Pozwolę sobie zabrać głos szczególnie chyba do tego powołany, aczkolwiek nie ja zakładałem wątek. O ile jednak dobrze pamiętam - jako pierwszy chyba zaproponowałem przemianę nazwy. Pamiętajmy, że pierwszy wpis, zakładającego wątek, trzeba jednak odczytywać ze świadomością iż odnosi się do T. Stolpy, bo tak nazwał ten wątek, stąd może być szczególnie "wychowankowo nastawiony. Ponieważ zaczęły się mnożyć głosy o różnych zawodnikach, łącznie z dyskusją czy i jak pisać o nich zaproponowałem stworzenie dwóch wątków. Jednego - o byłych graczach, ale zarazem wychowankach, "urodzonych" Zagłębiakach i takich, co związali się głęboko, realnie, emocjonalnie z Zagłębiem (nawet z regionem a przynajmniej z klubem, jego charakterem, porównywalnie do kibiców, zgodnie z jakąś specyfiką właściwą "realnemu Zagłębiakowi"). Drugi wątek - dla tych, którzy też są "naszymi byłymi graczami" - do czego wystarczy, by z zangażowaniem wykonywali pracę, nie byli oszustami: czyli wątek dla takich, o których nie chce sie jak najszybciej zapomnieć; choć jednocześnie, mógłby to być w ogóle o wszystkich byłych graczach już nie tak głęboko związanych, to już do dzskusji.
Potem - nie było dyskusji, pojawił się chyba jeden głos "o wychowankach" a potem przemianowano wątek na taki, jaki znamy, jednak bez tłumaczeń. Tak więc nie ma jednoznacznej opinii moderatorów, o ile mnie pamięć nie myli, jak ten wątek rozumieć. Wobec powyższego, logicznie wychodzi, zgodnie z zasadami parlamentarymu, ze należy go traktować jako "ogólnie" rozumiany, o wszystkich "byłych".
Również i ja, choćby z powyższych "parlamentarnych" względów, a także logiczno-emocjonalnych, uważam, iż w wypadku zachowania tylko jednego wątku na temat "byłych": należy ten wątek traktować ogólnie, o wszystkich byłych".
Owszem, co innego, jezeli chce się szerzej, wprowadzić inny wątek, dla tych "mniej zwiazanych", po prostu dobrych pracowników, dla których została sympatia. Wtedy - owszem, ten sięgający T. Stolpy wątek należy nazwać o "sercem Zagłębiakach" a jedynie nowy stworzyć dla pozostałych. Jezeli jednak ma zostać jeden: to o wszystkich byłych.
Uważam to za logiczne. Jezeli bowiem chciałbym pisać o byłych: Gałeczce, Szygule (Ślązakach), J. Urbanie (przyszedl z Jaworzna) - to nie mógłbym tu napisac, bo nie wychowankowie? Wiadomo, napisze - i to jako o Zagłębiakach.
A jeżeli chcialbym o E. Maleńkim, W. Grotyńskim, pozytywnie przecież wspominanych, niemniej nie związanych ponad solidną pracę - w ogóle nie miałbym gdzie napisać?
Tak więc - może jednak 2 wątki?
Jeżeli zaś jeden, to wiadomo, że o "byłych graczach"