Moderatorzy: flex, Smazu, krzysiu, swiezy52
Willibald napisał(a):Jestem Ślązakiem
Popieram Ruch Autonomii ÅšlÄ…ska
Mówię gwarą
Dlaczego mnie nienawidzicie? Dlaczego odmawiacie mi prawa, abym czuł się Ślązakiem i tylko Ślązakiem? Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?
Autonomiści to nie separatyści, dlaczego nie potraficie tego zrozumieć?
Pozdrawiam wszystkich z Zagłębia
Willibald napisał(a):Jestem Ślązakiem
Popieram Ruch Autonomii ÅšlÄ…ska
Mówię gwarą
Dlaczego mnie nienawidzicie? Dlaczego odmawiacie mi prawa, abym czuł się Ślązakiem i tylko Ślązakiem? Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?
Autonomiści to nie separatyści, dlaczego nie potraficie tego zrozumieć?
Pozdrawiam wszystkich z Zagłębia
Greg1906 napisał(a):Skoro kulturalnie zagadałeś to można pogadać. Czym się różni autonomia od separacji?Dla mnie każda separacja jest uniezależnieniem się czyli autonomią.
Mam nadzieję, że to nie jest standart polskiego wychowania. Mimo wszystko pozdrawiam serdecznie i życzę wszystkiego najlepszego :)Greg1906 napisał(a):P.S. Pozdrowienia wsadź sobie głęboko.
zgredos napisał(a):A dlaczego Wy nienawidzicie nas ? Skoro czujesz się Ślązakiem to pewnie tysiące razy wyzywałeś nas przy każdej okazji. Wrogość pomiędzy Śląskiem a Zagłębiem nie zaczęło nasze pokolenie i na pewno nasze nie zakończy. A Ty skoro nie chcesz być Polakiem to możesz czuć się Ślązakiem, murzynem lub Eskimosem nam to wisi Polska bez Śląska
Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?
Qba napisał(a):to i ja sie wypowiem:
to, co mowisz, jest paradoksem. tutaj przyklad - podatki - to teraz mozna powiedziec, ze powstanie panstwo slaskie, ale znajdzie sie jakas grupka, ktora powie, ze ona chciala by inaczej rozdysponowac te pieniadze, i tak w kolko - obieg sie zamyka - bledne kolo. Moze to bardzo plytkie i banalne, ale tak to widze. Wszystkim sie nigdy nie dogodzi.
Qba napisał(a):Jezeli chodzi o podejmowanie decyzji - kup sobie hektar ziemi, zaoraj - podejmuj sam decyzje, w koncu Twoje, a Slask to nie jest terytorium Slazakow, tylko Polakow - koniec i kropka, tu nie ma nawet zadnej materii do dyskusji. Wiec tak samo mozesz przyjsc do mnie do domu - tyle samo bedziesz mial do gadania co na Slasku, bo nie Twoje!
Qba napisał(a):Dziwna mentalnosc - nigdy jej nie zrozumiem, znam bardzo duzo osob ze Slaska, wlasciwie wszystkich lubie, bo sa normalni, nigdy nie spotkalem sie z kims takim, jak Ty.. mysle, ze nie mialbym o czym z taka osoba rozmwiac.. a Slask zawsze bedzie mi sie kojarzyl z naszym zachodnim sasiadem, takze pewnie wiekszosc woli ich, niz Polakow - droga wolna, nikt Was nie trzyma.
Qba napisał(a):Nie jestem Niemcem i nie mam z nimi prawie nic wspólnego... Dlaczego mam być Polakiem?
a to dla mnie juz w ogole nie jest zrozumiale, czy Ty siebie czytasz?? przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem, kurde, chlopie, wezcie sie jeden z drugim sciepnijcie, kupcie se wyspe na pacyfiku i zalozcie sobie osade slaska.. zadnej kurka autonomii na polskiej ziemi!!!! Jak tak dalej pojdzie, to niedlugo sie bedziecie wysadzac w hipermarketach, w ramach akcji "uwolnic slask"...
Qba napisał(a):przeciez nikt Cie nie zmusza do bycia Polakiem,
Qba napisał(a):PS. ja to widze tak (abstahujac juz od tych wszelakich nienawisci), ze Ty jestes Slazakiem, ja jestem Zaglebiakiem, ale obaj jestesmy Polakami.
Pluto napisał(a):Dla mnie pomysł autonomicznego Śląska jest bez sensu. Tu nie chodzi o różnice kulturowe, to już nie jest XVIII czy XIX wiek, kiedy można było dzielić państwo według własnego uznania.
Pluto napisał(a):Wiem, że niektórym ciężko to przyjąć do wiadomości, ale Śląsk jest zbyt mocno uzależniony administracyjnie i gospodarczo od reszty kraju, jak i zresztą reszta kraju od Śląska, żeby się oddzielać. I z całym szacunkiem - ale patrząc na obecną bidę na Śląsku,- nie centrum Katowic, ale te wszystkie Burowce, Lipiny, itp. - nie wyobrażam sobie, co by się tam działo, gdyby nagle skończyły się pieniążki z Warszawy...
Użytkownicy przeglądający ten dział: Brak zidentyfikowanych użytkowników