki nie są absolutnie wygórowane - dodał zawodnik.
źródło: Przegląd Sportowy
http://www.90minut.pl/news/127/news1276 ... towem.html
August

Postprzez August 2010-07-01, 3:42 pm

Dla wielbicieli come backów dawnych grajków kolejna dobra wiadomość. Błażejek odchodzi z Warty Poznań.
August

Postprzez August 2010-07-02, 7:15 am

Tomasz Stolpa otrzymał zgodę na treningi z Zagłębiem Sosnowiec. 27-letni wychowanek naszego klubu, po raz kolejny próbuje wrócić do kraju, by tutaj kontynuować swoją karierę.

Tomasz Stolpa próbował już zimą zmienić klub, ale ostatecznie ponownie związał się nowym - półrocznym - kontraktem z Gabalą FC. Z całego sezonu może być zadowolony. - Po ostatniej części sezonu, czyli play-off, zajęliśmy ostatnie 6. miejsce. W mistrzowskiej grupie, licząc zdobyte punkty, mielibyśmy 2. lokatę, jednak startowaliśmy z najmniejszym dorobkiem, do lidera traciliśmy 7 „oczek” i to zaważyło na końcowym wyniku. Łącznie w całym sezonie strzeliłem 8 bramek i miałem 6 asyst - wspomina 27-letni napastnik. - Właściciel Gabali inwestuje duże pieniądze w klub. Powstaje kompleks, w skład którego wejdzie piękny stadion i 6 pełnowymiarowych boisk, plus jedno mniejsze, które będzie przykryte od góry specjalnym tworzywem. Zresztą chcą by trenerem został Tony Adams, legenda Arsenalu (z Kanonierami był związany przez całą piłkarską karierę, zaliczył 668 występów. Jako trener, między innymi pracował z młodzieżą w Feyenoordzie Rotterdam, był asystentem Harry'ego Redknapp'a w Portsmouth, a następnie pierwszym trenerem tego zespołu - wyj. red.) - dodał Stolpa.

Przypomnijmy Tomasz Stolpa wyjechał z Sosnowca w wieku 21 lat. Grał w Norwegii, Belgii, Szwecji, Islandii, a ostatnio w Azerbejdżanie, w klubie Gabala FC. Wychowanek Zagłębia najchętniej wróciłby do kraju, jednak nie wie, czy uda mu się znaleźć pracodawcę. - Buduję dom w Bielsku-Białej i chciałbym zostać w Polsce. Rozmawiałem z Podbeskidziem, jednak nie doszliśmy do porozumienia. Mam kontakt z klubami z Ekstraklasy - tłumaczy popularny „Strzelba”. - Teraz jestem miesiąc bez treningu, dlatego w Sosnowcu ciężko pracuje nad sobą, by być w jak najlepszej dyspozycji. Podobnie było zimą, gdy szukałem innego pracodawcy, bliżej domu. W Azerbejdżanie naprawdę jest fajny klimat do życia, ale najprzyjemniej jest w stolicy, w Baku. Na prowincji ciężko się funkcjonuje. Dlatego jeśli miałbym ofertę z klubu z Baku, to byłbym gotów zostać, z dala od rodziny. Mam kilka propozycji z zagranicznych klubów, jednak jest to wczesna faza rozmów, zobaczymy jak sytuacja się rozwinie - dodał.

Były piłkarz Zagłębia na pewno mógłby pomóc swoimi radami Lechowi Poznań, który zmierzy się w eliminacjach Ligi Mistrzów z Interem Baku. - W ostatnim meczu z Interem przegraliśmy 1:4, honorowe trafienie było mojego autorstwa, jest to naprawdę dobra drużyna - przestrzega Stolpa.

http://www.zaglebie.eu/tomasz-stolpa-na ... 2_774.html
August

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna