Wieści dotyczące naszych bylych pilkarzy i trenerów

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Przemek26 2007-04-07, 8:00 am

fan78 napisał(a):
Przemek26 napisał(a):
Sir napisał(a):Ale wczoraj na CANALE PLUS wszyscy lansowali Ujka

Bo zasłużył.
Nie lubie go i juz nie polubie.Wedlug mnie przereklamowany i lansowany.Jak kiedys Drzymont.

u nie chodzi o lubienie czy nie. Oglądałeś mecz? To on z Gargułą wygrali ten mecz.
Przemek26

Postprzez HrabiaZÄ…bek 2007-04-07, 8:42 am

emdżej napisał(a):
Dziennik Zachodni napisał(a):Bardzo bliscy awansu są także zawodnicy Unii Ząbkowice, którzy na razie zajmują drugie miejsce, ale strata do Zagłębiaka jest niewielka i wynosi tylko 3 oczka. (...) W drużynie nie doszło do poważnej rewolucji kadrowej. Większość piłkarzy zdecydowała się pozostać i powalczyć o awans. Kadrę uzupełnią najprawdopodobniej czterej nowi gracze, którzy mogą jeszcze bardziej wzmocnić siłę ofensywną dąbrowian - (...) Michał Wierzbik z Górnika Jaworzno, Michał Skórski z Unii Strzemieszyce oraz Michał Laprus, junior, występujący dotychczas w Górniku Zabrze. Trudniej będzie też Unii strzelić gola, bo w bramce pojawi się doświadczony Marcin Bęben, mający za sobą występy w ekstraklasie i w II lidze. - Liczę na Marcina, który zmienił swoje podejście do obowiązków i solidnie przygotowywał się z całą drużyną do pierwszych meczów. (...) - podkreślił Piotr Pierścionek, szkoleniowiec zespołu z Ząbkowic.

Zobaczymy co pokaże.Chociaż jak dla mnie na dzień dzisiejszy jest bramkarzem Unii nr.3!!
Nikogo to nie powinno dziwić wziąwszy pod uwagę formę reprezentowaną przez Marcina.Ten spadek sportowy nie jest przypadkowy, no ale skoro Pierścień go wziął to pewnie chce mu pomóc w odbudowaniu formy.Mam jednak nadzieje że nie kosztem drużyny.W tej kwestii cała odpowiedzialność spada na trenera.
HrabiaZÄ…bek

Postprzez Przemek26 2007-04-11, 9:41 pm

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,4052877.html
Były bramkarz Odry Wodzisław i Zagłębia Sosnowiec gra w coraz niższych ligach. W sobotę zadebiutował w okręgówce w Unii Ząbkowice. - Wciąż jednak wierzę, że powrócę do wielkiej piłki - mówi z nadzieją w głosie Bęben. Ma przecież dopiero 27 lat, ale także...przylepioną łatkę hulaki.
Bramkarz rozegrał w ekstraklasie 81 spotkań - wszystkie w barwach Odry Wodzisław. Latem 2004 roku stracił miejsce w bramce na rzecz Mariusza Pawełka i w kolejnym sezonie przeszedł do Zagłębia Sosnowiec. - Chciałem grać i dlatego opuściłem Wodzisław. To był największy błąd w mojej karierze. Gdybym został w Odrze, moja kariera inaczej by się potoczyła. Przecież po odejściu Mariusza do Wisły Kraków klub miał problemy z bramkarzami - wspomina Bęben.

- Marcin rzeczywiście się wtedy pospieszył - przyznaje menedżer Edward Socha, który sprowadził Bębna do Odry.

W Zagłębiu nie pograł długo - zimą ubiegłego roku sosnowiecki klub rozwiązał z nim kontrakt. Wcześniej trener Krzysztof Tochel usunął zawodnika ze zgrupowania w Międzybrodziu Bialskim. Powodem było złamanie klubowego regulaminu - piłkarz opuścił pokój po wyznaczonej przez szkoleniowca godzinie. Bęben został też wtedy ukarany finansowo.

Za dużo czasu w dyskotekach

Bramkarz znany jest z rozrywkowego trybu życia oraz impulsywnego charakteru. - Jak każdy młody człowiek, lubi się zabawić, ale na pewno nie można mówić o nim, że często baluje. Marcin ma trudny charakter. Mówi to, co myśli, i często przynosi mu to więcej szkody niż pożytku - tłumaczy ojciec Marek Bęben, w przeszłości świetny bramkarz (311 meczów w ekstraklasie), obecnie trener piłkarzy Sarmacji Będzin. - Wcale nie byłem aż tak bardzo rozrywkowy. W Zagłębiu inni gracze częściej się bawili, ale trener Krzysztof Tochel tylko mnie się czepiał. Zresztą dostałem od niego wilczy bilet. W środowisku piłkarskim rozeszła się fama, jakim to jestem hulaką, i dlatego miałem duże problemy ze znalezieniem klubu - przekonuje młody Bęben.

Bramkarz rozpoczynał karierę w CKS-ie Czeladź, ale już jako 17-latek trenował w Zagłębiu u trenera Tochela. - Był zdolnym bramkarzem, ale odbiła mu woda sodowa. Poza tym, kiedy ponownie wrócił do Zagłębia w 2005 roku, za dużo czasu spędzał na dyskotekach - mówi Tochel, który trenuje obecnie Podbeskidzie Bielsko-Biała. - W Wodzisławiu nigdy nie mieliśmy z nim problemów. Marcin był zawsze grzeczny i sumienny - twierdzi Edward Socha.

Po odejściu z Sosnowca Bęben nie potrafił znaleźć klubu. W 2006 roku jesienią rozegrał trzy spotkania w A-klasowym Gosławie Jedłownik. Wystąpił także w meczu halowym reprezentacji Polski... oldbojów z oldbojami Ruchu Chorzów. Przez miesiąc leczył kontuzję przywodziciela, a przez pięć miesięcy trenował głównie z ojcem Markiem.

Bęben tegoroczny sezon rozpoczął w barwach Unii Ząbkowice, ale gra wciąż także w lidze futsalowej w zespole Inpuls Siemianowice Śląskie. Unia jest wiceliderem w katowickiej drugiej grupie. Na inaugurację rundy wiosennej jego zespół wygrał na wyjeździe 4:0 z Górnikiem Jaworzno. - Nie miałem w tym spotkaniu za dużo pracy - mówi bramkarz.

Nie wolno krzyczeć na piłkarzy

- Wciąż wierzę, że uda mi się wrócić do wielkiej piłki. Będę robił wszystko, aby być w dobrej formie. Poza tym muszę być bardziej rozważny i nie mówić zawsze tego, co myślę - twierdzi Bęben. Czy bramkarz miałby za pół roku szansę na powrót do Wodzisławia, gdzie już wielu piłkarzy się odbudowało?

- Mamy obecnie trzech solidnych bramkarzy: Wojciecha Skabę, Krzysztofa Pilarza i Adama Stachowiaka. Dlatego też Marcin nie miałby szans na załapanie się do składu. Mam jednak nadzieję, że już wkrótce będzie grał w wyższej lidze - mówi Socha.

Bramkarz ma także papiery instruktorskie i niedawno rozpoczął pracę jako trener B-klasowego zespołu Unii Ząbkowice. - Marcin ma dopiero 27 lat i powinien skupić się na grze. Na trenerkę przyjdzie jeszcze czas - radzi mu ojciec. Czy niesforny Bęben może być dobrym trenerem? - Tak, ale musi trzymać swoje nerwy na wodzy. Na pewno nie może krzyczeć na piłkarzy - odpowiada Bęben senior.

Od tego roku interesy zawodnika reprezentuje Tomasz Kaczmarzyk, menedżer m.in. Ireneusza Jelenia. Czy Bęben szybko wróci do gry w ekstraklasie lub drugiej lidze?

- Ma na to szansę, ale musi zmienić swoje podejście do życia. Powinien więcej pracować na treningach i przestać się wymądrzać - radzi Tochel.

Biedactwo
Przemek26

Postprzez fan78 2007-04-11, 10:25 pm

Przemek26 napisał(a):
fan78 napisał(a):
Przemek26 napisał(a):
Sir napisał(a):Ale wczoraj na CANALE PLUS wszyscy lansowali Ujka

Bo zasłużył.
Nie lubie go i juz nie polubie.Wedlug mnie przereklamowany i lansowany.Jak kiedys Drzymont.

u nie chodzi o lubienie czy nie. Oglądałeś mecz? To on z Gargułą wygrali ten mecz.

Nie mowie ze zagral zle,ale w reprezentacji go nie widze,w przeciwienstwie do Bobo Kaczmarka,ktory sadzac z jego dzisiejszej wypowiedzi w PS zarekomenduje go Benhakerowi.Ciekawe kiedy slynny Bobo zarekomenduje Sagana ktory jest o niebo lepszy od Ujka???
fan78

Postprzez emdżej 2007-04-16, 4:47 pm

Paweł Lisiecki uratował remis dla drużyny Mieszka Gniezno strzelając gola w 88. minucie meczu z TKP Toruń.

Tomasz Mazur otworzył wynik meczu Górnika MK Katowice z Ruchem Radzionków strzałem zza pola karnego pod koniec pierwszej połowy.

Jarosław Rak zdobył bramkę dla Przeboju Wolbrom, wykorzystując rzut karny w meczu z Glinikiem/Karpatią Gorlice
emdżej

Postprzez fan78 2007-04-16, 8:24 pm

Debiut Tomasza Stolpy w Szwecji

Tomasz Stolpa zadebiutował w barwach swojego nowego klubu Gefle IF. Polak wystąpił w wyjazdowym spotkaniu 2. kolejki szwedzkiej Allsvenskan (odpowiednik pierwszej ligi) z Helsingborgs IF. Drużyna Stolpy przegrała 1-3 (0-0), a Polak zagrał przez 74 minuty (zmienił go Jonas Lantto) i otrzymał żółtą kartkę.

16 kwietnia 2007, 19:00 - Helsingborg
Helsingborgs IF 3-1 Gefle IF
Andreas Jakobsson 55, Fredrik Björck 63, Henrik Larsson 89 - Yannick Ngabu Bapupa 58
A nasz inny byly zawodnik Janusz Koterwa konczy dzis 49 lat.
Zródło:90minut.pl
fan78

Postprzez Przemek26 2007-04-16, 10:03 pm

http://www.sport.pl/pilka/1,65050,4064643.html

Jan Urban trenerem, a Grzegorz Mielcarski ponownie dyrektorem sportowym - na takie rozdanie zanosi siÄ™ przy Reymonta.

- Wisła chce, żebym trenował zespół i nie zamierzam owijać w bawełnę, że jest to dla mnie spore wyzwanie - powiedział Sport.pl Jan Urban po sześciu godzinach negocjacji z prezesem Mariuszem Helerem. - W Osasunie mam wprawdzie dobrze płatną pracę (Jan Urban odpowiada za rozpracowanie przeciwników), ale Wisła to wielki klub i oferty od takiego nie dostaje się codziennie. Nie łudzę się, że w najbliższym czasie w Hiszpanii chciałby mnie jakiś klub z pierwszej, czy drugiej ligi.

- Ktokolwiek zostanie nowym trenerem, nie będzie miał łatwo. W szatni Wisły ciągle za dużo jest wypalonych piłkarzy - ocenia jeden ze znawców wiślackich tematów. Urban nie boi się jednak, że nie okiełzna drużyny. - Mam swoją teorię na słabsze wyniki Wisły, ale najpierw podzielę się nimi z szefostwem Wisły - mówi tajemniczo. Nie chce też zdradzić, z kim zamierza współtworzyć sztab szkoleniowy w Krakowie.

Stadion przy Reymonta przypominał w poniedziałek twierdzę. Dziennikarzy nie wpuszczono nawet na trening pierwszego zespołu. Od piłkarzy dowiedzieliśmy się, że prowadził go Adam Nawałka. Większość piłkarzy w wypowiedziach murem stoi za tym trenerem. Nie robią tego jednak na boisku, gdy trzeba zdobywać punkty w pogoni za czołówką. Nawałka i piłkarze potępiali rumuńskiego szkoleniowca Dana Petrescu (pod jego okiem wiślacy zaczęli sezon). - Treningi za ciężkie, żadnej taktyki, obozy były sprawdzianem charakteru, a nie na służyły przygotowaniom - wyliczali. Tymczasem teraz, choć głośno straszyli ligową konkurencję hasłami "wraca stara Wisła", grają równie bezbarwnie jak za Petrescu, a na dodatek z gorszym skutkiem. W pierwszych sześciu kolejkach jesieni zespół Petrescu stracił sześć punktów. W analogicznym okresie wiosny, ekipa Nawałki jest o cztery "oczka" gorsza.

Zawodnicy najwyraźniej nie zdają sobie sprawy z tego, że klubu nie stać na rok bez europejskich pucharów. Jeśli drużyna nie zajmie przynajmniej trzeciego miejsca, to nawet kuchennymi drzwiami przez Puchar Intertoto nie będzie się w stanie dostać do Pucharu UEFA. W takiej sytuacji finansowe wygibasy będzie musiała wykonać wiceprezes Romualda Piotrowska, bo pozbawiony pucharów klub dostanie mniej pieniędzy od sponsorów, a i wpływy z biletów będą znacznie niższe.

Prezes Heler przed południem spotkał się w klubie z Urbanem, ale na negocjacje wyjechali na miasto. Do zwyczajowego spotkania nowego trenera w Myślenicach z właścicielem Bogusławem Cupiałem nie doszło. - Zanim dojdzie do podpisania kontraktu, musimy ustalić jeszcze wiele konkretów - zaznacza Jan Urban.

Z kolei za ponowne ściągnięcie do Wisły Grzegorza Mielcarskiego odpowiada szef rady nadzorczej spółki Ryszard Pilch. Jedno jest pewne - po tym, jak z Mielcarskim obszedł się poprzedni zarząd klubu, Pilcha czeka trudna misja.

Szkoda trzeba było namówićgo do pracy w Zagłębiu.
Przemek26

Postprzez fan78 2007-04-17, 7:18 am

Dzis 49 lat konczy Wojciech SÄ…czek.
fan78

Postprzez fan78 2007-04-22, 11:35 pm

Marcin Drzymont został wybrany do 11 kolejki magazynu Orange Ekstraklasa.
fan78

Postprzez emdżej 2007-04-24, 11:31 am

Marcin Smarzyński zdobył bramkę dla BKS-u Bielsko - Biała w meczu z Polonią Bytom w.... Śląskiej Lidze Juniorów
emdżej

Postprzez glanek 2007-04-28, 8:10 am

Polski napastnik, Tomasz Stolpa zdobył dwie bramki dla swojej drużyny Gefle IF w wygranym 3-0 (2-0) meczu II rundy Pucharu Szwecji z Syrianska IF Kerbura.
glanek

Postprzez rooman7 2007-04-29, 2:27 pm

sorka, mam małe pytanie związane pośrednio z tematem : czy ktoś mógłby mi podać sqad Zagłębia Sosnowiec z rozegranego w 1963 roku meczu z Polonią Bytom w ćwierćfinale Pucharu Polski : chodzi mi o mecz powtórzony, który Zagłębie wygrało 2-1[gole zdobyli Myga i Piecyk]. pozdrawiam
rooman7

Postprzez Przemek26 2007-04-29, 6:27 pm

Troche nie na temat ale co tam.
CZy MArek Cholewa ( hokeista, obrońca Zagłębia) , nie jest n aetacie w drogówce na motocyklu??????????????. Jak to nie On kierował ruchem , przy Mc Donaldzie, to chyba ma brata bliźniaka.
Przemek26

Postprzez emdżej 2007-05-04, 11:08 pm

Znakomita akcja bełchatowian. W polu karnym Pietrasiak zagrał do Chwalibogowskiego, a ten znakomicie dośrodkował nad obrońcami. Sam przed bramką został Carlo COstly, który bez problemu, głową, wbił piłkę do bramki!

Akcja w stylu Bartka.....szkoda, że nie dla naszej drużyny
emdżej

Postprzez bartekcz92 2007-05-12, 7:22 pm

Mariusz Ujek strzelil dwie bramki dla Bełchatowa w meczu z Płockiem.
bartekcz92

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników