Qba napisał:
przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem,
Qba napisał:
PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.
Przeczysz sam sobie Wink
Nie przecze sam sobie, bo w tej materii, Ty nie masz nic do powiedzenia, po prostu jestes Polakiem... chcialem, zeby to bylo troche inaczej ujete.. faktycznie, moze zle to wyszlo. Wyciagnales to z kontekstu calej wypowiedzi. A to juz troszeczke zmienia sens. Przeczytaj jeszcze raz calosc - moze zorientujesz sie o co mi chodzi.
Qba, raz jeszcze Ci powtarzam, że nie chodzi o rozbiór Polski i o tworzenie państwa Śląskiego. Tak myślą separatyści, od których autonomiści sie odcinają. Tutaj chodzi o prawdziwą demokrację. Nie chcemy odgórnego sterowania z centrali warszawskiej, ale demokratycznego decydowania o własnym regionie. Tak samo chcemy, aby i inne regiony Polski, jeśli sobie tego zażyczą miały możliwość decydowania o swoich sprawach. Na tym własne polega demokracja. Czy możemy decydować np. o tym jak mają żyć Kaszubi na swojej ziemi?
Jestem właścicielem 1,5 ha ziemi, nie potrzebuję więcej. Śląsk należy do Ślązaków tak samo jak Zagłębie należy do Was Zagłębiaków a Pomoże do Kaszubów. A jeśli uważasz, że Ślązacy nie mają nic do gadania na swoim terytorium, to znaczy że masz mentalność zaborcy: zajęliśmy Śląsk więc Ślązacy morda w kubeł. Wy Polacy też walczyliście o prawo decydowania o Polskiej ziemi, kiedy była pod Rosyjskim zaborem. A kazdy Rosjanin równie dobrze mógł powiedzieć: Polska należy do Cesarstwa Rosyjskiego, wiec się nie odzywajcie bo nie wasze.
NIE! Zaglebie nie nalezy do Zaglebiakow, Zaglebie nalezy do Polakow! Tak samo ma sie to do kazdego innego regionu Polski. Pomoze, czy nie pomoze? To w gwarze sie tak pisze?? ;)
A i nie mam mentalnosci zaborcy, do jasnej cholery - to jest wlasnie ta roznica miedzy nami chyba, dla mnie to, co czytam, to sa slowa oszoloma. Przykro mi, ze tak wyszlo :). Nie bede kryl tego, jak to odbieram.
Jak by teraz sie zaczela Kampania Wrzesniowa, to pewnie wiekszosc "takich jak Ty" (wrzucilem Was do jednego wora - heheh), witala by najezdzcow z otwartymi ramionami, w koncu " (tfu) polskie swinie", nie? Nie jestes akurat przykladem tego, o czym wlasnie napisalem (zdazylem juz sie z tym pogodzic), natomiast niejednokrotnie juz takich delikwentow widzialem. Moze stad tez ta nienawisc.
Śląsk znajduje się w państwie Polskim i nikt nie ma zamiaru tego zmieniać, powtarzam po raz kolejny. My chcemy tylko demokratycznej władzy na naszej ziemi razem z Polakami którzy tu mieszkają i wyspa nam nie potrzebna (na wyspę Hitler chciał wysłać Żydów. Popierasz ten pomysł?)
No to teraz to juz rzeczywiscie Polacy to swinie, jak moga nie pozwolic wam - Slazakom, utworzyc wlasnego panstewka (moze wolisz landu ? :))?? Tfu, zaborcy...
Demokracja - wladza ludu, a jako, ze Slask nalezy do Polski, kazdy Polak ma prawo sie wypowiedziec, ja mowie NIE dla Twojego pomyslu. Poza tym drugorzedna kwestia jest taka: interesuje mnie ilu ludzi mysli tak, jak Ty?? jest Was 1000, 10000, 100000, 1000000??? czy moze garstka??? bo jakos moi znajomi Slazacy nie wykazuja takich checi jak Ty.
A co do hitlera, to nie zycze sobie takich porownan tutaj, bo chyba oczywiscie, ze nie chcialem, zeby to tak zabrzmialo.
Pozdrawiam
PS.Hiszpamia-rozumiem, gen. Franco i tej sprawy :D:D:D