Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez *Tolek* 2007-08-11, 3:14 pm

fan78 napisał(a):- Wierzyliśmy, że sprawa skończy się po naszej myśli, ale Zagłębie nie wydało nam dokumentów piłkarza, choć ten nie jest już ich zawodnikiem. Z kolei PZPN nie zatwierdzi bez odpowiednich papierów nikogo do gry – twierdzi prezes Górnika Ryszard Szuster. Jeżeli nie uda się stronom dojść do porozumienia, sprawa rozbije się o sąd arbitrażowy.
http://www.gornik.zabrze.pl/page.php?id=12289&a=more
A czy ktoś wie co dzieje sie z Prymulą???

Prymula był na testach w "Kolejorzu". Podczas prezentacji zawodników mówiono, że pojechał tam na tydzień, a po tym okresie czasu wróci do Sosnowca i powie co zamierza. Tydzień minął więc możliwe z Krystian wrócił. Coś na ten temat powinien wiedzieć Adaś Makar :-)

ZA UŻYWANIE W PODPISIE NIE SWOJEGO NIKU OTRZYMUJESZ OSTRZEŻENIE.

ZGADNIJ OD KOGO ???
Ostatnio edytowano 2007-08-15, 2:53 pm przez *Tolek*, łącznie edytowano 1 raz
*Tolek*

Postprzez PaprykarZ19 2007-08-11, 9:49 pm

Pytałem się już tutaj o Prymulę i ponoć w Lechu go nie chcą heh.. A co dalej nie wiadomo..
PaprykarZ19

Postprzez fan78 2007-08-11, 9:53 pm

Tadziu Tyc walnoł dzis brame dla Mieszka Gniezno,a Jarek Rak dla Przeboju Wolbrom. :)
fan78

Postprzez Mr. M 2007-08-12, 4:48 pm

Marcin L. strzelił trzy gole w swoim nowym klubie. Inni zawodnicy dołożyli cztery kolejne i po pierwszej kolejce ten Ludowy Związek Sportowy jest na czele tabeli.
Mr. M

Postprzez Smazu 2007-08-12, 8:56 pm

Błagam Panie Adamie niech Pan sprawdzi co się dzieje z Krystianem :(
LEGIA - BIELSKO - ZAGŁĘBIE
Smazu
Moderator

Postprzez maras24 2007-08-13, 6:55 pm

Jutro o 17 gramy na Ludowym sparing z jakims zespołem z Algerii chodza też słuchy że Prymula zostaje u nas? Ktos to może potwierdzić lub zaprzeczyć?
maras24

Postprzez fan78 2007-08-13, 10:44 pm

Fragment z wywiadu z Tomczakiem:
GW napisał(a):Jacek Sarzało: Wydział Dyscypliny chce teraz karać piłkarzy za udział w aferze korupcyjnej. Ich winy są olbrzymie czy po prostu w materiałach z prokuratury pojawiły się nazwiska i formalnie można to wreszcie zrobić?

Michał Tomczak, szef WD PZPN: Chcemy karać także piłkarzy, ale jest sporo problemów formalnych. Nie wiemy, jak prokuratura ocenia winę poszczególnych graczy, a zwłaszcza nie wiemy, którzy zasługują na pewne względy z uwagi na ujawnienie różnych spraw. Takie dane ma tylko prokuratura, a prokuratorzy chcą przygotować akty oskarżenia, więc ja na ich miejscu też niechętnie przekazywałbym szczegółowe dane dotyczące odpowiedzialności poszczególnych osób. Dla prokuratorów ściganie osób fizycznych to jest zadanie główne, tak jak ściganie klubów jest głównym zadaniem dla nas.

Jeszcze niedawno mówiło się, że karane będą tylko kluby...

- To niedopuszczalne, by piłkarze głęboko zamieszani w korupcję grali jak gdyby nigdy nic bez wyraźnego napiętnowania.

Ilu piłkarzy dotkną ewentualne kary?

- Myślę, że w sumie kilkunastu, nie wszyscy zresztą grają do dziś w Polsce. Z tym że chodzi tu zazwyczaj o piłkarzy o największym autorytecie w drużynach. Niestety, jest też i tak, że najbardziej znani piłkarze z lat 90., dziś nierzadko występujący w roli autorytetów i komentatorów, byli faktycznymi zarządcami owych spółdzielni, które zajmowały się kupowaniem i sprzedawaniem meczów.

Jakieś nazwiska...

- Żadnych nazwisk.

Zarządców spółdzielni z lat 90. nie karze się, bo korupcja w sporcie nie podlegała wtedy sankcjom. Ale sprzedawczyków z ostatnich lat już można. Czy są to gracze klubów już ukaranych plus ci z klubów, które dopiero zostaną ukarane?

- W większości tak.

Czy WD będzie karał tylko tych, przeciw którym prokuratura skieruje akty oskarżenia do sądu?

- Nie tylko. Co najwyżej ukaranie kogoś, przeciw komu nie wniesiono aktu oskarżenia, będzie trudniejsze.

Kiedy możemy się spodziewać kar dla piłkarzy?

- Znów może się okazać - tak jak w przypadku klubów - że sankcje dyscyplinarne mogą być w pewnym sensie bardziej dolegliwe niż sankcje karne. Dlatego bardzo ważne jest rzetelne przeprowadzenie tego postępowania, a to z kolei wymaga ścisłej współpracy z prokuraturą. Sądy będą raczej karać piłkarzy w zawieszeniu. Zdaje się, że trudno byłoby nawet skutecznie nałożyć zakaz wykonywania zawodu piłkarza. Z punktu widzenia piłkarskiego organa dyscyplinarne mogą nałożyć znacznie surowsze. kary. Ale kiedy to się stanie - nie wiem...

Właściciel Korony Kielce Krzysztof Klicki zawiesił Marcina Drzymonta, którego Zagłębie Sosnowiec ujawniło jako zamieszanego w korupcję w tym klubie. Czy czasem nie jest to podyktowana strachem próba wybielenia się za wszelką cenę przed spodziewanym wyrokiem we własnej sprawie? Przecież Koronę też wymienia się wśród kolejnych klubów, na które prokuratura dostarczy WD materiały...

- Nic nie wiem o zarzutach wobec Korony. Wiem, że jest taka teoria, że jeżeli klub awansował szybko do I ligi (albo - jeżeli w ogóle awansował), to musiał kupować mecze. To nie musi być prawda, poza tym potrzeba dowodów. A stanowczość Klickiego bardzo mi odpowiada. Co do Drzymonta, to Kolporter zachował się profesjonalnie, w przeciwieństwie do pełnomocnika Zagłębia Sosnowiec, który wbrew ustaleniom z WD rozpowszechnia nazwiska piłkarzy Zagłębia zamieszanych w korupcję, Kolporter przysłał do mnie prawnika, z którym przeprowadziłem długą rozmowę, wyjaśniając, co wiemy o Drzymoncie. Późniejszy komunikat Kolportera nie był bardzo jednoznaczny, bo z jednej strony mówił, że zawodnik się do niczego nie przyznał, a w następnym zdaniu - że po rozmowie ze mną przywrócono go do gry. Tak, jakbym ja potwierdzał, że Drzymont nie ma niczego na sumieniu... Niemniej jego rola w sprawie była drugorzędna, a w Zagłębiu w korupcję zaangażowanych było mnóstwo osób, w tym duża grupa piłkarzy. Ja bym powiedział sentencjonalnie, że jeżeli byłeś w Sosnowcu, to handlowałeś meczami. Niestety.

Czy w takim razie tego samego ruchu już teraz nie powinien zrobić GKS Bełchatów (Mariusz Ujek) i Polonii Bytom (Janusz Wolański)?

- Kluby nie znają zapewne prawdy o korupcyjnej przeszłości zawodników. Inaczej ona zresztą wyglądała w przypadku Ujka, inaczej Wolańskiego. Więcej nie mogę powiedzieć.

A czy Leo Beenhakker nadal powinien powoływać Ujka do reprezentacji Polski?

- Beenhakker też nie wie tego, co ja. A ja zapewne nie wiem wszystkiego. Trener reprezentacji nie jest od nakładania sankcji dyscyplinarnych - skoro piłkarz gra w lidze, to dlaczego miałby go nie brać do kadry. Z drugiej strony jeżeli Beenhakker mnie zapyta, to mu powiem, co wiem o Ujku. Mnie się zresztą wydaje, że selekcjoner uznałby, że zmyślam, bo to wykracza poza znane mu standardy cywilizacyjne. Póki jednak nie ma sankcji dyscyplinarnych, to są decyzje na poziomie ocen moralnych, a moralność to domena indywidualnych ocen.

Czy WD może nakazać klubom wyrzucenie podejrzanych piłkarzy?

- Wydział może karać piłkarzy w imieniu PZPN, niczego klubom kazać nie może. Przyznaję, że poszukujemy jakiegoś rozwiązania, które dałoby zamieszanym w korupcję szansę na nowe życie moralne. Jeżeli wszyscy - jak Drzymont czy choćby sędzia Ryżek i setka innych - nie będą przyznawać się przed organami związkowymi do niczego wbrew oczywistym dowodom, to zawsze można zapytać, po co to robią. W rozmowach z piłkarzami cały czas mam wrażenie, że chcą zostawić sobie tę tajemną wiedzę o kupowaniu meczów. Jakby uważali ją za normę, a nie obrzydliwość, którą trzeba z siebie wyrzucić. I mam wrażenie, że oni żyją w przekonaniu, że teraz zrobił się zamęt, ale wszystko wróci do znanej im normy, więc lepiej o tym nie gadać, żeby nie pozbawiać się atutów na przyszłość. I taki jest w ogóle stosunek środowiska piłkarskiego do ujawnionej w tak wielkiej skali korupcji - polega na wyparciu faktów. Przykro mi to mówić, ale to jest najgorsze. Mentalne zaplecze korupcji nie zostało wypalone.

Cały wywiad -> http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4387802.html

[ Komentarz dodany przez: flex: 14-08-2007, 8:51 ]
Warto wkleić całą treść wywiadu bo może się okazać, że zniknie on ze stron GW
Ostatnio edytowano 2007-08-14, 7:50 am przez fan78, łącznie edytowano 1 raz
fan78

Postprzez Sir 2007-08-13, 11:01 pm

Smazu napisał(a):Błagam Panie Adamie niech Pan sprawdzi co się dzieje z Krystianem :(

Pan Adam wysłuchał Twoich módł
Sir

Postprzez Misaki 2007-08-13, 11:21 pm

Z takim kolesiem jak Prymula to trzeba być bardziej cwanym niż on. Bardzo dobrze, że podpisał na 2 lata bo jak nie będzie grał dobrze to sobie pogra z nami w 3 lidze a jak będzie błyszczał to się zyska za niego za rok słuszną kasę bo czy wypełni cały kontrakt to mi to zwisa.
Misaki

Postprzez robson_77 2007-08-14, 5:41 am

Bardzo fajnie, że Prymula zdecydował się grać w Zagłębiu. :-) Szkoda, że nie ma Peskovica, no cóż, ale przez głupotę paru ludzi decydujących o finansach Zagłębia tak wyszło jak wyszło.
robson_77

Postprzez Przemek26 2007-08-14, 6:10 am

robson_77 napisał(a):Bardzo fajnie, że Prymula zdecydował się grać w Zagłębiu. :-) Szkoda, że nie ma Peskovica, no cóż, ale przez głupotę paru ludzi decydujących o finansach Zagłębia tak wyszło jak wyszło.

Własnie dzieki tym ludziom poznalismy wartośc co poniektórych piłkarzy. Nie jest sztuką wyrzucać na pałę wiader kasy. Pomyśli trochę to nie boli.
Przemek26

Postprzez flex 2007-08-14, 8:02 am

Coś się ten Tomczak zaczyna miotać. Przy karaniu Zagłębia Sosnowiec był stanowczy jak nigdy. Teraz zaś kiedy chodzi o ukaranie osób, które korupcyjny proceder w Zagłębiu tworzyły jest zastanawiająco łagodny. Pamiętam jak jeszcze niedawno mówił, że powinno się karać surowo, bez znaczenia czy ktoś kupił jeden mecz czy 30. Widać są równi i równiejsi.
Korona zrobiła pokazówkę i jest cacy. Zagłębie podjęło stanowcze ruchy to już jest be.
Obłuda i tyle.

Michał Tomczak napisał(a):Nic nie wiem o zarzutach wobec Korony. Wiem, że jest taka teoria, że jeżeli klub awansował szybko do I ligi (albo - jeżeli w ogóle awansował), to musiał kupować mecze. To nie musi być prawda, poza tym potrzeba dowodów. A stanowczość Klickiego bardzo mi odpowiada. Co do Drzymonta, to Kolporter zachował się profesjonalnie, w przeciwieństwie do pełnomocnika Zagłębia Sosnowiec, który wbrew ustaleniom z WD rozpowszechnia nazwiska piłkarzy Zagłębia zamieszanych w korupcję, Kolporter przysłał do mnie prawnika, z którym przeprowadziłem długą rozmowę, wyjaśniając, co wiemy o Drzymoncie. Późniejszy komunikat Kolportera nie był bardzo jednoznaczny, bo z jednej strony mówił, że zawodnik się do niczego nie przyznał, a w następnym zdaniu - że po rozmowie ze mną przywrócono go do gry. Tak, jakbym ja potwierdzał, że Drzymont nie ma niczego na sumieniu... Niemniej jego rola w sprawie była drugorzędna, a w Zagłębiu w korupcję zaangażowanych było mnóstwo osób, w tym duża grupa piłkarzy. Ja bym powiedział sentencjonalnie, że jeżeli byłeś w Sosnowcu, to handlowałeś meczami. Niestety.

Michał Tomczak napisał(a):Jeżeli wszyscy - jak Drzymont czy choćby sędzia Ryżek i setka innych - nie będą przyznawać się przed organami związkowymi do niczego wbrew oczywistym dowodom, to zawsze można zapytać, po co to robią. W rozmowach z piłkarzami cały czas mam wrażenie, że chcą zostawić sobie tę tajemną wiedzę o kupowaniu meczów. Jakby uważali ją za normę, a nie obrzydliwość, którą trzeba z siebie wyrzucić.
flex
Administrator

Postprzez robson_77 2007-08-14, 3:58 pm

Przemek26 napisał(a):
robson_77 napisał(a):Bardzo fajnie, że Prymula zdecydował się grać w Zagłębiu. :-) Szkoda, że nie ma Peskovica, no cóż, ale przez głupotę paru ludzi decydujących o finansach Zagłębia tak wyszło jak wyszło.

Własnie dzieki tym ludziom poznalismy wartośc co poniektórych piłkarzy. Nie jest sztuką wyrzucać na pałę wiader kasy. Pomyśli trochę to nie boli.

Gdyby był Peskovic to mielibyśmy już 1 punkt (w meczu z Odrą). Najtaniej byłoby wystawić juniorów bo są znacznie tańsi niż np. Berensztajn, Kmiecik albo Hosic :-) Tylko nie wiem czy o to nam chodzi.

Ale to, że trzeba rozsądnie gospodarować kasą to się oczywiście zgadzam.
robson_77

Postprzez laBombonera 2007-08-15, 7:57 pm

Tim Donaghy, były sędzia NBA oskarżony o ustawianie meczów, które sędziował i obstawianie ich wyników u bukmacherów, przyznał się w środę przed sądem do dwóch zarzucanych mu czynów. Jednym z nich jest spisek mający na celu oszustwo finansowe na szkodę władz ligi

Jak stwierdziła sędzia sądu okręgowego Carol Amon podczas przesłuchania w federalnym sądzie na Brooklynie, Donaghy'emu grozi 20 lat więzienia za ten czyn. Oprócz tego może spędzić tam dodatkowe pięć lat za uczestnictwo w spisku, mającym na celu przekazanie wiedzy o zakładach sportowych.

- Byłem w uprzywilejowanej pozycji, jeżeli chodzi o przewidywanie wyników NBA - stwierdził przed sądem Donaghy i dodał, że sam sędziował niektóre z obstawianych przez siebie meczów. Przyznał się też do odbierania pieniędzy od wspólników, których nazwisk nie podał. Nie podano też żadnej z kwot.

40-letni Donaghy zrezygnował z sędziowania w NBA 9 lipca, po 13 sezonach pracy w lidze. Jedenaście dni później FBI skontaktowało się w jego sprawie z władzami NBA.

W lipcu komisarz ligi David Stern nazwał Donaghy'ego "niegodziwym, osamotnionym przestępcą", obstawiającym mecze i stwierdził, że nie ma podstaw by podejrzewać o udział w procederze innych pracowników NBA. Stwierdził też, że liga będzie w pełni współpracować w śledztwie i dokona przeglądu stosowanych metod bezpieczeństwa.

O śledztwie FBI w tej sprawie jako pierwsza doniosła "New York Post", drukując w lipcu raport sugerujący, iż obstawianie przez Donaghy'ego meczów wyszło na jaw przy okazji śledztwa w sprawie zorganizowanej przestępczości.

Donaghy jako sędzia zarobił w zeszłym sezonie 260 tysięcy dolarów.

http://www.sport.pl/koszy...86,4390697.html
szkoda ze w Polandi nie obowizauje takie prawo,
juz widze uJka i wOlanskiego ,25lat jak by bylo pieknie
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez Robson_2006sc 2007-08-16, 12:08 am

lol co to ma byc?
czy to jest na temat naszych bylych pilkarzy????????
Robson_2006sc

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna