Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez patrios91 2009-11-23, 1:59 am

No widzisz nawet media wola nas w Ekstraklasie niz jakis Lubin ;-) ;-)
JAROSZEWSKI I CHĘCIŃSKI MUSZĄ ODEJŚĆ
patrios91

Postprzez hellboyek 2009-11-23, 11:40 am

Kibice z Krakowa przywieźli na derby maczety i siekiery

Kibice krakowskich drużyn w całej Polsce nie mają dobrej opinii i zapewne nie polepszą jej po niedzielnych derbach Krakowa, które odbyły się na Stadionie Ludowym. Około trzystu kibiców Wisły wdało się w bójkę z ochroną widowiska.

http://sosnowiec.gazeta.pl/gazetasosnow ... kiery.html
hellboyek

Postprzez bimber 2009-11-23, 12:30 pm

Ciekawe czy PZPN nałoży kary za zamieszki i za oprawę (stroboskopy) na wiśle? Bo jeśli tak, to co z organizatorem tego meczu czyli Zagłębiem???
bimber

Postprzez patrios91 2009-11-23, 7:57 pm

bimber napisał(a):Ciekawe czy PZPN nałoży kary za zamieszki i za oprawę (stroboskopy) na wiśle? Bo jeśli tak, to co z organizatorem tego meczu czyli Zagłębiem???

Juz kiedys byl podobny temat...Zaglebie nie jest organizatorem..za wszystko odpowiada Wisla i Cracovia. My tylko wypozyczamy stadion.
patrios91

Postprzez August 2009-11-23, 8:01 pm

patrios91 napisał(a):Juz kiedys byl podobny temat...Zaglebie nie jest organizatorem..za wszystko odpowiada Wisla i Cracovia. My tylko wypozyczamy stadion.

Wszystko zależy od tego jak została sformułowana umowa. A gdzieś - jak mi się wydaje - czytałem, że organizatorem meczy Lajkoników jest klub Zagłębie Sosnowiec.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez August 2009-11-23, 8:13 pm

Ciekawe czy to prawda. Niewykluczone jednak, że Łukoil może chcieć zagrać trochę na "nosie" Orlenowi. Niewyluoczone też, ze ktoś chce przymusić PKN do wyłożenia kasy. Ach, jakby sprowadzić takiego donrodzieja do Sosnowca:

Jak informuje prasa, Wisła Płock może zostać przejęta przez koncern paliwowy Łukoil, który miałby wyłożyć w drużynę grube miliony przewyższające kilkukrotnie kwotę, jaką obecnie wspomaga klub Orlen.

Łukoil to światowy potentat paliwowy, jeden z największych koncernów w branży. Firma w ostatnim czasie weszła na polski rynek, w całym kraju pojawiły się jej stacje paliw. Teraz ma zainwestować w futbol.

Wybór Płocka nie jest przypadkowy. To przecież polska stolica paliwowa. Klub od dawna funkcjonuje z pieniędzy grupy Orlen, dawniej Petrochemii. Odcisnęło się to w przeszłości nawet w nazwach drużyny. Gdy pieniądze płynęły szerokim strumieniem, Wisła odnosiła nawet sukcesy i grała w europejskich pucharach. Ostatnio jednak przypływy są regularnie ograniczane, a umowa dobiega końca w czerwcu przyszłego roku.

Piłkarska sekcja Wisły Płock mocno podupadła. Zespół teraz zajmuje dopiero 15. miejsce w I lidze, na mecze przychodzi garstka kibiców. Efekty biorąc pod uwagę wysokość inwestowanych pieniędzy, są mierne. Nic dziwnego, że mówi się o skupieniu się sponsora na piłkarzach ręcznych.

Nieoczekiwanie pojawiły się sensacyjne wieści o planach inwestycji w piłkarską Wisłę Łukoilu. Rozmowy miały być już wstępnie prowadzone, a zaangażowanie finansowe miałoby być kilkukrotnie wyższe niż obecne Orlenu. To oznaczałoby odrodzenie futbolu w Płocku i możliwość stworzenia drużyny, która znów walczyłaby o Ekstraklasę.

http://www.goool.pl/main_v3.php?id=24221
August

Postprzez Wiara_ZS 2009-11-23, 8:25 pm

August napisał(a):Ciekawe czy to prawda. Niewykluczone jednak, że Łukoil może chcieć zagrać trochę na "nosie" Orlenowi. Niewyluoczone też, ze ktoś chce przymusić PKN do wyłożenia kasy. Ach, jakby sprowadzić takiego donrodzieja do Sosnowca:

Jak informuje prasa, Wisła Płock może zostać przejęta przez koncern paliwowy Łukoil, który miałby wyłożyć w drużynę grube miliony przewyższające kilkukrotnie kwotę, jaką obecnie wspomaga klub Orlen.

Łukoil to światowy potentat paliwowy, jeden z największych koncernów w branży. Firma w ostatnim czasie weszła na polski rynek, w całym kraju pojawiły się jej stacje paliw. Teraz ma zainwestować w futbol.

Wybór Płocka nie jest przypadkowy. To przecież polska stolica paliwowa. Klub od dawna funkcjonuje z pieniędzy grupy Orlen, dawniej Petrochemii. Odcisnęło się to w przeszłości nawet w nazwach drużyny. Gdy pieniądze płynęły szerokim strumieniem, Wisła odnosiła nawet sukcesy i grała w europejskich pucharach. Ostatnio jednak przypływy są regularnie ograniczane, a umowa dobiega końca w czerwcu przyszłego roku.

Piłkarska sekcja Wisły Płock mocno podupadła. Zespół teraz zajmuje dopiero 15. miejsce w I lidze, na mecze przychodzi garstka kibiców. Efekty biorąc pod uwagę wysokość inwestowanych pieniędzy, są mierne. Nic dziwnego, że mówi się o skupieniu się sponsora na piłkarzach ręcznych.

Nieoczekiwanie pojawiły się sensacyjne wieści o planach inwestycji w piłkarską Wisłę Łukoilu. Rozmowy miały być już wstępnie prowadzone, a zaangażowanie finansowe miałoby być kilkukrotnie wyższe niż obecne Orlenu. To oznaczałoby odrodzenie futbolu w Płocku i możliwość stworzenia drużyny, która znów walczyłaby o Ekstraklasę.

<!-- m --><a class="postlink" href="http://www.goool.pl/main_v3.php?id=24221">http://www.goool.pl/main_v3.php?id=24221</a><!-- m -->
Kibice z Krakowa przywieźli na derby maczety i siekiery

Widać że debili nie brakuje :czerwona: ale to norma w Krakowie!
PS!H,, wam w d..e Nożownicy :kiepsko:
Wiara_ZS

Postprzez bimber 2009-11-23, 9:07 pm

patrios91 napisał(a):Juz kiedys byl podobny temat...Zaglebie nie jest organizatorem..za wszystko odpowiada Wisla i Cracovia. My tylko wypozyczamy stadion.

Nie masz racji, wcześniej też ktoś się ze mną o to spierał. Myślę że ktoś kto nie ma na ten temat żadnej wiedzy a tylko fałszywie pojętą logikę i lekturę forum powinien się powstrzymać od komentarzy. W każdym razie ten temat tego nie dotyczy a ja tylko zasygnalizowałem to czego się obawiałem a biorąc pod uwagę że 2010 również będzie "gościnny" żeby te "judaszowe srebrniki" jak to ktoś ładnie nazwał bokiem nie wyszły.
Ostatnio edytowano 2009-11-23, 9:27 pm przez bimber, łącznie edytowano 1 raz
bimber

Postprzez August 2009-11-24, 8:38 am

Młody obrońca Zagłębia Sosnowiec znalazł się w kręgu zainteresowań szkoleniowca kadry U-19 Michała Globisza. To z jednej strony nobilitacja dla piłkarza i klubu, a z drugiej spory problem dla trenera Piotra PierścionkaUwagę szkoleniowca zwróciło czternaście występów i dwie bramki Marcina Strojka w tym sezonie. Ofensywnie usposobiony obrońca idzie więc w ślady klubowego kolegi Rafała Pietrzaka, który regularnie występuje w reprezentacji. Niedawno wrócił z turnieju we francuskim Limoges, gdzie nasi młodzi piłkarze mierzyli się z gospodarzami oraz drużynami Szwajcarii i Grecji.

- Bardzo cieszymy się ze stałych postępów naszych piłkarzy. Dla mnie, jako trenera, pojawia się jednak pewien problem. Zakładając, że Rafał i Marcin w przyszłym roku zostaną powołani na wszystkie planowane zgrupowania i konsultacje kadry, to nie będziemy mogli z nich skorzystać aż w ośmiu kolejkach ligowych - mówi trener Piotr Pierścionek. Pietrzak może nawet całkowicie wypaść ze składu, bo zainteresowanie nim wyrażają Lechia Gdańsk i Lech Poznań.

Absencja akurat tych piłkarzy to problem, bo obaj są młodzieżowcami, których obecność na boisku jest wymagana przez regulamin. Wiosną żaden z wychowanków nie dołączy do szerokiej kadry Zagłębia, stąd pomysł ze ściągnięciem wypożyczonego do Hetmana Zamość Michała Skórskiego. Młody pomocnik zbierał jesienią niezłe recenzje. - Nigdy nie miałem zastrzeżeń do jego umiejętności sportowych, uważam że mógłby być wartościowym zmiennikiem, lub nawet piłkarzem walczącym o wyjściową jedenastkę. Mieliśmy z nim jednak problemy wychowawcze - mówi Pierścionek.

Skórski będzie sprawdzany w najbliższych sparingach. Jeżeli przekona do siebie sztab szkoleniowy, to o miejsce w składzie powalczy z Tomaszem Szatanem. Obaj grają na tej samej pozycji defensywnego pomocnika. Wydawałoby się, że Skórski ma w tej rywalizacji przewagę, jaką dają lepsze warunki fizyczne. - Badania przeprowadzone przez doktora Ryngiera pokazują, że pozory często mylą - mówi Pierścionek. - Tomek ma najlepszą w drużynie skoczność i przemianę tlenową. Ma też bardzo dużą siłę mięśniową. Problemem w jego przypadku są straty piłki, ale pracujemy nad tym.

Na początku stycznia do treningów wrócą kontuzjowani Marcin Lachowski i Arkadiusz Kłoda. Dopiero w lutym z pełnym obciążeniem zacznie trenować Wojciech Białek. Tymczasem przesądzony jest już los kilku piłkarzy, którzy będą musieli szukać nowego klubu. - Mieli wystarczająco dużo czasu, by pokazać swoje umiejętności. W najbliższych dniach będą z nimi prowadzone rozmowy. Decyzje wobec kilku innych uzależniamy od tego, czy zimą uda się pozyskać piłkarzy, o których się staramy - podkreśla Pierścionek. Zagłębie nadal jest zainteresowane napastnikiem Hetmana Zamość Markiem Fundakowskim. W środowym sparingu z Pniówkiem Pawłowice Śląskie, szansę otrzyma czterech piłkarzy w tym pomocnik Ślęzy Wrocław Radosław Flejterski.
http://www.sportowefakty.pl/pilka-nozna ... acji-u-19/
August

Postprzez django 2009-11-24, 11:07 am

bimber napisał(a): W każdym razie ten temat tego nie dotyczy a ja tylko zasygnalizowałem to czego się obawiałem a biorąc pod uwagę że 2010 również będzie "gościnny" żeby te "judaszowe srebrniki" jak to ktoś ładnie nazwał bokiem nie wyszły.

Jesteś pewien, że 2010 też będzie "gościnny"? Bo ja nie słyszałem, żeby już zapadły jakieś decyzje.
django

Postprzez YOOSHKY 2009-11-24, 2:59 pm

August napisał(a):Na początku stycznia do treningów wrócą kontuzjowani Marcin Lachowski i Arkadiusz Kłoda. Dopiero w lutym z pełnym obciążeniem zacznie trenować Wojciech Białek.

Arka widziałem w tamtym tygodniu (środa 18.11) trenującego indywidualnie na Ludowym. Widać że się już doczekać nie może.
YOOSHKY

Postprzez August 2009-11-25, 11:07 am

Przebudowa Stadionu Ludowego to fikcja, zadaszenie to fikcja, bo ktoś, kto przychodzi pod krytą trybunę, jest tak samo mokry jak osoba, która siedzi na otwartych trybunach - mówi poseł Platformy Obywatelskiej Jarosław Pięta.

Był Pan na ostatnim meczu Zagłębia Sosnowiec w tym roku z Turem Turek. Jak wrażenia?

Kwestia wiary i kwestia miłości do klubu to są inne sprawy niż kwestia oceny poziomu. Mam nadzieję, że Zagłębie w końcu awansuje do I ligi, a później do ekstraklasy. Oczywiście, jak tylko mogę staram się uczestniczyć w meczach, które odbywają się na terenie Sosnowca i nie dlatego, że jestem posłem. Ci, którzy mnie znają, wiedzą, że sam wcześniej grałem w piłkę nożną i ręczną, a także od zawsze chodziłem na mecze. Niestety, poziom jest zatrważająco słaby. Fakt, że ostatni mecz dyktowały kiepskie warunki atmosferyczne, jednak nie zmienia to postaci rzeczy. Nie chodzi tu tylko o II ligę, ale całą polską piłkę. Brakuje nam systemu szkolenia, który jest bolączką również Zagłębia. W składzie jest trzech wychowanków, którzy ocierają się o jedenastkę, a to zdecydowanie za mało. Może i są takie trendy na świecie, gdzie brakuje piłkarzy z danego kraju bądź regionu. Charakter drużyny poznaje się poprzez przywiązanie do barw. Kiedyś Zagłębie może nie było mistrzem, ale miało swój charakter i reprezentowało dobry poziom. Brakuje piłkarzy miejscowych, a do tego trzeba nastawienia na młodych ludzi.

Istnieje możliwość, ze miasto przejmie pewien pakiet akcji sosnowieckiego klubu. Jakie jest Pana zdanie w tym temacie?

Ta kwestia zyskała poparcie Platformy Obywatelskiej, zresztą jej współpomysłodawcą był przewodniczący sosnowieckiej PO. Pomysł nie jest nowy, gdyż funkcjonuje już w innych miastach, jednak to nie może być cel sam w sobie. Miasto może przez pewien trudny dla klubu okres czasu go wspomagać, ale później swoje udziały musi odsprzedać. Owszem, można wizerunkowo wspierać klub poprzez promocję marki, jednak jest to sport zawodowy i to powinien być kapitał prywatny.

W mieście powstały dwa Orliki, a wokół Stadionu Ludowego rosną nowe boiska. Czy Pana zdaniem ta infrastruktura jest wystarczająca, czy Sosnowiec osiąga powoli choćby średni poziom?

Brakuje nam jeszcze do tego poziomu. Dwa boiska przy szkole, dwa Orliki to wszystko za mało. Minęły trzy lata, a my nadal niewiele mamy. Oczywiście czuję dużą satysfakcję, że w całej Polsce powstają Orliki, jednak wielką tragedią jest ilość boisk w samym Sosnowcu. Największym jednak problemem jest kwestia Stadionu Ludowego. Obietnice prezydenta Górskiego, które wypowiadał przez dwie kadencje, nie miały żadnego pokrycia. Przebudowa stadionu to fikcja, zadaszenie to fikcja, bo ktoś, kto przychodzi pod krytą trybunę jest tak samo mokry jak osoba, która siedzi na otwartych trybunach - to wielkie nieporozumienie. To kilka milionów wyrzuconych w błoto. Jestem zwolennikiem przebudowy Stadionu Ludowego w takim stopniu, jak dziś dzieje się to na Wiśle i na Legii. Warunkiem jest, żeby środki pochodziłyby z zewnątrz. Prawda jest taka, że przy obecnej kondycji, miasta nie stać na choćby cząstkowe pokrycie inwestycji, a te ewentualne 52 miliony euro to mrzonki. Myślę, że taki okres docelowy to lata po Euro 2012. Minie gorączka mistrzostw, Ministerstwo Sportu będzie dysponowało większymi środkami i przy pomocy z jednej strony województwa, a z drugiej strony Urzędu Miejskiego i Ministerstwa, będzie można myśleć o przebudowie stadionu. Dziś infrastruktura jest w kiepskim stanie. Za to też powinny odpowiadać władze Sosnowca.
W tym wypadku można podać przykład Kluczborka. Małe miasto może stanowić idealny wzór dla o wiele większego Sosnowca. Na stworzenie takich warunków potrzeba ludzi, zapału i pomysłu. MKS Kluczbork funkcjonuje w sposób prosty i przejrzysty. U nas nie ma pomysłu i to jest duże nieszczęście.

Sport to nie tylko piłka nożna. Mamy w najwyższej klasie hokeistów, ale w pozostałych dziedzinach brakuje sukcesów. Warto wspomnieć o Płomieniu Sosnowiec, który nie tak dawno walczył o najwyższe cele, a dziś jest na dnie.

Kiedy startowałem w poprzednich wyborach, powiedziałem, że tutaj jest potrzebne porozumienie miast zagłębiowskich. Nie chodzi tylko o wspólne działanie w celu pozyskiwania środków i przeprowadzania wspólnych inwestycji, ale także podział w zakresie sportu. Taki był pomysł. Tak się niestety nie stało, a to wynika także z braku zainteresowania Kazimierza Górskiego, który na sporcie się po prostu nie zna i nie wie jak sport funkcjonuje.

Szkoda, że Płomień upadł, gdyż to była nie tylko wizytówka, ale także tradycja. Wraz z Grzegorzem Dolniakiem podejmowaliśmy działania, aby Płomień wzmocnić. Były prowadzone rozmowy z Enionem, który gwarantował duże wsparcie finansowe. Do tego jednak musiała dojść jakakolwiek pomoc ze strony miasta, niestety tak się nie stało. Dziś odbudowanie Płomienia będzie o wiele trudniejsze, gdyż będą potrzebne nie tylko środki finansowe. W miastach ościennych grają siatkarskie kluby w wyższych ligach i tworzenie trzeciej siły będzie bardzo trudne. Mieliśmy kiedyś świetną drużynę siatkarek, mamy szkółkę, ale siatkówka kobieca dominuje w Dąbrowie Górniczej. Podobnie jest w koszykówce. Osobiście postawiłbym na piłkę nożną, hokej, piłkę ręczną oraz sporty indywidualne, nie zapominając o siatkówce i koszykówce, ale czekałbym na lepszy moment.

http://www.sportowezaglebie.pl/publicys ... rzebudowa-„ludowego”-to-fikcja,1,4,1858
August

Postprzez patrios91 2009-11-25, 11:22 am

Zagłębie zagra z Pniówkiem

Autor: (pl) / sportowezaglebie.pl
Dzisiaj o godz. 13.30 sosnowieckie Zagłębie zagra już drugi sparing po zakończeniu rundy jesiennej. Po raz kolejny kibice będą mogli obejrzeć testowanych zawodników.

W trakcie środowego meczu na boisko AKS-u Niwka ma wybiegnąć trzech, nowych zawodników:

- Ireneusz Gryboś (Stal Rzeszów, II liga wschodnia) - napastnik ma na swoim koncie pięć bramek w rundzie jesiennej; zagrał w dwunastu meczach, a zasłynął zdobyciem zwycięskiej bramki w meczu Stali Sanok z Legią Warszawa, który odbył się we wrześniu 2006 roku.

- Sebastian Hajduk (Orlicz Suchedniów, III liga małopolsko-świętokrzyska) - jest podstawowym zawodnikiem swojej drużyny, a w minionej rundzie zdobył jedną bramkę; gra na pozycji pomocnika.

- Tomasz Bąkowski (LKS Silesia Lubomia - liga okręgowa) - golkiper.

Na boisku zapewne pojawi się także Radosław Flejterski, który swoje umiejętności miał okazję zaprezentować już w meczu z GKS-em Katowice, za który zebrał pozytywne recenzje. Piłkarzem jest zainteresowana również Miedź Legnica, jednak zawodnik zostanie w Zagłębiu co najmniej do środy 2 grudnia. Wiadomo już na pewno, że do Sosnowca nie przyjedzie Tomasz Foszmańczyk. Trener Piotr Pierścionek chciał sprawdzić zawodnika w sparingu, jednak ten wybrał grę dla Ruchu Radzionków.

Czy zatem należy się spodziewać wzmocnień w Zagłębiu? - Zawodnicy, których obserwuję nie wymagają sprawdzenia w meczach sparingowych. Na razie jednak nie mogę więcej powiedzieć – uciął szkoleniowiec.

Na razie nie jest jasna sytuacja Michała Skórskiego. - Sportowo Michał nie musi mnie do niczego przekonywać, jednak wstrzymujemy się z podjęciem decyzji czy zostanie w Sosnowcu. Dużo także zależy od tego, czy w klubie zostanie Rafał Pietrzak (zawodnikiem są zainteresowane inne kluby – przyp. red.). Michał Skórski jest w kręgu zainteresowań reprezentacji młodzieżowej i możliwe, że będzie wyjeżdżał na kadrę, podobnie jak Rafał. Jeżeli obaj będą wyjeżdżali, to przy napiętym grafiku będzie to dla nas duże osłabienie - powiedział trener Pierścionek.

Początek spotkanie z Pniówkiem Pawłowice Śląskie o godzinie 13.30 na stadionie AKS-u Niwka Sosnowiec.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... m,1,4,1857
patrios91

Postprzez SO_1906 2009-11-25, 4:05 pm

Pierścień przełam się i powiedz w końcu kto to bo ludzie nie wytrzymują z ciekawości 8)
SO_1906

Postprzez patrios91 2009-11-26, 12:42 am

SO_1906 napisał(a):Pierścień przełam się i powiedz w końcu kto to bo ludzie nie wytrzymują z ciekawości 8)

To chyba nie o ten ten temat ci chodzilo :lol: :)

Legia uzupełniła stawkę

Autor: (mw)
Legia Warszawa wygrała w 1/8 Remes Pucharu Polski z Cracovią 2:0. Warszawiacy obie bramki zdobyli dopiero w dogrywce.

Na listę strzelców wpisali się w 100. minucie Sebastian Szałachowski, a w 117. Maciej Rybus. W ten sposób Legia awansował do ćwierćfinału, gdzie czekały na nią takie zespoły jak: Zagłębie Sosnowiec, Jagiellonia Białystok, Pogoń Szczecin, Wisła Kraków, Ruch Chorzów, Korona Kielce i Lechia Gdańsk.

Losowanie 1/4 finału Remes Pucharu Polski odbędzie się 30 listopada. Pierwsze mecze zaplanowano na 16-17 marca, a rewanżowe na 23-24 marca.

-> http://www.sportowezaglebie.pl/pilka-no ... -,1,4,1862

No to jak panowie...final z Legia :) ;-) ?
patrios91

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna