Przegląd prasy

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Re: Przegląd prasy

Postprzez mayday77 2009-01-20, 4:42 pm

Zagłębie trenuje grę z pierwszej piłki

Na dzisiejszym treningu piłkarze Zagłębia długo rozciągali się, a następnie pracowali nad szybką kombinacyjną grą.

- Łapiemy za barki i skręcamy chłopa - niosły się polecenia trenera Zagłębia, Janusza Kudyby. Gdy szkoleniowiec przechodził obok nowego napastnika Zagłębia, Pavola Hustavy, „rzucił” do Daniela Niedzielskiego, który był z nim w parze: - No takiego chłopa to trzeba dobrze rozciągnąć.

Z zespołem trenują już Rafał Pietrzak i Dariusz Bernaś, którzy wrócili z testów w Feyenoordzie Rotterdam. Wszystko wskazuje na to, iż obaj będą występować wiosną w sosnowieckim Zagłębiu.

Po długim rozciąganiu zawodnicy ćwiczyli grę na jeden kontakt i strzały na bramkę. Później podzieleni zostali na cztery drużyny i rozegrali kilka gierek wewnętrznych, główną zasadą było to, iż jeden zawodnik, mógł maksymalnie trzy razy dotknąć piłki, dzięki czemu piłkarze wymieniali sporą ilość szybkich podań. Na treningu widać było, iż słowa trenera, że będzie stawiał na ofensywny futbol, są jak najbardziej prawdziwe. Podczas jednego ze spotkań nowy bramkarz Zagłębia, Adrian Masarczyk lekko podkręcił kostkę. Korzystając z okazji, przeprowadziliśmy z nim krótką rozmowę.

sosnowiec.info.pl: Czy trener Kudyba był główną przyczyną pana przeprowadzki do Sosnowca?

Adrian Masarczyk: Zagłębie było najbardziej konkretne ze wszystkich zespołów, z którymi rozmawiałem. Klub jest dobrze poukładany, więc nie żałuje decyzji, jaką podjąłem. Drużyna ma duże ambicje, więc mam nadzieję, że pomogę w walce o awans. Jednak oczywiście rozmawiałem też z trenerem Kudybą o mojej przeprowadzce.

Do miejsca w składzie pretenduje dwóch młodych bramkarzy. Zapowiada się zdrowa rywalizacja?

Myślę, że tak. Mam nadzieję, że wszystkim wyjdzie to na plus. To, kto będzie grał w podstawowej jedenastce będzie decyzją całego sztabu szkoleniowego. Na pewno zrobię wszystko, by bronić jak najwięcej.

Co panu najbardziej podoba się w sosnowieckiej drużynie?

Wszystko jest w porządku. Zostaliśmy dobrze przyjęci przez dotychczasowych zawodników i, jak już wspomniałem, klub jest dobrze poukładany, niczego nam nie brakuje. Atmosfera na treningu jest bardzo dobra, więc jest motywacja do pracy.

Jakie są największe różnice między Zagłębiem a Gawinem.

Za krótko tutaj jestem, by porównywać te dwa kluby.

Rzesza sosnowieckich kibiców, chyba będzie dodatkowym bodźcem do treningów?

To jest na pewno duży plus. Mam nadzieję, że będą nas wspierać i będą z nami przez całą rundę.

----------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------

Arkadiusz Kłoda nie będzie grał w Lubinie

Arkadiusz Kłoda trenował dzisiaj z zespołem sosnowieckiego Zagłębia
Rada nadzorcza Zagłębia Lubin nie zgodziła się na transfer Arkadiusza Kłody. - Przyznam, iż jestem rozczarowany. Liczyłem, że powalczę z nowym zespołem o powrót do ekstraklasy - komentuje Kłoda.

Nie wiadomo, czy decyzja o niezatrudnieniu Kłody to pokłosie ostatnich opinii, iż państwowe spółki nie powinny inwestować w poszczególne kluby (sponsorem klubu z Lubina jest KGHM Polska Miedź), czy też były inne tego przyczyny. Jedno jest jednak pewne - zawodnik nadal trenuje w sosnowieckim Zagłębiu. - Kontrakt mam ważny do końca czerwca i wszystko wskazuje na to, iż go wypełnię. O innych ofertach na razie nic mi nie wiadomo - poinformował piłkarz.

Na pewno jest to dobra informacja dla trenera Janusza Kudyby i kibiców, gdyż zawodnik ten jest niezwykle wartościowym punktem zespołu. Jednak nie jest jeszcze powiedziane, iż Kłoda nie zmieni barw klubowych jeszcze tej zimy.

Źródło:www.sosnowiec.info.pl
mayday77

Postprzez mayday77 2009-01-21, 5:23 pm

Kudyba wolał od niego Balula

Był już jedną nogą w Zagłębiu Sosnowiec, być może wyląduje w MKS-ie Kluczbork. Łukasz Gad, obrońca Walki Zabrze, sposobi się do transferu do czołowego klubu II ligi.
Jeszcze w końcówce minionego roku Łukasz Gad był bliski podpisania kontraktu z Zagłębiem. Stoper zagrał w kilku sparingach sosnowiczan i przekonał do swoich umiejętności trenera Miroslava Copjaka. - Wszystko zmierzało w dobrym kierunku - mówi 26-latek. Wówczas doszło do zmiany szkoleniowca. Nowym został Janusz Kudyba. - I zdecydował się na swojego byłego podopiecznego z Gawina Królewska Wola, Tomka Balula. Tym samym mój temat upadł - wyjaśnia Gad. Nie ma jednak tego złego, co by na dobre nie wyszło. Przynajmniej biorąc pod uwagę tabelę zachodniej II ligi.

Piłkarz Walki może bowiem już wkrótce związać się z MKS-em Kluczbork, zespołem, który ma większe szanse na awans niż Zagłębie. Gad zdążył już wziąć udział w sparingu drużyny Andrzeja Polaka, z Sandecją Nowy Sącz. - Pierwotnie miałem nawet rozpocząć z MKS-em normalne treningi, ale ostatecznie stanęło na tym, że pokażę się w starciu z Sandecją. Myślę, że zaprezentowałem się pozytywnie. Czekam na telefon z Kluczborka - dodaje. Jego szanse na angaż w II-ligowcu są o tyle duże, że tamtejszy sztab szkoleniowy szuka wzmocnień defensywy.

Jak na razie obrońca trenuje z zabrzańskim III-ligowcem. Jesienią był jego najlepszym strzelcem. Wpisywał się na listę strzelców czterokrotnie, za każdym razem skutecznie egzekwując rzut karny.

Źródło:www.sportslaski.pl
mayday77

Postprzez mayday77 2009-01-21, 7:23 pm

Arkadiusz Kłoda zostaje w Zagłębiu Sosnowiec

Pomocnik drużyny z Sosnowca był już jedną nogą w Zagłębiu Lubin. Jego plany pokrzyżowała decyzja Rady Nadzorczej pierwszoligowca, która nie wyraziła zgody na transfer. Tymczasem sosnowiczanie zatrudniają skautów, planują też stworzenie komórki zajmującej się marketingiem.
- Sam nie wiem co się stało. Zadzwonił mój menadżer i powiedział, że do transferu nie dojdzie. Jestem rozczarowany, bo wszystko zmierzało w dobrym kierunku i byłem już niemal pewien przejścia do Lubina - komentuje całą sprawę Kłoda. Decyzja jest zaskakująca tym bardziej, że zawodnik uzgodnił już szczegóły kontraktu, porozumiały się także kluby. Być może powodem braku zgody były zapowiadane ostatnio cięcia wydatków w spółkach sportowych współfinansowanych przez skarb państwa. - Wszystko wskazuje na to, że zostanę w Sosnowcu. Jestem wdzięczny działaczom i kibicom za wsparcie, z jakim się spotkałem. Zrobię wszystko, by pomóc drużynie w awansie do I ligi - mówi Kłoda.

Jeżeli doświadczony obrońca rzeczywiście pozostanie w Zagłębiu, to nie będzie już tematu transferu Piotra Stawowego. Zawodnik Gawina Królewska Wola miał zastąpić Kłodę. - Potwierdzam, że jeżeli Arek zostanie, to nie będziemy szukali wzmocnień na jego pozycję - mówi trener Janusz Kudyba. Trwają natomiast poszukiwania napastnika. Zagłębie rozmawia z piłkarzem jednego z pierwszoligowych klubów. Na testach przebywa pomocnik Czarnych Żagań Mariusz Kryszak, który dostanie szansę gry w sobotnim sparingu z Czarnymi Sosnowiec.

W lokalnych mediach wiele mówiło się ostatnio o nadziei sosnowieckiej piłki Arturze Nowaku. Bramkostrzelny napastnik testowany był min. przez Polonię Bytom, Koronę Kielce i Podbeskidzie Bielsko Biała. Zagłębie nie jest nim jednak zainteresowane. - Sprawdzaliśmy go i nie zrobił na nas specjalnego wrażenia. W chwili obecnej ten piłkarz nie jest brany pod uwagę w kontekście transferu - mówi Lula. Planów związanych z Nowakiem nie ma także trener Kudyba, choć przyznaje, że nie miał jeszcze okazji obserwowania go na boisku.

Wyszukiwaniem nowych talentów mają się zająć zakontraktowani przez klub skauci. Jerzy Dworczyk i Janusz Koterwa, niegdyś znakomici piłkarze drużyny z Sosnowca, mają teraz obserwować młodych zawodników, występujących w klubach Zagłębia Dąbrowskiego. Zarząd przyznaje, że do tej pory zbyt mało uwagi poświęcał poszukiwaniu utalentowanych juniorów. To nie koniec zmian. Władze Zagłębia zapowiadają powstanie sprawnie działającej komórki zajmującej się marketingiem. - Nie chcę na razie zdradzać szczegółów. Mogę tylko powiedzieć, że zatrudnimy profesjonalistę, który będzie odpowiadał za sprawy marketingowe. Wszystko wyjaśni się do końca stycznia - zapowiada Lula.

Źródło:www.SportoweFakty.pl

Mam nadzieję ze nie obudzimy się z ręką i nogą w nocniku jak się okaże że Nowak podpisze kontrakt z Podbeskidziem i walnie przyczyni się do awansu Bialskiego klubu.
Kiedyś mieliśmy już do czynienia z zawodnikiem który się nie przydał do zespołu bo był za słaby,a teraz jest na 1 miejscu listy transferowej FC Liverpool-chodzi oczywiście o Błaszczykowskiego,więc nie chciałbym być złym prorokiem.
mayday77

Postprzez hellboyek 2009-01-21, 7:24 pm

Wywiad z Maciejem Gostomskim

W drużynie pojawił się Twój rówieśnik Adrian Masarczyk. Nie boisz się, że skoro grał wcześniej u trener Kudyby może być uprzywilejowany?
Trener już na samym początku nas zapewnił, że nowi zawodnicy w żaden sposób nie będą uprzywilejowani. Oczywiście, gdyby zdarzyła się taka sytuacja, to nie byłoby to fair w stosunku zarówno do mnie, jak i całej drużyny. Wiadomo, że współzawodnictwo jest dobre i wpłynie na nas obojga mobilizująco. Będę ciężko pracował, żeby udowodnić trenerowi swoją przydatność.

http://www.11.pl/aktualnosci/gostomski_ ... zydatnosc/
hellboyek

Postprzez August 2009-01-21, 10:30 pm

hellboyek napisał(a):Wywiad z Maciejem Gostomskim

W drużynie pojawił się Twój rówieśnik Adrian Masarczyk. Nie boisz się, że skoro grał wcześniej u trener Kudyby może być uprzywilejowany?
Trener już na samym początku nas zapewnił, że nowi zawodnicy w żaden sposób nie będą uprzywilejowani. Oczywiście, gdyby zdarzyła się taka sytuacja, to nie byłoby to fair w stosunku zarówno do mnie, jak i całej drużyny. Wiadomo, że współzawodnictwo jest dobre i wpłynie na nas obojga mobilizująco. Będę ciężko pracował, żeby udowodnić trenerowi swoją przydatność.

http://www.11.pl/aktualnosci/gostomski_ ... zydatnosc/

Po przeczytaniu całości wywiadu z Gostomskim można mieć wrażenie, że chłop aż się pali do odejścia z Sosnowca. Czy taki gość byłby nam potrzebny ?
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez django 2009-01-21, 10:43 pm

Ale trener chwali go za ciężką pracę na treningach. Choć z drugiej strony Kudyba to człowiek, który złego słowa na swoich piłkarzy nie powie. W każdym razie runda jesienna nie świadczy na korzyść Gostomskiego. Za dużo meczów nam zawalił. Jeżeli Masarczyk okaże się tak pewnym bramkarzem jak mówi Kudyba, to bez żalu powinniśmy wysłać Gostomskiego do jego wymarzonej ligi duńskiej.
django

Postprzez dziejus 2009-01-21, 11:22 pm

Gostomski po tym wywiadzie moze juz sie pakowac do Danii albo na lawe Legii.U mnie ma "przechlapane".
dziejus

Postprzez django 2009-01-21, 11:48 pm

dziejus napisał(a):Gostomski po tym wywiadzie moze juz sie pakowac do Danii albo na lawe Legii.U mnie ma "przechlapane".

Bez przesady. Co on tam takiego powiedział? Chłopak pół roku pograł sobie na wypożyczeniu, a Ty oczekujesz żeby nagle zapałał wielką miłością do Zagłębia. U mnie ma plus za szczerość. Nie ma się co oszukiwać - pierwsza liga duńska jest atrakcyjniejsza sportowo i finansowo od trzeciej ligi polskiej. Poza tym Gostomski ma pewnie jakieś tam ambicje, a z Danii będzie miał bliżej do dobrego klubu niż z Sosnowca. Inną sprawą są jego umiejętności, które średnio wyglądają nawet na naszym podwórku, ale to już jest jego problem.
django

Postprzez YOOSHKY 2009-01-22, 8:12 am

Gostomskiemu sporo jeszcze brakuje, gra w kratkę, jest słaby nawet jak na III ligę (II nową).
Masarczyka mieliśmy okazję oglądać w meczu Gawin - Zagłębie (5:4) w którym i Masarczyk i Gostomski dali niezwykły pokaz nieudolności...
Miejmy nadzieję że w przypadku Adriana to tylko wypadek przy pracy a Maciek w końcu udowodni że faktycznie ma duży talent...
W zeszłej rundzie obaj wpuścili po 18 bramek, niby nie tak źle.
YOOSHKY

Postprzez dziejus 2009-01-22, 12:05 pm

Zeby myslec(powaznie)o awansie potrzebnych jest na boisku 11-tu zdeterminowanych walczakow.Wystarczy jeden bujajacy w oblokach i jest po zawodach.Nie chodzi o milosc tylko o "tu i teraz".Nic innego nie istnieje!Awans!!
dziejus

Postprzez hellboyek 2009-01-23, 11:21 pm

Wywiad z Rafałem Pietrzakiem:

Dostałeś jakąś propozycję z Feyenoordu?
Nie. Żadnych oficjalnych propozycji nie było. Choć Michał Janota, z którym się kontaktowałem mówił, że Feyenoord był bardzo zadowolony z mojego pobytu.

2008 rok był przełomowy dla Ciebie...

Tak. Zarówno Ekstraklasa jaki i kadra. Do reprezentacji dostałem już wcześniej powołanie, ale nie wykorzystałem tej szansy. Na szczęście trener o mnie nie zapomniał i będę mógł mu już wkrótce udowodnić swoją wartość.

Więcej na:
http://www.11.pl/aktualnosci/rafal_pietrzak_dla_11_pl/
hellboyek

Postprzez mayday77 2009-01-27, 3:32 pm

Zagłębie nękają kontuzje, a z Odrą grać musi

Zespół z Sosnowca zagra w środę sparing z drużyną z Wodzisławia.
Spotkanie odbędzie się na sztucznej trawie w Szopienicach (godz. 12). Zagłębie zagra w mocno osłabionym składzie. Grzegorz Dorobek w ostatnim sparingu z Czarnymi Sosnowiec uszkodził poważnie nos. Pomocnik pozyskany z Gawina Królewska Wola ma przez najbliższy tydzień odpoczywać od piłki. Po wczorajszym treningu na uraz narzekał też Wojciech Białek, który skręcił staw skokowy. Adrian Marek - kolejny z obrońców - ma problemy z kolanem, a bramkarz Adrian Masarczyk z kostką.

Źródło:www.gazeta.pl
mayday77

Postprzez mayday77 2009-01-27, 3:52 pm

Zagłębie bierze Kaliciaka

Sosnowiczanie są mocno zainteresowani Krzysztofem Kaliciakiem, 23-letnim napastnikiem GKS-u Katowice. Mimo fatalnej sytuacji finansowej, GieKSa chce zatrzymać utalentowanego gracza.
Działacze Zagłębia już podobno przedstawili piłkarzowi warunki, na których miałby grać w Sosnowcu. Problem w tym, że klub z Katowic nie chce słyszeć o odejściu czołowego zawodnika.
- Nie ukrywam, że Kaliciak otwiera naszą listę życzeń. Poszukujemy napastnika. Wiemy, że jego obecny klub nie chce rozmawiać o transferze, ale wierzymy, że uda nam się postawić na swoim. Mamy jeszcze w zanadrzu pewne kandydatury, ale nic na siłę - podkreśla Janusz Kudyba, szkoleniowiec Zagłębia.

Źródło:sportslaski.pl
mayday77

Postprzez django 2009-01-27, 11:30 pm

- Adrian Masarczyk ma skręconą kostkę, Grzegorz Dorobek złamany nos, Wojtek Białek problemy z nogą, a Adrian Marek zalecenie od lekarza, by odpoczął - wylicza piłkarzy, których kontuzje wykluczają z meczu z Odrą Janusz Kudyba. Do tego trzeba dodać przebywającego na kursie trenerskim Tomasza Łuczywka. Raczej nie zagra przeziębiony Krzysztof Myśliwy. Problemy kadrowe sprawiają, że trener Zagłębia znowu nie będzie mógł wystawić optymalnego składu. - Na tym etapie przygotowań i tak staram się dawać odpocząć podstawowym zawodnikom. Nie zagraliby pełnego meczu, choć chciałbym się przekonać o ich wartości. Szansę zaprezentowania swoich umiejętności dostaną zmiennicy - mówi Kudyba.

Trener Zagłębia chce stawiać na ofensywny futbol, ale na razie w ataku ma tylko Myśliwego i sprowadzonego niedawno Słowaka Pavola Hustave. Istnieją niewielkie szanse na zakontraktowanie Krzysztofa Kaliciaka z GKS Katowice. - Rozmawiałem z nim i jest zainteresowany grą w Sosnowcu. Lojalnie uprzedził jednak, że pierwszeństwo ma Polonia Bytom, z którą także prowadzi negocjacje - mówi Kudyba. Z naszych informacji wynika jednak, że Kaliciak najprawdopodobniej pozostanie w Katowicach. Wszystko zależy od tego, czy GKS podpisze kontrakt reklamowy z Katowickim Holdingiem Węglowym. Sosnowiczanie nadal będą jednak szukali wzmocnień. - Jest grupa dobrych, doświadczonych napastników, którzy rozmawiają z drużynami z wyższych lig. Nie oszukujmy się, nie każdy z nich znajdzie tam zatrudnienie. A my będziemy cierpliwie czekać - zdradza Kudyba.

Zagłębie nie wyjedzie na obóz przygotowawczy. W klubowej kasie zabrakło na ten cel funduszy. Sosnowiczanie będą się więc przygotowywać do rundy wiosennej na własnych obiektach. - Sam to rekomendowałem właścicielowi. Mamy tu dobrą bazę treningową i boisko ze sztuczną nawierzchnią do rozgrywania sparingów w pobliskich Szopienicach. Niczego więcej nam nie trzeba - zapewnia Kudyba.

http://www.sportowefakty.pl/pilka/2009/ ... apastnika/
django

Postprzez dziejus 2009-01-27, 11:47 pm

Nie do konca wierze trenerowi.Robi dobra mine do zlej gry.A swoja droga wstyd zeby klubu nie bylo stac na 30 tys.zł.I nie piszcie ze jest kryzys.A moze kibice zrobia zrzutke na oboz ?
dziejus

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna