Marketing klubu

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Marketing klubu

Postprzez YOOSHKY 2010-03-12, 12:24 am

Darian napisał(a):napis "Football fan from Zagłębie" Trzeba mieć nieźle najebane w mózgownicy żeby w taki sposób mieszać angielski z polskim. No po prostu analfabetyzm do potegi i brak poczucia jakiegokolwiek stylu i smaku.

A jak jest Zagłębie po angielsku???????? Wyjaśnij mnie biednemu analfabecie. I jeszcze "Sosnowiec" tak przy okazji co bym mógł kolegom z zagranicy napisać komu kibicuję.
Nie kupuj nikt Cię nie zmusza. Ja jako że też mam ostro najebane (i nasrane) w mózgownicy zakupię sobie 2 bluzy i jedną koszulkę :lol: Masz wolną wolę i możesz robić co zechcesz ale takie chamskie teksty są nie bardzo na miejscu.
YOOSHKY

Postprzez Dobromir01 2010-03-12, 1:11 am

Tak jest, ja uwazam tak jak kol YOOSHKY.
Nic tylko obsmiewacie jakakolwiek inicjatywe.
Jesli podoba sie komuś, któraś z propozycji ze sklepu klubu to poprostu ja kupować , jesli ma się stosunek krytyczny do propzycjii klubu to to najzwyczajniej olać cieplym moczem.
Mozna równiez nabyc inne ze sklepu kibica.
Moze jeszcze komus nie odpowiadac cena, prosze jednak pamietać że wyroby z logiem klubowym to nie produkty z supermarketu i cena musi być odpowiednia. :-)

Jakby czasem zdazyło sie ze i oni nie trafili ze swoja oferta w jakże wyrafinowane gusta kibica, to zawsze mozna wykonac własne dzieło i zaproponowac w klubie lub sklepie kibica aby je wyprodukowali w wiekszej liczbie i wprowadzili do oferty.
Sądze ze nikt nikomu głowy nie urwie i do sądu nie zaciagnie dlatego ze promuje z dumą i nalezyta godnoscia Sosnowieckie Zagłebie, tak jak uwaza za stosowne.
Dobromir01

Postprzez patrios91 2010-03-12, 1:19 am

Dobromir01 napisał(a):Sądze ze nikt nikomu głowy nie urwie i do sądu nie zaciagnie dlatego ze promuje z dumą i nalezyta godnoscia Sosnowieckie Zagłebie, tak jak uwaza za stosowne.

Z ta godnoscia to bym nie przesadzal....
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Darian 2010-03-12, 1:20 am

Jak Ty to tym bardziej nie cofam tego co napisałem.Po kim ale po osobie która współtworzy serwis i działa dłuższy czas w klubie więcej dobrego bym się spodziewał.

Jak się coś robi to się to robi z głową. Pewne zasady w gramatyce i pisowni obowiązują. Jeżeli robisz coś po angielsku to rób to do końca porządnie. A Zagłebie po angielsku to "Basin".

Swoją droga ciekawe że sie wstydzisz używać języka polskiego.Dla mnie to jest po prostu żałosne.

A grzeczność moja się kończy po przekroczeniu pewnej granicy. Ja nie będe tolerował analfabetyzmu i kalania języka ojczystego nawet jeżeli by to była osoba ...prezydenta czy nawet ojca świętego. :czerwona:
Darian

Postprzez Dobromir01 2010-03-12, 1:42 am

patrios91 napisał(a):
Dobromir01 napisał(a):Sądze ze nikt nikomu głowy nie urwie i do sądu nie zaciagnie dlatego ze promuje z dumą i nalezyta godnoscia Sosnowieckie Zagłebie, tak jak uwaza za stosowne.

Z ta godnoscia to bym nie przesadzal....

Miałem na mysli, ze jesli ktos sam wykona wlasne dzielo, poza tymi juz dostepnymi w sprzedazy i bedzie je nosil na sobie a nie np. polozy na wycieraczke przed drzwi.
Angielskiego niestety nie znam i nie kupuje koszulek z napisami ktorych tresci nie rozumiem.
Jesli kolea Darian twierdzi ze tam jest cos nie namiejscu, to oczywiscie nalezy to potepiać, zeby inni sie z nas nie szydzili.
Podaj jak powinien brzmiec ten tekst po angielsku i jesli mozesz jednoczesnie przetlumaczyć go na jezyk ojczysty.
Ps.czy nazwy własne podlegaja tez pod tłumaczenia?
Pozdrawiam.
Dobromir01

Postprzez YOOSHKY 2010-03-12, 6:55 am

Darian napisał(a):Jak Ty to tym bardziej nie cofam tego co napisałem.Po kim ale po osobie która współtworzy serwis i działa dłuższy czas w klubie więcej dobrego bym się spodziewał.

Ja z klubem mam tyle wspólnego co listonosz z Twoją rodziną. Ma list to przychodzi i przynosi ale przecież do rodziny nie należy. Tak samo jest ze mną. Mam wideo to "przynoszę", nie to nie. Nie muszę Ci się tłmaczyć. Ja jestem zadowolony że robię coś dla kibiców już od paru lat.
Darian napisał(a):Jak się coś robi to się to robi z głową. Pewne zasady w gramatyce i pisowni obowiązują. Jeżeli robisz coś po angielsku to rób to do końca porządnie. A Zagłebie po angielsku to "Basin".

Jožin z Basin...
Tak, tak a Sosnowiec to Pinetown....
Nasz klub to Basin Pinetown... lol... Wiem że ciężko to pojąć ale Zagłębie Sosnowiec we wszystkich językach świata to Zagłębie Sosnowiec nawet w suahili i każdym innym spośród ~7tys. używanych na świecie języków. Co najwyżej może różnić się zapisem bo nie każdy język posiada pismo na bazie pisma łacińskiego a i tu mogą zostac zmienione lub usunięte znaki diakrytyczne. Nawet nasz stadion we wszystkich językach świata powinien nazywać się Stadion Ludowy a nie np. Folk Stadium ;)
Proszę odmień się z głupim z którym na rozumy się zamieniłeś.
Darian napisał(a):Swoją droga ciekawe że sie wstydzisz używać języka polskiego.Dla mnie to jest po prostu żałosne.

Absolutnie się nie wstydzę. Szczególnie że moje poglądy ukształtowało 30-letnie zamieszkiwanie (od urodzenia) na Pogoni. Nie będę teraz tu się na ten temat rozpisywał bo wielu by się mogły nie spodobać a to nie miejsce na takie dyskusje.
Wstydziłbym się wyjść w ubraniu z napisem Basin Pinetown, zrzuciłbym je czym prędzej nawet na środku Modrzejowskiej gdybym wcześniej tego tekstu nie zauważył.
Nie mam też ochoty iść do pracy w koszulce "Łowcy Hanysów", "Bandyci znad Brynicy" czy grafiką z mordą psa-zabójcy. Moja praca polega m.in. na tym ze spotykam się z różnymi ludźmi, nie kopię rowów więc nie jest wszystko jedno w co jestem ubrany. Te ubrania są stonowane i to jest w nich najlepsze. Nie wszystko trafia w mój gust ale są 3 egzemplarze które chcę posiadać. Będę mógł je zabrać na zagraniczne wakacje i wypady i nikt nie będzie miał wątpliwości skąd jestem i komu kibicuję.
YOOSHKY

Postprzez hellboyek 2010-03-12, 9:52 am

patrios91 napisał(a):
pyla napisał(a):Czy Wam się w końcu będzie cokolwiek podobało- bardzo dobrze że będzie mozna kupic na LUDOWYM nie kazdy ma czas na sklep kibica. Świezy52 a kto się z Nas będzie nabijał chyba tylko jakieś pustaki :-)

To moze ja sobie wezme stolik,rozloze przy schodach krytej i zaczne sprzedawac rupiecie z domu...spodoba wam sie ten widok ? chyba nie.... Musem i podwyzka cen na PP dlugu sie nie splaci...zobaczycie,ze nagle w sklepie kibica bedzie tyle do kupienia,ze w calej historii klubu tyle nie bylo.

Jeśli Twoje "rupiecie" maja emblemat Zagłębia i otrzymasz zgode klubu, to prosze bardzo. Może nawet sam coś kupię :lol:

Co do fotek, no cóż, nie każda była idealna, ale sama idea sprzedaży koszulek ma większą liczbę zwolenników niż przeciwników. Mnie również nie wszystkie napisy/loga/emblematy się podobają, ale jest kilka fajnych. Wyznaje podobną zasadę jak w sklepie: nie wszystko mi sie podoba i nie krytykuje czegoś, co jest w czyimś guście. Cieszę się, że marketing idzie w tym kierunku. Nie od razu może dorobimy się takiego sklepu jak na Camp Nou czy innych światowych stadionach, ale fajnie, że coś sie zaczyna dziać.

Dziś przez miasto przejedzie samochód zachęcający do zakupu biletów. Też fajny pomysł :) i byleby górka wypaliła, bo glosy z UM są bardzo przychylne kontrkandydatowi.
hellboyek

Postprzez oskar 2010-03-12, 10:53 am

A ja zmiany marketingowe zacząłbym od zmiany emblematu klubowego, który moim zdaniem wygląda nie najlepiej. Nie mówcie proszę tylko, że to herb historyczny i taki ma pozostać, bo kluby z większa niż nasza tradycją i osiągnięciami (np. Arsenal) zmieniały herby po kilka razy. Jeśli kogoś uraziłem propozycją to przepraszam.

I jeszcze jedną zmianę wizerunkową bym zaproponował, a mianowicie charakterystyczne stroje. Nie raz czerwone, raz zielone, raz białe, ale takie, aby rzut oka wystarczył i było wiadomo, że to Sosnowiczanie. Herb sosnowca odwołuje się m.in. do złóż węglowych w piasku. Może np. takie żółto-czarne koszulki i czarne spodenki i getry byłby pewnym znakiem rozpoznawczym. Może całe czarne z czerwono-zielono-białym lampasem (poziomym lub pionowym). A może odwołać się do flagi Sosnowca (http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Sosnowca)?

Zobaczcie jak wyglądają kibice na zachodzie. Większość w klubowych koszulkach. Charakterystycznych koszulkach. A u nas?
oskar

Postprzez patrios91 2010-03-12, 11:20 am

oskar napisał(a):A ja zmiany marketingowe zacząłbym od zmiany emblematu klubowego, który moim zdaniem wygląda nie najlepiej. Nie mówcie proszę tylko, że to herb historyczny i taki ma pozostać, bo kluby z większa niż nasza tradycją i osiągnięciami (np. Arsenal) zmieniały herby po kilka razy. Jeśli kogoś uraziłem to przepraszam.
I jeszcze jedną zmianę wizerunkową bym zaproponował, a mianowicie charakterystyczne stroje. Nie raz czerwone, raz zielone, raz białe, ale takie, aby rzut oka wystarczył i było wiadomo, że to Sosnowiczanie. Herb sosnowca odwołuje się m.in. do złóż węglowych w piasku. Może np. takie żółto-czarne koszulki i czarne spodenki i getry byłby pewnym znakiem rozpoznawczym. Może całe czarne z czerwono-zielono-białym lampasem (poziomym lub pionowym). A może odwołać się do flagi Sosnowca (http://pl.wikipedia.org/wiki/Flaga_Sosnowca)?
Zobaczcie jak wyglądają kibice na zachodzie. Większość w klubowych koszulkach. Charakterystycznych koszulkach. A u nas?

Chcesz zmienic "barwy" klubowe,ktore z duma przez te wszystikie lata klubu byly noszone na jakies czarno-zolte ? Czerwien,zielen,biel...i nie ma innej opcji. To nie PZPN,ze reprezentacja Polski gra w granatowych koszulkach...
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez oskar 2010-03-12, 11:49 am

@ patrios91

Zmieniać barwy klubu? Nic takiego nie napisałem. Czytaj ze zrozumieniem.

Zaproponowałem zmianę strojów, ale na bardziej charakterystyczne i odnoszące się do miasta, jego historii, położenia. Koszulki tak charakterystyczne jak stroje Fiorentiny, Celticu Glasgow albo Borussi Dortmund.

Piszesz "jakieś czarno-żółte". Ja myślę, ze ta żółć i czerń wiele mówią o Zagłębiu - podkreślają że było to miasto górnicze. Chyba temu nie zaprzeczysz... Ostatnie koszulki reprezentacji nijak się mają do tradycji. Granatu nie ma we fladze, herbie, emblemacie PZPN. Nie mamy rodu królewskiego z granatowym herbem. Ja zarzucam pomysł na stroje odwołujące się do tego miejsca, tego miasta.

BTW... Zastanowiłeś się kiedyś dlaczego Legia gra w białuch koszulkach i czarnych spodenkach? Przecież mają inne barwy klubowe.
oskar

Postprzez pawelpkibicpogoń 2010-03-12, 12:07 pm

oskar napisał(a):A ja zmiany marketingowe zacząłbym od zmiany emblematu klubowego, który moim zdaniem wygląda nie najlepiej. Nie mówcie proszę tylko, że to herb historyczny i taki ma pozostać, bo kluby z większa niż nasza tradycją i osiągnięciami (np. Arsenal) zmieniały herby po kilka razy. Jeśli kogoś uraziłem propozycją to przepraszam.

Po pierwsze to może otrzeźwiej.
Po drugie nasze barwy są jedne z najbardziej charakterystycznych w Polsce, zarówno układ czerwień-zieleń-biel (odwrotną kolejność ma Hetman, innych nie kojarze) jak również układ biel-czerń z dodatkami jak wyżej.
Jeśli natomiast nie podoba Ci się historyczny herb klubu, to zmień upodobania na KPLegia=ITI tam zmieniają herb klubowy na trumienke.
pawelpkibicpogoń

Postprzez swiezy52 2010-03-12, 12:12 pm

oskar napisał(a):A ja zmiany marketingowe zacząłbym od zmiany emblematu klubowego, który moim zdaniem wygląda nie najlepiej. Nie mówcie proszę tylko, że to herb historyczny i taki ma pozostać, bo kluby z większa niż nasza tradycją i osiągnięciami (np. Arsenal) zmieniały herby po kilka razy. Jeśli kogoś uraziłem propozycją to przepraszam.

bardziej rozpoznawalne?? czarno zolte?? :lol: za dlugo przebywales kolego na stadionie Gieksy chyba!!!!!!
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez oskar 2010-03-12, 12:24 pm

@ swiezy52

Właśnie udowodniłeś swoim postem, jak bardzo charakterystyczne są stroje gieksy.
Moim zdaniem szkoda, że Zagłębiacy tak charakterystycznych strojów nie mają.

@ pawelkibicpogoń

Ta "trumienka" to logo z 1916 roku. Czyli jak najbardziej historyczne.

Osobiście nie widzę nic złego w odświeżeniu wyglądu herbu tak jak np. zrobił to Lech Poznań, czy Korona Kielce.
A tu przykład zmiany emblematu legend futbolu:
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=s ... dzial=herb
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arsenal_Londyn#Herb
http://pl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona#Herb
oskar

Postprzez swiezy52 2010-03-12, 12:54 pm

oskar napisał(a):@ swiezy52

Właśnie udowodniłeś swoim postem, jak bardzo charakterystyczne są stroje gieksy.
Moim zdaniem szkoda, że Zagłębiacy tak charakterystycznych strojów nie mają.

@ pawelkibicpogoń

Ta "trumienka" to logo z 1916 roku. Czyli jak najbardziej historyczne.

Osobiście nie widzę nic złego w odświeżeniu wyglądu herbu tak jak np. zrobił to Lech Poznań, czy Korona Kielce.
A tu przykład zmiany emblematu legend futbolu:
http://www.realmadrid.pl/index.php?co=s ... dzial=herb
http://pl.wikipedia.org/wiki/Arsenal_Londyn#Herb
http://pl.wikipedia.org/wiki/FC_Barcelona#Herb

w tym przypadku podane przez Cibie barwy sa tak nietrafione ze az zal sie wypowiadac!!!!
zaden normalny kibic nie przyjmie do wiadomosci czegos takiego ze Zaglebie mialo by grac w barwach wrogiego klubu albo przynajmniej do nich zblizonych!!!
nasze barwy sa czerwono zielono biale... i nie sadze zeby ktos probowal w to ingerowac bo odbilo by sie to wszystko niemalym echem
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez oskar 2010-03-12, 1:00 pm

@ swiezy52

W barwach wrogiego klubu? Człowieku, przestań być ignorantem. Popatrz na herb Sosnowca. Rozumiesz jego znaczenie? Wątpię... Sosnowiec to miasto z tradycjami górniczymi, to właśnie tu ludzi przyjeżdżali za chlebem i pracowali w kopalniach. Stąd ten żółto-czarny uskok tektoniczny w herbie miasta. Ciekawe czy wiesz dlaczego akurat czerwono-zielono-białe są barwy klubu...
Ja się przy tym żółto-czarnym nie upieram. Luźno rzucam temat, bo aż miło popatrzeć na trybuny gdzie kibice zakładają charakterystyczne koszulki klubowe (np. Korona Kielce). Mi chodzi właśnie o ten brak koszulek rozpoznawalnych, które miałaby co druga osoba na trybunach. Tak jak już pisałem mogłyby być np. czarne z czerwono-zielono-białym lampasem.
oskar

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna