Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

re

Postprzez Qba 2006-11-28, 1:13 pm

Qba napisał:
przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem,

Qba napisał:
PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.

Przeczysz sam sobie Wink

Nie przecze sam sobie, bo w tej materii, Ty nie masz nic do powiedzenia, po prostu jestes Polakiem... chcialem, zeby to bylo troche inaczej ujete.. faktycznie, moze zle to wyszlo. Wyciagnales to z kontekstu calej wypowiedzi. A to juz troszeczke zmienia sens. Przeczytaj jeszcze raz calosc - moze zorientujesz sie o co mi chodzi.

Qba, raz jeszcze Ci powtarzam, że nie chodzi o rozbiór Polski i o tworzenie państwa Śląskiego. Tak myślą separatyści, od których autonomiści sie odcinają. Tutaj chodzi o prawdziwą demokrację. Nie chcemy odgórnego sterowania z centrali warszawskiej, ale demokratycznego decydowania o własnym regionie. Tak samo chcemy, aby i inne regiony Polski, jeśli sobie tego zażyczą miały możliwość decydowania o swoich sprawach. Na tym własne polega demokracja. Czy możemy decydować np. o tym jak mają żyć Kaszubi na swojej ziemi?

Jestem właścicielem 1,5 ha ziemi, nie potrzebuję więcej. Śląsk należy do Ślązaków tak samo jak Zagłębie należy do Was Zagłębiaków a Pomoże do Kaszubów. A jeśli uważasz, że Ślązacy nie mają nic do gadania na swoim terytorium, to znaczy że masz mentalność zaborcy: zajęliśmy Śląsk więc Ślązacy morda w kubeł. Wy Polacy też walczyliście o prawo decydowania o Polskiej ziemi, kiedy była pod Rosyjskim zaborem. A kazdy Rosjanin równie dobrze mógł powiedzieć: Polska należy do Cesarstwa Rosyjskiego, wiec się nie odzywajcie bo nie wasze.

NIE! Zaglebie nie nalezy do Zaglebiakow, Zaglebie nalezy do Polakow! Tak samo ma sie to do kazdego innego regionu Polski. Pomoze, czy nie pomoze? To w gwarze sie tak pisze?? ;)
A i nie mam mentalnosci zaborcy, do jasnej cholery - to jest wlasnie ta roznica miedzy nami chyba, dla mnie to, co czytam, to sa slowa oszoloma. Przykro mi, ze tak wyszlo :). Nie bede kryl tego, jak to odbieram.
Jak by teraz sie zaczela Kampania Wrzesniowa, to pewnie wiekszosc "takich jak Ty" (wrzucilem Was do jednego wora - heheh), witala by najezdzcow z otwartymi ramionami, w koncu " (tfu) polskie swinie", nie? Nie jestes akurat przykladem tego, o czym wlasnie napisalem (zdazylem juz sie z tym pogodzic), natomiast niejednokrotnie juz takich delikwentow widzialem. Moze stad tez ta nienawisc.

Śląsk znajduje się w państwie Polskim i nikt nie ma zamiaru tego zmieniać, powtarzam po raz kolejny. My chcemy tylko demokratycznej władzy na naszej ziemi razem z Polakami którzy tu mieszkają i wyspa nam nie potrzebna (na wyspę Hitler chciał wysłać Żydów. Popierasz ten pomysł?)

No to teraz to juz rzeczywiscie Polacy to swinie, jak moga nie pozwolic wam - Slazakom, utworzyc wlasnego panstewka (moze wolisz landu ? :))?? Tfu, zaborcy...
Demokracja - wladza ludu, a jako, ze Slask nalezy do Polski, kazdy Polak ma prawo sie wypowiedziec, ja mowie NIE dla Twojego pomyslu. Poza tym drugorzedna kwestia jest taka: interesuje mnie ilu ludzi mysli tak, jak Ty?? jest Was 1000, 10000, 100000, 1000000??? czy moze garstka??? bo jakos moi znajomi Slazacy nie wykazuja takich checi jak Ty.
A co do hitlera, to nie zycze sobie takich porownan tutaj, bo chyba oczywiscie, ze nie chcialem, zeby to tak zabrzmialo.

Pozdrawiam

PS.Hiszpamia-rozumiem, gen. Franco i tej sprawy :D:D:D
Qba

Postprzez Willibald 2006-11-28, 10:38 pm

Krawiec napisał(a):Uwe i Willi w jednym stali domu...

Spytaj się Uwego co sądzi o autonomii czy czasem on od tych "Poloków" nie chce się uwolnić na stałe vide państwo śląskie oparte na narodowości śląskiej - nie wiem jakie są proporcje w RAŚ-u ale jakbyś spytał się na forum Ruchu o koegzystancje z "Polokami z Zagłymbia", to wydaje mi się, że dostałbyś bana albo solidna zjebkę.

Najpierw przekonaj tych, którzy by nas najchętniej wysadzili w kosmos, a jedyną przyszłość Górnego Śląska widzą w zbliżeniu się do reichu oraz te masy mieszkańców Górnego Śląska, które w ogóle nie słyszały o autonomii.

Nie bardzo mnie interesuje to co myślą jakies dzieciaki z forum Ruchu. Myślę, że Ty też nie utożsamiasz się z arcyPolakiem Rydzykiem? Chyba że się mylę.... Interesuje mnie stanowisko RAŚ, a ono jest jasne: autonomie gospodarcza w ramach państwa Polskiego. No i jako RAŚ robimy wszystko, aby przekonac nieprzekonanych mieszkańców Górnego Śląska do tej ideii. Autonomia to rozwój!
Willibald

Re: re

Postprzez Willibald 2006-11-28, 11:08 pm

Qba napisał(a):
Qba napisał:
przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem,

Qba napisał:
PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.

Przeczysz sam sobie Wink

Nie przecze sam sobie, bo w tej materii, Ty nie masz nic do powiedzenia, po prostu jestes Polakiem... chcialem, zeby to bylo troche inaczej ujete.. faktycznie, moze zle to wyszlo. Wyciagnales to z kontekstu calej wypowiedzi. A to juz troszeczke zmienia sens. Przeczytaj jeszcze raz calosc - moze zorientujesz sie o co mi chodzi.

Nie, nie jestem Polakiem i mam do tego święte prawo. No bo niby na jakiej podstawie nazywasz mnie Polakiem? Jestem obywatelem Polski, owszem, ale nie Polakiem :) Sam napisałeś: nikt cię nie zmusza do bycia Polakiem...

Qba napisał(a):
Qba, raz jeszcze Ci powtarzam, że nie chodzi o rozbiór Polski i o tworzenie państwa Śląskiego. Tak myślą separatyści, od których autonomiści sie odcinają. Tutaj chodzi o prawdziwą demokrację. Nie chcemy odgórnego sterowania z centrali warszawskiej, ale demokratycznego decydowania o własnym regionie. Tak samo chcemy, aby i inne regiony Polski, jeśli sobie tego zażyczą miały możliwość decydowania o swoich sprawach. Na tym własne polega demokracja. Czy możemy decydować np. o tym jak mają żyć Kaszubi na swojej ziemi?

Jestem właścicielem 1,5 ha ziemi, nie potrzebuję więcej. Śląsk należy do Ślązaków tak samo jak Zagłębie należy do Was Zagłębiaków a Pomoże do Kaszubów. A jeśli uważasz, że Ślązacy nie mają nic do gadania na swoim terytorium, to znaczy że masz mentalność zaborcy: zajęliśmy Śląsk więc Ślązacy morda w kubeł. Wy Polacy też walczyliście o prawo decydowania o Polskiej ziemi, kiedy była pod Rosyjskim zaborem. A kazdy Rosjanin równie dobrze mógł powiedzieć: Polska należy do Cesarstwa Rosyjskiego, wiec się nie odzywajcie bo nie wasze.

NIE! Zaglebie nie nalezy do Zaglebiakow, Zaglebie nalezy do Polakow! Tak samo ma sie to do kazdego innego regionu Polski. Pomoze, czy nie pomoze? To w gwarze sie tak pisze?? ;)
A i nie mam mentalnosci zaborcy, do jasnej cholery - to jest wlasnie ta roznica miedzy nami chyba, dla mnie to, co czytam, to sa slowa oszoloma. Przykro mi, ze tak wyszlo :). Nie bede kryl tego, jak to odbieram.

Niestety twoje myślenie jest myśleniem, jeśli nie zaborcy to wszechpolaka-centralisty-dyktatora. Nam Ślązakom obce jest takie myślenie. My chcemy państwa zdecentralizowanego, gdzie decyzje podejmuje sie na możliwie najniższym szczeblu władzy. Państwa w którym różnorodność stanowi bogactwo. Państwa w którym w zgodzie żyją różne narody. Ty myślisz totalitarnie: państwo jednonarodowe w którym decyzje podejmuje Warszawa. Kto wie lepiej czego potrzeba mieszkańcom, na co wydać pieniądze: starosta gminy na kaszubach, czy urzedas w Warszawie?
Qba napisał(a):Jak by teraz sie zaczela Kampania Wrzesniowa, to pewnie wiekszosc "takich jak Ty" (wrzucilem Was do jednego wora - heheh), witala by najezdzcow z otwartymi ramionami, w koncu " (tfu) polskie swinie", nie? Nie jestes akurat przykladem tego, o czym wlasnie napisalem (zdazylem juz sie z tym pogodzic), natomiast niejednokrotnie juz takich delikwentow widzialem. Moze stad tez ta nienawisc.

Nie, każdy najeźdźca pozostanie najeźdzcą. nie ważne czy Niemiec, Polak, Czech czy Ruski. I jeśli trzeba bronić własnej wolności to będe jej bronił. Myslę że Ty również. Co do nienawiści, to chyba własnie Ty nie nawidzisz Polaków, bo ja nigdy nie powiedziałem o nich "Polskie świnie"

Qba napisał(a):
Śląsk znajduje się w państwie Polskim i nikt nie ma zamiaru tego zmieniać, powtarzam po raz kolejny. My chcemy tylko demokratycznej władzy na naszej ziemi razem z Polakami którzy tu mieszkają i wyspa nam nie potrzebna (na wyspę Hitler chciał wysłać Żydów. Popierasz ten pomysł?)

No to teraz to juz rzeczywiscie Polacy to swinie, jak moga nie pozwolic wam - Slazakom, utworzyc wlasnego panstewka (moze wolisz landu ? :))?? Tfu, zaborcy...
Demokracja - wladza ludu, a jako, ze Slask nalezy do Polski, kazdy Polak ma prawo sie wypowiedziec, ja mowie NIE dla Twojego pomyslu. Poza tym drugorzedna kwestia jest taka: interesuje mnie ilu ludzi mysli tak, jak Ty?? jest Was 1000, 10000, 100000, 1000000??? czy moze garstka??? bo jakos moi znajomi Slazacy nie wykazuja takich checi jak Ty.
A co do hitlera, to nie zycze sobie takich porownan tutaj, bo chyba oczywiscie, ze nie chcialem, zeby to tak zabrzmialo.

Pozdrawiam

PS.Hiszpamia-rozumiem, gen. Franco i tej sprawy :D:D:D

I znów zaczynasz z tym państewkiem i świniami. Masz jakieś zapędy separatystyczne, ja nie :) Śląsk nie należy do Polski, bo Śląsk nie jest przedmiotem. Śląsk to ludzie tutaj mieszkający, gospodarka, życie kulturalne. I to my podejmujemy decyzje dotyczące naszego życia. Każdy Polak może się wypowiedzieć w sprawach wspólnych dla całej Polski: polityka zagraniczna, obronna.
Ilu myśli tak samo? Oficjalnie 173 tyś tych którzy na spisie podali narodowość Śląską. Nie licząc tych którym ankieterzy odmówili takiego wpisu :)
Pozdrawiam
Ps. Nie Franco, ale gitara, śpiew i taniec ;)
Willibald

Postprzez Pasta 2006-11-29, 1:57 am

Szanuję cie Willibald za to, że w przeciwieństwie do większości Ślązaków zaglądających na to forum reprezentujesz sobą pewien poziom. Ale do tego co piszesz mam kilka wątpliwości.

Piszesz że 173 tys. ludzi zadeklarowało narodowość śląską. Mnie tak naprawdę zastanawia ilu z nich tak jak ty nie czuje się Polakami tylko Ślązakami a ilu zrobiło to ot tak po prostu z przekory chociaż wcale tak nie myślą.

Nie wiem gdzie tak naprawdę jest was (separatystów) najwięcej, ale domyślam się, że jesteście i na Górnym Śląsku i Śląsku Opolskim. Chcecie autonomii Śląska, co w takim razie z tymi którzy tam mieszkają a tego nie chcą? Przesiedlicie ich? A jak na tak duży teren to 173 tys osób to chyba za mało jak na separatystyczne zapędy.

Twoje argumenty odnośnie tego kto będzie lepiej wiedział na co wydać pieniądze urzędnik gminny czy urzędnik w Warszawie są jak najbardziej słuszne. Tylko czy tak naprawdę uważasz, że górnictwo potrafiłoby przetrwać bez pieniędzy które ładowane są w nie z budżetu państwa? Jeśli masz wątpliwości to przypomnę ci, że w ostatnim czasie najwięcej kopalń zamknięto za czasu rządów Buzka - bądź co bądź premiera ze Śląska.

Aha, w historii tego typu autonomie często w późniejszym czasie powodowały wojny.
Pasta

Postprzez ASTER 2006-11-29, 10:50 am

kar..wan, nareszcie jakaś w tym temacie ciekawa rozmowa :wink:

Autonomia to początek "osobnej" suwerenności a co za tym idzie powstania nowego państwa.

-ps.dla mnie to trochę przesada.
pozdr.
ASTER

Re: re

Postprzez YO 2006-11-29, 11:03 am

Willibald napisał(a):
Qba napisał(a):przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem

Qba napisał(a):PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.

Przeczysz sam sobie Wink

W niczym sobie nie zaprzeczył, są podziały na regiony, ale jest coś ważniejszego niż region czyli ojczyzna. Można czuć się i mieszkańcem regionu ale też (przede wszystkim) mieszkańcem kraju.
Patriotyzm lokalny jest ok, dopóki nie zaczyna być wywyższany ponad patriotyzm narodowy. Podziały na autonomie osłabiają państwo, a tego chyba żaden normalny mieszkaniec Polski nie chce?
Willibald napisał(a):(na wyspę Hitler chciał wysłać Żydów. Popierasz ten pomysł?)

Patrząc z punktu widzenia Żydów, to nie był to taki zły pomysł. Oszczędzili by na murach itp., które budują aby odgrodzić się od prześladujacych ich na całym swiecie antysemitów :wink: Nie wspominając o ofiarach i nie kończącym się konflikcie z Arabami, który od czasu do czasu przybiera na sile, a nie wiadomo jak tragicznie się będzie dalej toczył dla obu stron.

To że 173 000 ludzi zadeklarowało, ze czuje się Slązakami, to nie znaczy ze wszyscy oni chcą utworzyć autonomię czy w inny sposób odseparować od Polski. Znam wielu co czuja sie i Ślązakami i Polakami, a wszelkiego rodzaju autonomie uważają za idiotyzm. Nawet jednak jesli by potraktować liczbę 173 000 jako ilość ludzi chcących utworzyć autonomię, to jest to garstka w porównaniu do liczby mieszkańców zamieszkujących Śląsk. Same Katowice maja dużo więcej niż 300 000 mieszkańców. A przecież Śląsk jest "nieco" większy :wink: Zamierzacie na siłę ich uszczęśliwić? A może zrobicie sobie autonomię z połowy Katowic?
YO

Postprzez *FORUMDINHO* 2006-11-29, 3:16 pm

A ja bym dał im autonomię. Zgniliby szybciej niż sądzą, a potem przyszli by na kolanach :) Tylko ciekawe czy do rządu niemieckiego czy polskiego.
*FORUMDINHO*

Postprzez SLIM 2006-11-29, 4:31 pm

Dużym szczęściem w Polsce jest to, że jesteśmy krajem jednolitym narodowościowo, choć znajdują się tu liczne mniejszości narodowe i regiony o sporych tradycjach historycznych, których mieszkańcy choć dziś zasymilowani pochodzą z innych narodów. W południowo-zachodniej Polsce można rzeczywiście odnaleźć ludzi pochodzenia czeskiego, przede wszystkim niemieckiego, a przez zabory i wojnę także rosyjskiego i ukraińskiego. Ale ogólnie wszyscy jesteśmy POLAKAMI czy to Zagłębiacy, Hanysi, Górale, Krakusy, Kaszubi czy Śledziki, nieważne wszyscy jesteśmy POLAKAMI.
Śląsk Górny czy Dolny to taki sam kawałek Polski jak Sosnowiec czy Warszawa. Historycznie owszem Wrocław czy Gdańsk dużej był miastem niemieckim niż polskim, ale z drugiej strony Wilno i Lwów też zawsze były polskie a teraz należą do wschodnich sąsiadów. Obecne granicę mogą się nie wszystkim podobać jednak tak je określiła historia i bezsensem jest je zmieniać.
Dlatego żadna autonomia Śląska nie wchodzi w grę . Śląsk jest częścią Polski i tak musi zostać!
Powinniście Hanysi pamiętać z historii jak wasi dziadkowie i pradziadkowie walczyli o to aby Śląsk był Polski, a także o tym jak wielu Ślązaków przepływało Brynicę aby być w Polsce, jak Sosnowiec pomagał powstańcom śląskim.
Ja studiuję w Katowicach, kiedyś także pracowałem na Śląsku, mam tam wielu znajomych, którzy są Ślązakami nie mówią tylko godoją ale mimo tego czują się również Polakami.
Patriotyzm regionalny nie może przysłonić narodowego!!!

Jeśli natomiast chodzi o aspekt ekonomiczny i polityczny to żadna autonomia nie jest tu potrzebna tylko prężniejsza działalność sejmiku wojewódzkiego i polityków z naszego województwa na najwyższych szczeblach władzy.
Jeśli chcemy żeby u nas było lepiej musimy mieć odpowiednich ludzi na stanowiskach Posłów Senatorów a także Marszałka i Radnych Sejmiku, aby potrafili jak najwięcej pieniędzy uzyskać zUnii Europejskich i budżetu państwa. Niestety wybrani przez nas politycy czy to z lewa czy z prawa w większości jedynie dostają diety za 4letnie wegetacje w stolicy ale to nasz wybór:(
Pisząc region mam na myśli zarówno Śląsk jak i Zagłębie, ponieważ choć kulturowo i historycznie jesteśmy bardzo odmienni to w sferze gospodarczej podobna sytuacja występuje w miastach śląskich i zagłębiowskich.
Więc nie autonomia a decentralizacja i mądre głowy na górze to jest ten cel do którego powinniś-cie(my) dążyć.

P.S. Czy ten Ruch Autonomii Śląski z takim ogromnym poparciem wygrał niedawne wybory samorządowe:P
SLIM

jak wygląda autonomia

Postprzez Willibald 2006-11-29, 6:52 pm

Widzę, że dalej wielką trudność sprawia zrozumienie czym jest autonomia gospodarcza do jakiej dąży RAŚ. Podam więc kilka przykładów takich regionów z Europy, może to ułatwi zrozumienia sprawy: wszystkie regiony GB (Szkocja, Walia, Anglia, Irlandia Północna, Katalonia w Hiszpanii (najlepszy przykład. Od kiedy uzyskali więcej praw wzrost gospodarczy jest ogromny) kantony w Szwajcarii, landy w Niemczech, w ograniczonym stopniu regiony w Włoszech, itd.
Autonomia to nie tworzenie samodzielnego państwa ale więcej uprawnień dla władzy samorządowej. Separatyzm to np. rozpad Serbii i Czarnogóry. Jakie będą efekty? Zobaczymy. RAŚ nie chce separatyzmu, własnego państwa, bo to niepotrzebne we współczesnej Europie i nie opłacalne ekonomicznie. Negatywów jest oczywiście o wiele więcej. Nikt również nie chce na silę nikogo uszczęśliwiać. Jednym z celów RAŚ, jest doprowadzenie do demokratycznego referendum w regionie zjednoczonym. Popieramy zjednoczenie Śląska podzielonego niepotrzebnie na woj. Śląskie i Opolskie, z równoczesnym poparciem dla utworzenia woj. Częstochowskiego w skład którego wchodziło by również i Zagłębie, bo tego podobno chcą mieszkańcy tamtych ziem. Jaka była by z tego korzyść dla Was? Już nikt nie nazywał by Was Ślązakami ;) Czytaliście w Gazecie jak napisano o waszym meczu z Odrą Oplole? "Piłkarze z Opola przyjadą na Śląsk, aby zmierzyć się ze śląskim klubem Zagłębie Sosnowiec"

Pozdrawiam kibiców śląskiegoklubu, w końcu tak was Polska widzi ;)

Co do wyborów: mamy kilku burmistrzów i wielu radnych :)

No i jeszcze przykład jak traktuje nas i Was nasza "kochana"stolica, która wie lepiej od nas jakie są potrzeby pacjentów. "Gazeta Wyborcza" alarmuje:

"Na Śląsku coraz bardziej brakuje specjalistów. Mimo to Ministerstwo Zdrowia o dwie trzecie obcięło listę miejsc dla młodych lekarzy, którym miało płacić do czasu zdobycia specjalizacji.
Kilka tygodni temu "Gazeta" alarmowała: na Śląsku jest coraz mniej anestezjologów, pediatrów i neonatologów, chirurgów, specjalistów chorób wewnętrznych oraz zakaźnych. Teraz wiele wskazuje na to, że sytuacja jeszcze się pogorszy.
Chodzi o tzw. rezydentury. Ponieważ szpitale nie chciały zatrudniać u siebie lekarzy zaraz po studiach, którzy dopiero mieli się specjalizować, Ministerstwo Zdrowia wpadło na pomysł, że części z nich samo będzie płacić za pracę. Rezydentura trwa kilka lat - do czasu zdania egzaminu specjalizacyjnego. (...) Jeszcze rok temu ministerstwo przyznało nam prawie 150 miejsc rezydenckich. 300 młodych lekarzy, którzy miesiąc temu zdali LEP (lekarski egzamin państwowy uprawniający do rozpoczęcia specjalizacji), liczyło na tyle samo w tym roku. W poniedziałek Ministerstwo Zdrowia ogłosiło jednak, że rezydentur będzie tym razem na Śląsku tylko 57.
W dziedzinie chorób wewnętrznych na 30, o które zwrócił się konsultant wojewódzki, przyznano tylko cztery, w chirurgii zamiast siedmiu tylko dwie, a w pediatrii tylko jedno miejsce. Ministerstwo nie zapłaci też za kształcenie ani jednego neonatologa, okulisty, kardiologa, neurologa, psychiatry czy specjalisty chorób zakaźnych.
(...) Inni zdradzają, że nawet jeśli dotąd nie zamierzali wyjeżdżać za granicę, teraz poważnie to rozważają.
(...)Według młodych lekarzy ze Śląska to jednak nie tłumaczy wszystkiego. Mazowszu, które ma podobny do naszego regionu potencjał i podobną liczbę absolwentów medycyny, rezydentur przyznano dwa razy więcej."
Willibald

Postprzez Socio 2006-11-29, 7:54 pm

Na calym swiecie ludzie maja kompleks stolicy. Pojedz do wspomnianej Hiszpanii i pogadaj z ludzmi co sadza o Madrycie, to samo Francja itd. W Niemczech nie ma zadnej autonomii- to jest panstwo FEDERALNE. To raz. A dwa to caly czas gadasz o lekarzach, a jakos sprytnie omijasz watek tej oszalamiajacej liczby 173 000. To mniej niz liczy Sosnowiec a poza tym jak slusznie zauwazyl kol. Pasta to te osoby nie wypowiedzialy sie za autonomia a jedynie zadeklarowaly ze czuja sie Slazakami. Jakby podobne pytanie zadac w Zaglebiu Dabrowskim pewnie tez wiele osob powiedzialoby ze czuje sie Zaglebiakiem ale czy przez to rozumiec nalezy ze nie chce byc Polakiem - bzdura !!! RAŚ pozostaj niszowa organizacja, ktorej nikt nie bierze na powaznie i tyle. Mozecie sobie dzialac ale na autonomie bym raczej nie liczyl na waszym miejscu. Wracaja co do narzekania na Warszawe i czesto slyszana przeze mnie gadke ze Slask zywi kraj, ze stolica go okrada itd. Na calym swiecie czy chcesz czy nie podatki plyna do stolicy i tam decyduja gdzie je rozdysponowac. Nie pomyslales ze istnieja takie regiony jak Zamojszczyzna, Polesie i cala sciana wschodnia, ktora trzeba dotowac. Bo co mamy im powiedziec - jestescie biedni to wypad z Polski ?! W Niemczech bylo i jest to samo - popatrz na dawne NRD i RFN. Ci drudzy tez narzekaja ze doplacaja do pierwszych ale czy chca sie odlaczac ? Pomysl nad tym bo dla mnie argument - odlaczamy sie bo Warszawa na 'doi' jest niepowazna. Pozdrawiam
Socio

Postprzez SLIM 2006-11-29, 8:41 pm

A ty dalej swoje Hanysie.
Jak kolega Socio wspomniał Niemcy są państwem federalnym, a takowe ma prawo oparte na zupełnie innych zasadach ustrojowych. A czy w Hiszpanii rzeczywiście jest tak wesoło, chyba raczej nie. Oprócz bo0gatej Katalonii, (która jest bogata nie tylko dzięki autonomii lecz dlatego, że jest najbogatyszym w surówce i przemysł regionem, który historycznie zawsze był njajbogatszy w Hiszpanii) jest jescze Kraj Basków (którym taka autonomia nie wystarcza, o czym świadczą częste zamachy bombowe, oraz biedna Galicja.
Tyle, że Katalończycy czy Baskowie wywodzą się z zupełnie innej grupy etnicznej niż pozostali Hiszpanie, natomiast Ślązacy mają są Polakami , troszke pokrzyżowanymi z Niemcami i Czechami, ale to kwestia polityki historycznej a nie wędrówki Ludów.

Ruch Autonomii Śląska to taka ciekawostka, o której można wspomnieć analizując np wybory samorządowe jednak nie posiada on realnego poparcia a jego populistyczny zupełnie nierealne postulaty programowe wzbudzają raczej śmiech niżli zainteresowanie.

P.S. To gdzie macie tych KILKU radnych i burmistrzów???
SLIM

Postprzez Willibald 2006-11-29, 9:35 pm

Socio napisał(a):Na calym swiecie ludzie maja kompleks stolicy. Pojedz do wspomnianej Hiszpanii i pogadaj z ludzmi co sadza o Madrycie, to samo Francja itd.

Tutaj nie chodzi o żaden kompleks stolicy, ale o zwyczajną sprawiedliwość i demokrację
Socio napisał(a):W Niemczech nie ma zadnej autonomii- to jest panstwo FEDERALNE.

Słusznie, a federacja opiera się na AUTONOMII regionów. Uważam, że państwo federacyjne jest o niebo lepsze od państwa unitarnego, ot temat na bardzo dluga dyskusję.
Socio napisał(a):...caly czas gadasz o lekarzach, a jakos sprytnie omijasz watek tej oszalamiajacej liczby 173 000. To mniej niz liczy Sosnowiec a poza tym jak slusznie zauwazyl kol. Pasta to te osoby nie wypowiedzialy sie za autonomia a jedynie zadeklarowaly ze czuja sie Slazakami. Jakby podobne pytanie zadac w Zaglebiu Dabrowskim pewnie tez wiele osob powiedzialoby ze czuje sie Zaglebiakiem ale czy przez to rozumiec nalezy ze nie chce byc Polakiem - bzdura !!!

173 tyś to obraz tego jak wielu Ślązaków uważa siebie za naród. Na świecie istnieją narody o wiele mniej liczne niż 173 tyś i nikt nie odmawia im prawa do istnienia. Tylko Polska Ślązakom. W Czechach Ślązacy manją statut mniejszości NARODOWEJ.
Socio napisał(a):RAŚ pozostaj niszowa organizacja, ktorej nikt nie bierze na powaznie i tyle. Mozecie sobie dzialac ale na autonomie bym raczej nie liczyl na waszym miejscu. Wracaja co do narzekania na Warszawe i czesto slyszana przeze mnie gadke ze Slask zywi kraj, ze stolica go okrada itd. Na calym swiecie czy chcesz czy nie podatki plyna do stolicy i tam decyduja gdzie je rozdysponowac.

Zgadzam się. Problem tylko w tym w ilu procentach te pieniądze wracają do podatnika. W autonomii to ok.60% a dzisiaj mamy 20%. Podatek to nie pańszczyzna!
Socio napisał(a):Nie pomyslales ze istnieja takie regiony jak Zamojszczyzna, Polesie i cala sciana wschodnia, ktora trzeba dotowac. Bo co mamy im powiedziec - jestescie biedni to wypad z Polski ?!

ja bym zadał pytanie: dlaczego jesteście biedni? Bo jesteście niezaradni? Bo nie umiecie się zorganizować? Bo wam się nie chce? A niby dlqaczego ja mam pracować na wschodnią Polskę? Co mamy na Śląsku czego nie ma we wschodniej Polsce? Podobno do kopalni trzeba dopłacać, a wiec co?
Socio napisał(a):W Niemczech bylo i jest to samo - popatrz na dawne NRD i RFN. Ci drudzy tez narzekaja ze doplacaja do pierwszych ale czy chca sie odlaczac ? Pomysl nad tym bo dla mnie argument - odlaczamy sie bo Warszawa na 'doi' jest niepowazna. Pozdrawiam
Tyle, że RFN jest o niebo bogatsza od Śląska. A czy mało mamy spraw na Śląsku w które trzeba zainwestować. Mało problemów do rozwiązania, żeby wydawać na rozwój Podlasia czy Zamojszczyzny?
Willibald

Re: Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :)

Postprzez Willibald 2006-11-29, 9:48 pm

SLIM napisał(a):A ty dalej swoje Hanysie. A czy w Hiszpanii rzeczywiście jest tak wesoło, chyba raczej nie. Oprócz bo0gatej Katalonii, (która jest bogata nie tylko dzięki autonomii lecz dlatego, że jest najbogatyszym w surówce i przemysł regionem, który historycznie zawsze był njajbogatszy w Hiszpanii) jest jescze Kraj Basków (którym taka autonomia nie wystarcza, o czym świadczą częste zamachy bombowe, oraz biedna Galicja.

I dlatego teraz Katalonia może spokojnie dotować Galicję kiedy juz podźwignęła się z kolan. A czy Katalonia zawsze była bogata? Oczywiście, że nie! Za gen. Franko, który był takim samym dyktatorem z zwolennikiem państwa unitarnego jak Piłsudski Katalończycy klepali biedę bardziej niż inne regiony Hiszpanii. Dopiero autonomia pozwoliła im odbić sie od dna i wyprowadzić region na prostą.
SLIM napisał(a):Tyle, że Katalończycy czy Baskowie wywodzą się z zupełnie innej grupy etnicznej niż pozostali Hiszpanie, natomiast Ślązacy mają są Polakami , troszke pokrzyżowanymi z Niemcami i Czechami, ale to kwestia polityki historycznej a nie wędrówki Ludów.
I tu mylisz się w 100% Nie istnieje naród kataloński, oni są Hiszpanami, chociaż proces narodotwórczy również tam postępuje do przodu (słyszałeś kiedyś o czymś takim?) A baskowie, owszem są narodem, ale ich region nie posiada autonomii takiej jak Katalonia i dlatego oni, a raczej mała grópka walczą o własne państwo. Wiekszość Basków zadowoliła by sie pewnie autonomią, ale i tego Hiszpania im odmawia.

SLIM napisał(a):Ruch Autonomii Śląska to taka ciekawostka, o której można wspomnieć analizując np wybory samorządowe jednak nie posiada on realnego poparcia a jego populistyczny zupełnie nierealne postulaty programowe wzbudzają raczej śmiech niżli zainteresowanie.
P.S. To gdzie macie tych KILKU radnych i burmistrzów???

Proszę bardzo: wójtowie w Lyskach, Godowie i gdzieś chyba jeszcze ale nie pamietam, radni w Rybniku, Bojszowach, Czerwionce-Leszczynach, Lyskach, Mszanej...

PS. A Wy jakoś zręcznie unikacie tematu śląskiego klubu Zagłębie Sosnowiec, nie przeszkadza Wam to?
Pozdrawiam
Willibald

re

Postprzez Qba 2006-11-29, 10:48 pm

napisales:
Śląsk nie należy do Polski, bo Śląsk nie jest przedmiotem.

a wczesniej:
Śląsk należy do Ślązaków tak samo jak Zagłębie należy do Was Zagłębiaków

albo chodzi Ci o to, ze nie pojmujesz slowa "Polska" tak, jak ja, albo (tak, czepiam sie), jestes konsekwentny w "jedna strone".

Magiczna liczba 173 000, o czym to swiadczy? jak mozna zrealizowac Twoje "marzenie"? to chyba trzeba wprowadzic autonomie na co piatej ulicy, bo inaczej sie nie da...

Konczac: chcialbym uciac dyskusje z Toba (z mojej strony), bo nic konstruktywnego z tego nie wyjdzie, teraz Ty bedziesz pisal swoje, my swoje, a i tak wszystkie argumenty, chociaz obalane w wiekszosci, sa dalej przez Ciebie slepo podtrzymywane.

pozdrawiam

PS.
Niestety twoje myślenie jest myśleniem, jeśli nie zaborcy to wszechpolaka-centralisty-dyktatora.

PROSZE MNIE NIE OBRAZAC
Qba

Re: Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :)

Postprzez YO 2006-11-30, 6:08 pm

Willibald napisał(a):A Wy jakoś zręcznie unikacie tematu śląskiego klubu Zagłębie Sosnowiec, nie przeszkadza Wam to?

Szczerze mówiąc to taki zwrot dla mnie świadczy jedynie o ignorancji autora i pokazuje jakie ma on pojęcie o naszym klubie i regionie. Podpowiem ci - żałośnie marne :lol:

Za wikipedią:
Wielu rdzennych mieszkańców Śląska nie chce się utożsamiać z narodem śląskim, gdyż kojarzy się im on z przedwojennym tzw. ruchem ślązakowskim, występującym głównie na Śląsku Cieszyńskim. Ruch ten podejrzewany był przez niektórych historyków o bycie częścią niemieckiej machiny propagandowej i zwolenników idei Wielkich Niemiec. Idea narodowości śląskiej oraz autonomii ma nikłe poparcie na Śląsku Cieszyńskim, gdzie wspomina się kontrowersyjną postać Józefa Kożdonia, a utożsamianie się z narodem śląskim odbierane jest jako przejaw anty-polskości, tym dobitniej, gdyż spora część ludności autochtonicznej Śląska Cieszyńskiego określa się polskimi patriotami.

Na Śląsku mieszka kilka milionów ludzi, a w porównaniu do ich liczby jakaś garstka chce sobie utworzyć autonomię :lol: Nawet nie mieszkacie w jednym miejscu, jak chcecie zrobić ta autonomię? Zrobicie spis mieszkań i ogłosicie że np. na ulicy X trzynaście mieszkań należy do autonomii, a 319 nie należy? :lol: Zejdź człowieku na ziemię i zajmij się czymś pożyteczniejszym niż pisanie na tym forum science fiction.

Willibald napisał(a):Śląsk nie należy do Polski, bo Śląsk nie jest przedmiotem.

:lol: :lol: :lol:
Cóż za argument. Oświecę cię: Śląsk to część terytorium Polski i podobnie jak inne regiony np. Mazowsze należy do Polski.
YO

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice