Za Co Nie Lubie Hanysów, Klubów Ze Śląska i nie tylko :))

Wszelkie tematy dotyczące kibicowania oraz kibiców Zagłębia

Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52

Postprzez arturo 2005-04-18, 8:47 pm

Witek bez przesady sam mieszkam w Bytomiu ( dzielnica Vitor ) i sam wiem jak jest sa kibice kumaci ktorzy wiedza kto idzie na mecz pospiewac a kto idzie dla jakiejs wiekszej rozrywki... ale niestety to tylko mala grupka powiem Ci ze jezeli by ktos sie pokazal w szalu Ruchu lub Zaglebia w Bytomiu ( centrum ) to poprostu zdrowym niewyjedzie NIESTETY szkoda ze sa tez kibice ktorzy nierozrozniaja chuliganów od zwyklych pikników...
arturo

Głos hanysa

Postprzez Willibald 2006-11-25, 8:52 pm

Jestem ÅšlÄ…zakiem
Popieram Ruch Autonomii ÅšlÄ…ska
Mówię gwarą
Dlaczego mnie nienawidzicie? Dlaczego odmawiacie mi prawa, abym czuł się Ślązakiem i tylko Ślązakiem? Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?
Autonomiści to nie separatyści, dlaczego nie potraficie tego zrozumieć?
Pozdrawiam wszystkich z Zagłębia
Willibald

Postprzez Codino 2006-11-25, 9:33 pm

Hm, po dluzszym zastanowieniu stwierdzam ze mozesz sobie zyc. Pozwalam :lol:
Codino

Postprzez rzusi 2006-11-25, 9:55 pm

Codino napisał(a):Hm, po dluzszym zastanowieniu stwierdzam ze mozesz sobie zyc. Pozwalam :lol:

podzielam 8) :lol:
rzusi

Re: Głos hanysa

Postprzez Greg1906 2006-11-26, 4:39 am

Willibald napisał(a):Jestem Ślązakiem
Mówię gwarą
Dlaczego mnie nienawidzicie? Dlaczego odmawiacie mi prawa, abym czuł się Ślązakiem i tylko Ślązakiem? Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?

Skoro kulturalnie zagadałeś to można pogadać. Czym się różni autonomia od separacji?Dla mnie każda separacja jest uniezależnieniem się czyli autonomią.
P.S. Pozdrowienia wsadź sobie głęboko.
Greg1906
Nadzieja białych

Postprzez zgredos 2006-11-26, 2:38 pm

Willibald napisał(a):Jestem Ślązakiem
Mówię gwarą

A dlaczego Wy nienawidzicie nas ? Skoro czujesz się Ślązakiem to pewnie tysiące razy wyzywałeś nas przy każdej okazji. Wrogość pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem nie zaczęło nasze pokolenie i na pewno nasze nie zakończy. A Ty skoro nie chcesz być Polakiem to możesz czuć się Ślązakiem, murzynem lub Eskimosem nam to wisi Polska bez Śląska
zgredos

Postprzez Willibald 2006-11-26, 11:10 pm

Pomyłka
Ostatnio edytowano 2006-11-26, 11:26 pm przez Willibald, łącznie edytowano 1 raz
Willibald

Postprzez Willibald 2006-11-26, 11:11 pm

Greg1906 napisał(a):Skoro kulturalnie zagadałeś to można pogadać. Czym się różni autonomia od separacji?Dla mnie każda separacja jest uniezależnieniem się czyli autonomią.

Separacja to odłączenie się od jakiegoś państwa, a autonomia to samorządność. Chcemy tylko sami podejmować decyzje na własnym terytorium, aby wszystkim mieszkańcom Śląska (Polakom, Ślązakom) żyło się lepiej, np. na co ma być przeznaczona większość naszych podatków.

Greg1906 napisał(a):P.S. Pozdrowienia wsadź sobie głęboko.
Mam nadzieję, że to nie jest standart polskiego wychowania. Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego :)

zgredos napisał(a):A dlaczego Wy nienawidzicie nas ? Skoro czujesz się Ślązakiem to pewnie tysiące razy wyzywałeś nas przy każdej okazji. Wrogość pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem nie zaczęło nasze pokolenie i na pewno nasze nie zakończy. A Ty skoro nie chcesz być Polakiem to możesz czuć się Ślązakiem, murzynem lub Eskimosem nam to wisi Polska bez Śląska

Dzięki za to, że szanujesz moją wolność i możliwośc wyboru. Wybieram bycie Ślązakiem. Zapewniam Cię też, że nigdy na was nie wyzywałem i jest mi przykro z tego powodu, że istnieje pomiędzy nami ta nieuzasadniona wrogość. Mamy szansę to zmienić. Pozdrawiam serdecznie.
Willibald

re

Postprzez Qba 2006-11-27, 12:55 am

to i ja sie wypowiem:
to, co mowisz, jest paradoksem. tutaj przyklad - podatki - to teraz mozna powiedziec, ze powstanie panstwo slaskie, ale znajdzie sie jakas grupka, ktora powie, ze ona chciala by inaczej rozdysponowac te pieniadze, i tak w kolko - obieg sie zamyka - bledne kolo. Moze to bardzo plytkie i banalne, ale tak to widze. Wszystkim sie nigdy nie dogodzi.
Jezeli chodzi o podejmowanie decyzji - kup sobie hektar ziemi, zaoraj - podejmuj sam decyzje, w koncu Twoje, a Slask to nie jest terytorium Slazakow, tylko Polakow - koniec i kropka, tu nie ma nawet zadnej materii do dyskusji. Wiec tak samo mozesz przyjsc do mnie do domu - tyle samo bedziesz mial do gadania co na Slasku, bo nie Twoje!
Dziwna mentalnosc - nigdy jej nie zrozumiem, znam bardzo duzo osob ze Slaska, wlasciwie wszystkich lubie, bo sa normalni, nigdy nie spotkalem sie z kims takim, jak Ty.. mysle, ze nie mialbym o czym z taka osoba rozmwiac.. a Slask zawsze bedzie mi sie kojarzyl z naszym zachodnim sasiadem, takze pewnie wiekszosc woli ich, niz Polakow - droga wolna, nikt Was nie trzyma.

Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?

a to dla mnie juz w ogole nie jest zrozumiale, czy Ty siebie czytasz?? przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem, kurde, chlopie, wezcie sie jeden z drugim sciepnijcie, kupcie se wyspe na pacyfiku i zalozcie sobie osade slaska.. zadnej kurka autonomii na polskiej ziemi!!!! Jak tak dalej pojdzie, to niedlugo sie bedziecie wysadzac w hipermarketach, w ramach akcji "uwolnic slask"...

pozdrawiam

PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.
Qba

Postprzez Albion 2006-11-27, 1:05 am

A ja dałbym im autonomie. Przecież śpiewamy "polska bez śląska" więc bądźmy konsekwentni. niech sami o sobie stanowią
Wili, nie pozdrawiaj mnie bo sobie tego u mnie na forum nie życze, nie od kormela
Albion

re

Postprzez Qba 2006-11-27, 11:50 am

ziemie polskie, koniec i kropka! i nie ma Albio, ze ich boli :)
Qba

Postprzez Pluto 2006-11-27, 12:24 pm

Dla mnie pomysł autonomicznego Śląska jest bez sensu. Tu nie chodzi o różnice kulturowe, to już nie jest XVIII czy XIX wiek, kiedy można było dzielić państwo według własnego uznania. Wiem, że niektórym ciężko to przyjąć do wiadomości, ale Śląsk jest zbyt mocno uzależniony administracyjnie i gospodarczo od reszty kraju, jak i zresztą reszta kraju od Śląska, żeby się oddzielać. I z całym szacunkiem - ale patrząc na obecną bidę na Śląsku,- nie centrum Katowic, ale te wszystkie Burowce, Lipiny, itp. - nie wyobrażam sobie, co by się tam działo, gdyby nagle skończyły się pieniążki z Warszawy...
Pluto

Postprzez Willibald 2006-11-27, 7:43 pm

Qba napisał(a):to i ja sie wypowiem:
to, co mowisz, jest paradoksem. tutaj przyklad - podatki - to teraz mozna powiedziec, ze powstanie panstwo slaskie, ale znajdzie sie jakas grupka, ktora powie, ze ona chciala by inaczej rozdysponowac te pieniadze, i tak w kolko - obieg sie zamyka - bledne kolo. Moze to bardzo plytkie i banalne, ale tak to widze. Wszystkim sie nigdy nie dogodzi.

Qba, raz jeszcze Ci powtarzam, że nie chodzi o rozbiór Polski i o tworzenie państwa Śląskiego. Tak myślą separatyści, od których autonomiści sie odcinają. Tutaj chodzi o prawdziwą demokrację. Nie chcemy odgórnego sterowania z centrali warszawskiej, ale demokratycznego decydowania o własnym regionie. Tak samo chcemy, aby i inne regiony Polski, jeśli sobie tego zażyczą miały możliwość decydowania o swoich sprawach. Na tym własne polega demokracja. Czy możemy decydować np. o tym jak mają żyć Kaszubi na swojej ziemi?

Qba napisał(a):Jezeli chodzi o podejmowanie decyzji - kup sobie hektar ziemi, zaoraj - podejmuj sam decyzje, w koncu Twoje, a Slask to nie jest terytorium Slazakow, tylko Polakow - koniec i kropka, tu nie ma nawet zadnej materii do dyskusji. Wiec tak samo mozesz przyjsc do mnie do domu - tyle samo bedziesz mial do gadania co na Slasku, bo nie Twoje!

Jestem właścicielem 1,5 ha ziemi, nie potrzebuję więcej. Śląsk należy do Ślązaków tak samo jak Zagłębie należy do Was Zagłębiaków a Pomoże do Kaszubów. A jeśli uważasz, że Ślązacy nie mają nic do gadania na swoim terytorium, to znaczy że masz mentalność zaborcy: zajęliśmy Śląsk więc Ślązacy morda w kubeł. Wy Polacy też walczyliście o prawo decydowania o Polskiej ziemi, kiedy była pod Rosyjskim zaborem. A kazdy Rosjanin równie dobrze mógł powiedzieć: Polska należy do Cesarstwa Rosyjskiego, wiec się nie odzywajcie bo nie wasze.

Qba napisał(a):Dziwna mentalnosc - nigdy jej nie zrozumiem, znam bardzo duzo osob ze Slaska, wlasciwie wszystkich lubie, bo sa normalni, nigdy nie spotkalem sie z kims takim, jak Ty.. mysle, ze nie mialbym o czym z taka osoba rozmwiac.. a Slask zawsze bedzie mi sie kojarzyl z naszym zachodnim sasiadem, takze pewnie wiekszosc woli ich, niz Polakow - droga wolna, nikt Was nie trzyma.

No i właśnie chyba te skojarzenia są największą przeszkodą do wzajemnego zrozumienia. Czy większość woli ich? Nie wiem, nie chcę decydować za większość, osobiście od Niemców wolę Hiszpanów, a zwłaszcza Hiszpanki ;) . Droga wolna, to prawda, ale na tej ziemi my Ślązacy mieszkamy od 1000 lat, więc nie musimy jej opuszczać, tak jak Wy Polacy mieszkacie na Polskiej ziemi i obyście mieszkali na niej jak najdłużej.

Qba napisał(a):
Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?

a to dla mnie juz w ogole nie jest zrozumiale, czy Ty siebie czytasz?? przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem, kurde, chlopie, wezcie sie jeden z drugim sciepnijcie, kupcie se wyspe na pacyfiku i zalozcie sobie osade slaska.. zadnej kurka autonomii na polskiej ziemi!!!! Jak tak dalej pojdzie, to niedlugo sie bedziecie wysadzac w hipermarketach, w ramach akcji "uwolnic slask"...

Śląsk znajduje się w państwie Polskim i nikt nie ma zamiaru tego zmieniać, powtarzam po raz kolejny. My chcemy tylko demokratycznej władzy na naszej ziemi razem z Polakami którzy tu mieszkają i wyspa nam nie potrzebna (na wyspę Hitler chciał wysłać Żydów. Popierasz ten pomysł?)
Qba napisał(a):przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem,

Qba napisał(a):PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.

Przeczysz sam sobie ;)

Pluto napisał(a):Dla mnie pomysł autonomicznego Śląska jest bez sensu. Tu nie chodzi o różnice kulturowe, to już nie jest XVIII czy XIX wiek, kiedy można było dzielić państwo według własnego uznania.

Nie dzielimy państwa. Bedę to powtarzał do znudzenia.

Pluto napisał(a):Wiem, że niektórym ciężko to przyjąć do wiadomości, ale Śląsk jest zbyt mocno uzależniony administracyjnie i gospodarczo od reszty kraju, jak i zresztą reszta kraju od Śląska, żeby się oddzielać. I z całym szacunkiem - ale patrząc na obecną bidę na Śląsku,- nie centrum Katowic, ale te wszystkie Burowce, Lipiny, itp. - nie wyobrażam sobie, co by się tam działo, gdyby nagle skończyły się pieniążki z Warszawy...

Fakty sa takie (dane Ministerstwa Finansów), że redystrybucja środków na Śląsk wynosi obecnie 20%. Czyli z każdego miliona ze śląskich podatków płaconych Warszawie wraca do nas 200 tyś. O jakich pieniążkach z Warszawy mówisz? Tak na marginesie to Was Warszawa również nieźle "skubie" :)
Willibald

Postprzez 19Tomek84 2006-11-27, 7:44 pm

ale z drugiej strony można też gdybac co by było gdyby pieniążki z przemysłu..wydobycia węgla etc..zostały na miejscu a nie wędrowały do Warszawy
19Tomek84

Postprzez Krawiec 2006-11-28, 2:20 am

Uwe i Willi w jednym stali domu...

Spytaj się Uwego co sądzi o autonomii czy czasem on od tych "Poloków" nie chce się uwolnić na stałe vide państwo śląskie oparte na narodowości śląskiej - nie wiem jakie są proporcje w RAŚ-u ale jakbyś spytał się na forum Ruchu o koegzystancje z "Polokami z Zagłymbia", to wydaje mi się, że dostałbyś bana albo solidna zjebkę.

Najpierw przekonaj tych, którzy by nas najchętniej wysadzili w kosmos, a jedyną przyszłość Górnego Śląska widzą w zbliżeniu się do reichu oraz te masy mieszkańców Górnego Śląska, które w ogóle nie słyszały o autonomii.
Krawiec

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Kibice

Kto przeglÄ…da forum

Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników