Przed sezonem 2009/2010

Dyskusje o wszystkim co dotyczy hokejowego Zagłębia Sosnowiec
http://hokej.zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52, kierat, BrzydaL

Re: Przed sezonem 2009/2010

Postprzez trol90 2009-06-10, 10:44 am

I znowu mamy zakaz na transfery
trol90

Postprzez _darthvader 2009-06-10, 11:01 am

Mam nadzieję, że Prezes Bernat szybko ustosunkuje się do tego zakazu i na stronie internetowej ukaże się jakieś wyjaśnienie :!: :!: :!: :!:
_darthvader

Postprzez kret75 2009-06-10, 11:06 am

Sześć klubów sprzeciwia się PZHL
http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... a,sie,pzhl

Wiele wskazuje na to, że zatwierdzony 19 maja przez zarząd PZHL nowy system rozgrywek o mistrzostwo Polski seniorów zostanie zmieniony. Kluby się buntują.

W nieco nerwowej i napiętej atmosferze toczyły się wczoraj w warszawskiej siedzibie związku rozmowy przedstawicieli klubów hokejowych z prezydium zarządu PZHL. Gdy w pewnej chwili działacze Naprzodu Janów i Podhala Nowy Targ opuścili salę, sprawiali wrażenie zdegustowanych. Mówili, że nie ma z kim rozmawiać. - Ależ ja jestem, rozmawiajmy - starał się opanować sytuację prezes PZHL Zdzisław Ingielewicz. Jednak i on w pewnym momencie nie zapanował nad nerwami, gdy zobaczył później w ręku dziennikarza kartkę z treścią przygotowywanego komunikatu ze spotkania z szefami klubów. - Kto to panu dał? - tropił i uzasadniał, że redaktor to przeciwnik.

Na spotkanie z PZHL przybyła reprezentacja ośmiu klubów. - Sześć z nich opowiedziało się za zmianą uchwalonego systemu rozgrywek - ujawnił jeden z działaczy. - Chcemy, żeby w Ekstralidze grało dziesięć drużyn w systemie podobnym do dotychczasowego. Nie zgadzamy się na mecze we wtorki i piątki, tylko w piątki i niedziele. Sprzeciwiamy się tak drastycznemu ograniczeniu liczby obcokrajowców, z pięciu do trzech grających w jednym meczu w jednej drużynie. Do tego trzeba dochodzić stopniowo - wyłuszczyli ligowcy swoje postulaty.

Prezes Ingielewicz dziwi się, że kluby sprzeciwiają się świeżo przyjętemu systemowi rozgrywek, skoro kilka miesięcy wcześniej same występowały z inicjatywą zmian i zaaprobowały projekt. - Opór stawiają dwa ośrodki, które dostrzegły zagrożenie dla swoich interesów - ocenia prezes, ale zaraz dodaje, że PZHL nie będzie się sprzeciwiał opinii większości.

Do 15 czerwca kluby mają się zdeklarować za starym lub nowym rozwiązaniem. - Zarząd zbierze się 16 czerwca i podejmie decyzję - informuje prezes.

Lech Ufel - Przegląd Sportowy

Ciekawe co z tego wyniknie ?
trol90 napisał(a):I znowu mamy zakaz na transfery

Zakazy transferów![/

Zakaz transferów dla klubów, które mają zaległości wobec zawodników:
-[b] KH Zagłębie Sosnowiec

- TKH Toruń
- KH Sanok
- Wojas Podhale Nowy Targ
- KS KTH Krynica

http://www.hokej.net/?c=mdAktualnosci-c ... -35-21524-
Kluby były wzywane o ustosunkowanie się do zaległości zgłoszonych przez zawodników. - mówi Hokej.Net, szef WGiD – Bogdan Terlecki. - Zakaz ten dotyczy do momentu kiedy nie zostaną uregulowane płatności. - dodał.

Zarząd WGiD postanowił wydać zakaz transferowy kilku klubom. Jakie są zaległości wobec zawodników?

- Jest to tylko pięć klubów, o kwotach nie będziemy teraz mówić. Jeszcze nie są one ustalone. Tu w zasadzie jest na razie jeden klub z Krynicy który uznał roszczenia i zadeklarował że wypłaci w najbliższym czasie zaległości. Co do reszty klubów to się dokładnie nie oświadcza jakie są to zaległości. Największe zaległości ma Zagłębie Sosnowiec, to niewątpliwie lider. Są to zaległości do naszych krajowych zawodników jak i zagranicznych.

Kibice domagają się podania nazwisk zawodników, którym kluby zalegają z wypłatą.

- Kluby doskonale wiedzą jakie są to nazwiska, ponieważ były wzywane o ustosunkowanie się do zaległości zgłoszonych przez zawodników. Kluby wzywane były w maju i dokonana na ostatnim posiedzeniu WGiD weryfikacja zaległości pozostawiła w grze tą piątkę klubów, które ponad wszelką wątpliwość na dzień podejmowania decyzji (8 czerwca) zalegały z płatnościami.

Sprawa Zagłębia ciągnie się od ponad roku, czy ten klub zalega tym samym zawodnikom?

- W stosunku do Zagłębia Sosnowiec zostało wydane orzeczenie zakazujące transferów. To było związane ze sprawą Adama Kubalskiego, tu mogę ujawnić nazwisko gdyż było już wydane orzeczenie. W tym przypadku jest to znaczna kwota. Natomiast pozostałe kluby tak jak mówiłem były wzywane do ustosunkowania się co do zgłoszonych roszczeń konkretnych zawodników, ta piątka klubów nie rozliczyła się.

Jeśli w najbliższym czasie zaległości zostaną zapłacone, WGiD uchyli zakaz transferowy?

- Oczywiście. Zakaz ten dotyczy do momentu kiedy nie zostaną uregulowane płatności. To są zakazy tylko i wyłącznie zaległości w stosunku do zawodników. Natomiast obecnie badamy sprawę zaległości w stosunku do związku, organów związku oraz klubów między sobą. To muszą być zaległości udokumentowane, to nie mogą być takie rzucone „bo jesteś mi winien to masz mi płacić”
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez kret75 2009-06-11, 2:59 pm

I jest odpowiedź prezesa Bernata :!:
http://www.sportowezaglebie.pl/hokej-na ... ia,1,4,988

Dodatkowo dziwią, a jednocześnie denerwują mnie słowa pana Bogdana Terleckiego („Największe zaległości ma Zagłębie Sosnowiec, to niewątpliwie lider. Są to zaległości do naszych krajowych zawodników jak i zagranicznych” - w wywiadzie na hokej.net, wyj. mw), który próbuje być świętszy od Papieża. Dlaczego nikt nie powie o długu PZHL względem miasta Sosnowca, dlaczego nikt nie zawiesi zarządu? Radziłbym zając się swoimi sprawami, a nie wtrącać się w cudze - denerwuje się sytuacją prezes Zagłębia, Adam Bernat.

Trudno się dziwić słowom prezesa Bernata, w końcu po raz kolejny w głównej mierze wytyka się palcami nasz klub, a problemy innych są przemilczane. Oczywiście w razie spłaty lub porozumienia stron zawieszenie zostanie anulowane.

Dodatkowo Wydział Gier i Dyscypliny zadecydował, iż weryfikacja lodowisk na sezon 2009/2010 przeprowadzona będzie w pierwszej połowie sierpnia br.
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez Smazu 2009-06-12, 3:23 pm

interia.pl napisał(a):Podhale może nie wystartować

Piątek, 12 czerwca (13:37)

- Problemy finansowe związane z wycofaniem się sponsora generalnego mogą być powodem niezgłoszenia nowotarskiej drużyny SSA Wojas Podhale Nowy Targ do rozgrywek polskiej ekstraligi hokejowej w sezonie 2009/2010 - zapowiada prezes spółki Andrzej Podgórski.

Podhale to 18-krotny mistrz Polski, słynący z doskonałej pracy z młodzieżą. Klub ten wychował wielu znakomitych zawodników, którzy reprezentowali nasz kraj na mistrzostwach świata i igrzyskach olimpijskich.

"Treningi idą zgodnie z planem, drużyna praktycznie już skompletowana ale jeżeli do połowy lub ostatecznie do końca lipca nie znajdziemy sponsora strategicznego lub kilku, którzy zapewnią nam choć częściowo stabilność finansową, najprawdopodobniej nie zgłosimy drużyny do rozgrywek ekstraligowych w tym sezonie" - powiedział prezes Sportowej Spółki Akcyjnej Wojas Podhale Andrzej Podgórski.

"Z problemami finansowymi borykamy się od lat, ale do tej pory sponsor generalny zapewniał nam niemal 2/3 rocznego budżetu. Wraz z podjętą przez pana Wojasa w ubiegłym miesiącu decyzją o wycofaniu się ze sponsorowania klubu, nasza sytuacja, można powiedzieć, zmieniła się drastycznie" - stwierdzi prezes Podgórski.

"Trwają rozmowy z wierzycielami. Mamy też zobowiązania z poprzedniego sezonu wobec zawodników. Nie mogę mówić o szczegółach ale generalnie nasze zadłużenie sięga kilkuset tysięcy złotych. Trudne rozmowy, trudna sytuacja ale jeżeli uda się z wszystkimi stronami dojść do porozumienia i pozyskać sponsorów - w co głęboko wierzę - zagramy w kolejnym sezonie" - zapewnił Andrzej Podgórski.

Prezes Wojas Podhale SSA dodał jednak, że nie wyobraża sobie sytuacji, w której po zgłoszeniu "Szarotek" do rozgrywek pojawiłyby się komplikacje uniemożliwiające dokończenie sezonu.

"Nie moglibyśmy pozwolić na taką sytuację, bo byłoby to niedopuszczalne wobec naszych zawodników, innych drużyn i PZHL. Szukamy wyjścia z sytuacji ale na naszym terenie znalezienie sponsora o podobnym potencjale finansowym co Wiesław Wojas jest bardzo trudne. Szukanie poza Podhalem wymaga czasu, którego na dzień dzisiejszy już właściwie nie mamy".

źródło informacji: INTERIA.PL/PAP

http://sport.interia.pl/hokej/aktualnos ... ii,1322196
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Leżak 2009-06-13, 11:26 am

To może Voznik jednak do nas przyjdzie, i na obrone Ivicica.
Leżak

Postprzez trol90 2009-06-13, 12:09 pm

no Ivicic by nam sie sprzydał :D
trol90

Postprzez Darian 2009-06-15, 11:55 pm

Ivicić to po takich perturbacjach to pójdzie ale ........ w siną dal i tyle go ujrzycie. :lol:

Zejdźmy na ziemie. Napewno trzeba znaleźć porządnego obrońcę a i klasowy środkowy też by nie zaszkodził patrząc na ubogi stan posiadania po odejściu Teddiego na tej pozycji.
Darian

Postprzez trol90 2009-06-16, 8:32 am

W Podhalu składają wypowiedzenia może zarząd by sie zainteresował Voznikiem albo Zapałą .
trol90

Postprzez KalF92 2009-06-16, 10:49 am

trol90 napisał(a):W Podhalu składają wypowiedzenia może zarząd by sie zainteresował Voznikiem albo Zapałą .
Dobrze by było teraz Zagłębie potrzebuje kolejnych wzmocnień w obronie jak i w ataku.
Jednak w moim odczuciu najważniejszy jest atak, bo trzeba zapełnić pustkę po Tadku,co łatwe nie będzie.
Miejmy jednak nadzieję że włodaże znajdą kogoś kto go godnie zastąpi(o ile to możliwe ).
KalF92

Postprzez Przemek26 2009-06-16, 12:33 pm

To całe zamieszanie w NT wygląda mi na sztuczne tworzenie zamętu w celu pieniężnym i tyle.
Przemek26

Postprzez Leżak 2009-06-16, 3:44 pm

Po Teddym luke może wypełni . . . Luka ;-) ja bym osobiście martwił się bardziej o obrone.
Leżak

Postprzez innu 2009-06-16, 5:30 pm

Luka to inna pozycja niż Teddy, więc nie ma szans go zastąpić. Odeszło 3 środkowych Teddy Lezo Biela, przyło dwóch Jakubik i Koszarek. Na razie więc brakuje nam 1 środkowego i to jednak większy problem niż obrona, którą lekko wzmocniliśmy.(chociaż wszystko zweryfikuje lód)
innu

Postprzez greno37 2009-06-16, 5:49 pm

Witam! Mam pytanie do moderatorów.Kto zajmuje się prowadzeniem hokejowej strony głównej? Dlaczego tam tak mało się dzieje? A trenerem pierwszej drużyny wciąż jest Vavrecka!
greno37

Postprzez innu 2009-06-16, 7:22 pm

Skład, trener zdjęcia itp. zmieniają się zawsze wraz z rozpoczęciem nowego sezonu. Skład cały czas nie jest zamknięty pozatym mamy sezon ogórkowy.
innu

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Hokej