Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez marcin___ 2007-07-24, 9:47 pm

Kris ale pamietaj ze jak od tego sezonu wyladujemy w 2 lidze to nasz budzet DRASTYCZNIE sie zmniejszy i nie wiem jak to sie skonczy ale wplywy z C+ i OE stanowia jednak wieksza czesc naszego budzetu na ten sezon z tego co wiem;p wiec mysle ze lepiej ten sezon jakos przekimac chociaz poki nie bedzi oficjalnej decyzji to nawet nie gdybam jakos specjalnie bo po ostatnich szopkach to wiem ze pzpn jest do wszystkiego zdolny a to co ktos tam mowi jest naprawde malo warte wszystko zalezy jak wiatr powieje... jednak jak przekimamy ten sezon w OE przyszly odpukac znowu w drugiej lidze to bedziemy juz czysci latwiej nam bedzie napewno o sponsora i mysle ze Szatan tez bardziej nastawi sie na inwestycje w Zagłębie a przy kasie jaka jak sadze obraca po roku mozna zaczac cos myslec powazniejszego;) ale to tylko moje skromne zdanie:D najbardziej boli mnie ze za korupcje bedzie nas sadzila mafia ktora jest gorzej skorumpowana niz wszystki kluby poczawszy od 1 do 5 ligi razem wziete, prawo w naszym kraju to jest jednak piekna rzecz :570: :501:
marcin___

Postprzez tomi2509 2007-07-24, 9:57 pm

ja tak troche z innej beczki
zastanawial sie ktos ze my dzieki temu kupowaniu mozemy dzisiaj czuc sie pierwszoligowcami a nie byc moze paletac sie po 3 lidze ? pamietajmy ze kazdy kij ma dwa konce !! oczywiscie nie pochwalam takiej metody!!!
uwazam ze kare powinnismy przyjac jak najszybciej ( a bedzie napewno) miec to wszystko juz za soba i powoli odbudowywac dobre imie klubu.
tomi2509

Postprzez scOOtt 2007-07-24, 9:59 pm

tommaz napisał(a):No zobaczymy o 23 tez właśnie oglądałem , a swoją drogą to wszystkich tych dziennikarzy , pismaków i prezenterów (czytaj kutasów) powywieszałbym. Przeciez takie pierdo..nie o Zagłębiu ze ma być zdegradowane itd. jest bezpodstawne , bo oficjalnego orzeczenia nie ma , a te bzdurne informacje jawnie wpływają na naszą niekorzyść i w dodatku wywołują jeszcze większą presje na WD aby nas zdegradowali !!!

No to teraz czujecie to co my od 2 sezonow. Gul im wszystkim skacze. Pluja nam w twarz nie majac dowodow. Oni sami nie wiedza co maja zrobic. Niech to wszystko lepiej juz zostawia i pozwola grac tym ktorzy w chwili obecnej sa do tego uprawnieni. A jesli tak bardzo chca oczyscic polska pilke to niech wezma za ryj cale rozgrywki od tego sezonu. Najmniejszy wybryk - ban !

Zdrowej, czysto sportowej rywalicacji - chwała :!:

Pozdro!
scOOtt

Postprzez Schabu 2007-07-24, 10:16 pm

Ja osobiście już się pogubiłem w tym wszystkim co PZPN odpieprza!
Za cuda w naszej ligowej piłce powinni nam zabrać Euro 2012.
Jesteśmy w Unii,a tu takie cuda!!!!
Mózg się lansuje.Tego nie da się opisać.
W żadnym kraju na świecie nie ma takich jaj jak w Polsce!!
Sami nie wiedzą co mają robić.
Odwołać,wypieprzyć i zamknąć tą klikę z Miodowej
Schabu

Postprzez klara 2007-07-24, 10:17 pm

i w sumie nic wiecej nie powiedzieli......zaglebie napewno zostanie ukarane..ale chyba a by nie burzyć rozgrywek ligowych wywala ich iod sezonu 2008/2009
klara

Postprzez drewinio 2007-07-24, 10:46 pm

dlatego też zburzmy im tą lige i karzmy sie ukarać od razu. Albo teraz albo wcale.
drewinio

Postprzez robertkozlowski5 2007-07-24, 10:49 pm

poprost jak dla mnie robia szum medialny!Przeciez ten temat to dla mediow pozywka!Zabójstwa ,wypadki korupcja;o dobrych sprawach nigdy sie tak nie rozgaduja-balwany jedne!
Wedlug mnie i owszem mozemy byc zdegradowani,ale napewno nie w tym sezonie!
A tak przy okazji to powinni karac poszczegolne osoby zamieszane w korupcje /przeciez tyle ich nalapali/,a nie kluby / wiekszosci niewinne/,a przy tym juz napewno niewinnych kibicow!!!
Powinni przywalis spora sumke kary takiemu delikwentowi i niech placi a jak nie ma to do wiezienia z nim!
A tak to co kibic cierpi ,kibic placi /bo kasa na kary to po czesci kasa kazdego z nas/!
Ostatnio edytowano 2007-07-25, 6:03 am przez robertkozlowski5, łącznie edytowano 1 raz
robertkozlowski5

Postprzez cala11 2007-07-24, 10:54 pm

jesli ma byc degradacja jestem za tym zeby to bylo w tym roku bo inaczej mamy rok stracony a tak moze sie uda powalczyc o drugie miejsce(pierwsze 100% ARKA).
nie ma na co czekac bierzmy na klate wszystkie winy i zaczynajmy ten sezon w II lidze.
Nikomu nigdy nie zyczylem zle ale zrobie teraz wyjatek
mam nadzieje ze rudy dostanie DOZYWOCIE!! :533: :533: :533:
cala11

Postprzez vixen 2007-07-24, 11:13 pm

Mnie zastanawia dlaczego żaden klub zamieszany w korupcję nie zapytał się dziadów z pzpn jak zamierzają karać sędziów i obserwatorów i jak chcą ukarać siebie dlaczego karać kluby które po prostu dostosowały się do zasad tej nieuczciwej gry którą narzucił pzpn. Według Mnie nie warto poddawać sie karze teraz ponieważ rok czasu to zajebiście duży okres czasu i napewno dużo przez ten czas się wydarzy i więcej klubów dołączy tych zamieszanych w korupcję a jeżeli poddamy się karze dobrowolnie i leśne dziady pójdą na pomysł GRUBEJ KRESKI to nasz klub będzie ostatnim ukaranym za korupcję.
Oby do czwarku
vixen

Postprzez laBombonera 2007-07-25, 6:36 am

Zagłębie Sosnowiec będzie zdegradowane
Rozmawiał Jacek Sarzało
2007-07-24, ostatnia aktualizacja 2007-07-25 07:10

Zobacz powiększenie
Michał Tomaczak, szef Wydziału Dyscypliny PZPN
Fot. Tomasz Wawer / AG
Według szefa Wydziału Dyscypliny PZPN czwartkowe decyzje w sprawie korupcyjnych zarzutów dla Zagłębia Sosnowiec będą ostateczne i wszystko wskazuje na to, że klub zostanie zdegradowany i nie zagra w Orange Ekstraklasie.
ZOBACZ TAKŻE

Jacek Sarzało: Ponoć zarzuty przeciw Zagłębiu Sosnowiec są równie poważne jak przeciw Arce czy Łęcznej? Ile meczów ustawił ten klub zdaniem prokuratury?

Michał Tomczak, szef WD PZPN: Zarzutów jest około 30, z różnych okresów. To porównywalne do liczby zarzutów wobec Arki Gdynia.

Czy podtrzymuje pan opinię, że Zagłębiu trzeba dać karę wyłącznie punktową i finansową, by "nie wprowadzać jeszcze większego bałaganu"? Przecież to niekonsekwencja. Arka i Łęczna za to samo zapłaciły degradacją...

- To jakieś nieporozumienie, typowe dla rozmów w przejściu. To była odpowiedź na pytanie - co zrobi wydział, jeżeli zarzutów będzie kilka. Na pytanie, co zrobi wydział, gdy zarzutów jest 30, inteligentni ludzie też potrafią sobie odpowiedzieć.

Ponoć na czwartkowym posiedzeniu Wydziału Dyscypliny wyrok jednak nie zapadnie? Zaczniecie tylko zwykłą procedurę, a kiedy doczekamy się orzeczenia - tego nie wiadomo...

- Oświadczam, że zrobimy wszystko, żeby sprawę zakończyć w czwartek. Przecież pan już nas zna, nie przeciągamy spraw bez potrzeby.

To w takim razie chyba zwiększa się "szansa", że Zagłębie zostanie zdegradowane...

- To jest oczywiście ważne, czy sezon zaczniemy z prawomocnym orzeczeniem, czy też będziemy mieli w lidze klub, którego los jest niepewny. Ale wysokość kary nie powinna zależeć od tego, kiedy zapadnie decyzja. I nie zależy.

Czy nadal jest pan zwolennikiem konsekwentnego karania klubów zamieszanych w korupcję (m.in. Zagłębia Lubin)? I czy jeśli decyzje zapadną w trakcie rozgrywek, to kary powinny obowiązywać od następnego sezonu? Z PZPN coraz częściej i głośniej słychać o potrzebie "grubej kreski", "abolicji" itd. Ostatnio mówił o tym publicznie rzecznik związku Zbigniew Koźmiński.

- Grubą kreskę wyznaczy - po pierwsze - zakończenie spraw prokuratorskich i wniesienie aktów oskarżenia. Po drugie - wprowadzenie nowych przepisów antykorupcyjnych, które zmienią filozofię karania, uczynią ją bezwzględną i drastyczną. Mówiłem wiele razy: dla mnie rozważania na temat, czy przy dziesięciu kupionych meczach już degradować, czy jeszcze nie, są w gruncie rzeczy uwłaczające moralnie. Są być może pragmatyczną koniecznością, ale w pewnych sprawach pragmatyzm to nędza moralna i odwrotnie.

Jest pan prawnikiem, a więc zapewne legalistą. Co pan na to, że PZPN otwarcie zapowiada, że nie zastosuje się do ewentualnej decyzji Trybunału Arbitrażowego przy PKOl. nakazującej wstrzymanie degradacji Łęcznej i Arki do czasu rozpatrzenia spraw przez tenże Trybunał?

- Pojęcie legalizmu nie jest tożsame w każdej dziedzinie prawa. Prawo powszechne chroni uznane za ważne interesy wszystkich obcych sobie ludzi. Prawo sportowe chroni czystość rywalizacji między członkami dobrowolnej organizacji. Przepis regulaminu Trybunału, który stanowić ma podstawę wstrzymania decyzji, wydaje mi się nielegalny. PKOl. nadał takie uprawnienie Trybunałowi bez upoważnienia ustawowego. Nie jest też prawdą, że taka decyzja skutkowałaby wyeliminowaniem decyzji dyscyplinarnych organów PZPN z obiegu prawnego, bo żadna decyzja sądu arbitrażowego nie jest wykonalna sama przez się. Trybunał przy PKOl. ma nad PZPN określoną władzę, ale jest w stosunku do niego podmiotem zewnętrznym. Do tego jeszcze są samoistne uprawnienia spółki prawa handlowego, jaką jest Ekstraklasa SA, nad którą Trybunał Arbitrażowy w ogóle nie ma żadnej bezpośredniej jurysdykcji. Kto i jakim narzędziem wyegzekwuje od spółki decyzję w przywróceniu Łęcznej do I ligi? Pomijam świadomie rzecz najważniejszą, czyli etyczny sens takiej decyzji, choćby nie wiem jak legalnej, to byłoby przecież sprzyjanie korupcjonistom. W rzeczywistości cała ta sytuacja ujawnia wadliwy kształt polskiego prawa sportowego.

Źródło: Gazeta Wyborcza
http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4337857.html
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez CONOR 2007-07-25, 6:52 am

Zagłębie Sosnowiec zagra w I lidze?
2007-07-25 00:20

PZPN ukarze klub za korupcję w czwartek

Zagłębie Sosnowiec nie uniknie degradacji. W czwartek Wydział Dyscypliny PZPN orzeknie wobec beniaminka ekstraklasy taką właśnie karę za korupcję. Zagłębie zagra jednak w tym sezonie w pierwszej lidze, bo kara będzie obowiązywała dopiero od następnego cyklu rozgrywkowego. Za to najbliższy sezon Zagłębie rozpocznie z kilkoma punktami ujemnymi - pisze DZIENNIK.
REKLAMA
czytaj dalej...

Sosnowiecki klub złoży w czwartek na posiedzeniu Wydziału Dyscypliny PZPN wniosek o dobrowolne poddanie się karze i dzięki temu uniknie surowszego wyroku. Zagłębie wystąpi w ekstraklasie, ale tak naprawdę będzie walczyło o to, żeby w przyszłym sezonie spaść tylko do drugiej ligi, a nie do trzeciej. Bo jeśli w najbliższych rozgrywkach sosnowiczanie zajmą miejsce spadkowe, to po karnej degradacji kolejny sezon rozpoczną właśnie na trzecim froncie.

"Z naszych ustaleń wynika, że Wydział Dyscypliny PZPN chce nam wlepić sześć punktów ujemnych, ale my będziemy chcieli trochę zmniejszyć tę liczbę kosztem wyższej kary finansowej" - mówi DZIENNIKOWI anonimowo jeden z działaczy Zagłębia.

Kara finansowa dla sosnowieckiego klubu została ustalona na 30 tysięcy złotych. Ale w związku z tym, że Zagłębie nie będzie zaprzeczać faktom, Wydział Dyscypliny PZPN jest skłonny zaakceptować propozycję zwiększenia tej kwoty w zamian za zredukowanie ujemnych punktów.

Skala działań korupcyjnych Zagłębia była duża, ale Wydział Dyscypliny przy wyznaczaniu kary wziął także pod uwagę postawę nowego właściciela sosnowieckiego zespołu. Krzysztof Szatan nie tylko wyrzucił z klubu wszystkie osoby mające związek z aferą korupcyjną, ale także rozumie konieczność ukarania Zagłębia za niecne czyny z przeszłości. "Kara była nie do uniknięcia. W tych okolicznościach jesteśmy zadowoleni, że będziemy mogli zagrać w ekstraklasie i że dopiero w kolejnym sezonie zostaniemy zdegradowani. Najważniejsze, że teraz jesteśmy zupełnie innym, czystym klubem" - mówią działacze Zagłębia.
CONOR

Postprzez vixen 2007-07-25, 7:16 am

A mnie zastanawia jedna rzecz Rudy miał postawione 13 zarzutów 1 zarzut = 1 mecz czy zarzuty wobec Rudego są takie same jak wobec piłkarzy chodzi mi czy to są te same mecze czy inne. Żeby nas nie wyjebali i nie było 13 x 2 =26 ( ok 30 zarzutów ). Nie chce mi się wierzyć że ustawili ok 30 meczy.
Druga rzecz skoro dowody są takie mocne dlaczego prokuratura dostarczyła dowody tak późno (4 miechy od zamknięcia sprawy ) i to na wniosek WD i te kontrolowane przecieki o wywaleniu nas z Orange. Coś mi tu nie pasuje. Dlatego uważam że gówno na nas mają i jest to kropla w morzu wobec umoczonych innych klubów.
vixen

Postprzez Przemek26 2007-07-25, 7:31 am

30 zarzutów. Śmiechu warte. Tylko gdzie wyniki z tych wyimaginowanch zarzutów. No bo tak . Arka ,Łęczna , Polkowice, Kszo, Zagłebie Lubin, Korona itd kupowały mecze i grały bądź grają od lat w OE. A my? Mamy 30 zarzutów korupcyjnych ( rozmnażają się jak króliki -było 13) a my dopiero awansowalismy do OE a w sezonach o których jest mowa to my raczej kombinowlismy jak tu nie awansować.
Przemek26

Postprzez mortimer 2007-07-25, 7:41 am

Mam już tego dość.
Niech grają w II lidze i będzie najlepiej. Przynajmniej nikt nie będzie nam wypominał, że weszliśmy z 4 miejsca. No i oczywiście klub będzie już czysty.
A swoją drogą nie powinniśmy aż tak płakać jeżeli nie zagramy w OE, przecież każdy dobrze wie, że nam się to nie należało.
mortimer

Postprzez YOOSHKY 2007-07-25, 7:42 am

Jeśli degradacja to tylko w tym sezonie!!!!!!!!!!! Chyba że chcemy grać w III lidze.
YOOSHKY

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna