Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-01-22, 12:43 pm

Po zamieszczonej wypowiedzi Naszego Trenera na stronie GLOWNEJ NASZEGO FORUM - wyglada na to iz kwestia zakupow pilkarzy do druzyny jest zakonczona. Czterech zawodnikow odeszlo - czterech kupilismy
i jest OK. Rozgrywajacy - musialby byc lepszy od trenera - wypowiedz
jednoznaczna.
Natomiast mysle ze jest cos w odejsciu bramkarza M.Bebna do Gornika
Zabrze - wszyscy powiadaja ze NIE odejdzie ale intuicja mowi mi ze jednak TAK odejdzie, i pozostanie 3 bramkarzy (Pietka + 2 nowych)
i w takim oto skladzie bedziemy toczyc boj o I lige.I jeszcze jedna kwestia 100 % poparcia dla K.Tochel.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Socio 2006-01-22, 2:09 pm

A ja 90% poparcia bo dalej nie mamy rozgrywajacego. Tu nie chodzi o goscia ktory zagral 239 meczy w I lidze tylko w ogole o rozgrywajacego bo poki co nominalnych rozgrywajacych w skladzie brak. Co do bramkarzy to Bebna bym zostawil. Chlopak kiedys naprawde niezle bronil i u nas i w Ilidze. Jest mlody jak na bramkarza i moze po prostu ma kryzys. A z calym szacunkiem dla tych dwoch nowych ale po paru treningach na hali i grze na sniegu ciezko ocenic czy sie sprawdza.
Socio

zakupy raczej zamknięte...

Postprzez Blajpios 2006-01-22, 6:23 pm

Dołączam się do tych, co uważają, że raczej zakupy już są zamknięte. Co prawda, nawiązując do tego, co napisał kol. Socio, odpowiedziałbym, że p. K. Tochel bynajmniej nie powiedział, że musi to być ktoś, kto już ma rozegrane więcej meczy niż trener zagrał w swej karierze, tylko wskazał, że musiałby to być ktoś, kto ma taki potencjał, kto naprawdę wniósłby wiele nowego, jest nieprzeciętny, miałby szanse jednocześnie przynajmniej ocierać się o kadrę. Jeżeli się trafi, warto inwestować, zrobić nawet roszady w kadrze, czyli ewent. kogoś wypożyczyć, bądź przekontraktować do innego klubu. Inaczej - nie warto. Trener uznał, jak widać, że już ma ekipę, z którą da się zawalczyć o ligę, da się ją na miarę awansu a nawet I ligi układać. To cieszy.
Co najmniej podobnie pocieszająca jest sprawa co do bramkarzy a zarazem co do dwóch młodych nowych. To znaczy, że zapowiada się dalszy rozwój układania drużyny, z myślą o przyszłości, w sposób planowy, na miarę drużyny solidnej co najmniej w pierwszej lidze, w której będą chcieć kontrakty zawiązywać zawodnicy na dłużej niż półtora roku. Jeżeli tak, jeżeli zarazem myśli się już o budowaniu pod solidny zespół na kilka lat - to cieszy. To właśnie chyba wskazuje nastawienie na bramkarzy dwóch nowych; dodatkowo, zawsze to newralgiczna pozycja, bo grać może tylko jeden, więc w odwodzie choćby na wypożyczeniu, warto mieć innych.
Zwłaszcza, że chyba dość niejasna jest sprawa z M. Bębnem. Niestety, obawiam się, że to dwustronnie niepewna gra. Samo przywiązanie do barw nie wystarcza, choć cenne. Niestety też - po tym, jak poddał się też chyba w Odrze - wygląda na to, że teraz trochę patrzy po prostu, by ja wypracowywać odpowiednią pozycję, także dla rodziny, także finansową, rzeczy pozytywne: niemniej już chyba niekoniecznie walcząc o rozwój. Sprawa z Górnikiem taka może być też. Jakiś nawet awans przecież, powrót do I ligi, solidna pozycja niezłego zawodnika pierwszoligowego, ale nie więcej, nie pozycja na lata, może być zmiana klubu nawet co rok, niemniej ten już tylko pułap. Dobrze mieć więc pole manewru. Przeskoczy do Górnika - niech będzie dwóch młodych za plecami R. Piętki. Nie przeskoczy - jeden może być wypożyczony. Ważne, że rozsądne podejście do zakupów zdaje się trwać (nie przepłacać), dodając jednak nastawienie na rozwój polityki długoterminowej.
Blajpios

Postprzez MrCricket 2006-01-23, 6:06 pm

Z wypowiedzi Tochela m.in. jeśli chodzi o wzrost bramkarzy, którzy powinni być wg niego wysocy- wnioskuję, że Beben nie będzie już długo bramkarzem Zagłębia, ale prawdopodobnie wiosnę spędzi u nas, a czy zagra to czas pokaże . Co do dziwacznej wypowiedzi o 239 meczach Tochela w 1 lidze trudno ją zinterpretować jednoznacznie. Najprawdopodobniej Tochel słabo wierzy, że znajdzie się jakiś w miarę klasowy rozgrywający, ale równocześnie takie poszukiwania ciągle trwają-tak mi się wydaje. Na prawdę ja już nie chcę(i chyba większośc kibiców Zagłębia też) oglądać tych bezmyślnych wykopów przez pół boiska, tym razem do Tyca, ulepszonej wersji Małochy.[/url]
MrCricket

Postprzez Krzysztof15 2006-01-25, 8:49 am

Zaporowa cena na Gąsińskiego

Transfer bramkarza Szymona Gąsińskiego (Górnik Łęczyca) do Zagłębia Sosnowiec stanął pod dużym znakiem zapytania. Gąsiński wrócił ze zgrupowania z Międzybrodzia Bialskiego i zaczął konferować z działaczami Górnika Łęczyca. Ci ostatni szybko jednak zmienili zdanie i postawili zaporową - i wręcz nierealną - dla sosnowieckiego klubu cenę.

- Działacze postawili mnie w dość kłopotliwej sytuacji, bowiem gdy jechałem na testy do Zagłębia, nikt nie mówił o kwocie odstępnego - wyjaśnia Gąsiński. - Gdy usłyszałem o jakie pieniądze chodzi, omal nie spadłem z krzesła. Jestem mocno zawiedziony. (..) Pozostaje mi jeszcze negocjować dzisiaj. Jeśli dojdę do porozumienia, w czwartek zamelduję się na treningu w Sosnowcu.

- Przyznaję, droga do transferu Szymona jest daleka, bo druga strona obstaje przy swoich racjach - wyjaśnia dyrektor sosnowieckiego klubu, Wojciech Rudy. - Trudno płacić za III-ligowego bramkarza tak samo, jak za gracza z ekstraklasy. Tym bardziej, że my wcale nie stoimy pod ścianą. Chciałem zauważyć, że Szymonowi w czerwcu kończy się kontrakt i może dojść do transferu bezgotówkowego.

Niewykluczone, że wkrótce podpisze kontakt drugi z testowanych bramkarzy, Adam Bensz, ale do czerwca będzie jeszcze występował w macierzystym Śląsku Świętochłowice.
(...)

źródło: (sow), “Zaporowa cena”, “Sport”

No i pod górkę z bramkarzami, a miało być tak dobrze :?
Krzysztof15

Postprzez Pasta 2006-01-25, 9:17 am

No tak mieliśmy mieć 4 bramkarzy nagle okazuje się że zostanie tak jak było. Czyli koniec z kłopotem bogactwa. Wygląda na to że do końca sezonu będzie tak jak było a latem dojdzie do zmian. Z Gąsińskim najlepiej zrobić tak jak Amica zrobiła z Pitrym - podpisać kontrakt od czerwca i wtedy przystąpić do rozmów z Łęczną z pozycji siły
Pasta

Postprzez darco 2006-01-25, 3:34 pm

No i wyszedł, po raz kolejny "wspaniały profesjonalizm" działaczy Zagłębia.
Kto to tak wychwala i to w mediach , jakikolwiek towar(tu piłkarza), przed ustaleniem ceny i przed zakupem ?
Jak taki dobry, to cenę należy podnieść i głupek by tego tylko nie zrobił !

Raz gadają za mało, a raz za dużo, ale za każdym razem kiedy nie trzeba :?

Tu należało głośno mówić o innych zawodnikach, a kupić po cichu tego o kogo chodziło

U Turków, na bazarze niech się uczą negocjować :!:
darco

Postprzez MrCricket 2006-01-25, 5:38 pm

Popieram Darco, dokładnie tak samo uważam. To jest właśnie amatorstwo :roll:
MrCricket

Postprzez LucasUSA 2006-01-26, 12:03 am

Darco, a moze bys tak sie zastanowil i pomyslal, ze zawodnik musial dostac zgode z klubu, zeby dolaczyc do naszego zgrupowania? Mieli go nasi dzialacze w bagazniku wozic noca na treningi, zeby mozna go bylo zobaczyc w akcji??
Poki ma wazny kontrakt, Leczna moze robic co chce.
I skonczcie ..wa z tym narzekaniem, bo rzygac sie chce! Internetowi dzialacze w kapciach!
Jak bylo cicho o transferach, to sie nie podobalo. Teraz tez zle.. A moze Ci bramkarze to zaslona dymna, a tak naprawde chca kupic Dudka?? (zgodnie z Twoja zlota rada o glosnym mowieniu o innych, a kupowaniu kogo trzeba??)
LucasUSA

Postprzez Krzysztof15 2006-01-26, 12:31 am

LucasUSA napisał(a):Darco, a moze bys tak sie zastanowil i pomyslal, ze zawodnik musial dostac zgode z klubu, zeby dolaczyc do naszego zgrupowania? Mieli go nasi dzialacze w bagazniku wozic noca na treningi, zeby mozna go bylo zobaczyc w akcji??

Widać, że znasz się na robieniu interesów jak Rudy :wink:
To oczywiście żart, bo temu panu trudno dorównać.

Nikt tu nie mówi o konspiracji, ale gadatliwość w tym przypadku, achy o ochy jaki to dobry bramkarz podbiły jak nic bębenek i oczywiscie cenę.

Należało oficjalnie testować zawodnika, ale jego ocenę trzymać dla siebie, do momentu podpisania kontraktu.

Dla mnie to po prostu zwykłe frajerstwo. Przykre tylko, że naszych "bystrzaków" dymają zarówno działacze z klubów I i jak i III ligowych

Ciekawe czy sprawa Pitrego czegoś ich nauczyła i czy zrobią podobny (jak Amika z nami) numer z tym bramkarzem ?
Ja osobiście w to wątpię, ale obym się mylił, jeśli to taki dobry bramkarz jak to trąbili...
Krzysztof15

Postprzez Przemek26 2006-01-26, 7:46 am

"Trenerzy i działacze wciąż liczą, że zespół jeszcze wzmocni doświadczony pomocnik. Na liście Zagłębia znalazł się 34-letni Rafał Kaczmarczyk (ostatnio Górnik Łęczna)".
Czegoś tu nie rozumiem. Drulak za słaby i za stary kilku innych piłkarzy ma 30-31 za starzy a tu magic z 34 na karku. Ktos tu chyba sam z siebie głupka robi.
Zaprzeczaja sami sobie.[/i]
Przemek26

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-01-26, 8:23 am

Nie dziwi mnie zainteresowanie pikarzem R.Kaczmarczykiem - jest to
doskonaly pilkarz pod kazdym wzgledem.
Widocznie nie zwrociliscie Koledzy uwagi Co powiedzial trener Tochel
iz jesli zawodnik (OKAZ) rozegra 239 spotkan w I lidze to bedzie lepszy od trenera.
Stan faktyczny jest wlasnie taki - Pan Rafal Kaczmarczyk rozegral 239
spotkan w lidze. No wiec znalazl sie taki OKAZ.
Zobaczymy co bedzie dalej
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez MrCricket 2006-01-26, 8:25 am

Drumlak nie był za słaby, tylko, że Tochel powiedział, że szuka innego typu zawodnika. Jeśli chodzi o Kaczmarczyka to mam spore obawy, głównie jeśli chodzi o jego wiek(prawie 34 lata) Niby duże doświadczenie(239 meczy w ekstraklasie) Kiedyś nawet jeden z lepszych rozgrywaczy w Polsce. No właśnie, ale to było kiedyś. Gdyby taka kandydatura padła wcześniej to na pewno byłbym przeciwny, ale teraz to sam już nie wiem. Czasu coraz mniej, a rozgrywacza dalej nie ma.
MrCricket

Postprzez Sir 2006-01-26, 10:08 am

Dobrze Cricket pisze. Podzielaam jego opinię. Gosc ma juznajlepsze lata za sobą...ale my nadal NIE MAMY Z PRAWDZIWEGO zdarzenia playmakera...a czasu coraz mniej. Cos mi sie wydajeze ten Kaczmarek zagra u nas na wiosne...
Sir

Postprzez Socio 2006-01-26, 1:06 pm

Jesli Kaczmarczyk rozegral 239 meczy w I lidze to teraz wiadomo czemu Tochel pare dni temu w wywiadzie tak powiedzial. Przeciez to nie przypadek. Czy za stary ? Nie wiem. Rozgrywajacy to nie skrzydlowy pomocnik ktory musi 90 minut zasuwac od swojego pola karna na druge strone boiska i z powrotem. Facet gral caly czas w I lidze a fakt jest taki ze srodkowego pomocnika nie mamy wiec moze warto go wziac na oboz i sprawdzic. Zreszta co do wieku, pamietacie mecz ze Szczakowianka co sie dzialo gdy na pol godziny wszedl stary Rysiek Czerwiec- gosciu rzucil pare razy madrze pilke i u nas momentalnie chaos sie zrobil. Owszem potrzebni sa defensywnie pomocnicy ktorzy beda zapieprzac i 'czyscic pole' ale potrzebny tez ktos kto w koncu bedzie umial podac celnie na 30 metrow, zagrac prostopadla pilke do napastnikow czy wykonac rzut wolny.
Socio

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna