Witam wszystkich kibiców Zagłębia !
Jestem kibicem Śląska Wrocław i zbieram wszelkie informacje o dawnych zgodach Zagłębia ze Śląskiem jak i Motorem :wink:
Śląsk - wiem, że na pewno takowa zgoda była gdzieś na przełomie lat 70-tych i 80-tych, nie znam do końca powodu dlaczego się rozpadła i o co poszło, może ktoś ze starszych forumowiczów coś pamięta :wink:
Motor- relacja kibica Motoru ze starej gwardii o relacjach Motor- Zagłębie- Legia, myślę że bardzo ciekawa :wink:
Zgoda Motoru z Legia była, to prawda, ale była to tzw. "zgoda wtórna". Powstała ona w rezultacie paktu miedzy Motorem i Zagłębiem Sosnowiec, którego współautorami w 1980 roku byli Rysiek Barbusinski (szef kibiców Zagłębia) i niżej podpisany (w owym czasie wiceszef kibiców Motoru). Ponieważ Zagłębie miało zgodę z Legią, rezultat był oczywisty.
Zgoda miedzy Motorem a Legia "podpisana" została w grudniu 1981 roku na Zjeździe Klubów Kibica w Bydgoszczy. Zjazd zorganizowany został przez Przegląd Sportowy i red. Aleksandrowicza. Legię reprezentowali Andrzej Bobowski (chyba dobrze pamiętam nazwisko), wtedy Prezes Klubu Kibica Legii i jeszcze jeden chłopak, którego nazwiska nie pamiętam, który był wiceszefem. Strona Motoru to Zenek H. - Prezes naszego Klubu Kibica, ja i wiceprezes Motoru ds. sportowych. W roku 1982 Zjazd odbył się w Kazimierzu Dolnym nad. Wisłą i tam pakt miedzy
Motorem, Zagłębiem Sosnowiec i Legią został umocniony.