przez darco 2006-03-06, 4:20 pm
Sezon, co prawda z oporami, ale powoli sie zbliża. Pora chyba i ten temat odświeżyć.
Piłkarska wiosna 2006 będzie dla naszego Zagłębia niezwykle ważna. Moim zdaniem są tylko dwie
możliwości : ucieczka przed kłopotami do przodu, czyli awans, lub brak awansu i początek kłopotów.
Nie będę się tutaj o tym rozpisywał, bo to nie ten temat, a oprócz tego wszyscy chyba wiedzą o co chodzi.
Co jednak będzie ?
To zależy, od tego co mają w nogach i głowach nasi piłkarze, to zależy od trenera i działaczy klubowych.
Jednak i my kibice także możemy dopomóc naszych piłkarzy, a tą pomocą może być frekwencja i wyjątkowo dobry doping i to na wszystkich meczach, nie tylko z markowymi firmami.
Jednym z ważniejszych elementów dopingu jest piosenka. I tu niestety mamy duże braki. Zaczyna się od tego, że na głównej stronie ciągle jest brak śpiewnika. To niezwykle ważne, aby w widocznym, czyli łatwo dostępnym miejscu znalazły się zebrane wszystkie piosenki kibiców Zagłębia. Teraz tych piosenek trzeba szukać w różnych miejscach. To moim zdaniem duży błąd.
Śpiewnik powinien być „pod ręką”, tak, aby w każdej chwili móc sobie wydrukować te piosenki i np. przekazać tym, którzy nie mają dostępu do Internetu.
Druga sprawa, to repertuar piosenek i ich znajomość wśród kibiców. To także pozostawia wiele do życzenia
i jest wiele do zrobienia. Poprawa nastąpi, ale należy zacząć, jak pisałem wcześniej, od zebrania tego co już jest, w jeden śpiewnik., wzbogacany później o nowe pozycje.
Na jesieni widziałem, a raczej słyszałem próby wprowadzenia nowej piosenki.
Mogę pogratulować, ale tylko wytrwałości, bo sam efekt był już mizerny.
Autorzy tych prób zapomnieli jednak o czymś, co się czasem nazywa psychologią marketingu.
Nowa piosenka jest także produktem i przed jego wprowadzeniem należy określić jakie potrzeby ma realizować, jakim celom służyć i do jakiego kręgu klientów (odbiorców) ma trafić.
Wydaje mi się, że w tym przypadku autorzy prób poszerzenia repertuaru wzięli pod uwagę tylko swoje własne gusta.
Takie naśladownictwo (by nie rzec ”małpowanie”) hitów zasłyszanych na eurosporcie może stworzyć, po wielu staraniach, tylko piosenkę niszową, śpiewaną wyłącznie w „młynie”, lub na wyjazdach.
Takie piosenki też się przydają, więc chwała im za to !
Nie jest to jednak materiał na prawdziwy hit, śpiewany przez cały stadion.
Przez cały stadion, to oznacza przez wszystkich kibiców. Kibiców w różnym wieku, kibiców z różnym wykształceniem i z różnymi zainteresowaniami.
Tak wielu różnych ludzi może połączyć, przynajmniej na czas trwania meczu, tylko jeden rodzaj muzyki:
piosenka popularna, zwana także często piosenką biesiadną. Nawet jeśli ktoś nie przepada za tymi piosenkami,
to je przynajmniej zna.
Ja sam, podkreślam, jestem zdecydowanym miłośnikiem muzyki rockowej i elektronicznej z lat 70’ i 80’,
ale w pewnych okolicznościach akceptuję piosenkę biesiadną. Mało tego, są sytuację gdzie pasuje tylko
tego typu piosenka.
Znana, popularna, a więc łatwa do zaśpiewania melodia i prosty, by nie rzec banalny tekst (łatwy przez to
do nauczenia) to także najważniejsze atrybuty piosenki stadionowej.
Nie jest więc dziełem przypadku, że największe stadionowe hity wszystkich polskich klubów oparte są właśnie na bazie piosenki popularnej.
Aby nie wyszło, że jestem tylko teoretykiem i ja postanowiłem popełnić pewien tekst, który, mam cichą nadzieję, przypadnie do gustu kibicom Zagłębia.
Choć być może narażę się także na krytykę niektórych młodszych forumowiczów, to jednak chyba warto spróbować.
Melodia i tekst mojego „utworu” oparte są na refrenie piosenki „Szła dzieweczka”, która jest chyba numerem
1, wśród piosenek biesiadnych:
GDZIE JEST TA ULICA
GDZIE JEST TEN DOM
GDZIE JEST TA DRUŻYNA
CO KOCHAM JĄ
ZNALAZŁEM KRESOWĄ ( ZAMKOWĄ )
ZNALAZŁEM DOM
ZNALAZŁEM DRUŻYNĘ
CO KOCHAM JĄ !
GDZIE JEST TA ULICA
GDZIE JEST TEN DOM
GDZIE JEST TA DRUŻYNA
CO KOCHAM JĄ
ZNALAZŁEM ZAGŁĘBIE
ZNALAZŁEM DOM
ZNALAZŁEM DRUŻYNĘ
CO KOCHAM JĄ !!!
( ulicę Kresową można zastąpić ulicą Zamkową i już jest wersja na Stadion Zimowy )
Bardzo proste i najważniejsze znane, przez wszystkich,
nawet przez wszelkiego rodzaju krytyków, nieprawdaż ?
Czy znajdzie uznanie w Waszych oczach ? Nie wiem …
Do zobaczenia i usłyszenia na Ludowym, pozdrawiam :!: