przez Krawiec 2003-09-09, 1:51 pm
Wypowiedź przeniosłem z wątku Oberschlesien ale sa punkty styczne.
Cześć !
Wybaczcie kolokwializm ale nie mam czasu rozpisywac się na ten temat choc jest to mój konik. Powiem tylko tyle, że tolerancja polegająca na stwierdzeniu, że wszyscy ludzie są tacy sami i nie ma między nimi różnic mi nie odpowiada. Takie rozumowanie jest wbrew naturze i paradoksalnie prowadzi do komunistycznego albo faszystowskiego widzenia świata, a w najlepszym przypadku do nihilizmu i chowania głowy w piasek , kiedy trzeba rozwiązac jakiś problem.
Dyskusja toczy się na różnych płaszczyznach , jedni wypowiadają się w stylu " jedna rasa , ludzka rasa " i "keine granzen" czyli z punktu widzenia jakiś ideałów, a inni z punktu widzenia faktów i doświadczeń.
Ogólnie nie chciałbym zaprzeczać takiej postawie jaka reprezentuje Morf albo Po Prostu Ktoś bo mają oni dobre intencje ale to że flaga Oberschlesien znalazła się na stadionie to nie jest jakiś surrealistyuczny wymysł czy artystyczna prowokacja, którą wg zasady politycznej poprawnści powinnismy tolerowac ale jest to działanie, które ma głębokie podłoże ideologiczne i polityczne.
Tu trzebaby przypomnieć polsko-niemiecką walkę o Ślask w okresie plebiscytów , albo prześledzić obecna argumentację Ruchu Autonomii Śląska oraz srodowisk promujących tzw "narodowość śląską" . W skrócie możnaby powiedzieć, że te środowiska starają się udowadniac, że cywilizacyjna rola kultury pruskiej ( Sląsk pozostawał poza polska przez ponad 400 lat ) była tak ogromna, że nie sposób identyfikować się dziś z kulturą polską i słowianską w ogóle.
Problem jest nabrzmiały i propolscy Ślązacy bez przerwy ścierają się ze Ślązakami szukajacymi korzeni w kulturze pruskiej.
Jak doskonale wszxyscy wiemy Ruch Chorzów powstał w roku 1920 , w okresie ślaskiech powstań i miał symbolizowac właśnie polski ruch narodowowyzwolenczy.
Za flagę pt Oberschlesien czyli górny Śląsk jest odpowiedzialna właśnie wspomniana wyżej ta separatystyczna czesć Ślazaków i jak powiedział Bankier wielu kibiców Ruchu , których ojczyzną jest Polska a małą ojczyzną Górny ślask jest tym faktem zbulwersowana . Jesden kibic napisał na forum GW ze my są chopcy z Górnego Śląska a nie z żadnego Oberschlesien.
Jeśli mielibyśmy porównywac flage do naszej dumy czyli do Zagłębia Dabrowskiego to istnieje różnica polegająca na tym ze Zagłębiacy nie sa podzieleni narodowosciowo i nie mają problemów z identyfikacją co najwyżej niektórzy moga nie zrozumieć tego pojęcia bo nasz region w ostatnim czasie przezywa totalny kryzys nie tylko ekonomiczny ale też tożsamosciowy.
Natomiast w kwestii stosunków ślasko -zagłębiowskich powiem ze nie mozna udoawać, że pada deszcz kiedy na nas plują. Są granice tolerancji i jeśli zarówno grupa Ślazaków propolskich jak i proniemieckich określa swoją tożsamość na czarnym negatywnym dla nich zagłębiowskim tle. I nie jest to jakiś margines oszołomów jak chcieliby niektórzy na tym forum to widzieć ale szeroka grupa, od intrelektualistów , polityków i artystów aż po zwykłych ludzi. I nie jest to wcale zamkniete koło ale jednostronny atak, który większosc Zagłębiaków ( no moze poza kibicami ) cierpliwie znoszą.
Nie mozemy na siłę lubieć ljakiejs grupy ludzi która wcale nie ma zamiaru z nami się bratać , a wręcz przeciwnie. Wiara w to ze jeśli wyciągniemy do nich ręke to i oni do nas jest złudna bo dumą Ślazaka i podstawą jego identyfikacji regionaklnej jest to ze jest lepszy od Zagłebiaka. Ja rwniez przekonałem się o tym na własnej skórze mieszkając 5 lat w Katowicach.
Więc ja proponuje ten problem rozwiązac inaczej, po prostu wyśmiewac te ich rasistowskie poglądy czyli ucywilizowac konflikt .
Jak ktoś kiedyś mądrze powiedział powinniśmy sie pieknie różnić , a ja dodam, że jesli nie mozna pieknie to przynajmniej powinno byc śmiesznie.
Pozdrawiam !