Kogo kupic,a kogo sprzedac

Dyskusje o wszystkim co dotyczy piłkarskiego Zagłębia Sosnowiec
http://zaglebie.sosnowiec.pl

Moderatorzy: flex, turku, Landryn, Smazu, krzysiu, LucasUSA, swiezy52

Postprzez Leyton 2006-01-17, 11:24 pm

http://miasta.gazeta.pl/katowice/1,35024,3117927.html

Hmm... pora już chyba jednak trochę poważniej traktować newsy Faktu. :D
Leyton

kilka spraw...

Postprzez Blajpios 2006-01-18, 12:36 am

Po pierwsze... ostrożnie, co do "radości, że Bajera w Sosnowcu". Jak ktoś mądrze pisał wyżej, różne rzeczy się wydarzają; to, że sam Bajera mówił, iż jest dograny, że tylko go "zwolnią" i zaraz podpisze: a mówił to w sytuacji, gdy miał kontrakt ze Świtem, nie znaczy, że to samo powie teraz. Wtedy - mógł to być choćby sposób nacisku na Świt, by jeszcze wyciągnąć kasę, ktoś w "międzyczasie" się z lepszą ofertą mógł pojawić, mogą mu "wyskoczyć" nowe żądania, których Zagłębie nie przyjmie itd. itp.
Co do "dziękowań PZPN": powoli, powoli. Owszem, jak urzędnikowi za spełnienie obowiązku i to może nawet ze złą wolą, gdy najpierw przeciwdziałał a teraz dopiero zrobił, co musiał - to takie podziękowania dla PZPNu chyba rzeczywiście z pewnością się należą. Czy większe? Może nawet złośliwie, ktoś życzliwy ale np dla Świtu, albo złośliwy dla Zagłębia -odwlekał wręcz tę decyzję w PZPN? Przecież tak to wyglądało. Teraz zrobili na mocy regulaminu po prostu - ale czy nie powinni wcześniej? Tak więc, owszem, podziękowania mogą być - ale z rozsądkiem, w słusznej mierze, czyli choćby, jak pisałem, dla urzędnika, który jednak spełnił obowiązek, choć wbrew sobie.
Skoro już piszę - to dodam coś jeszcze przy okazji, jako wzmocnienie głosów rozsądku, które się tu pojawiały: że np. nie każdy zawodnik chce długiego kontraktu w klubie drugoligowym i jak najbardziej ma do tego prawo jako wolny człowiek z jakichkolwiek racji! Tym bardziej, że potem przecież go to obliguje. Podobnie - wracam do propozycji rozróżniania jakoś ze strony kibiców "dobrych graczy Zagłębia, zaangażowanych choć wynajętych" od tych, których się uznaje za "charakternych Zagłębiaków". Od "najemnych", jeżeli grają z zaangażowaniem, integrują się nawet z kibicami, całują znaczek - nie można wymagać "miłości kibicowsko-zagłębiowskiej" i wieszać psów, gdy uczciwie chcą iść dalej (na co zresztą, jeżeli to perspektywa rozwoju, to trzeba pozwolić i "kochającym Zagłębie", by nie było, że przy odejściu się pomiata Drzymontem, a potem się sobie przypomina, że powinien niby czuć miłość - dobrze, że dalej jest emocj. związany, ale niepotrzebne były bluzgi). Toteż rozsądnie podchodźmy do żądań, oczekiwań, projekcji w sprawie układów klub- pracownik - dyrektor. Także od dyrektora żądajmy słusznych rzeczy, ale zarzuty stawiajmy rozsądnie, podobnie i wobec zawodników.
Podobnie - potwierdziłbym, że potrzebny jest skuteczny zawodnik, jednak nie upierałbym się, że musi być doświadczony, choć wydaje się, że w tej chwili doświadczenie, gotowość do "bycia w gazie od razu" są ważniejsze. Zarazem - to jednak też szerszy problem. Choćby taki, jak to, co wyłania się jako swoista wypadkowa wśród następujących (i paru innych jeszcze) kwestii: budowanie drużyny, kontrakty długoterminowe, rozsądna polityka. Choćby warto tu pamiętać, że ta "wypadkowa" między innymi oznacza właśnie młodych zawodników, z niższych lig, bo tylko oni w tej chwili z Zagłębiem są w stanie, licząc na dalszy rozwój pod dobrym trenerem: podpisać kontrakt na parę lat (już chyba M. Żyła, ledwo kilkunastolatek, zaczął teraz zwodzić, gdy powołano go do kadry narodowej). Takich ludzi Zagłębie jest w stanie przyjąć na dłużej, chyba że stać by je było na Ronaldihno na pięcioletni kontrakt? Tak samo, by na kilka lat się zgodzili: np. Szymkowiak, Zganiacz, Drzymont, Kaźmierczak itp - na kilkuletni kontrakt w Zagłębiu trzeba by z pótora raza albo dwa razy tyle, co dostają w klubie pierwszoligowym, plus perspektywy że zespół wejdzie do I ligi na pewno. Bądźmy realistami.
No, to jeszcze jedno nawiązanie do głosu, który tu padł, ostrożnie, by nie "wkładać za dużo treści" z innego tematu, który zresztą już jest na Forum. Jednak - to tu a nie tam została kwestia w pewnej mierze poruszona i to w gaszący kogoś innego sposób: tu więc odpowiadam, tyle ile trzeba w aspekcie poruszonym tutaj w wątku, zarazem starając się, by nie mieszać tematów.
twari napisał(a):
lucky_strike napisał(a):i dzieki bogu....

kolega to z PiSu czy jak?? :roll:
raczej dzieki PZPN!
dziwnie to brzmi ale w tym przypadku tak jest

Co do dziękowań PZPN - już pisałem. Dalej jeszcze jednak dodam: Powoli, powoli. Nie jestem członkiem PiSu też i ja (choć sympatyczna dla mnie partia, uważam, że wciąż jeszcze są tymi, z którymi można wiązać nadzieje na istotne dobre propaństwowe i proobywatelskie zmiany w Polsce, w obecnym układzie co prawda jedynie pod warunkiem, że uda się do tego zmusić PO, choć ta się broni...) - jednak dziękować Bogu zdarza się i mnie i wielu ludziom nie należącym do PiSu. To normalna postawa logicznego, dojrzałego człowieka wierzącego - jako że są to różne "kanały działania". Można być wdzięcznym jednocześnie oczywiście i komuś z ludzi np. za życzliwość w ludzkiej sferze działania; może jakieś działanie jakiś człowiek podjął, bo to było jego obowiązkiem, więc wdzięczność dla niego inna jeszcze niż dla tego wyraźnie życzliwego (ba, można nawet być wściekłym na kogoś za złą interwencję) - ale wszystko to nie przeszkadza, że w innym wymiarze rozsądną pozostaje wdzięczność i Bogu, za Jego otaczanie nas życzliwością i troską, począwszy od tego, że istniejemy, możemy oddychać no i działać i zdarzają się odpowiednie dla naszego działania pomyślne okoliczności. Dalej - rzeczywiście nie chcę tu rozwijać tego wątku, bo to na ten inny temat Forum, bardzo zresztą ciekawy i cieszy że jest taki temat na Forum Kibicowskim, o wierze - choć ostatnio w ogóle rzadziej bywam na Forum z racji zajęć i czasu, stąd nie dopisuję swych głosów ani tam ani tu. Tu wszakże nie chcę więc wprowadzać obcych treści wobec głównego tematu, nie chcę więc pisać teraz więcej o wierze, jak wspomniałem, bo nie o tym temat...
Natomiast chciałem, na swój sposób "musiałem" - i to chcę bardzo wyraźnie: zaprotestować przeciw "gaszeniu" kogoś z racji tego, że w naturalny sposób wyraził radość, tak z serca, pisząc "dzięki Bogu". Nawet, jeżeli sam przestrzegam jednocześnie przed pospiesznością we wnioskach, co też było wyżej widoczne.
Blajpios

Postprzez kret75 2006-01-18, 8:52 am

Sprzedać tochela to pryszcz na tyłku Zagłębia :wink:
kret75
Osiedle Piastów

Postprzez rossoneri 2006-01-18, 8:57 am

co do Bajery, sam go osobiscie nie widzialem, ale pracuje z kibicami Ruchu Chorzow, gdzie on gral i bardzo go chwala, a co do Bebna, ja bym sie go pozbyl szybciutko i bez zalu, i uwazam, ze Kmiecik bylby dobrym wzmocnieniem, to dobry gracz, a na druga lige wrecz bardzo dobry i naprawde mozna bylo by powiedziec, ze mamy atak ( Zuban, Bajera, Tyc i Kmiecik), jeszcze rozgrywajacy i bedziemy sie liczyc w walce o awans
rossoneri

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-01-18, 10:08 am

Dzisiejsza GAZETA podaje iz Piotr Bajera dzisiaj ma dolaczyc do druzyny.
Wg moich obserwacji zawodnik postepuje zgodnie z wczesniej ustalonymi
regulami. Przeciez Piotr B i nasz Klub wczesniej rozmawiali i dokonali ustalen kontraktowych ktore zadawalaja obie strony, pozostaje kwstia
szczegolow do uzgodnienia.
Mam przekonanie graniczace z pewnoscia iz Pan PIOTR podpisze z Zaglebiem Ktr. i bedzie walczyl z nami o AWANS.

Co do bramkarza Marcina B. - kiedy przychodzil do Zaglebia myslalem
ze bedzie to znaczace wzmocnienie. Widzialem mecz z Polkowicami i bramka zdobyta przez Gorskiego Ex Kolege Pana Marcina z Odry dala
mi wiele do myslenia. Po prostu Gorski wiedzial jak ma uderzyc, aby pilka
znalazla droge do siatki.
Nie mam wystarczajaco duzo info - Czy nalezy dziekowac Marcinowi za gre w Zaglebiu od tego jest TRENER.
Pozdrowienia
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez emdżej 2006-01-18, 11:00 am

Wszystko rozegrało się w sobotę, późnym wieczorem. Przebywający na zgrupowaniu w Międzybrodziu Bialskim piłkarze Zagłębia Sosnowiec dostali od trenera Krzysztofa Tochela wolne do godziny 23.30, później mieli zameldować się w swoich pokojach. Po ich sprawdzeniu, szkoleniowiec z zadowoleniem stwierdził, że jego podopieczni dostosowali się do regulaminu. Ale kilka minut później do pokoju zajmowanego przez Marcina Lachowskiego przyszło kilka osób i stamtąd dochodziły odgłosy rozmowy. Tochel zareagował natychmiast. Ponieważ pokój sąsiadującego z Lachowskim Marcina Bębna był akurat pusty, na bramkarzu Zagłębia skupiła się złość Tochela, który odesłał piłkarza do Sosnowca. Bęben zameldował się u dyrektora klubu Wojciecha Rudego i po rozmowie z nim... wrócił do Międzybrodzia Bialskiego.

– Marcin wyjechał ze zgrupowania, ale nie ma już sprawy, bo ponownie jest na obozie – mówi dyrektor Zagłębia. – Marcin złamał regulamin zgrupowania i poniesie konsekwencje. Zapłaci wysoką karę na cele charytatywne. To nasza wewnątrzklubowa sprawa i nie chciałbym więcej nad nią się rozwodzić.
Dyrektor Rudy zdementował przy okazji, że powodem odesłania bramkarza Zagłębia do domu były pyskówki pod adresem szkoleniowca lub niewykonywanie jego poleceń.

– W ogóle nie wyobrażam sobie takiej sytuacji – mówi dyrektor. – Można mieć swoje zdanie, ale polecenia trenera trzeba wykonywać bez zmrużenia oka.

Dyrektor Rudy dodał przy okazji, że nie słyszał, aby któryś z piłkarzy Zagłębia także został ukarany.

– Po rozmowie z dyrektorem w Sosnowcu wróciłem do Międzybrodzia, zresztą nie zabierałem nawet sprzętu – mówi bramkarz Zagłębia. – Może jestem ostatnio za nerwowy, ale mam nadzieję, że porozmawiamy z trenerem i znajdziemy jakieś wyjście. To nie ma związku z tym, że straciłem miejsce w bramce. Mamy dopiero początek przygotowań i każdy znów ma równe szanse. Piłkarze Zagłębia będą przebywać w Międzybrodziu Bialskim do soboty.

Źródło: Dziennik Zachodni
emdżej

Postprzez Przemek26 2006-01-18, 2:23 pm

Wydaje mi się że na wiosnę najczęściej będziemy ogladać taka 11:
Piętka - Skrzypek, Hošić, Jankowski, Adžem - Kłoda, Morawski, Lachowski, Szatan(Bednar) - Zubanović, Wolański (Tyc) ewen. Bajera
Mimio ze to tylko wewn. gierka ale w takich meczykach ustala się podstawową grupę zawodników. A na chwilę obecną to chyba najsilniejsze zestawienie.
Przemek26

Postprzez twari 2006-01-18, 4:17 pm

http://90minut.pl/news.php?id=367738
ŁKS chce nam sprzątnąć Kmiecika...
twari

Postprzez Tadeusz Wisniewski 2006-01-19, 10:17 am

Stala sie rzecz dobra otoz Piotr Bajera w Zaglebiu - podpisal Ktr na czas
1,5 roku. To dobry sygnal dla nas Kibicow mam na mysli AWANS - ten
napastnik powinen nam pomoc (oczywiscie inni tez) w osiagnieciu celu.
A Kimiecik biega po Klubach mimo skladanych oswiadczen, ale niech mu
tam bedzie.
Pozdrawiam
Tadeusz
Tadeusz Wisniewski

Postprzez Soyer 2006-01-19, 11:05 am

Cytat z dzisiejszego Przegladu Sporowego, przy okazji rozmowy o Bajerze:
.... Teraz skupiamy się na pozyskaniu rozgrywającego i środkowego napastnika – zdradza dyrektor klubu Wojciech Rudy....

Może faktycznie nie będzie aż tak źle
Soyer
Moderator

Postprzez mike79 2006-01-19, 11:26 am

Brakuje środkowego-ofensywnego pomocnika i będzie Bajer(a) :wink:
mike79

Lokalizacja: SOSNOWIEC-piękna okolica gdyby nie WARSZAWA byłaby STOLICA

Postprzez MrCricket 2006-01-19, 11:28 am

No i ładnie. Czekaliśmy, czekaliśmy, aż się doczekaliśmy. Jestem daleki od myśli, że będzie to zbawcą sosnowieckiej piłki, ale myślę, że przyda się i powinien być wzmocnieniem. Trochę martwią mnie jego 82 kilogramy, przy 180 cm wzrostu- tak pisze na 90minut.pl. Mam nadzieję, że podczas ważenia nie zdjął żelu z głowy :lol:
MrCricket

Postprzez MarcelZS 2006-01-19, 11:31 am

Tylko jestem ciekaw komu podziękują, bo niesądzę żeby Włoch chciał utrzymywać 30 osobową kadre zawodników - wprawdzie lista kandydatów do odejścia jest zawarta choćby w serwisie 90 minut - no ale pewnie niespodzianki będą.
MarcelZS

Postprzez Przemek26 2006-01-19, 11:44 am

I wten sposób pomalutku po cichutku bez większego szumu medialnego montujemy ekipa na EkstraOrangeKlase.
A tak od początku wszyscy jechaliśmy po Rudyn że nic nie robi.
Wszystko sie wyklaruje z poczatkiem lutego pewnie .
Przemek26

Postprzez PTAQ84 2006-01-19, 12:41 pm

ciekawe co będzie z Kmiecikiem :?: 8)
PTAQ84
WOJKOWICE

Poprzednia stronaNastępna strona

Powrót do Piłka nożna