Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Smazu 2008-10-14, 1:34 pm

No to wróciła nasza gwiazdka ;)
Pomógł w starej 3 lidze może pomoże i teraz...
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez Misaki 2008-10-14, 4:34 pm

W Islandii skończył się nie tylko sezon ale i gospodarka. Może zostanie pan Tomasz na kolejną rundę? :)
Misaki

Postprzez łabug 2008-10-14, 6:45 pm

chyba wszyscy na to liczymy ; )
łabug

Postprzez emdżej 2008-10-17, 8:20 pm

Sebastian Olszar podpisał 1,5-roczny kontrakt z Piastem. Czyli w Gliwicach reaktywacja duetu Olszar - Folc
emdżej

Postprzez Bartos 2008-10-17, 10:28 pm

emdżej napisał(a):Sebastian Olszar podpisał 1,5-roczny kontrakt z Piastem. Czyli w Gliwicach reaktywacja duetu Olszar - Folc

:D
czyli duet rezerwowych napastników Zagłębia z czasów gry w OE ma uratować Piasta przed spadkiem :D
jakoś tego nie widze :)
Bartos

Postprzez August 2008-10-18, 7:05 am

To sprawa Gliwic, kogo sobie kupują. A jak spadną (bo spadną) to ich Folcu też w oleje.
Divina favente clementia Romanorum imperator semper Augustus
August

Postprzez PawełK 2008-10-19, 3:40 pm

Widzew Łódź 2-2 Wisła Płock
Marcin Robak 16, Przemysław Oziębała 67 - Kamil Majkowski 90, Adrian Mierzejewski 90

Oziębała jeszcze przed strzeleniem bramki miał strzał w poprzeczkę.
PawełK
pyszałek

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2008-10-19, 4:08 pm

Słuchajcie czy ktos dobrze wie CZY STOLPA wrócił do Sosnowca na stałe czy
po prostu jest na wakacjach w naszym grodzie.
Czy sa wogóle rozmowy o jego grze w Zagłebiu ?
Pozdrawiam Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez YOOSHKY 2008-10-19, 5:58 pm

Stołpa ma ważny kontrakt w Islandii i trzeba by go odkupić. Ma również propozycję gry w Szwedzkim klubie. W zwiazku z tym chyba gra u nas jest nie realna.
YOOSHKY

Postprzez emdżej 2008-10-22, 10:44 am

Jedna asysta i zero bramek - to dorobek Wojciecha Łobodzińskiego w tym sezonie. Niewiele lepiej było w poprzednim, ale przy Reymonta ciągle liczą, że 26-letni reprezentant Polski w końcu odnajdzie formę. Czasu ma coraz mniej, bo za plecami czai się sześć lat młodszy Patryk Małecki
- Męczą mnie pytanie o Kamila Kosowskiego - przyznał pół roku temu Łobodziński, gdy strzelił pierwszą i jak na razie ostatnią bramkę dla Wisły. Pomocnik pozyskany z Zagłębia Lubin za 400 tys. euro miał załatać dziurę po Kosowskim, ale ciągle szuka miejsca w drużynie mistrza Polski.

Dużo lepiej idzie Małeckiemu. W ostatnich spotkaniach (z Piastem Gliwice i Górnikiem Zabrze) pojawił się na boisku w drugiej połowie i zaliczył dwie asysty. - Wojtek to reprezentant Polski i trudno go będzie wygryźć. Znam swoje miejsce w szeregu - zapewnia 20-letni piłkarz.

Łobodziński dobrze się prowadzi

Gdy Łobodziński przychodził na Reymonta, miał w rękach mocny argument. Wszystkim sceptykom, którzy ze łzą w oku wspominali Kosowskiego, mógł pokazać akcję z lutowego meczu Czechy - Polska. Doskonale wyszedł na pozycję, przyjął piłkę i dokładnym strzałem pokonał Petra Czecha. Kilkanaście dni później podpisał pięcioletni kontrakt z Wisłą i do tej pory nie zaprezentował podobnego zagrania. - Sam nie potrafię odpowiedzieć na pytanie, gdzie się podziała forma sprzed transferu. Prowadzę się dobrze, trenuję na sto procent, a mimo to gram słabiej - rozkłada ręce Łobodziński.

Pierwszym ostrzeżeniem dla pomocnika Wisły były spotkania z Tottenhamem, bo rozpoczął je na ławce rezerwowych. Zresztą w żadnym meczu w europejskich pucharach nie zagrał od pierwszej do ostatniej minuty. I nie ma się co dziwić, bo udanych dryblingów ma jak na lekarstwo, a jego dośrodkowania rzadko trafiają na głowy kolegów. - Ale w ostatnich trzech meczach szło mi lepiej i jeszcze w tej rundzie chcę pokazać na co mnie stać. Mam spore rezerwy - przekonuje Łobodziński. - Zanotowałem tylko jedną asystę? Dopóki wygrywamy, to zbytnio mnie to nie martwi. Choć nikt nie musi mi mówić, że w Krakowie spodziewano się więcej z mojej strony, bo sam to wiem.

Dobrych stron w grze Łobodzińskiego szuka Maciej Skorża, trener Wisły. Po spotkaniu z Piastem Gliwice szkoleniowiec zapewniał, że jego skrzydłowi spisali się poprawnie. - Wykonali bardzo ciężką pracę. Wejście na zmęczonego przeciwnika Patryka Małeckiego dało nam wiele dobrego - zapewnia Skorża. - Małecki spisał się lepiej od Łobodzińskiego? Każdy ma prawo do swoich ocen. Nie mam zwyczaju krytykować swoich zawodników.

Małecki może być bramkarzem

Małecki do Krakowa wrócił po półrocznym pobycie w Zagłębiu Sosnowiec. Przez innych szkoleniowców Wisły ustawiany był jako napastnik, ale Skorża zobaczył w nim potencjał na skrzydłowego. - W 90 procentach sparingów występował na prawej stronie. Na początku wzbraniał się, ale wkrótce połapał się w grze na skrzydle - przyznaje szkoleniowiec. - W pomocy może wykorzystać szybkość, a do tego dysponuje niezłym dośrodkowaniem.

Małecki: - Już nie żałuję, że jestem pomocnikiem. Mogę być nawet bramkarzem, byle tylko grać. Teraz nawet lepiej czuję się w pomocy niż w ataku.

Wydaje się, że młody zawodnik wydoroślał. Wcześniej przy Reymonta obawiano się jego buntowniczego charakteru. Tymczasem przy Skorży Małecki coraz większa wagę przywiązuje do treningów. Zresztą trener Wisły zapewnia, że 20-letni pomocnik jest już gotowy wystąpić od pierwszej minuty, choć na razie nie zanosi się, że dostanie taką szansę. Zresztą do pomysłu z dystansem podchodzi też Małecki. - Byłbym zaskoczony takim rozwiązaniem, ale wystąpić w podstawowym składzie z Legią to byłoby coś pięknego.

Łobodziński: - Patryk jest bardzo dobrym skrzydłowym i szybko się rozwija. Jeśli będzie prowadził grę zespołu, to życzę mu jak najlepiej. Muszą grać najlepsi.

Źródło: "GW - Kraków"
emdżej

Postprzez emdżej 2008-10-24, 11:27 am

Dziś urodziny obchodzi ulubieniec kibiców z Sosnowca, czyli Wojciech Rudy :)
emdżej

Postprzez bartekcz92 2008-10-24, 7:14 pm

Polonia - Bełchatów

10 minuta - Samobój Drzymonta.

Piękna bramka ze szczupaka, idealnie w okienko :)!
bartekcz92

Postprzez gothblack 2008-10-24, 7:16 pm

Właśnie przed chwilą były "ulubieniec" Kresowej M.Drzymont vel.Jimmi lub po prostu rudy walnął ślicznego samobója......bramki świata......gratulacje!!!!!!
gothblack

Postprzez jls 2008-10-25, 2:21 pm

Mam pytanie do starych kibiców Zaglębia :
Dzisiaj są 54 urodziny byłego bramkarza Zagłębia Zdzisława Kostrzewy [ po odejściu z Zagłębia grał w Śląsku Wocław i Poloni Melbeurne. Zmarł 18.05.1991r .
Czy ktoś wie co było przyczyną jego śmierci ?
Proszę o krótką informację.
jls

Postprzez kret75 2008-10-25, 2:44 pm

Zdzisław Kostrzewa (piłkarz)
http://pl.wikipedia.org/wiki/Zdzis%C5%8 ... %C5%82karz)

Zdzisław Kostrzewa (ur. 26 października 1955 we Wrocławiu, zm. 18 maja 1991 w Australii), polski piłkarz, bramkarz. Członek kadry na mistrzostwa świata w Argentynie (1978).

W reprezentacji zagrał trzy razy. Debiutował 5 kwietnia 1978 w meczu z Grecją, a niecałe dwa miesiące później pojechał na MŚ 78 jako trzeci golkiper. Był wówczas zawodnikiem Zagłębia Sosnowiec, wcześniej grał także w Lotniku Wrocław i Zagłębiu Wałbrzych. Z sosnowieckim klubem dwukrotnie zdobywał Puchar Polski (1977, 1978).

Kolejne mecze w kadrze zagrał już jako zawodnik wrocławskiego Śląska. Ostatni raz w reprezentacyjnej bluzie wystąpił wiosną 1981. W Śląsku grał do 1984 (wicemistrzostwo Polski w 1982), kiedy to został piłkarzem drugoligowej Ślęzy. Karierę kończył w klubach australijskich, równolegle pracując w tamtejszych fabrykach. Zginął w wypadku
kret75
Osiedle Piastów

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna