Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez drewinio 2007-07-23, 8:51 pm

ta najlepiej odrazu wydać wyrok a potem dopiero czytać dowody. Bynajmniej tak zrozumiałem słowa napisane pogrubionym fontem.
drewinio

Postprzez oak 2007-07-23, 8:54 pm

drewinio napisał(a):ta najlepiej odrazu wydać wyrok a potem dopiero czytać dowody. Bynajmniej tak zrozumiałem słowa napisane pogrubionym fontem.

stalinowskie trybunały
oak

Postprzez marcin___ 2007-07-23, 8:57 pm

Bardzo cieszy mnie fakt ze bodajze rzecznik Ekstraklasy S.A. badz ktos tego typu powiedzial juz ze liga na 100% nie bedzie przsunieta a jezeli decyzja w sprawie Zagłębia ma byc w czartek to mysle ze jednak nie ma takiej opcji ze nas wywala, jest to raczej nierealne, za to calkiem realne sa wtedy ujemne punkty. Jezeli dostalibysmy te -10 to mysle ze wszystko bedzie ok i nawet jezeli sie nie utrzymamy to juz bedzie nam latwiej na przyszlosc;)
marcin___

Postprzez laBombonera 2007-07-23, 9:01 pm

banda dupkow ,degradacja jak najszybciej ,co jescze qrwa!!! krew mnie zalewa jak to czytam
na dwa dni czy btydzien co to za roznica jak nam wykreca taki numer to osobiscie wyp...dekoder c+ przez okno,
Szkoda ze nikt z tych panow niepamieta jak to nas 14lat temu szanowny PZPN zpuscil po spadku z drugiej odrazu do 5tej, tego qrwa nigdzie nie mozna przeczytac :evil:
laBombonera
Żółta kartka

Postprzez MarcelZS 2007-07-23, 9:01 pm

Jakie decyzje nie zapadną chyba nie będą dobre dla nas .... zagramy z karą na karku tylko nie wiadomo jak dużą, podamy się dobrowolnie karze zostaniemy kozłem ofiarnym i nie szybko wrócimy do OE. Tak czy siak jesteśmy dla wszytkich problemem, myślą że jak usuną Zagłębie w kat to korupcja zniknie z polskiej piłki .. a sprawy Craksy czy Zagłębia L. jakoś nikt nie wyciąga i nikomu to nie przeszkadza że też są umoczeni.... a co z Lechem??? czyści jak łza???

Pierw nas dymali działacze i piłkarze a teraz nas wydyma PZPN i Ekstraklasa ... co za życie....

Chyba pozostnie nam jedno czyli pójść drogą Łęcznej i Arki .... czyli próbować wydymać PZPN - taka ta Polska jest .... kto kogo ten lepszy ...
MarcelZS

Postprzez mario999 2007-07-23, 9:19 pm

ciekawe o ktorej bedziesz decyzja? moze w czasie prezentacji zawodnikow.
mario999

Postprzez wierny do końca 2007-07-23, 9:21 pm

A co z GKSem Katowice??? Ciekawe jest to, że choć do gigantycznej skali korupcji w klubie przyznał się Dziurowicz nikt nie domaga się ukarania Gieksy...Jeśli mnie pamięć nie myli to ich wędrówka od 4 ligi do 2 była spowodowana brakiem licencji na zapleczu ekstraklasy...czyli korupcyjnych grzechów jeszcze nie odpokutowali...
wierny do końca

Postprzez drewinio 2007-07-23, 9:22 pm

dlatego też jestem przeciwny dobrowolnemy poddaniu sie karze. To że nas wydymają to jest pewne. Jak mają nas wydymać to neich sie przy tym spocą i niech cała Polska cały świat zobaczy jak unas wygląda piłka, prawo i sprawiedliwość. Mam nadzieje ze UEFA sie opamięta i te mistrzostwa Europy nam odbierze, bo kurde nie zniose kolejnego upokorzenia. Już teraz sie z nas śmieją.

Listkiewicz powinien być kurna zlustrowany i przeczepany jak dywan na święta. Załoze sie że sam nie raz brał w łape i drukował mecze jak jeszcze biegał z gwizdkiem w ryju po boiskach. Ryba psuje sie od Łuba.

PS. Z tego co pamiętam GKS miał być zdegradowany o wiele niżej no ale litość dziadów nei zna granic.
drewinio

Postprzez wierny do końca 2007-07-23, 9:28 pm

drewinio napisał(a):dlatego też jestem przeciwny dobrowolnemy poddaniu sie karze. To że nas wydymają to jest pewne. Jak mają nas wydymać to neich sie przy tym spocą i niech cała Polska cały świat zobaczy jak unas wygląda piłka, prawo i sprawiedliwość. Mam nadzieje ze UEFA sie opamięta i te mistrzostwa Europy nam odbierze, bo kurde nie zniose kolejnego upokorzenia. Już teraz sie z nas śmieją.

Listkiewicz powinien być kurna zlustrowany i przeczepany jak dywan na święta. Załoze sie że sam nie raz brał w łape i drukował mecze jak jeszcze biegał z gwizdkiem w ryju po boiskach. Ryba psuje sie od Łuba.

PS. Z tego co pamiętam GKS miał być zdegradowany o wiele niżej no ale litość dziadów nei zna granic.

ok, ale degradacja nie dotyczyła zabawy z korupcją w tle...degradacja była związana z niewypełnieniem przez GKS założeń licencyjnych...jeśli dobrze pamiętam

to może my k***a pójdziemy "łbem do przodu" i zaliczymy kolejne szczeble wspinaczki ligowej na poczet kary za proceder korupcyjny!?
wierny do końca

Postprzez kongresman 2007-07-23, 9:44 pm

Jacek Okieńczyc, szef sportu Canal+:

- Przychyliłem się do próśb szefa Ekstraklasy Andrzeja Ruski i nie wnioskowałem o przesunięcie inauguracji, bo wreszcie wiadomo, że w nowym sezonie zagrają Ruch i Polonia. Nie zmienia to faktu, że proces licencyjny prowadzony przez PZPN trwał zbyt długo, a kluby, które zostały dopuszczone do ligi, były źle do niego przygotowane. To się musi zmienić.

Sprawa licencji to jeszcze nie koniec, bo wciąż nie wiemy, co z Zagłębiem Sosnowiec. Ja nie mam wątpliwości, że jeśli prokuratura przekazała tak mocne dowody jak w przypadku Arki Gdynia i Górnika Łęczna, to klub może być zdegradowany jeszcze w tym tygodniu. Dziwi mnie tylko, dlaczego Wydział Dyscypliny zbiera się dopiero w czwartek. Ja na ich miejscu spotkałbym się choćby w poniedziałek w nocy i podjął decyzję w tej sprawie. Nie mamy czasu do stracenia.
kongresman

Postprzez oak 2007-07-23, 11:07 pm

wierny do końca napisał(a):ok, ale degradacja nie dotyczyła zabawy z korupcją w tle...degradacja była związana z niewypełnieniem przez GKS założeń licencyjnych...jeśli dobrze pamiętam

degradacja wiązała się z oświadczeniem skierowanym do wierzycieli: "pocałujcie misia w dupę, tamta gieksa to nie my" czyli "walcie się na ryj z waszymi śmiesznymi wierzytelnościami". I z tego też powodu jako nowy twór mieli zaczynać od klasy B, ale jako "trochę stary" zaczęli od IV ligi. A temat korupcja - pewnie potraktują tak jak i wierzycieli, czyli "to nie my to oni".

cóż... równi i równiejsi
oak

Postprzez cala11 2007-07-23, 11:11 pm

Cytuje KLARE z innego tematu

``Mam brata który jest dziennikarzem "Sport"u, rozmawiał dziś z jednym z członków WD, który po zapoznaniu się z aktami, wcale nie był przekonany, że Zagłębie powinno dostać podobne kary jak i Arka i Łęczna....co więcej....nikt oficjalnie Zagłębiu nie zaproponował aby dobrowolnie poddali się karze, są to medialne spekulacje p. Zabłockiego......Tak jak mówił rzecznik PZPNu, Zagłębie dopiero we czwartek będzie mogło zapoznać się z materiałami, które PZPN dostał od prokuratury....potem mają dwa tygodnie na podjęcie decyzji, czy poddadzą się każe czy też beda oczekiwać na wyrok WD, od wyroku moga się odowłać w terminie 30 dni do Związkowego Trybunału Piłkarskiego, a potem jeszcze do PKOL, jak zrobiła to Łeczna, więc we czwartek na dobrą sprawe sie nie nie wydarzy, chyba że kary zaczną obowiązywać w sezonie 2008/2009.``

jesli to prawda to mysle ze jak zasponsorujemy calemu WD PZPN wakacje za 50tys dadza nam max 6pkt i bedzie po sprawie.ja osobiscie slyszalem ze Zaglebie ustawilo TYLKO 15 spotkan co w porownaniu z arka jest pryszczem.
poczekajmy spokojnie do czwartku zabaczymy jaka kare nam zaproponuja.
jedno jest pewne ŻADNA Leczna nas nie zastapi, ostateczna decyzja i tak nalezy do pzpn a listkiewicz dzis udzielajac wywiadu mowil ze nie dopusci lecznej do OE nawet jak trybunal zawiesi wykonanie kary.
wiec o start w OE mozemy byc spokojni.
cala11

niestety, trafnie Kol. oak ujął

Postprzez Blajpios 2007-07-23, 11:53 pm

oak napisał(a):
wierny do końca napisał(a):ok, ale degradacja nie dotyczyła zabawy z korupcją w tle...degradacja była związana z niewypełnieniem przez GKS założeń licencyjnych...jeśli dobrze pamiętam

degradacja wiązała się z oświadczeniem skierowanym do wierzycieli: "pocałujcie misia w dupę, tamta gieksa to nie my" czyli "walcie się na ryj z waszymi śmiesznymi wierzytelnościami". I z tego też powodu jako nowy twór mieli zaczynać od klasy B, ale jako "trochę stary" zaczęli od IV ligi. A temat korupcja - pewnie potraktują tak jak i wierzycieli, czyli "to nie my to oni".

cóż... równi i równiejsi

To znaczy, "niestety", że niestety, taka jest prawda. To że akurat Kol. oak trafnie ujął, to jedyne "stety" w tym wszystkim, frajda, jak się znajdują ludzie rozumujący zdrowo i uczciwie, nawet jeżeli w czymś się nie różnimy - ale dyskutujemy; dzięki temu może być rozwój. W każdym razie - niestety, to najbardziej właśnie wkurza. W żywe oczy propaganda będzie wpierać coś, co widać, jak się dobrze przyjrzeć, że jest inaczej, ale są "równiejsi".

[ Dodano: 24-07-2007, 1:01 ]
cala11 napisał(a):Cytuje KLARE z innego tematu

``Mam brata który jest dziennikarzem "Sport"u, rozmawiał dziś z jednym z członków WD, który po zapoznaniu się z aktami, wcale nie był przekonany, że Zagłębie powinno dostać podobne kary jak i Arka i Łęczna....co więcej....nikt oficjalnie Zagłębiu nie zaproponował aby dobrowolnie poddali się karze, są to medialne spekulacje p. Zabłockiego......Tak jak mówił rzecznik PZPNu, Zagłębie dopiero we czwartek będzie mogło zapoznać się z materiałami, które PZPN dostał od prokuratury....potem mają dwa tygodnie na podjęcie decyzji, czy poddadzą się każe czy też beda oczekiwać na wyrok WD, od wyroku moga się odowłać w terminie 30 dni do Związkowego Trybunału Piłkarskiego, a potem jeszcze do PKOL, jak zrobiła to Łeczna, więc we czwartek na dobrą sprawe sie nie nie wydarzy, chyba że kary zaczną obowiązywać w sezonie 2008/2009.``

jesli to prawda to mysle ze jak zasponsorujemy calemu WD PZPN wakacje za 50tys dadza nam max 6pkt i bedzie po sprawie.ja osobiscie slyszalem ze Zaglebie ustawilo TYLKO 15 spotkan co w porownaniu z arka jest pryszczem.
jedno jest pewne ŻADNA Leczna nas nie zastapi, ostateczna decyzja i tak nalezy do pzpn a listkiewicz dzis udzielajac wywiadu mowil ze nie dopusci lecznej do OE nawet jak trybunal zawiesi wykonanie kary.

Tak. Listkiewicz jest bardzo ;-) słowny... Ale tak serio, to sądzę, że tu akurat może rzeczywiście dotrzyma słowa (z Łęczną) - tanim kosztem pokaże, jaki słowny, jak walczy z korupcją itp. Natomiast rzeczywiście 15 meczy, to dla mnie jednak byłby szok, czy raczej, przykrość, że aż do tego stopnia, zresztą nieudanie. 15 meczy w jednym sezonie? Przyznam, że zresztą nie wiem, czy w bambuko i tak od razu Zagłębia "ustawiacze" nie robili, to znaczy kasę brali, ale wiedzieli, że tak ustawią, iż nic z tego - bo innych pieniądze lepsze. No, ale to domysły. Poza tym, może coś racji w tym, że jednak nie są to aż takie ilości. Tyle, że już zamknięte, więc dość dużo; jednak nie aż na tyle, by degradować - w porównaniu z innymi. Bo jak sobie pomyślę: w latach dwudziestych za próbę kupienia jednego meczu, wylecieli z PZPNu. Teraz - za efektywne kupienie wszystkich meczy, któryś poleciał jedną czy dwie klasy w dół. Ale oczywiście, że tak drastycznie jak przed wojną nie da się zamknąć sprawy, skoro od lat się ciągnie, dziesięcioleci. Chodzi tylko o to, by jakoś proporcjonalnie, czyli uczciwie za wszystkich a nie za paru kozłów ofiarnych - i by sięgnęli wielkich i także tych, co nie tylko w 3 ostatnich latach, lecz by przetrącono system zafałszowanych całych rozgrywek. Czy marzenie ściętej głowy?
Blajpios

Postprzez LucasUSA 2007-07-24, 2:57 am

Licence rozdane - no to gramy!

Ponizej cytat z Wyborczej:

Co z Łęczną i Sosnowcem?

"(...)PZPN nie widzi przeciwwskazań, ale rozdanie licencji wszystkim potrzebującym nie załatwia sprawy. Wrocławska prokuratura przekazała w poniedziałek do Wydziału Dyscypliny dokumenty mające potwierdzać korupcję Zagłębia Sosnowiec. Klub jest podejrzany o kupowanie meczów. Czy Zagłębie może grać po tym, jak prokuratura przekazała te dowody? - Tak, bo przekazanie dokumentów dopiero otwiera sprawę. Wydział Dyscypliny zacznie postępowanie w czwartek, ale nie wiadomo, ile ono potrwa - mówi Koźmiński. - Poza tym są jeszcze odwołania, pierwsza instancja, druga instancja - dodaje Sadowski. Ewentualne kary dla Zagłębia (od ujemnych punktów po ewentualną degradację) zapadłyby więc w trakcie sezonu. - Kary zapadną, jak zapadną. Na razie Zagłębie może grać - twierdzi rzecznik PZPN.

Sprawa Sosnowca to jednak nie koniec bałaganu. Dziś może wybuchnąć prawdziwa bomba - Trybunał Arbitrażowy ds. Sportu przy PKOl, czyli najwyższa instancja w polskim sporcie, ma wydać werdykt w sprawie ewentualnego wstrzymania wykonania kary dla Górnika Łęczna. PZPN ukarał ten klub za korupcję degradacją do III ligi, ale prawnicy z Łęcznej walczą o przywrócenie do Ekstraklasy. Powołują się na kruczek prawny - Górnik w momencie kupowania meczów był stowarzyszeniem, teraz jest spółką akcyjną. Jeśli Trybunał zawiesi wykonanie kary (aby analizować sprawę), Łęczna powinna wrócić do Ekstraklasy. - Wniosek o zawieszenie kary ma spore szanse na powodzenie. Trudno odmówić racji, że klub poniósł straty w związku z decyzją PZPN, np. są rozwiązywane kontrakty zawodników, którzy mogą bez przeszkód odchodzić z Górnika, a sprawa będzie dopiero rozpatrywana przez Trybunał - mówił w piątek PAP Bronisław Tomaszewski, sekretarz Trybunału.

PZPN prawników z Trybunału się jednak nie boi. - Dla nas sprawa nie istnieje. Nie wyobrażam sobie, by klub ukarany za korupcję wracał do Ekstraklasy. Jeśli jednak tak się stanie, PZPN ma dwa wyjścia - albo nie zastosujemy się do decyzji Trybunału, albo ją uznamy, ale wówczas byłoby to zaprzeczeniem walki z korupcją i pracy prokuratorów - stwierdził Koźmiński. W jaki ewentualnie sposób PZPN ma zamiar "nie stosować się do decyzji Trybunału", Koźmiński odpowiedzieć już nie umiał. Rzucił tylko, że zajmą się tym prawnicy.

Jeśli tak się stanie, prawnicy będą mieli trzy dni, aby rozwikłać zagadkę, kto ma zagrać w pierwszej kolejce, albo jak wytłumaczyć Trybunałowi, że Łęcznej przywrócić się nie da.

W poniedziałek okazało się, że zarządzająca ligą spółka Orange Ekstraklasa i główny sponsor Canal +, mimo oburzenia całym zamieszaniem, dają zielone światło do piątkowego startu rozgrywek, choć jeszcze kilka dni temu byli skłonni je przełożyć. (...)"

Caly artykul: http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4335701.html

Nawet w drugiej lidze wszystkich szczodrze obdzielili licencjami :)

List nazego Zarzadu swietnie zredagowany - jestem pelen podziwu.

Wreszcie mozemy grac!
LucasUSA

Postprzez stoner 2007-07-24, 8:11 am

cala11 napisał(a):Cytuje KLARE z innego tematu

A tu, inna wypowiedż.

Jak informuje "Przegląd Sportowy", w materiałach przekazanych przez wrocławską Prokuraturę Apelacyjną Wydziałowi Dyscypliny PZPN, dokumentującej udział Zagłębia Sosnowiec w aferze korupcyjnej, chodzi o 30 zarzutów!Zdaniem Roberta Zawłockiego , wiceprzewodniczącego WD, materiały te są porażające.
- To nie były żadne incydenty. Tu jawi się obraz obrzydliwej działalności na przestrzeni kilku lat - powiedział.

Decyzja w sprawie kary dla sosnowieckiego klubu ma zapaść w czwartek.

Więcej szczegółów w "Przeglądzie Sportowym"
stoner

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna