Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez YOOSHKY 2007-08-02, 8:13 am

Zagłębie Sosnowiec - wypijmy za błędy...
Sport | 2007.08.02 06:10
Sosnowiecki zespół przez sezon będzie się cieszył występami w ekstraklasie, by po jego zakończeniu opuścić szeregi najlepszych - czy taki będzie scenariusz nakreślony dziś przez Wydział Dyscypliny? – zastanawia się Sport.

Krzysztof Szatan - właściciel sportowej spółki Zagłębie, wiceprezes klubu - Grzegorz Baran oraz mecenas Tomasz Damięcki dzisiaj znów staną przed obliczem członków Wydziału Dyscypliny i przedstawią swoją linię obrony. W środowisku piłkarskim panuje przekonanie, że nic nie uratuje Zagłębia przed degradacją, ale zostanie ona tylko odłożona w czasie. Owszem, sosnowiecki zespół przez sezon będzie się cieszył występami w ekstraklasie, by po jego zakończeniu opuścić szeregi najlepszych. Taki właśnie scenariusz przewiduje wielu działaczy. Członkowie Wydziału Dyscypliny zupełnie się odizolowali i milczą jak zaklęci.

Procesy cywilne

Zarząd klubu dwa dni temu wystosował pismo do Prokuratury Apelacyjnej we Wrocławiu prowadzącej śledztwo w sprawie afery korupcyjnej w piłce o nadanie Zagłębiu uprawnień pokrzywdzonego. To jedna z linii obrony klubu „umoczonego” w tę niechlubną aferę. - My ze swej strony nie wykluczamy procesów z powództwa cywilnego wobec osób uwikłanych w aferę korupcyjną - mocno akcentuje mecenas Damięcki. - Klub jako taki nie wyniósł z tego procederu korzyści, były one tylko osobiste. Jestem przekonany, że w tym przypadku chodziło ewidentnie o tzw. bukmacherkę, czyli obstawianie wyników w profesjonalnych zakładach.

Cienka granica

Zarzuty korupcyjne dotyczą sezonu 2003/04, w którym przewaga Zagłębia nad resztą stawki wynosiła na końcu trzecioligowego sezonu 12 punktów - to mocno podkreślają działacze obecnych władz klubu. - Ponadto przedstawiono listę meczów „skręconych”, a wśród nich są również i te przegrane - słyszymy.

Ta linia obrony jest jednak dość cienka i dla wielu postronnych obserwatorów mało przekonująca. Cóż z tego, że zespół zdobył 12 punktów przewagi, skoro większość meczów była „ustawiana”? - Śmiechu warte, co mówią publicznie działacze z Sosnowca. Skala korupcji w przypadku tego klubu jest podobna jak Arki oraz Górnika Łęczna. Stąd też sosnowiczanie muszą ponieść surową karę - twierdzi jeden z wysoko postawionych działaczy piłkarskich.

- Jeżeli działacze Wydziału Dyscypliny potraktują nas instrumentalnie, wówczas można byłoby się spodziewać surowej kary - mówi mecenas Damięcki. - Przewiduję wszakże nieco inny scenariusz i jestem przekonany, że członkowie tego gremium dokładnie przeanalizują nasze sytuację oraz podejmą rozsądną decyzję.

Więcej w "Sporcie"

-> http://www.wp.pl/r/EF271
YOOSHKY

Postprzez Stanley 2007-08-02, 10:38 am

http://www.sport.pl/sport/1,65025,4358871.html
Jak donosi "Życie Warszawy", na czwartkowym posiedzeniu Wydział Dyscypliny zakończy sprawę Zagłębia Sosnowiec. Jeśli Zagłębie utrzyma się w tym sezonie w ekstraklasie, zostanie karnie zdegradowane do drugiej ligi. Wkrótce przewidywane są też indywidualne kary dla zawodników zamieszanych w korupcję, z dożywotnią dyskwalifikacją włącznie
- Jestem za tym, żeby zawodników oskarżonych o korupcję usuwać z futbolu - powiedział w TVN szef WD PZPN Michał Tomczak.

W przypadku sosnowieckiego klubu chodzi o "ustawienie" ponad 20 meczów od sezonu 2003/04. Szefowie całą winę zrzucają na piłkarzy i argumentują, że nie wiedzieli o przypadkach korupcji. Twierdzą, że to zawodnicy mieli się składać między sobą na korumpowanie sędziów lub przeciwników. - Inicjatywa wychodziła od kierownika drużyny, który przekazywał "temat" trenerowi, a ten swoim asystentom. Następnie informacja trafiała do piłkarzy, gdzie po naradzie wszystko wracało tą samą drogą do kierownika - mówi przewodniczący WD Robert Zawłocki. - To wystarczający dowód, żeby mówić o winie całego klubu - dodaje.

Wiceprzewodniczący WD stwierdza również, że zawodnicy oskarżeni o korupcję zostaną w najbliższych miesiącach zawieszeni do momentu rozstrzygnięcia o ich winie przez sąd I instancji. - Jeżeli przeciwko takiemu piłkarzowi zostanie wniesiony akt oskarżenia, zostanie on dożywotnio zdyskwalifikowany. - kończy Zawłocki

Prokuratura przesłuchiwała już byłych piłkarzy sosnowieckiego klubu, Marcina L., Wojciecha M., Łukasza A., a także występującego obecnie w PGE GKS Bełchatów Mariusza U.
Stanley

Postprzez matikyo 2007-08-02, 12:20 pm

http://sport.onet.pl/0,1248675,1582545,wiadomosc.html

Kibice Zagłębia Sosnowiec: nie degradujcie klubu
PAP /13:05

Kibice Zagłębia Sosnowiec zwrócili się do Wydziału Dyscypliny PZPN z apelem o niedegradowanie klubu z Orange Ekstraklasy. Wydział w czwartek ma się zająć sprawą ewentualnego ukarania Zagłębia za udział w procederze korupcyjnym.
Kibice zaapelowali o "sprawiedliwy i adekwatny do winy klubu wyrok w sprawie podejrzeń o korupcję". Przypomnieli bogatą historię Zagłębia, drogę z piątej ligi do ekstraklasy w ciągu ostatnich lat.

"Korupcja jest rzeczą odrażającą i nie można jej tolerować. Kiedy dowiedzieliśmy się o tym, że nasz klub jest zamieszany w aferę korupcyjną, poczuliśmy się oszukani, zdradzeni i zawiedzeni. (...). To my poświęcaliśmy czas, pieniądze, zdrowie po to, by cieszyć się z wygranych i płakać po porażkach. Idąc na stadion byliśmy przekonani, że wszystko odbywa się w sportowej i wolnej od oszustw atmosferze. Czy winimy za to klub? Nie. Winimy piłkarzy najemników, którzy reprezentowali nasze barwy, choć na ten zaszczyt nie zasłużyli" - napisali kibice.
Czytaj dalej
REKLAMA
Ich zdaniem klub niczego nie zyskał na działalności nieuczciwych sportowców, bowiem przez kilka sezonów nie mógł awansować do wyższej ligi, choć był wymieniany w gronie faworytów, a prawdziwą korzyść odnosili "oszuści, którzy dziś z uśmiechem biegają po zielonych boiskach innych klubów".

Sprawą Zagłębia na podstawie materiałów z prokuratury Wydział Dyscypliny zajmował się tydzień wcześniej, nie podjął jednak żadnej decyzji.

Klub, nie godząc się na degradację, proponował pozbawienie go licencji z warunkowym zawieszeniem na trzy lata, karę pieniężną w wysokości 70 tysięcy złotych i odjęcie ośmiu punktów w sezonie 2007/08.
matikyo

Postprzez drewinio 2007-08-02, 12:36 pm

Niech przynajmniej Polska wie że kibice z Zagłębia walczyli.
drewinio

Postprzez CONOR 2007-08-02, 12:57 pm

a o 15 to oni zaczynaja dopiero posiedzenie czy podadza werdykt?
CONOR

Postprzez YOOSHKY 2007-08-02, 1:06 pm

Właśnie informację o liście podało radio RMF
YOOSHKY

tak, to nagłośnią, ale...

Postprzez Blajpios 2007-08-02, 1:21 pm

YOOSHKY napisał(a):Właśnie informację o liście podało radio RMF

to nagłośnią. Ale już faktu, że formalnoprawnie Zagłębie wystąpiło o status pokrzywdzonego - już raczej nie podawali. Bo takie żądanie statusu pokrzywdzonego - wygląda na realnie umotywowane, widać mają jakieś podstawy sensowne, natomiast protest kibiców, to tylko żądanie emocjonalne: czy nie dlatego? Ale oczywiście - i z tego można i należy się cieszyć. Ale trzeba dobrze widzieć proporcje.
Blajpios

Postprzez WOJTEK 2007-08-02, 2:29 pm

A dlaczego jaśnie panowie nie podali źródła pochodzenia tego listu?? Złodziejaszki bez honoru jesteście.
WOJTEK
Adventure Group

Postprzez drewinio 2007-08-02, 2:50 pm

Ludzie ta cała sytuacja z dwoma Forami mnie już irytuje i przerasta. Jedni coś z drugiego kserują drudzy coś innego. Jedni zabraniają informować drugich co do wyjazdu pod groźbą bana. Ludzie co to ma być kibicowanie czy piaskownica? Ty mi zrobiłes kuku to ja zabieram moje grabki i łopatke i ide do innej piaskownicy, lepszej. Ostatnie czego nam potrzeba to rozłamu braci kibicowskiej na dwie grupy. Żeby nie było nie jestem ani za jednymi ani za drugimi. Miała być akcja z koszulkami. I gówno z tego wyszlo bo sie dogadać nei "umieliśmy" jedni chcą trójkolorową drudzy czarno białą. Staneło na tym ze nie mamy nic.
drewinio

Postprzez Tomowitz 2007-08-02, 2:53 pm

Od jakiegoś czasu o tym pisałem ale to nic nie da. Tu muszą siąść szefowie forów do rozmowy a nie szeregowi członkowie. Wielu jest na obu forach ale to zacietrzewienie włądz i jednych i drugich też mnie wkurza. Dziecinada a świat się śmieje.
Tomowitz

Postprzez buli11 2007-08-02, 2:55 pm

Dokladnie,dziecinada z tym podzialem totalna.Zachowujecie sie jakbyscie mieli po 15 lat,ochloncie bo robicie posmiewisko z Zaglebia.
buli11

Postprzez Marcyś_1906 2007-08-02, 2:58 pm

Poprostu sprawa wygląda tak że forum serwisu 100% sięgneło dna.. prześledźcie co po niektóre tematy i zrozumiecie o co chodzi (dzieci,frustraci) forum kibiców Zagłębia odcina się od tych spraw i jest bardziej ogarnięte.Niema tam bynajmniej cenzury a pamiętam że takie sprawy miały miejsce na waszym forum.

Pozdrawiam.
Marcyś_1906
MEGAPROJEKTANT

Postprzez flex 2007-08-02, 3:07 pm

Marcyś_1906 napisał(a):Poprostu sprawa wygląda tak że forum serwisu 100% sięgneło dna.. prześledźcie co po niektóre tematy i zrozumiecie o co chodzi (dzieci,frustraci) forum kibiców Zagłębia odcina się od tych spraw i jest bardziej ogarnięte.Niema tam bynajmniej cenzury a pamiętam że takie sprawy miały miejsce na waszym forum.

Pozdrawiam.

Prawda jest taka, że najlepsze byłoby forum będące wypośrodkowaniem forum kibiców i tego forum.
Osobiście uważam, że forum kibiców jest całkiem rozsądnie uporządkowane i od strony technicznej też działa całkiem spoko.
Jednak nie powiesz mi, że na forum kibiców panuje wolność słowa. Strach cokolwiek napisać, zapytać żeby nie dostać bana.
Rozumiem, że konieczny jest porządek ale z zachowaniem granic zdrowego rozsądku.
flex
Administrator

Postprzez buli11 2007-08-02, 3:09 pm

Ktos wie o ktorej bedzie werdykt?
buli11

Postprzez drewinio 2007-08-02, 3:13 pm

panie Wojtku. Na pm`ie zadałeś mi pytanie. Niestety nie moge na nie odpowiedzieć ponieważ wyłączone przyjmowanie prywatnych wiadomośći mi tu uniemożliwia.

Co ma moja wiedza czy też moja nei wiedza do tego co między wami jest?
Ja tylko wyrażam moją i z tego co widze nei tylko moją opinie iż jest to złe co wy robicie ( admini tego forum i admini drugiego forum).
drewinio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna