Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez Blajpios 2010-02-05, 5:03 pm

Przede wszystkim, piszę z racością, że mogłem upewnić się co do dyskusji. Muszę przyznać bowiem, że nie byłem tego pewien, nie wykluczałem, że nastąpią czyjeś uparte wyzwiska czy najeżdżania bez zastanowienia się, czy coś ktoś sensownego napisał, czy nie. Toteż cieszę się, że pada głos - z którym pewnie nie do końca się zgodzę, pozostaniemy obaj przy swoim, niemniej podjęta jest jakaś dyskusja, zastanowienie się kto co napisał - a nawet przyznanie jakiejś logiki u tego drugiego. To cieszy.
Czemu więc napisałem, że pewnie nie do końca się zgodzimy, pozostaniemy przy swoim? Nie do końca - bo ja też przyznaję, że są rzeczy dyskusyjne - i parę razy o tym już też pisałem; niemniej dla mnie jeszcze nie wystarcza to do głoszenia opinii z pewnością. Cóż, może ktoś ma rzeczywiście doświadczenia z Prez. Hytrym wcześniejsze, gdzieś z pracy itd. Dla mnie na razie - to jeszcze nie jest znajomość "latami utwierdzająca w opinii", bo dla mnie pojawił się ledwie dwa i pół roku temu, we wrogich a przynajmniej nie sprzyjających okolicznościach w mieście i w lidze, piłkarskiej Polsce. Niemniej, z "ogólnych wieści", przedstawiał się jakoś pozytywnie, jako radzący sobie w biznesie - no i z dużym obciążeniem, że podejmuje się ryzykanckiej gry, wobec niechęci dookoła a w dodatku nie znając realiów biznesu piłkarskiego, nawet sportowego... Tak więc, pierwszy rok - oczywiście, że też oceniam negatywnie, niemniej w ogólnym rozumieniu, bez rozstrzygnięcia, że jest tragedia bez nadziei. Nadzieja była - o ile wyciągnięte zostaną wnioski. Drugi sezon - rzeczywiście bardzo słabo, przede wszystkim za jakiś też brak realizmu, uleganie mrzonkom i obiecywanie ich; oczywiście też wyraźnie - za błędy z punktu widzenia managmentu piłkarskiego, sportowego, jak i za słaby marketing, popełnianie tego typu błędów, plus słaba komunikacja z kibicami. To był wg mnie więc już poważny sygnał ostrzegawczy - i gdyby obecny rok nie przyniósł żadnych nadziei, to podzielałbym opinię np. Kol. patrios91. Tyle, że moim zdaniem coś drgnęło wyraźnie od początku tego sezonu a nawet przed nim, są więc podstawy że Prezes lub pewnie raczej i Właściciel i Prezes coś przemyśleli. (na marginesie: boli mnie dość mocno, gdy np. dyskusyjny P. Czado potrafi zauważać zaangażowanie K. Szatana, który na ogół nawet na sparingach bywa - a po kibicach to spływa, ani słowa pozytywnego; największy pozytyw, jaki zdaje się wolno popełnić "względem władzy", to to, że się nie bluzga).
Otóż, moim zdaniem, do wstrzymania kontynuacji negatywnych sądów jest wystarczające to, co pozytywnego się działo od przygotowań tego sezonu - łącznie i z wcześniejszymi pozytywami. Bowiem od samego początku "nowej ekipy" dla mnie pozytywem jest, że stara się z grubsza wyraźnie być po innej stronie, niż korupcja no i jednoznacznie absolutnie nie chce dać się wmanewrować w udawaną księgowość. Nie zazdroszczę, że inaczej niż Ruch (już nie mówiąc o wsparciu OZPN katowickiego, który wspierał Ruch w tej polityce): Zagłębie nie jedzie na kredytach i ugodach. Przeciwnie, cieszę się, że właśnie Zagłębie buduje na faktycznym rozeznaniu możliwości. W dodatku w tym sezonie - mniejsza nerwowość przy potknięciach trenera, lepsze już przed sezonem podejście do transferów, zaczął się jakiś marketing, strona oficjalna jednak powstała i coś się na niej dzieje, funkcjonowanie klubu wydaje się sprawne, lekko rozwojowe, postawione na rozwój młodzieży a nawet kadry trenerskiej, pokazują się młodzi w kadrach. Moim zdaniem to wystarcza, by zawiesić "negatywne przekonania" a już na pewno styl "ujeżdżająco-bluzgowy". Tak samo więc - wystarcza by nie wierzyć tak w ciemno prezesom czy zawodnikom szkalującym Zagłębie ani też lobbystom np. Grybosia, którzy oczywiście, że będą zadowoleni, jeżeli nawet w obozie Zagłębia jest zachęta: tak, wymuście cenę za wysoką, byle dopiec Prezesowi...
Co nie zmienia faktu, że jest to dla mnie tylko zawieszenie tych opinii, tym bardziej, że nadal są pytania, zwłaszcza w sprawach transferowych, najgorzej chyba dotąd Prezesowi wychodzących (ale też to chyba najtrudniejsza działka do nauczenia się dla biznesmena z innej branży) - bo tak są pytania, co do sensowności polityki (ze znanym problemem braku napastników a nadmiaru pomocników) - jak i jednak pozostaje pytanie o styl tych negocjacji, bo jednak nie jest dla mnie jednoznaczne, czy prócz pozytywu dyskrecji i braku rozgłosu co do rozmów, nie było jednak nie fair potraktowania niekoniecznie Stali samej w sobie, ale Grybosia czy Rockiego.
Oczywiście - że dzisiejszy sparing te obawy podtrzymuje. Mimo wszystko jednak, nie tylko, że oczywiście nie będę bluzgał, bo tego w ogóle raczej nie będę robił: ale nawet jeszcze nie wycofam owego względnego optymizmu, możliwości uznania, że jednak nastąpiła w tym sezonie postawa.
Oczywiście też - jest na pewno różnica podejścia, gdy ktoś mówi, jak ja, że dla mnie nawet spowolnienie tempa awansów i docelowo na 10 lat ekstraklasa są dopuszczalne, byle klub nie uległ presji ku księgowości tzw. kreatywnej i nierealistycznej, zadłużającej - byle Klub postawił na szeroki realny rozwój, poprawę szkolenia młodych itp. Inaczej na pewno reagują ludzie bardziej "emocjonalni". Niemniej, nie jestem przez to jednak całkowicie już przekonanym do poczynań p. Hytrego - ale też nie jestem nastawiony na wieszanie na nim psów przy każdej okazji, na każdy sposób, by upokorzyć jak najbardziej - i wylać swoje żale czy niespełnione nadzieje. Pozdrawiam!
Blajpios

Postprzez patrios91 2010-02-05, 6:19 pm

Dlugow jak Ruch nie mamy tylko dlatego ze wynajelismy stadion....Ciezkie czasy nadeszly dla wszystkich klubow w Polsce,a takze zagranica(kryzys swiatowy).Powroty pilkarzy tez sa z tym zwiazane. To kibice zgodzili sie na wynajem. W zamian za to obiecano cala kwote z wynajmu przeznaczyc na tranfery. Nie mowie ze teraz te ponad 1,5 banki mamy wydac,lecz na zapewnienie pensji zawodnikom(takze tym nowym),utrzymanie klubu,utrzymanie stabilizacji finansowej "pracowac" powinien prezes Hytry(poszukiwanie coraz to nowych sposnorow,Cargill to za malo),a nie kasa z wynajmu. Narazie na poczatek dobrej drogi uslyszalem o wlasnej korporacji taksowkarskiej,ktora pozwoli nam na siebie zarabiac. Popieram. Nie wieszam psow na prezesie Hytrym jesli chodzi o rozwoj klubu bo w tym temacie sie cos ruszylo. Wieszam psy na temat przeprowadzania tranferow przez prezesa,dlatego ze w tym temacie sobie od dawna nie radzi. Czyz nie stac nas na zatrudnienie profesjonalisty w sprawach tranferowych ? To troche odciazy prezesa,ktory nie ma o tym pojecia. Bedzie mogl sie skupic na rzeczach ,ktore mu bardziej wychodza. Martwi mnie tez brak scoutingu w klubie. Prezes ma co robic i niech robi to co mu najlepiej wychodzi,a to co mu nie wychodzi niech zostawi innym. Tworzenie pewnego rodzaju zespolu w klubie to chyba dobry pomysl...nieprawdaz?
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez Adam1906 2010-02-05, 7:24 pm

Piłkarska Pogoń dostanie 3 360 000!
lis
2010-02-05, ostatnia aktualizacja 2010-02-05 17:58

SPORT I FINANSE. Jest już znany dokładny podział puli promocyjnej miasta, która zostanie rozdysponowana na ligowe kluby sportowe.
Zgodnie z zapowiedziami - najwięcej zainkasuje Pogoń Szczecin. Miasto dofinansuje ją kwotą 3,360 tys. Na pozostałe halowe zespoły przeznaczono sumę 640 tys., o czym poinformował radnych z komisji sportu wydział sportu.

- Ja wiem, że halówkę ten podział zaboli, ale stawiamy na piłkarską Pogoń, bo tu możemy doczekać się za kilka miesięcy największego sukcesu. Mamy okazję i trzeba ją wykorzystać, stąd tak wysokie dofinansowanie - tłumaczył kilka dni temu dyrektor sportu w magistracie Robert Szych.

http://szczecin.gazeta.pl/szczecin/1,34 ... _000_.html

No i widzę, że gdzie indziej da się konkretnie kasą sypnąć :twisted:
Adam1906

Postprzez patrios91 2010-02-05, 7:26 pm

Drogi Adamie...przed chwila to napisalem w kategorii Przyszlosc Zaglebia,bo przeglad prasy jest dla nas,a nie Pogoni :) ;-)
patrios91

Postprzez Adam1906 2010-02-05, 7:32 pm

patrios91 napisał(a):Drogi Adamie...przed chwila to napisalem w kategorii Przyszlosc Zaglebia,bo przeglad prasy jest dla nas,a nie Pogoni :) ;-)

Hehehe. 3 minutki byłeś szybszy :) Nie zauważyłem, sorry :redface: Ps. Wrzuciłem to w "przegląd prasy", bo w końcu artykuł pochodzi z GW... Co nie zmienia naszego obopólnego toku myślenia: CO Z PRZEJĘCIEM UDZIAŁÓW PRZEZ MIASTO ? ? ? :twisted: Pozdrawiam ;-)
Adam1906

Postprzez django 2010-02-05, 7:55 pm

Adam1906 napisał(a): CO Z PRZEJĘCIEM UDZIAŁÓW PRZEZ MIASTO ? ? ? :twisted: Pozdrawiam ;-)

Jakbyś czytał główną 100% to byś wiedział ;-)
django

Postprzez patrios91 2010-02-05, 9:33 pm

Zagłębie Sosnowiec ogrywa czwartoligowca i leci na obóz do Hiszpanii

Nie jedziemy na wakacje, tylko do pracy - podkreślają piłkarze i trenerzy Zagłębia przed dziesięciodniowym obozem w Hiszpanii. Być może tuż przed wylotem, do drużyny dołączy jeszcze jeden zawodnik.
Sosnowiczanie będą się przygotowywać w położonej tuż pod Walencją miejscowości Calpe. - Sprawdzałem pogodę i w tej chwili jest tam 17 stopni - śmieje się napastnik Zagłębia Michał Filipowicz. Piłkarze, wiedzą jednak, że nie jadą tam na urlopy. Przez cały przyszły tydzień będą pracować nad siłą, a to oznacza ciężkie ćwiczenia fizyczne. - Przygotowania za granicą wyglądają troszkę inaczej. Przede wszystkim są tam trawiaste boiska. Przy treningach na sztucznej murawie po jakimś czasie zaczynają się bóle stawów. Na pewno jedziemy tam ciężko pracować, a nie na wakacje, jak niektórzy myślą i piszą - tłumaczy mający za sobą kilka podobnych wyjazdów bramkarz Adam Bensz.

W czasie obozu sosnowiczan czekają dwa sparingi z drużynami grającymi w miejscowej trzeciej lidze. Na początku drużyna miała jechać do Hiszpanii autokarem, ale ostatecznie uda się tam samolotem, choć część kosztów przelotu będą musieli pokryć z własnych kieszeni piłkarze i trenerzy. Być może na warszawskim lotnisku do drużyny dołączy nie znany na razie z imienia i nazwiska napastnik. - Rozmowy są zaawansowane. Ten piłkarz uzyskał akceptację moją i Grześka Kurdziela, reszta w rękach osób odpowiedzialnych za negocjacje - przyznaje trener Piotr Pierścionek.

Mimo tego, że Zagłębie wyjeżdża w sobotę rano, to jeszcze w piątek niektórzy zawodnicy dowiadywali się, że zostają w Sosnowcu. Tak było w przypadku Adriana Masarczyka. - Miałem zapewnienie, że jadę z drużyną na obóz, a w tej chwili okazało się, że nie ma dla mnie miejsca. Rozmawiam teraz z dyrektorem Lulą i kierownikiem Calińskim, którzy mają w ciągu najbliższych godzin podjąć decyzję, bo też muszę wiedzieć na czym stoję - tłumaczy rezerwowy bramkarz Zagłębia. Masarczyk miał ofertę z Miedzi Legnica, ale jak twierdzi, Zagłębie nie zgodziło się na warunki proponowane przez drużynę z Dolnego Śląska.

Wszystko wskazuje na to, że zamiast Masarczyka, do Hiszpanii poleci testowany Mateusz Prus. - Myślę, że trenerzy pozytywnie ocenili moją grę, ale nie mam jeszcze podpisanego kontraktu. Sprawa jest cały czas w zawieszeniu - mówi. Zagłębie zwiąże się z młodym bramkarzem tylko wtedy, gdy będzie dysponował swoją kartą. Tymczasem Prus nadal jest zawodnikiem Hetmana Zamość, który na razie nie zgadza się na rozwiązanie umowy za porozumieniem stron.

W piątek Zagłębie rozegrało kolejny sparing. Rywalem był lider grupy śląskiej IV ligi Victoria Jaworzno. - Widać było, że potrafią grać w piłkę, fajnie rozgrywali akcje i wcale nie było tak łatwo - skomentował mecz Filipowicz, który strzelił jedną bramkę, jego koledzy dołożyli jeszcze dwie i sosnowiczanie pewnie pokonali przeciwników.
-> http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... oboz-do-h/
patrios91

Postprzez SO_1906 2010-02-06, 1:48 pm

http://zaglebie.eu/kowal-dolaczyl-do-za ... 2_320.html
Czyli już wiemy że jednak to Kowal :D I jak widac piłkarze także czytają nasze forum :-)

edit: A raczej tylko Kowal (liczyłem że jeszcze kogoś wezmą....)

Chciałem również przeprosić kibiców Zagłębia za moje zachowanie po meczu z Pogonią Szczecin. Tamtemu starciu, z jednej i drugiej strony, towarzyszyły ogromne emocje. Młodość dała o sobie znać i poniosło mnie, mam nadzieję, że dostanę szansę i odkupię się strzelonymi w ważnych spotkaniach bramkami - poważnie wyjaśnił piłkarz.

Cytujemy wklejone linki :!: // Smazu
SO_1906

Postprzez KalF92 2010-02-06, 2:20 pm

Chciałem również przeprosić kibiców Zagłębia za moje zachowanie po meczu z Pogonią Szczecin. Tamtemu starciu, z jednej i drugiej strony, towarzyszyły ogromne emocje. Młodość dała o sobie znać i poniosło mnie, mam nadzieję, że dostanę szansę i odkupię się strzelonymi w ważnych spotkaniach bramkami - poważnie wyjaśnił piłkarz.

Ciekawe tylko czy te przeprosiny są szczere ? Mam nadzieję że tak.
KalF92

Postprzez patrios91 2010-02-06, 2:55 pm

KalF92 napisał(a):
Ciekawe tylko czy te przeprosiny są szczere ? Mam nadzieję że tak.

Tez mam taka nadzieje,choc mam tez duze przeczucie ze to tylko przepustka do kontraktu w Zaglebiu. Jesli Kowal bedac przy pilce uslyszy gwizdy kibicow,to sie nie zdziwie.

Swoja droga rozczarowalem sie ze Kowal bedzie tym "tajemniczym zawodnikiem z lotniska". Zdaje mi sie ze tym zawodnikiem mial byc ktos inny bo Pierscien sam w wywiadach podkreslal ze trwaja negocjacje kontraktowe. Tylko pewnie nie chcieli tego ujawniac,zeby kibice znowu nie jezdzili po Hytrym,ze znowu zawalil "tranfer".
patrios91

Postprzez August 2010-02-06, 9:12 pm

KalF92 napisał(a):iekawe tylko czy te przeprosiny są szczere Mam nadzieję że tak

Jak strzeli w dwumeczu z Pogonią 5 bramek będzie po sprawie :)
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2010-02-06, 9:15 pm

August napisał(a):
KalF92 napisał(a):iekawe tylko czy te przeprosiny są szczere Mam nadzieję że tak

Byle nie samobójczych ;-)
PawełK
pyszałek

Postprzez August 2010-02-06, 9:18 pm

PawełK napisał(a):
August napisał(a):

PawełK napisał(a):
August napisał(a):

Dobrze, że to dodałeś
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez swiezy52 2010-02-07, 2:30 am

http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... -kibicow-/

Marek Kowal dołączył do piłkarzy Zagłębia wylatujących na obóz do hiszpańskiego Calpe, ale wcześniej musiał przeprosić kibiców drużyny z Sosnowca za incydent, który miał miejsce, gdy grał jeszcze w barwach Pogoni Szczecin
Do ostatniej chwili trwało ustalanie kadry, która w sobotę udała się na dziesięciodniowe zgrupowanie. Ostatnią niewiadomą było nazwisko napastnika. - Trwają rozmowy, jeśli zakończą się sukcesem, to ten zawodnik dołączy do nas na lotnisku w Warszawie - mówił trener Zagłębia Piotr Pierścionek. Kowal był wcześniej na testach w Zagłębiu, ale informacje płynące z klubu wskazywały na to, że jest raczej "opcją rezerwową" na wypadek, gdyby nie udało się dojść do porozumienia z innym piłkarzem.

Tymczasem Kowal doszedł do porozumienia z Pogonią Szczecin w sprawie rozwiązania kontraktu za porozumieniem stron i to właśnie on pojawił się w sobotę na warszawskim Okęciu. Wszystko wskazuje na to, że po powrocie z obozu przygotowawczego podpisze czekającą już na niego w klubie umowę i zwiąże się z walczącymi o awans do I ligi sosnowiczanami.

Już teraz wiadomo, że Kowal może mieć problemy z aklimatyzacją w Sosnowcu. Kibice dotarli do nagrania, w którym grający wtedy w Pogoni napastnik, po meczu obu klubów, razem ze szczecińskimi kibicami skanduje hasła szkalujące Zagłębie. - Chciałem przeprosić kibiców Zagłębia za moje zachowanie po meczu z Pogonią Szczecin. Tamtemu starciu, z jednej i drugiej strony, towarzyszyły ogromne emocje. Młodość dała o sobie znać i poniosło mnie, mam nadzieję, że dostanę szansę i odkupię się strzelonymi w ważnych spotkaniach bramkami - oświadczył Kowal w rozmowie z oficjalną stroną Zagłębia. Najbliższą okazję będzie miał już w marcu. Sosnowiczanie rozegrają wtedy pucharowy dwumecz z… Pogonią Szczecin.

ciekaw jestem kim w takim razie byl tajemniczy zawodnik z ktorym nie udalo sie dojsc do porozumienia... 8)
swiezy52
100% Zagłębie

Postprzez patrios91 2010-02-07, 3:32 am

Pewnie ktos kto byl "za duzy" dla Hytrego. No to panowie zrobilismy Kowalowi reklame w mediach:) Kto wkleil link na forum z filmem ? :) :niezle:
Czyli z artykulu wynika ze Kowal jest juz praktycznie wolnym zawodnikiem. Dla mnie to nie jest wzmocnienie tylko konkurencja w ataku.
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna