Przyszłość Zagłębia

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Paulson 2007-05-10, 6:56 am

Prezes Giancarlo Motto: Arrivederci Zagłębie!

Włosi zarządzają i sponsorują Zagłębie już od ponad siedmiu lat. W tym czasie klub zyskał markę jednego z najlepiej zorganizowanych w naszym regionie, a nawet i w Polsce. Czas, gdy włoskie pieniądze decydowały o kondycji Zagłębia, nieuchronnie dobiega jednak końca.

Wojciech Todur: Jak Włoch, przedstawiciel narodu rozkochanego w piłce nożnej, reaguje na wieści o tym, że polski futbol toczy korupcja? Giancarlo Motto, prezes Zagłębia: To bardzo smutne. We Włoszech też są skandale, kto wie czy nawet nie większe. Z polskiej prasy pierwszy raz dowiedziałem się jednak, że to piłkarze sami zrzucali się, żeby przekupić sędziego. To nie do pomyślenia! (...)

Giancarlo Motto, prezes Zagłębia: To bardzo smutne. We Włoszech też są skandale, kto wie czy nawet nie większe. Z polskiej prasy pierwszy raz dowiedziałem się jednak, że to piłkarze sami zrzucali się, żeby przekupić sędziego. To nie do pomyślenia! (...) - Aż takim idealistą nie byłem... (...) Pamiętam, że gdy Zagłębie awansowało do drugiej ligi, to grało piękne, porywające mecze. Nie chce mi się wierzyć, że te spotkania mogłyby być ustawiane. Korupcja kojarzy mi się z dużymi sumami, tymczasem wtedy premie, jakie piłkarze dostawali po wygranym meczu, były naprawdę niewysokie (od 7 do 10 tys. na zespół - przyp. red.).

Dwa razy odciął się Pan już od korupcji. Za pierwszym razem po zatrzymaniu piłkarzy i ostatnio po tym, gdy do aresztu trafił dyrektor klubu. Rzeczywiście wierzy Pan, że wszyscy są niewinni? - Dla mnie sprawa jest prosta - dopóki nie ma wyroku, to nie można nikogo skreślić. We Włoszech były już przypadki, że media "pogrzebały" niewinnych ludzi, a potem sąd ich uniewinniał.

Od ponad roku wiadomo, że Francesco Cimminelli nie chce być dłużej właścicielem Zagłębia. Termin sprzedaży czy też oddania akcji klubu wciąż jest jednak odsuwany... - (...) Cały czas inwestujemy w klub i wierzymy w awans. To będzie gotowy produkt! Jeżeli Zagłębie przejmie miasto, to za darmo. Jeżeli znajdzie się inny podmiot, to będziemy rozmawiać o pieniądzach.

W Sosnowcu często słyszę, że Włosi nie mogą się wycofać ze sponsorowania Zagłębia, bo zbyt dużo zyskali od miasta, budując swoje firmy akurat tutaj... - To nieprawda. Zyskaliśmy tyle, ile zyskałaby każda inna firma działająca w Sosnowcu. Wszystko odbyło się zgodnie z prawem.

Gdy pierwszy raz pojawiła się informacja, że Włosi wycofują się z Zagłębia, mówiło się, że ma to związek z wejściem firmy ERSI na Giełdę Papierów Wartościowych. Czy naprawdę są przepisy, które zabraniałyby takiego mariażu? Nigdy tego nie mówiliśmy. Prawdą jest jednak, że analitycy giełdowi i ekonomiści odradzają takie rozwiązanie.

Jeżeli założyć, że będzie Pan zarządzał Zagłębiem do 30 czerwca, to można przypuszczać, że od Pana decyzji będzie zależało, jaką linię obrony przyjmie klub w trakcie postępowania przed Wydziałem Dyscypliny PZPN-u. Czy Zagłębie przyzna się do korupcji i dzięki temu będzie liczyło na niższy wymiar kary? - A Pan by się przyznał, skoro jest niewinny? W tej chwili nie znamy wszystkich faktów. Kiedy przyjdzie czas, podejmiemy kroki w celu obrony naszego dobrego imienia.

A nie zakłada Pan, że klub jest niewinny, a jednak pracownicy już nie?
- (...) Nie wiem, co zeznali piłkarze i dyrektor. Nie wiem, co powiedzieli i czy do czegokolwiek się przyznali. Powtarzam, do chwili ogłoszenia prawomocnego wyroku dla mnie są niewinni.

W klubie brakuje dyrektora. Sami piłkarze przyznają, że są momentami zagubieni. Nie wiedzą, do kogo zwrócić się z najprostszą prośbą. Jak Pan chce rozwiązać ten problem?[b]
- Nie wiem. Powiem szczerze, że nawet o tym nie myślałem. To kolejny argument za tym, że Zagłębiem powinien jednak zarządzać Polak.

[b]Władze miasta już szukają kandydatów na dyrektora.
Mam nadzieję, że najpierw pomogą nam znaleźć nowego właściciela.

Czy mimo afery korupcyjnej podtrzymuje Pan deklarację, że po zmianie właściciela Włosi nadal będą sponsorować klub? Tak, ale na czas określony. Nie po to inwestowaliśmy w Zagłębie, żeby teraz odwrócić się plecami. Ten klub jest w naszych sercach.

Zakłada Pan, że obecny dyrektor wróci jeszcze do pracy w Zagłębiu?
- Teoretycznie jest to możliwe. Nie jest przecież skazany, nie jest też zawieszony przez PZPN

źródło:Tod
Paulson

Postprzez camel1984 2007-05-10, 7:19 am

Paulson po jaka cholere wklejales tu wywiad z Motto jak jest on zamieszczony na glownej stronie Zaglebia i kazdy moze go sobie przeczytac.... test
camel1984

Postprzez Paulson 2007-05-10, 1:10 pm

zanim go wkleiłem nie było go jeszcze na stronie - w ten sposób. A godzina wysłania Dzisiaj 7:56 a dopiero niedawno sie na stronie głównej pojawiła ta wiadomość.
Paulson

Postprzez YOOSHKY 2007-05-16, 9:30 am

Zabrze prowadzi rozmowy z firmą Alianz która chce sponsorować drużynę OE. Jeśli Górnikowi powinie się noga i dojdzie do spadku tej drużyny z I ligi Alianz sie wycofa. Moze wtedy my moglibyśmy poprowadzić rozmowy z Alianz??
YOOSHKY

Postprzez czeladzianin 2007-05-16, 3:39 pm

Dyrektor Rudy wciskal nam glupoty, ze Hindusi nie sa zainteresowani sponsorowaniem pilki noznej i nie beda prowadzone rozmowy na ten temat a tu taka niespodzianka na- . Mittal Steel prowadzi zaawansowane rozmowy z Ruchem Chorzow. Brawo szefostwo Zagłębia byle tak dalej, niech sie inni wzmacniaja a nam pozostawiaja ochłapy..... Rudy to sprzedajna dziwka, nic wiecej o nim powiedziec nie moge a tu link:

http://sport.onet.pl/0,1248759,1536393,wiadomosc.html

Hindusi w Ruchu Chorzów?
Sport/DB /09:38
Być może Ruch Chorzów, jeśli awansuje do Orange Ekstraklasy, będzie grał w przyszłym sezonie w koszulkach z logo nowego sponsora.
Na przestrzeni ostatnich tygodni doszło do pierwszego spotkania działaczy Ruchu i przedstawicieli Mittal Steel Poland. Pomysł został podchwycony, więc rozmowy będą kontynuowane.

- Nie było dotąd koncepcji, aby inwestować w sport zawodowy - powiedział rzecznik prasowy hutniczego potentata, Andrzej Krzyształowski. Z informacji dziennikarzy "Sportu" wynika jednak, że jeśli negocjacje będą zmierzały w dobrym kierunku, to końcową decyzję podejmie właściciel firmy. Szanse są ponoć realne.
Więcej w "Sporcie"
czeladzianin

Postprzez NHK12 2007-05-17, 1:07 pm

Jeśli tak sie stanie to za przeproszeniem ale c*** mnie strzeli . A Rudy niech juz sie nie bierze za zarządzanie jakim kolwiek klubem. Mając koło siebie takiego potentata finansowego i nie próbowac go nakłonic do sponsoringu ( jakby nie patrząc jest to reklama i to bardzo duża.) Zapewne Rudy spodziewał sie że jakby Mittal chciał przejąć klub to prawdopodobnie Pan Rudy wyleciał by z fotelika , a tak ciepła posadka . Jestem oburzonu i wkurwiony .hanysom stanowczo 3 x NIE !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!11
NHK12

Postprzez NHK12 2007-05-17, 1:11 pm

Jeszcze jedno niech nikt nie wciska kitów ze Mittal nie inwestuje w sport. W Czechach sponsoruje klub hokejowy Vitkowice , a jego nowy zakup na własnosc to CSKA Sofia klub ten wykupił za 14 mln Euro . Więc jak widac dla chcącego nic trudnego. Pozdrawiam
NHK12

Postprzez tomeknh 2007-05-17, 5:00 pm

Temat brzmi : Przyszlosc Zagłębia. Wiec ja chcialbym, oczywiscie patrzac w przyszlosc, spytac: Jaka kara za korupcje bylaby lepsza? 1. Ewentualny awans i np. minus 10 punktow na starcie, czy 2. Ewentualny awans i degradacja o jedna klase rozgrywkowa? Ja bym wygral to drugie.
tomeknh

Postprzez multiplex 2007-05-17, 5:29 pm

Ewentualny awans i np. minus 10 punktow na starcie, czy 2. Ewentualny awans i degradacja o jedna klase rozgrywkowa? Ja bym wygral to drugie.

Tak se czytom i mnie na brechty biere (śmiych po waszymu) Jak możesz godać awans i degradacja o jedna klase rozgrywkowa. Synek żeś pojecia żle zrozumioł. A niy lepi wlyjść i sie cieszyć 1 ligom (pal licho ze je jekeś - ptk) a nie sie kisić dali w 2 lidze. To je moje zdanie. W OE majom być my wiadomo fto (Ruch) wy (Altreich) Jaga i Polonia B. Pyrsk! Ps.Jo tak licza że tak bydzie. Nara mistrzowie za wielkiej wody.Jodła czymej sie !
multiplex

Postprzez laki 2007-05-17, 5:45 pm

Kur..a żadnej kary nie będzie skala korupcji przerosła nawet Tomczaka , skączcie pierdolić
o degradacji , oni teraz mają problem jak wybrnąć z tych kar które już ogłosili.
laki

Postprzez fan78 2007-05-17, 6:08 pm

multiplex napisał(a):Ewentualny awans i np. minus 10 punktow na starcie, czy 2. Ewentualny awans i degradacja o jedna klase rozgrywkowa? Ja bym wygral to drugie.

Tak se czytom i mnie na brechty biere (śmiych po waszymu) Jak możesz godać awans i degradacja o jedna klase rozgrywkowa. Synek żeś pojecia żle zrozumioł. A niy lepi wlyjść i sie cieszyć 1 ligom (pal licho ze je jekeś - ptk) a nie sie kisić dali w 2 lidze. To je moje zdanie. W OE majom być my wiadomo fto (Ruch) wy (Altreich) Jaga i Polonia B. Pyrsk! Ps.Jo tak licza że tak bydzie. Nara mistrzowie za wielkiej wody.Jodła czymej sie !

Pomimo ze kolega z za rzeki chetnie przyklasne temu co napisał.Tylko OE,chocby i z 15 ujemnymi punktami.
fan78

Postprzez SCORPARO 2007-05-17, 6:24 pm

... popieram, popieram, popieram... nawet na "ślonsku" wiedzą że lepsza 1 liga z eventualnymi punktami ujemnymi niz kolejny rok na zapleczu extraklasy, tylko u nas jak zwykle pelno malkontentow...
SCORPARO

Postprzez Misaki 2007-05-17, 6:41 pm

jasne że 1 liga już mnie szlag trafia od tej drugiej a poza tym 1 liga to dodatkowo kasa z anal+ i orange sponsora mozna latwiej znaleźć i to by mogło ruszyć z miejsca
Misaki

Postprzez mayday77 2007-05-17, 6:46 pm

Przyklasnę poprzednikom!!!!Tylko w OE z minusowymi pkt.To będzie dla nas krok do przodu,sztuczne oświetlenie,podgrzewana murawa,zadaszona trybuna,mecze z Legią,Wisłą,Lechem,Górnikiem-tego nikt nam nie zabierze.Po co się kisić n-ty sezon w II lidze.
mayday77

Postprzez ASTER 2007-05-17, 9:50 pm

czeladzianin napisał(a):Dyrektor Rudy wciskal nam glupoty, ze Hindusi nie sa zainteresowani sponsorowaniem pilki noznej i nie beda prowadzone rozmowy na ten temat a tu taka niespodzianka na- . Mittal Steel prowadzi zaawansowane rozmowy z Ruchem Chorzow. Brawo szefostwo Zagłębia byle tak dalej, niech sie inni wzmacniaja a nam pozostawiaja ochłapy..... Rudy to sprzedajna dziwka, nic wiecej o nim powiedziec nie moge a tu link:

http://sport.onet.pl/0,1248759,1536393,wiadomosc.html

Hindusi w Ruchu Chorzów?
Sport/DB /09:38
Być może Ruch Chorzów, jeśli awansuje do Orange Ekstraklasy, będzie grał w przyszłym sezonie w koszulkach z logo nowego sponsora.
Na przestrzeni ostatnich tygodni doszło do pierwszego spotkania działaczy Ruchu i przedstawicieli Mittal Steel Poland. Pomysł został podchwycony, więc rozmowy będą kontynuowane.

- Nie było dotąd koncepcji, aby inwestować w sport zawodowy - powiedział rzecznik prasowy hutniczego potentata, Andrzej Krzyształowski. Z informacji dziennikarzy "Sportu" wynika jednak, że jeśli negocjacje będą zmierzały w dobrym kierunku, to końcową decyzję podejmie właściciel firmy. Szanse są ponoć realne.
Więcej w "Sporcie"

MIttal sponsoruje min. Unie ZÄ…bkowice
Z tego co wiem to sÄ… bardzo zainteresowani sportem.
Jeżeli ZS to wykorzysta mamy I ligę na kilka- kilkanaście lat.
Ruch szuka sponsora a nasz RUDY ŚLĄZAK??????
ASTER

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników