Zagłębie Sosnowiec - Raków Częstochowa (14.03.09)

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Re: Zagłębie Sosnowiec - Raków Częstochowa (14.03.09)

Postprzez uzielone 2009-03-11, 11:23 am

Wygląda na to, że biorąc przykład z Legii będziemy kolejnymi kibicami skonfliktowanymi z zarządem. Szkoda bo zarówno nasi kibice jak i Rakowa nie tak wyobrażali sobie oprawę tego meczu. Ja w każdym razie przyjadę na mecz, nie będę go bojkotował.
uzielone

Postprzez Darian 2009-03-11, 11:28 am

flex napisał(a):Czytam i nie wierzę.
Najlepiej niech kibice sami sobie wybiorą firmę ochroniarską, sami ustalą ceny biletów, sami ustalą ile klub ma im dopłacać do wyjazdów, opraw itp. Jak to zostanie spełnione to kolejnym uprawnieniem będzie możliwość dokonywania selekcji przez kibiców na kasach.

Taki model wystepuje w Ameryce Łacińskiej tyle że kluby są tam nie spółkami a stowarzyszeniami i kibice wchodzą w skład zarządu,mają też wpływ na wybór czy odwołanie prezesa klubu.

flex napisał(a):Czytam i nie wierzę......
Ja nie zamierzam nikogo bojkotować, przyjdę obejrzeć mecz

Czytaj ze zrozumieniem.Nikt nie nawołuje żeby nie iść na ten mecz.Poprostu nie będzie tylko zoorganizowanego dopingu i zaplanowanej na ten mecz oprawy.

A sprawa się rozchodzi o to żeby uniknąć tego typu sytuacji:
Obrazek

Na zdjęciu bite są dziewczyny przez "ochronę". Mecz Zagłębia z Widzewem w 2 lidze.
Firma ochroniarska która zaoferowała najtańszą cene jest znana ze swojej brutalności i chamskiego zachowania.

p.s. twój avatar flex - no comments.. :kiepsko:
Darian

Postprzez PawełK 2009-03-11, 11:53 am

Darian napisał(a):A sprawa się rozchodzi o to żeby uniknąć tego typu sytuacji:
Obrazek

Na zdjęciu bite są dziewczyny przez "ochronę". Mecz Zagłębia z Widzewem w 2 lidze.
Firma ochroniarska która zaoferowała najtańszą cene jest znana ze swojej brutalności i chamskiego zachowania...

Akurat argument przytoczyłeś słaby... mianowicie.

To akurat jest firma Dragon, która od lat zabezpieczała Ludowy i nie ona sprokurowała takie zachowanie lecz Pan Dubiel - delegat PZPN, który nakazał usunięcie flagi "Awanturnicy" Widzewa - siłą.
PawełK
pyszałek

Postprzez adas 2009-03-11, 11:56 am

Darian napisał(a):Taki model wystepuje w Ameryce Łacińskiej tyle że kluby są tam nie spółkami a stowarzyszeniami i kibice wchodzą w skład zarządu,mają też wpływ na wybór czy odwołanie prezesa klubu.

I podobny model zaproponowano kibicom Zagłębia. Niestety pomysł stowarzyszenia i wcielenia przewodniczącego stowarzyszenia do rady nadzorczej klubu, nie został przyjęty przez kibiców.
adas

Postprzez Robson_sc 2009-03-11, 12:10 pm

Smieszne troche te narzekania. Ci co chodzą na mecze dłuzszy czas, bądz jeżdza na wyjazdy doskonale wiedzą, że w świecie kibicowskim są pewne narzucone odgórnie reguły. Nie trzeba się z nimi zgadzać, można krytykować, ale trzeba je respektowac takimi jakimi są. I w sumie tyle. Kto będzie miał przyjsc i tak przyjdzie a jak coniektórzy chcieli sobie przyjść dla oprawy i powyzywania Rakowa to niech lepiej zostanie w domu i tyle.
Robson_sc

Postprzez Darian 2009-03-11, 12:44 pm

adas napisał(a):
I podobny model zaproponowano kibicom Zagłębia. Niestety pomysł stowarzyszenia i wcielenia przewodniczącego stowarzyszenia do rady nadzorczej klubu, nie został przyjęty przez kibiców.

Ale tu raczej chodziło o stowarzyszenie kibiców a nie przekształcenie klubu w stowarzyszenie a to już dwie różne sprawy.
Pomysł może i był dobry ale napewno były jakieś konkretne powody dla których kibice nie zgodzili się na taką formę współpracy z władzami klubu. Wiadomo że taka osoba w radzie nadzorczej wcale nie musiałaby odgrywać jakieś kluczowej roli.
Ale nie znam sprawy i jej szczegółów więc trudno mi jest sie do niej odnieść i ja trafnie skomentować.

flex napisał(a):
Akurat argument przytoczyłeś słaby... mianowicie.

To akurat jest firma Dragon, która od lat zabezpieczała Ludowy i nie ona sprokurowała takie zachowanie lecz Pan Dubiel - delegat PZPN, który nakazał usunięcie flagi "Awanturnicy" Widzewa - siłą.

Podałem tylko taki przykład negatywnego działania ochrony. Nie chce mi się przytaczać przykładów z Zabrza i Chorzowa, W każdym razie groźba zamieszek na stadionie Ludowym i poza nim jest całkiem realna patrząc na dotychczasowe dokonania firmy ochroniarskiej która wygrała przetarg. W tym wypadku kierowano się przede wszystkim nisko ceną zapewne a nie chęcią zagwarantowania bezpieczeństwa i spokoju na stadionie.
Darian

Postprzez adas 2009-03-11, 12:50 pm

Darian napisał(a):Ale tu raczej chodziło o stowarzyszenie kibiców a nie przekształcenie klubu w stowarzyszenie a to już dwie różne sprawy.
Pomysł może i był dobry ale napewno były jakieś konkretne powody dla których kibice nie zgodzili się na taką formę współpracy z władzami klubu. Wiadomo że taka osoba w radzie nadzorczej wcale nie musiałaby odgrywać jakieś kluczowej roli.
Ale nie znam sprawy i jej szczegółów więc trudno mi jest sie do niej odnieść i ja trafnie skomentować.

Konkretnym i jedynym powodem był fakt, iż żaden z kibiców nie chce podjąć się odpowiedzialności. Wiadomo, przewodnicząc stowarzyszeniu trzeba liczyć się z pewnymi konsekwencjami. Co do firmy ochroniarskiej to nie chce mi się komentować tego co piszesz. Jak to wszyscy głośno powtarzacie, w świecie kibicowskim nie ma demokracji, jednak akurat od Ciebie oczekiwał bym własnego myślenia a nie powtarzania banałów i sloganów wygłaszanych przez innych.
adas

Postprzez LegiaWarszawa1916 2009-03-11, 12:53 pm

My z koleszkami jedziemy z Wwa wesprzeć swoją zgodę! :brawo: Legia i Zaglebie
LegiaWarszawa1916

Postprzez Darian 2009-03-11, 1:00 pm

Piszę to w oparciu również o własne przeżycia. Takich kontroli jak w Chorzowie i w Zabrzu nie miałem nigdzie a byłem już na niejednym stadionie. Kolega który był trzeźwy nie wszedł na stadion w Chorzowie pomimo że miał bilet. Po prostu nie spodobał się ochronie i tyle. Troche przypominało mi to sytuacje na Legii gdzie wiadomo sytuacja jest równie daleka od normalnej.

Jeżeli w taki sposób będą pracowali w Sosnowcu to jestem pewien że prędzej czy później dojdzie do rozwiązań siłowych.
Darian

Postprzez KalF92 2009-03-11, 1:36 pm

Czy władze klubu aż tak bardzo zalazł wam z skórę? Po prostu szukają oszczędności a ta firma jest najtańsza!
Natomiast bojkotując ten mecz robicie na złość piłkarzom a nie zarządowi dla nich liczą się tylko sprzedane bilety, można by w ogóle nie chodzić na mecze ale w tedy klub mógłby popaść w problemy finansowe.
Najlepiej wywiesić jakąś flagę byle tylko napis na niej był w miarę kulturalny.
KalF92

Postprzez PawełK 2009-03-11, 2:26 pm

Z ostatniej chwili aby uciąć wszelakie spekulacje dotyczące ochrony na Ludowym:

Przed chwilą, po długich negocjacjach została podpisana nowa umowa z firmą ochroniarską "Dragon". Wbrew powszechnie pojawiającym się plotkom firma "Scorpion", która niejednokrotnie pojawiała się na Stadionie i dokonywała lustracji obiektu pod kątem ochraniania meczy, nie była związana z klubem jakąkolwiek umową.
PawełK
pyszałek

Postprzez Przemek26 2009-03-11, 2:43 pm

To chyba dobra informacja.Jedna kwestia wyjaśniona.
Przemek26

Postprzez KalF92 2009-03-11, 2:54 pm

NO i super!
KalF92

Postprzez 19Chomik06 2009-03-11, 3:25 pm

no i wszytko w tym temacie :brawo:
19Chomik06

Postprzez Łuki19 2009-03-11, 3:27 pm

ta dobra informacja co do firmy ktora bedzie ochraniała ludowy chyba raczej nie zmienia nic w zwiazku z tym bojkotem ktory ma byc z niejasnych dla m nie przyczyn jak i dla innych ale ok
Łuki19
Obserwowany

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice